Ухвала
від 17.08.2023 по справі 991/7229/23
ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

Справа № 991/7229/23

Провадження2-а/991/20/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

про відкриття провадження у справі

17 серпня 2023 року колегія суддів Вищого антикорупційного суду у складі:

головуючого судді Танасевич О.В.,

суддів Дубаса В.М., Крука Є.В.,

розглянувши матеріали за позовом Міністерства юстиції України, місцезнаходження: 01001, місто Київ, вулиця Архітектора Городецького, 13, ідентифікаційний код юридичної особи: 00015622 до 1) Volga-Dnepr Logistics B.V., місцезнаходження: Королівство Нідерланди, місто Схіпхол, бульвар Схіпхол 127, 1118BG; згідно з даними Торгової Палати Королівства Нідерланди реєстраційний номер 815198024, 2) ТОВ «Волга-Дніпро-Москва», місцезнаходження: 125373, Російська Федерація, місто Москва, Міжнародне шосе 28-Б, будівля 3; згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб Російської Федерації основний державний реєстраційний номер 1027700590521, 3) ТОВ «Авіакомпанія Волга-Дніпро», місцезнаходження: 432072, Російська Федерація, Ульяновська область, місто Ульяновськ, вулиця Карбишева, будинок 14; згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб Російської Федерації основний державний реєстраційний номер 1077328004841, 4) VOLGA DNEPR AIRLINES (IRELAND) LIMITED, місцезнаходження: Республіка Ірландія, місто Дублін, Спенсер док, Парк Лейн, Клімор Хаус, 3-тій поверх; згідно з даними Офісу реєстрації підприємств Республіки Ірландія реєстраційний номер - 249947; треті особи, які не заявляють самостійних вимог на стороні відповідачів: 1) ОСОБА_1 , адреса: АДРЕСА_1 ; згідно з Єдиним державним реєстром платника податків Російської Федерації ідентифікаційний номер платника податків - НОМЕР_1 , 2) ОСОБА_2 , адреса: АДРЕСА_1 ; згідно з Єдиним державним реєстром платника податків Російської Федерації ідентифікаційний номер платника податків - НОМЕР_2 ; треті особи, які не заявляють самостійних вимог на стороні позивача: 1) ДП «Запорізьке машинобудівне конструкторське бюро «Прогрес» імені академіка О.Г. Івченка», місцезнаходження: 69068, Україна, місто Запоріжжя, вулиця Іванова, 2; код ЄРДПОУ 14312921, 2) ПАТ «Мотор-Січ», місцезнаходження: 69068, Україна, місто Запоріжжя, проспект Моторбудівників, 15; код ЄРДПОУ 14307794, 3) ДП «Красилівський агрегатний завод», місцезнаходження: 31000, Україна, Хмельницька область, місто Красилів, вулиця Щаслива, 1; код ЄРДПОУ 14307831,

про застосування санкції, передбаченої пунктом 11 частини першої статті 4 Закону України «Про санкції»,

В С Т А Н О В И В:

16 серпня 2023 року до Вищого антикорупційного суду надійшла позовна заява Міністерства юстиції України до Volga-Dnepr Logistics B.V. , ТОВ «Волга-Дніпро-Москва», ТОВ «Авіакомпанія Волга-Дніпро» та VOLGA DNEPR AIRLINES (IRELAND) LIMITED. Позивач, посилаючись на наявність підстав, передбачених статтею 51 Закону України «Про санкції», просить застосувати до Відповідачів санкцію, передбачену пунктом 11 частини першої статті 4 Закону України «Про санкції», та стягнути в дохід держави активи, які їм належать чи щодо яких вони можуть прямо чи опосередковано (через інших фізичних або юридичних осіб) вчиняти дії, тотожні за змістом здійсненню права розпорядження ними.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 16 серпня 2023 року для розгляду адміністративної справи визначено колегію суддів Вищого антикорупційного суду у складі головуючого судді Танасевич О.В., суддів Дубаса В.М., Білоус І.О.

На підставі службової записки головуючого судді від 16 серпня 2023 року та розпорядження в.о. керівника апарату Карауш Т.О. № 160 ав від 17 серпня 2023 року здійснено повторний авторозподіл справи для заміни судді - члена колегії Білоус І.О. у зв'язку з наданням їй довгострокової відпустки відповідно до наказу Вищого антикорупційного суду від 10 серпня 2023 № 611/к. За результатами повторного авторозподілу справи відбулась заміна на суддю Крука Є.В.

Розглянувши позовну заяву та додані до неї матеріали, суд дійшов висновку про наявність підстав для прийняття її до розгляду та відкриття провадження у справі з огляду на таке.

1. Щодо суб`єкта звернення із позовною заявою

Частиною четвертою статті 5 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено право суб`єктів владних повноважень виключно у випадках, визначених Конституцією та Законами України, звернутися до адміністративного суду.

Згідно з абзацом 2 частини першої статті 5 Закону України «Про санкції» заява щодо застосування санкції, передбаченої пунктом 11 частини першої статті 4 Закону України «Про санкції», подається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері стягнення в дохід держави активів осіб, щодо яких застосовано санкції, до суду в порядку, визначеному статтею 51 цього Закону. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 635 від 27 травня 2022 року таким органом є Міністерство юстиції України, яке звертається до суду з позовами та бере участь у справах про застосування санкцій.

Отже, позовна заява подана належним суб`єктом. Позивач є особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність, матеріали позовної заяви містять документи на підтвердження повноважень особи, якою підписана позовна заява.

2. Щодо дотримання правил підсудності

Згідно з частиною п`ятою статті 22 Кодексу адміністративного судочинства України Вищий антикорупційний суд вирішує адміністративні справи щодо застосування санкції, передбаченої пунктом 11 частини першої статті 4 Закону України «Про санкції», як суд першої інстанції. У частині другій статті 51 Закону України «Про санкції» зазначено, що центральний орган виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері стягнення в дохід держави активів осіб, щодо яких застосовано санкції із заявою щодо застосування санкції, передбаченої пунктом 11 частини першої статті 4 Закону України «Про санкції», звертається до Вищого антикорупційного суду.

Отже, позовна заява підсудна Вищому антикорупційному суду та підлягає розгляду за правилами адміністративного судочинства.

3. Щодо підстав звернення із позовною заявою

Санкція, передбачена пунктом 11 частини першої статті 4 Закону України «Про санкції», може бути застосована лише в період дії правового режиму воєнного стану та за умови, що на відповідну фізичну чи юридичну особу в порядку, визначеному цим Законом, вже накладено санкцію у виді блокування активів (абзац 2 частини першої статті 51 Закону України «Про санкції»).

Зі змісту позовної заяви та матеріалів, доданих до неї вбачається, що рішеннями РНБО від 19 жовтня 2022 року та 12 травня 2023 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» (введені в дію Указами Президента України від 19 жовтня 2022 року № 726/2022 та 12 травня 2023 року № 726/2023 відповідно) застосовано низку санкцій, зокрема, санкцію у виді блокування активів відносно всіх відповідачів, а також третіх осіб на стороні відповідачів - ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

У зв`язку із військовою агресією Російської Федерації проти України Указом Президента України № 64/2022 від 24 лютого 2022 в Україні введено воєнний стан, дія якого неодноразово продовжувалась. Указом Президента України № 452/ 2023 від 26 липня 2023 року «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні», строк дії воєнного стану продовжено до 15 листопада 2023 року.

Наявність цих двох обставин - блокування активів та дія воєнного стану- є підставами для звернення Міністерства юстиції України із цим позовом.

4. Щодо дотримання вимог до форми та змісту позовної заяви

Позовна заява подана із додержанням вимог, визначених у статтях 160, 161, частині першій статті 2831 Кодексу адміністративного судочинства України. Судом не встановлено перешкод для відкриття провадження в адміністративній справі, передбачених статтями 169, 170, 2831 Кодексу адміністративного судочинства України.

5. Щодо форми адміністративного судочинства

Згідно з частиною першою статті 12 Кодексу адміністративного судочинства України адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного).

Спрощене позовне провадження призначене для розгляду справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні (частини друга, третя статті 12 КАС України).

Статтею 2831 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено особливості провадження у справах про застосування санкцій.

Згідно з частиною четвертою статті 2831 Кодексу адміністративного судочинства України справа про застосування санкції, передбаченої пунктом 11 частини першої статті 4 Закону України «Про санкції», вирішується колегією у складі трьох суддів Вищого антикорупційного суду протягом 30 днів з дня надходження позовної заяви до суду.

Оскільки справи про застосування санкцій відносяться до категорії термінових адміністративних справ та не підпадають під перелік справ, які відповідно до частини четвертої статті 12 Кодексу адміністративного судочинства України розглядаються виключно за правилами загального позовного провадження, цю справу належить розглядати за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін з урахуванням особливостей, визначених статтею 2831 Кодексу адміністративного судочинства України.

6. Щодо залучення третіх осіб на стороні позивача або відповідачів

У позовній заяві позивач зазначає третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача -ДП «Запорізьке машинобудівне конструкторське бюро «Прогрес» імені академіка О.Г. Івченка», ПАТ «Мотор-Січ» та ДП «Красилівський агрегатний завод», а також на стороні відповідачів - громадян Російської Ферерації ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

Відповідно до частини другої статті 49 Кодексу адміністративного судочинства України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі (частина п`ята статті 49 КАС України).

У позовній заяві порушується питання про стягнення в дохід держави активів компанії Volga-Dnepr Airlines (Ireland) Ltd, а саме: авіаційних двигунів Д-18Т № 3871803003039; Д-18Т № 3871803103003; Д-18Т № 3871802203009P; Д-18Т № 3871802803078Р; Д-18Т № 3871804003008Р; Д-18Т № 3871804203007Р.

При цьому встановлено, що дана компанія входить до групи компаній «Волга-Дніпро», співзасновниками та співвласниками якої є громадяни Російської Федерації ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

У той же час, двигуни компанії Volga-Dnepr Airlines (Ireland) Ltd, що ввозилися на територію України, на теперішній час передані на відповідальне зберігання, після їх вилучення співробітниками правоохоронних органів службовим особам ДП «Запорізьке машинобудівне конструкторське бюро «Прогрес» імені академіка О.Г. Івченка», АТ «Мотор-Січ» та ДП «Красилівський агрегатний завод».

Окрім цього, правовою підставою для перебування активів групи компаній «Волга-Дніпро» на території наведених заводів є попередньо укладені з власниками майна та третіми особами договори на проведення ремонтних робіт, за якими виконавець робіт має обов`язки щодо зберігання вказаного майна та виконання комплексу послуг, а також певні фінансові зобов`язання.

З урахуванням зазначеного, колегія суддів вважає за необхідне залучити ДП «Запорізьке машинобудівне конструкторське бюро «Прогрес» імені академіка О.Г. Івченка», АТ « Мотор-Січ» та ДП «Красилівський агрегатний завод» до розгляду цієї справи у якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача, а громадян Російської Ферерації ОСОБА_1 та ОСОБА_2 як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідачів.

Керуючись статтями 12, 49, 80, 171, 243, 248, 268-270, 2831 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

У Х В А Л И В:

1. Позовну заяву Міністерства юстиції України до Volga-Dnepr Logistics B.V. , ТОВ «Волга-Дніпро-Москва», ТОВ «Авіакомпанія Волга-Дніпро» та Volga-Dnepr Airlines (Ireland) Limited про застосування санкції, передбаченої пунктом 11 частини першої статті 4 Закону України «Про санкції» - прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження з урахуванням положень статті 2831 Кодексу адміністративного судочинства України колегіально у складі трьох суддів (головуючого судді Тансевич О.В., суддів Дубаса В.М., Крука Є.В.).

3. Призначити справу до розгляду в судовому засіданні з повідомленням (викликом) учасників справи, яке відбудеться 29 серпня 2023 року о 08 годині 30 хвилин, у залі судових засідань Вищого антикорупційного суду № 6 за адресою: місто Київ, проспект Берестейський, 41.

4. Особам, щодо яких ставиться питання про застосування санкції (Volga-Dnepr Logistics B.V., ТОВ «Волга-Дніпро-Москва», ТОВ «Авіакомпанія Волга-Дніпро» та Volga-Dnepr Airlines (Ireland) Limited), у п`ятиденний строк із дня одержання позовної заяви, алене пізніше 29 серпня 2023 року подати відзив на позовну заяву. Відповіді на відзив та заперечення можуть бути подані не пізніше 29 серпня 2023 року.

5. Залучити у якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача:

1) ДП «Запорізьке машинобудівне конструкторське бюро «Прогрес» імені академіка О.Г. Івченка», місцезнаходження: 69068, Україна, місто Запоріжжя, вулиця Іванова, 2; код ЄРДПОУ 14312921;

2) ПАТ «Мотор-Січ», місцезнаходження: 69068, Україна, місто Запоріжжя, проспект Моторбудівників, 15; код ЄРДПОУ 14307794;

3) ДП «Красилівський агрегатний завод», місцезнаходження: 31000, Україна, Хмельницька область, місто Красилів, вулиця Щаслива, 1; код ЄРДПОУ 14307831.

Залучити в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідачів:

1) ОСОБА_1 , адреса: АДРЕСА_1 ; згідно з Єдиним державним реєстром платника податків Російської Федерації: ідентифікаційний номер платника податків - НОМЕР_1 ;

2) ОСОБА_2 , адреса: АДРЕСА_1 ; згідно з Єдиним державним реєстром платника податків Російської Федерації ідентифікаційний номер платника податків - НОМЕР_2 .

6. Запропонувати третім особам, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача та відповідачів надати поясненняне пізніше 29 серпня 2023 року.

7. Позивачу не пізніше двох днів з дня вручення копії ухвали про відкриття провадження у справі направити третім особам копії позовної заяви з додатками, а докази та направлення надати суду до початку розгляду справи по суті.

8. Негайно повідомити про дату, час та місце судового засідання позивача, відповідачів (осіб, щодо яких ставиться питання про застосування санкції), третіх осіб шляхом надіслання тексту повістки на їх офіційні електронні адреси, а за їх відсутності - кур`єром або за відомим суду номером телефону, факсу, адресою електронної пошти чи іншим технічним засобом зв`язку.

9. Роз`яснити, що згідно зі статтями 268, 2831 Кодексу адміністративного судочинства України учасник справи вважається повідомленим належним чином про дату, час та місце розгляду справи з моменту оприлюднення судом на веб-порталі судової влади України ухвали про відкриття провадження у справі, дату, час та місце судового розгляду. Неявка в судове засідання учасників справи та/чи їх представників не перешкоджає розгляду позовної заяви по суті та не може бути підставою для зупинення строків її розгляду, відкладення засідання на інший час чи дату або оголошення перерви в судовому засіданні.

10. Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі зі сторінки на офіційному веб-порталі «Судова влада України» за адресою: https:// hcac.court.gov.ua

11. Ухвалу про відкриття провадження у справі оприлюднити на веб-порталі судової влади України.

12. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

13. Ухвалу складено та підписано 17 серпня 2023 року.

Головуючий суддя О.В. Танасевич

Судді: В.М. Дубас

Є.В. Крук

Дата ухвалення рішення17.08.2023
Оприлюднено18.08.2023
Номер документу112874597
СудочинствоАдміністративне
Сутьсанкції

Судовий реєстр по справі —991/7229/23

Рішення від 29.08.2023

Адміністративне

Вищий антикорупційний суд

Танасевич О. В.

Рішення від 29.08.2023

Адміністративне

Вищий антикорупційний суд

Танасевич О. В.

Ухвала від 17.08.2023

Адміністративне

Вищий антикорупційний суд

Танасевич О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні