Ухвала
від 16.08.2023 по справі 557/1410/23
ГОЩАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 557/1410/23

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

"16" серпня 2023 р. смт Гоща

Суддя Гощанськогорайонного судуРівненської областіТишкун П.В.,перевіривши матеріалипозовної заяви ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ЛЕНДКОМ СИМОНІВ» про повернення земельної ділянки та скасування державної реєстрації права оренди на земельну ділянку,

в с т а н о в и в :

Позивач звернулася до суду з позовом до ТОВ «ЛЕНДКОМ СИМОНІВ», в якій просить суд зобов`язати відповідача повернути земельну ділянку, яка перебуває у власності позивача та була об`єктом договору оренди з відповідачем, та скасувати державну реєстрацію права оренди на цю земельну ділянку. Тобто, у позовній заяві позивач об`єднує 2 вимоги.

Відповідно до ч.4 ст.177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ст.1 Закону України «Про судовий збір» судовий збір - збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом. Судовий збір включається до складу судових витрат.

Відповідно до ч.1 ст.4 Закону України «Про судовий збір», судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Статтею 7 Закону України «Про державний бюджет України на 2023 рік», з 1 січня 2023 року установлено прожитковий мінімум для працездатних осіб у розмірі 2684 гривень.

Зі змісту позовних вимог вбачається, що позивачем заявлено дві позовні вимоги немайнового характеру, які підлягають розгляду у порядку позовного провадження.

Згідно до п.2. ч.2 ст.4 Закону України «Про судовий збір» ставка судового збору за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до п. 13 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 10 від 17.10.2014 року «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах», якщо в позовній заяві об`єднано дві або більше самостійних вимог немайнового характеру, пов`язані між собою, судовий збір сплачується окремо з кожної із таких вимог (або загальною сумою), наприклад, за вимогами про усунення перешкод у користуванні власністю та відшкодування моральної шкоди. Якщо в позовній заяві об`єднано кілька самостійних вимог майнового характеру, пов`язаних між собою, то, враховуючи, що об`єктом справляння судового збору є позовна заява, максимальний розмір судового збору має відповідати загальній сумі всіх вимог (пункт 10 частини першої статті 80 ЦПК). При цьому судовий збір може бути сплачено окремо за кожною вимогою або загальною сумою за всіма позовними вимогами.

Позивачем до позовної заяви додано квитанцію про сплату судового збору № 0.0.3137250774.1 від 09.08.2023 на суму 1073,60 грн., що дорівнює 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що складає розмір судового збору за подання позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою, тобто, за одну немайнову вимогу.

Отже, оскільки позивачем заявлено дві вимоги немайнового характеру, а судовий збір сплачено лише за розгляд однієї, то за розгляд іншої немайнової вимоги має бутисплачено (доплачено) судовий збір у розмірі 0,4 прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 01.01.2023р. (2684 грн.), що складає 1073 грн. 60 коп.

Відповідно до ч.1 ст.185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

За вищевказаних обставин подальший рух позовної заяви неможливий.

А тому, внаслідок допущення недоліків суд надає позивачу семиденний строк для їх усунення, інакше позовна заява буде вважатись неподаною та буде повернута позивачу.

Керуючисьст.185ЦПК України, суддя

п о с т а н о в и в:

Позовну заяву позивача ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ЛЕНДКОМ СИМОНІВ» про повернення земельної ділянки та скасування державної реєстрації права оренди на земельну ділянку,залишити без руху.

Надати позивачу семиденнийстрок на усунення недоліківзаяви, який починає рахуватися з дня отримання позивачем цієї ухвали.

Копію ухвали надіслати для відома позивачу.

Роз`яснити позивачу, що в разі якщо у строк, встановлений судом, недоліки позовної заяви не будуть усунуті, позовна заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя П.В. Тишкун

Дата ухвалення рішення16.08.2023
Оприлюднено18.08.2023
Номер документу112860586
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —557/1410/23

Рішення від 29.01.2024

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Тишкун П. В.

Рішення від 15.01.2024

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Тишкун П. В.

Ухвала від 24.11.2023

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Тишкун П. В.

Ухвала від 01.11.2023

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Тишкун П. В.

Ухвала від 28.08.2023

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Тишкун П. В.

Ухвала від 16.08.2023

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Тишкун П. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні