Ухвала
від 17.08.2023 по справі 274/2980/23
БЕРДИЧІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 274/2980/23 Провадження № 1-кс/0274/965/23

УХВАЛА

іменем України

17.08.2023 м.Бердичів

Слідчий суддя Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

дізнавача ОСОБА_3 ,

розглянувши у судовому засіданні клопотання про проведення огляду, подане дізнавачем СД Бердичівського РВП ГУНП в Житомирській області капітаном поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Бердичівської окружної прокуратури ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42023062340000031 від 13.04.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 197-1 КК України,

ВСТАНОВИВ:

І. Суть клопотання

Дізнавач за погодженням з прокурором звернувся до суду з клопотанням, у якому просить дозвіл на проведення огляду території за адресою Житомирська область, м. Бердичів, вул. Максима Залізняка 12, що перебуває в оренді ПАТ «Фірма Беверс», відомості про право власності на який, згідно витягу з Єдиного реєстру речових прав на нерухоме майно зареєстровано за ПАТ «Фірма Беверс», з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення.

В обґрунтування клопотанні вказує, що у провадженні СД Бердичівського РВП ГУНП у Житомирській області перебувають матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру доеудових розслідувань за № 42023062340000031 від 13.04.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.І ст. 197-1 КК України.

Досудовим розслідуванням установлено, що на виконання наказу Головного управління Держгеокадастру від 22.10.2021 № 819-ДК проведено перевірку дотримання вимог земельного законодавства при використанні земельної ділянки, яка знаходиться на території Бердичівської міської територіальної громади Житомирської області, за адресою м. Бердичів, вул. Максима Залізняка 12, кадастровий номер відсутній.

В результаті перевірки земельної ділянки встановлено, що Приватне Акціонерне Товариство «Фірма Беверс» (Код. ЄДРПОУ - 00222166) в особі керівника ОСОБА_5 , використовує земельну ділянку, яка відноситься до земель промисловості комунальної форми власності загальною площею 7,10001 га., на якій знаходяться об`єкти нерухомого майна (нежитлові будівлі) загальною площею 3,5 га.

Визначені об`єкти нерухомого майна (будівлі) належать Приватному Акціонерному Товариству «Фірма Беверс» на праві власності відповідно до договорів купівлі - продажу нерузхомого майна, які зареєстровані у встановленому законом порядку та проведено державну реєстрацію права власності на нерухоме майно.

На момент перевірки право власності або користування (оренди) земельною ділянкою під вищезазначеними об`єктами нерухомого майна за ПАТ «Фірма Беверс» не зареєстровано, що є порушенням та свідчить про факт використання земельної ділянки без зареєстрованого праза площею 3,5 га.

Також встановлено, що ПАТ «Фірма Беверс» використовує прилеглу до належних даному підприємству об`єктів нерухомого майна (будівель) земельну ділянку із земель промисловості комунальної форми власності площею 3,6001 га. Шляхом складування сировини та інших матеріальних цінностей, на момент обстеження право власності або право користування (оренди) вказаною земельною ділянкою за ПАТ «Фірма Беверс» відсутнє, що є порушенням ст. ст. 125, 126 Земельного кодексу України, рішення органу виконавчої влади про передачу даної земельної ділянки у власність або користування (оренду) ПАТ «Фірма Беверс» не надавалось, що відповідно до ст. 1 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель» свідчить про факт самовільного зайняття земельної ділянки площею 3,6001 та.

На даний час, у дізнання виникла необхідність у проведенні огляду території ПАТ «Фірма Беверс», що за адресою Житомирська область, м. Бердичів, вул. Максима Залізняка 12, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення.

Оскільки під час проведення вказаного огляду необхідні спеціальні знання, тому для його проведення потрібно залучити відповідних спеціалістів.

Відповідно до відомостей з державного реєстру прав, з реєстру прав власності на нерухоме майно, відомостей про об`єкт нерухомого майна право власності на ПАТ «Фірма Беверс» (Код. ЄДРПОУ - 00222166) зареєстроване за адресою Житомирська область, м. Бердичів, вул. Максима Залізняка (Воровського) 12.

Згідно акту приймання - передачі земельної ділянки від 23.06.2023 року земельна ділянка площею 70487 кв. за адресою Житомирська область, м. Бердичів, вул. Максима Зялізняка 12 передана ПАТ «Фірма Беверс» в особі директора ОСОБА_5 .

ІІ. Процедура та позиція учасників справи

В судовому засіданні дізнавач клопотання підтримала з підстав, викладених в ньому.

Під час розгляду клопотання про надання дозволу на проведення огляду здійснювалось повне фіксування судового засідання технічними засобами.

ІІІ. Кримінально-процесуальне законодавство.

Відповідно до ч. 2 ст. 237 КПК огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи (ч. 2 ст. 233 КПК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 237 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей, документів та комп`ютерних даних.

За змістом статей 223, 237 КПК України огляд є слідчою (розшуковою) дією, спрямованою на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні, яка проводиться в межах досудового розслідування кримінального провадження. При огляді слідчий, прокурор або за їх дорученням залучений спеціаліст має право проводити вимірювання, фотографування, звуко- чи відеозапис, складати плани і схеми, виготовляти графічні зображення оглянутого місця чи окремих речей, виготовляти відбитки та зліпки, оглядати і вилучати речі і документи, які мають значення для кримінального провадження.

ІV.Обставини, встановлені слідчим суддею, їх оцінка та висновки

Слідчим суддею встановлено, що у провадженні СД Бердичівського РВП ГУНП у Житомирській області перебувають матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру доеудових розслідувань за № 42023062340000031 від 13.04.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.І ст. 197-1 КК України.

Аналізуючи усі обставини справи та матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов до висновку про його необґрунтованість з наступних підстав.

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження право власності на об`єкт нерухомого майна , а це комплекс будівель за адресою: м. Бердичів, вул. Максима Залізняка 12, зареєстровано за різними особами, у тому числі і ПАТ «Фірма Беверс».

Окрім того, долучені дізнавачем до клопотання документи не містять відомостей про те, що територія за адресою Житомирська область, м. Бердичів, вул. Максима Залізняка 12, як вказує дізнавач, перебуває в оренді у ПАТ «Фірма Беверс», натомість навпаки до клопотання додано акт приймання - передачі земельної ділянки від 23.06.2023, з якого вбачається, що земельна ділянка площею 70487 кв. за адресою Житомирська область, м. Бердичів, вул. Максима Зялізняка 12 передана ПАТ «Фірма Беверс» в особі директора ОСОБА_5 Бердичівській міській раді Житомирської області.

Беручи до уваги викладене, слідчий суддя вважає клопотання дізнавача необґрунтованим та таким, що не підлягає до задоволення з огляду на вказані розбіжності, які не усунуті органом досудового розслідування.

Відповідно до ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Разом з тим, наявність в матеріалах кримінального провадження зафіксованої у належній процесуальній формі інформації про вчинення кримінального правопорушення є законною підставою для огляду місця події з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення та не передбачає обов`язкового звернення до слідчого судді з клопотанням про надання дозволу на проведення огляду місця події.

Враховуючи вище викладене, у задоволенні клопотання слідчого про проведення обгляду слід відмовити.

Керуючись ст. ст. 233, 234, 235, 237 КПК України, слідчий суддя

П О С Т А Н О В И В:

У задоволенні клопотання відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали оголошено 17.08.2023.

Слідчий суддя Тетяна БОЛЬШАКОВА

Дата ухвалення рішення17.08.2023
Оприлюднено21.08.2023
Номер документу112870195
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення огляду, подане дізнавачем СД Бердичівського РВП ГУНП в Житомирській області капітаном поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Бердичівської окружної прокуратури ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42023062340000031 від 13.04.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 197-1 КК України

Судовий реєстр по справі —274/2980/23

Ухвала від 17.08.2023

Кримінальне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Большакова Т. Б.

Ухвала від 17.08.2023

Кримінальне

Бердичівський міськрайонний суд Житомирської області

Большакова Т. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні