Ухвала
від 16.08.2023 по справі 206/3784/23
САМАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 206/3784/23

Провадження № 2/206/1075/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16.08.2023 суддяСамарського районногосуду м.Дніпропетровська МаштакК.С.,перевіривши матеріалита змістпозовної заяви ОСОБА_1 до Акціонерного товариства «Перший український міжнародний банк», траті особи: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Хара Наталія Станіславівна, приватний виконавець виконавчого округу м. Києва Павелків Тетяна Леонідівна про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню, -

ВСТАНОВИВ:

16.08.2023 поштою до суду надійшла дана позовна заява з додатками.

Разом з позовною заявою надійшла заява про забезпечення позову.

Перевіривши матеріали даної позовної заяви, суддя прийшов до наступного.

Відповідно до ч. 2 ст. 27 ЦПК України, позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Згідно даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, місцезнаходження відповідача Акціонерного товариства «Перший український міжнародний банк», ЄДРПОУ 14282829, зареєстроване за адресою: м. Київ, вул. Андріївська, 4.

В той же час, відповідно до ч. 12 ст. 28 ЦПК України, позови до стягувача про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню, або про повернення стягненого за виконавчим написом нотаріуса можуть пред`являтися також за місцем його виконання.

Тлумачення статей 27, 28 ЦПК України свідчить, що підсудність за виборомпозивача (альтернативна підсудність) це такий вид підсудності, за умовами якої позивачеві надається право за своїм вибором пред`явити позов в один з декількох визначених у законі судів. Разом із тим, правила альтернативної підсудності не позбавляють позивача права звернутися із позовом за правилами загальної підсудності (стаття 27 ЦПК України), оскільки позивач має право на вибір між кількома судами, яким згідно з цією статтею підсудна справа, за винятком виключної підсудності, встановленої статтею 30 цього Кодексу (частина шістнадцята статті 28 ЦПК України).

Враховуючи вищезазначене, слід зробити висновок, що з позовною заявою про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню, позивач може звернутись або за місцезнаходженням відповідача в порядку загальної підсудності, або за місцем виконання такого виконавчого напису в порядку альтернативної підсудності.

Так, відповідно до ст. 24 Закону України «Про виконавче провадження», виконавчі дії провадяться державним виконавцем за місцем проживання, перебування, роботи боржника або за місцезнаходженням його майна. Право вибору місця відкриття виконавчого провадження між кількома органами державної виконавчої служби, що можуть вчиняти виконавчі дії щодо виконання рішення на території, на яку поширюються їхні функції, належить стягувачу.

Приватний виконавець приймає до виконання виконавчі документи за місцем проживання, перебування боржника - фізичної особи, за місцезнаходженням боржника - юридичної особи або за місцезнаходженням майна боржника.

В той же час, відповідно до ч. 1 ст. 68 Закону України «Про виконавче провадження», стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника звертається у разі відсутності в боржника коштів на рахунках у банках чи інших фінансових установах, відсутності чи недостатності майна боржника для покриття в повному обсязі належних до стягнення сум, а також у разі виконання рішень про стягнення періодичних платежів.

Відповідно до ч. 3 ст. 68 Закону України «Про виконавче провадження», про звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника виконавець виносить постанову, яка надсилається для виконання підприємству, установі, організації, фізичній особі, фізичній особі - підприємцю, які виплачують боржнику відповідно заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи.

Так, до позовної заяви долучено копію постанови про звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника ВП № 56429414 від 17.09.2020.

Як вбачається з постанови про звернення стягнення на заробітну плату, пенсію стипендію та інші доходи боржника, приватним виконавцем виконавчого округу м. Києва Павелків Т.Л. при примусовому виконанні виконавчого напису № 2329 виданого 24.04.2018, встановлено, що боржник ОСОБА_1 отримує дохід у ТОВ «Зірка фармацевтики» код ЄДРПОУ 43001128, яке знаходиться за адресою: Київська область, Бучанський район, м. Ірпінь, вул. Авіаконструктора Антонова, буд. 4 А.

Приватним виконавцем постановлено звернути стягнення на доходи боржника та направлено для виконання зазначеної постанови до юридичної особи, якою є ТОВ «Зірка фармацевтики» код ЄДРПОУ 43001128, яке знаходиться за адресою: Київська область, Бучанський район, м. Ірпінь, вул. Авіаконструктора Антонова, буд. 4А.

Тобто, на теперішній час місцем виконання виконавчого напису нотаріуса № 2329 виданого 24.04.2018, який представник позивача просить визнати таким, що не підлягає виконанню є місце отримання доходу позивача (боржника) ОСОБА_1 , а саме ТОВ «Зірка фармацевтики» код ЄДРПОУ 43001128, яке знаходиться за адресою: Київська область, Бучанський район, м. Ірпінь, вул. Авіаконструктора Антонова, буд. 4А.

Крім того, місце виконання виконавчого напису № 2329 за місцем роботи позивача підтверджується поданою представником позивача заявою про забезпечення позову, в якій останній просив зупинити стягнення на підставі виконавчого напису № 2329 від 24.04.2018.

З системного аналізу параграфа 3, глави 2 ЦПК України, слід дійти висновку, що пред`явлення позову про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню за зареєстрованим місцем проживання позивача в даному випадку не передбачено.

Таким чином, відсутні законні підстави для розгляду даного позову Самарським районним судом м. Дніпропетровська.

Відповідно до ч. 1 ст. 378 ЦПК України, судове рішення, яким закінчено розгляд справи, підлягає скасуванню з направленням справи на розгляд за встановленою законом підсудністю, якщо рішення прийнято судом з порушенням правил територіальної юрисдикції (підсудності).

Згідно з ч. 1 ст. 31 ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Зважаючи на те, що місцем виконання виконавчого напису є місцезнаходження ТОВ «Зірка фармацевтики» код ЄДРПОУ 43001128, яке знаходиться за адресою: Київська область, Бучанський район, м. Ірпінь, вул. Авіаконструктора Антонова, буд. 4А., а відповідач АТ «ПУМБ»,ЄДРПОУ 14282829,зареєстроване заадресою:м.Київ,вул.Андріївська,4,суд вважаєнеобхідним направитидану цивільнусправу запозовом ОСОБА_1 до Акціонерного товариства «Перший український міжнародний банк», траті особи: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Хара Наталія Станіславівна, приватний виконавець виконавчого округу м. Києва Павелків Тетяна Леонідівна про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню в порядку загальної підсудності за місцезнаходженням відповідача на розгляд до Подільського районного суду міста Києва.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 27, 28, 31, 185, 187, 260, 264, 353 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Цивільну справуза позовом ОСОБА_1 до Акціонерного товариства «Перший український міжнародний банк», траті особи: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Хара Наталія Станіславівна, приватний виконавець виконавчого округу м. Києва Павелків Тетяна Леонідівна про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню, передати за підсудністю на розгляд до Подільського районного суду міста Києва (04071, м. Київ, вул. Хорива, 21).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення (ухвали) до Дніпровського апеляційного суду.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Суддя К.С. Маштак

СудСамарський районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення16.08.2023
Оприлюднено18.08.2023
Номер документу112865295
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них страхування, з них позики, кредиту, банківського вкладу, з них

Судовий реєстр по справі —206/3784/23

Ухвала від 17.08.2023

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Маштак К. С.

Ухвала від 16.08.2023

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Маштак К. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні