Ухвала
від 16.08.2023 по справі 420/15959/23
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/15959/23

У Х В А Л А

16 серпня 2023 року м. Одеса

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Попов В.Ф., розглянувши клопотання відповідача в адміністративній справі за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю РОТР до Головного управління ДПС в Одеській області, Державної податкової служби України про визнання протиправним та скасування рішення,

встановив:

До Одеського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю РОТР до Головного управління ДПС в Одеській області, Державної податкової служби України, в якій позивач просить суд:

- визнати протиправним та скасувати рішення Комісії з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних Головного управління ДПС в Одеській області № 9047772/43015743 від 22.06.2023 року про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, якими було відмовлено у реєстрації податкової накладної № 5 від 11.05.2023 року;

- зобов`язати Державну податкову службу України зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних, датою її подання на реєстрацію 11.05.2023, податкову накладну Товариства з обмеженою відповідальністю Ротр №5 від 11.05.2023.

Ухвалою суду від 14.07.2023 року у справі відкрито спрощене позовне провадження без повідомлення сторін.

15.08.2023 року від відповідача Головного управління ДПС в Одеській області надійшло клопотання про розгляд справи у загальному провадженні, яке мотивовано складністю справи та необхідністю надання пояснень у судовому засіданні.

Дослідивши матеріали справи та зміст клопотання суд не вбачає підстав для його задоволення.

З наведеного у ч. 4 ст. 260 КАС України вбачається, що суд при розгляді справи за правилами спрощеного позовного провадження за наявності підстав може постановити ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження та заміну засідання для розгляду справи по суті підготовчим засіданням.

За приписами ч. 2 ст. 180 КАС України з`ясування судом, чи надали сторони докази, на які вони посилаються у позові і відзиві, а також докази, витребувані судом, чи причини їх неподання; пропозиція учасникам справи надати суду додаткові докази або пояснення; вирішення питання про витребування додаткових доказів та визначення строків їх подання - є завданнями підготовчого провадження.

Згідно з ч. 3 ст. 262 КАС України підготовче засідання при розгляді справи за правилами спрощеного позовного провадження не проводиться.

Відповідно до ст. 12 КАС України, серед іншого, загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Заперечуючи проти розгляду справи у спрощеному позовному провадженні податковий орган посилається на необхідність дослідження матеріалів саме у судових засіданнях.

З аналізу норм Податкового кодексу України, Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 11.12.2019 року №1165 (далі - Порядок №1165). Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних затверджений Наказом Міністерства Фінансів України №520 від 12.12.2019 (далі Порядок № 520), що регулюють спірні правовідносини, можна дійти висновку, що особистої участі під час реєстрації податкових накладних платник податків не приймає, усі документи подаються в електронній формі, а податковий орган в особі Комісії перевіряє їх правильність та відповідність нормам податкового законодавства та приймає відповідне рішення віддалено від такого платника.

Всі документи, починаючи з ПН/РК, а також квитанції про їх направлення та зупинення реєстрації, пояснення та додатково направлені податковому органу первинні документи додані до матеріалів позову та знаходяться у справі. В такому ж порядку до справи приєднуються відзив, заперечення та документи відповідача на спростування позовних вимог.

Всі надані сторонами докази досліджуються та оцінюються судом об`єктивно з урахуванням поданих заяв по суті спору та приймається законне і обґрунтоване рішення відповідно до норм матеріального та процесуального права, незалежно від того в якому провадженні спрощеному чи загальному розглядається справа.

Наведене свідчить про те, що для встановлення та перевірки наведених у клопотанні обставин достатнім буде надання усіх наявних у сторін документів та викладених у письмовій формі обґрунтувань.

З огляду на характер спірних правовідносин та механізм їх виникнення, існуючу сталу судову практику, а також враховуючи відсутність жодних обґрунтувань відповідача щодо неможливості дослідження усіх наведених податковим органом обставин у спрощеному позовному провадженні, суд відмовляє у задоволенні клопотання про розгляд справи у загальному позовному провадженні.

Керуючись ст. 243, 248, 262 КАС України, суд

ухвалив:

Відмовити у задоволенні клопотання ГУ ДПС в Одеській області про розгляд справи у загальному позовному провадженні.

Ухвала набирає законної сили негайно з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя В.Ф. Попов

Дата ухвалення рішення16.08.2023
Оприлюднено21.08.2023
Номер документу112876037
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування рішення

Судовий реєстр по справі —420/15959/23

Ухвала від 02.04.2024

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Крусян А.В.

Ухвала від 02.04.2024

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Крусян А.В.

Ухвала від 28.11.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Крусян А.В.

Рішення від 21.09.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Попов В.Ф.

Ухвала від 16.08.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Попов В.Ф.

Ухвала від 14.07.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Попов В.Ф.

Ухвала від 07.07.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Попов В.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні