Ухвала
від 17.08.2023 по справі 404/9285/19
КРОПИВНИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

17 серпня 2023 року м. Кропивницький

справа № 404/9285/19

провадження № 22-ц/4809/1072/23

Кропивницький апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати у цивільних справах:

Мурашка С.І. (головуючий, суддя-доповідач), Єгорової С. М., Карпенка О. Л.,

учасники справи:

позивач ОСОБА_1 ,

відповідачі Головне управління ДПС у Кіровоградській області, Державне підприємство «Ремонтний завод радіотехнічного обладнання»,

треті особи Державна казначейська служба України, Головне управління Державної казначейської служби України у Кіровоградській області,

розглянувши в порядку спрощеного (письмового) позовного провадження, без повідомлення учасників справи, заяву про залучення правонаступника у цивільній справі за апеляційною скаргою Головного управління ДПС у Кіровоградській області нарішення Кіровського районного суду м. Кіровограда від 28 березня 2023 року у складі судді Варакіної Н. Б. і

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Кіровського районного суду м. Кіровограда від 28 березня 2023 року позов ОСОБА_1 до Головного управління ДПС у Кіровоградській області, Державного підприємства «Ремонтний завод радіотехнічного обладнання», треті особиДержавна казначейська служба України та Головне управління Державної казначейської служби України у Кіровоградській області про відшкодування моральної шкодизадоволено частково.

Стягнуто з Державного бюджету України на користь ОСОБА_1 10 000 грн у відшкодування моральної шкоди.

У задоволенні інших вимог відмовлено.

Стягнуто за рахунок бюджетних асигнувань зГоловного управління ДПС у Кіровоградській області на користь Держави судовий збір в розмірі 768,40 грн.

Не погоджуючись із зазначеним рішеннямсуду Головнеуправління ДПСу Кіровоградськійобласті подалоапеляційну скаргу.

Ухвалою Кропивницького апеляційного суду від 07 серпня 2023 року відкрито апеляційне провадження у справі за апеляційною скаргою Головного управління ДПС у Кіровоградській області нарішення Кіровського районного суду м. Кіровограда від 28 березня 2023 року.

Від Головного управління ДПС у Кіровоградській області ВП ДПСУ надійшла заява, в якому воно просить замінити Головне управління ДПС у Кіровоградській області (код ЄДРПОУ 43142606) на його правонаступника Головне управління ДПС у Кіровоградській області (код ЄДРПОУ 43995486), як відокремленого підрозділу Державної податкової служби України.

Дослідивши подану заяву та перевіривши матеріали справи, суд вважає, що вона підлягає задоволенню, з огляду на таке.

Згідно частини першої статті 104 ЦК України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення (частина п`ята статті 104 ЦК України).

Відповідно до частини першої статті 55 ЦПК України, у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив (частина друга статті 55 ЦПК України).

Процесуальне правонаступництво - це заміна сторони або третьої особи (правопопередника) іншою особою (правонаступником) у зв`язку з вибуттям із процесу суб`єкта спірного правовідношення, за якої до правонаступника переходять усі процесуальні права та обов`язки право попередника.

Пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України від 30.09.2020 № 893 «Деякі питання територіальних органів Державної податкової служби» (далі Постанова № 893) постановлено ліквідувати як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної податкової служби за переліком згідно з додатком, зокрема Головне управління ДПС у Кіровоградській області.

Пунктом 2 Постанови № 893 установлено, що територіальні органи Державної податкової служби, що ліквідуються відповідно до пункту 1 цієї постанови, продовжують здійснювати свої повноваження та функції до утворення Державною податковою службою територіальних органів згідно з абзацом четвертим пункту 3 цієї постанови та прийняття рішення про можливість забезпечення здійснення такими органами повноважень та функцій територіальних органів, що ліквідуються.

Таке рішення приймається Державною податковою службою після здійснення заходів, пов`язаних із внесенням до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань даних про територіальні органи Державної податкової служби, що будуть утворені згідно з абзацом четвертим пункту 3 цієї постанови, як відокремлені підрозділи юридичної особи публічного права, затвердженням положень про них, структур, штатних розписів, кошторисів та заповненням 30 відсотків вакансій; права та обов`язки територіальних органів Державної податкової служби, що ліквідуються відповідно до пункту 1 цієї постанови, переходять Державній податковій службі та її територіальним органам у межах, визначених положеннями про Державну податкову службу та її територіальні органи.

Наказом голови Державної податкової служби № 529 від 30.09.2020 «Про утворення територіальних органів Державної податкової служби» утворено як відокремлені підрозділи Державної податкової служби територіальні органи, зокрема Головне управління ДПС у Кіровоградській області.

Відповідно до статті 211Закону України «Про центральні органи виконавчої влади» територіальні органи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, та центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, можуть утворюватися в межах граничної чисельності державних службовців та працівників відповідного центрального органу виконавчої влади і коштів, передбачених на утримання центрального органу виконавчої влади, ліквідовуватися, реорганізовуватися керівником відповідного центрального органу виконавчої влади як відокремлені підрозділи центрального органу виконавчої влади за погодженням з міністром, який спрямовує та координує діяльність такого центрального органу виконавчої влади.

Територіальні органи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, та центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, визначені частиною першою цієї статті, утворюються без статусу юридичної особи та є органами державної влади, можуть мати окремий баланс, рахунки в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, печатку та бланк зі своїм найменуванням та із зображенням Державного Герба України.

Положення про територіальний орган як відокремлений підрозділ центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, положення про територіальний орган як відокремлений підрозділ центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, затверджуються керівником відповідного центрального органу виконавчої влади за погодженням з міністром, який спрямовує та координує діяльність такого центрального органу виконавчої влади.

Керівник центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, керівник центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, може делегувати керівнику територіального органу як відокремленого підрозділу такого центрального органу виконавчої влади окремі повноваження відповідно до положення про такий територіальний орган.

Територіальні органи як відокремлені підрозділи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, територіальні органи як відокремлені підрозділи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, створюються і припиняються в порядку, визначеному законодавством.

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Головне управління ДПС у Кіровоградській області (код ЄДРПОУ 43142606) 31.05.2023 припинено.

В Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 14.12.2020 зареєстроване Головне управління ДПС у Кіровоградській області (код ЄДРПОУ ВП 43995486) як відокремлений підрозділ Державної податкової служби України.

З урахуванням встановлених вище обставин та наведених положень, суд приходить до висновку про необхідність залучення до участі у справі Головного управління ДПС у Кіровоградській області (код ЄДРПОУ 43995486) як відокремленого підрозділу Державної податкової служби України, як правонаступника Головного управління ДПС у Кіровоградській області (код ЄДРПОУ 43142606).

Керуючисьст. 55 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Заяву Головного управління ДПС у Кіровоградській області про залучення правонаступника задовольнити.

Залучити до участі у справі за позовом ОСОБА_1 до Головного управління ДПС у Кіровоградській області, Державного підприємства «Ремонтний завод радіотехнічного обладнання» про відшкодування моральної шкоди, Головне управління ДПС у Кіровоградській області (код ЄДРПОУ 43995486) як відокремлений підрозділ Державної податкової служби України.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту ухвали в касаційному порядку безпосередньо до Верховного Суду.

Головуючий суддя С. І. Мурашко

Судді С. М. Єгорова

О. Л. Карпенко

Дата ухвалення рішення17.08.2023
Оприлюднено21.08.2023
Номер документу112882513
СудочинствоЦивільне
Сутьзалучення правонаступника у цивільній справі за апеляційною скаргою Головного управління ДПС у Кіровоградській області нарішення Кіровського районного суду м. Кіровограда від 28 березня 2023 року у складі судді Варакіної Н. Б. і

Судовий реєстр по справі —404/9285/19

Ухвала від 11.10.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Мурашко С. І.

Постанова від 11.10.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Мурашко С. І.

Ухвала від 17.08.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Мурашко С. І.

Ухвала від 17.08.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Мурашко С. І.

Ухвала від 07.08.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Мурашко С. І.

Ухвала від 17.07.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Мурашко С. І.

Рішення від 24.05.2023

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Варакіна Н. Б.

Рішення від 28.03.2023

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Варакіна Н. Б.

Рішення від 28.03.2023

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Варакіна Н. Б.

Ухвала від 15.02.2022

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Варакіна Н. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні