Ухвала
від 16.08.2023 по справі 352/1737/23
ТИСМЕНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 352/1737/23

Провадження № 2-о/352/97/23

УХВАЛА

16 серпня 2023 року м. Івано-Франківськ

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області у складі:

головуючого судді Олійника М. Ю.

присяжних Прокопіва Р.М.

Скорого С.В.

за участю:

секретаря судового засідання Кукули О. С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Івано-Франківськ справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування - Виконавчий комітет Загвіздянської сільської ради Івано-Франківської області, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

В С Т А Н О В И В :

Заявник звернувся до суду із заявою про визнання недієздатною своєї тітки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановлення опіки та призначення його опікуном останньої.

В судове засідання заявник ОСОБА_1 та його представник не з`явилися, але представник заявника надав суду заяву з клопотанням про розгляд справи за їх відсутності, просить призначити судово психіатричну експертизу.

Адвокат особи, стосовно якої розглядається справа, в судове засідання не з`явився, але подав заяву про розгляд справи за його відсутності, не заперечує проти призначення судової психіатричної експертизи.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився.

Дослідивши клопотання і матеріали справи, суд дійшов висновку, що дане клопотання підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до ч. 1ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до ст. 21 Закону України «Про психіатричну допомогу», судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом. Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, має бути визначено судом у судовому засіданні, як це передбачено ст. ст. 103-105 ЦПК України.

Частиною 1 ст.103ЦПК України визначено, що суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

За ч. 1 ст.105ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про судову експертизу», виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням судово-психіатричних експертиз.

Згідно з ч. 4 ст.103 ЦПК України, питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом.

У відповідностідо ч.1ст.299ЦПК України,для визначенняфактичної можливостіособи, стосовно якої розглядається справа, з`явитися в судове засідання, а також про можливість особисто дати пояснення по суті справи у разі необхідності суд може призначити відповідну експертизу.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи.

З огляду на наявність в матеріалах справи достатніх даних про психічний розлад здоров`я ОСОБА_2 , суд визнає обґрунтованим заявлене клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи та зупиняє провадження у справі.

Керуючись ст. ст.103-105,252,258,259,260,353,354 ЦПК України,

У Х В А Л И В :

Призначити по справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування - Виконавчий комітет Загвіздянської сільської ради Івано-Франківської області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, судово-психіатричну експертизу.

На вирішення експертів поставити такі запитання :

1.Чи хворіє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , хронічним, стійким психічним розладом? Якщо так, то яким саме?

2. Чи здатна ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , внаслідок хвороби усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

3. Чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , враховуючи стан її психічного здоров`я, особисто приймати участь в судовому засіданні і давати пояснення по суті справи?

Виконання експертизи доручити експертам Івано-Франківської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи "Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерста охорони здоров`я України" (76011, м. Івано-Франківськ, вул. Медична, 15).

Витрати, пов`язані з проведенням судової-психіатричної експертизи, віднести на рахунок держави.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за дачу завідомо неправдивого висновку та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків згідно ст. ст. 384, 385 КК України.

Для проведення експертизи надати у розпорядження експертів медичну документацію ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Зобов`язати ОСОБА_1 (адреса проживання: АДРЕСА_1 , т. НОМЕР_1 ) прибути на виклик експерта в експертну установу та забезпечити явку ОСОБА_2 , для проведення експертизи.

На час проведення експертизи провадження по справі зупинити.

Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

На ухвалу суду може бути подана апеляційна скарга до Івано-Франківського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення (складення).

Суддя Максим ОЛІЙНИК

Присяжні: Роман ПРОКОПІВ

Сергій СКОРИЙ

Дата ухвалення рішення16.08.2023
Оприлюднено18.08.2023
Номер документу112858460
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —352/1737/23

Рішення від 18.03.2024

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ОЛІЙНИК М. Ю.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ОЛІЙНИК М. Ю.

Ухвала від 16.08.2023

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ОЛІЙНИК М. Ю.

Ухвала від 01.08.2023

Цивільне

Тисменицький районний суд Івано-Франківської області

ОЛІЙНИК М. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні