Рішення
від 15.08.2023 по справі 203/2365/23
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 203/2365/23

Провадження № 2/0203/970/2023

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.08.2023 року Кіровський районний суд м. Дніпропетровська у складі:

головуючого судді - Єдаменко С.В.,

при секретарі - Пилипенко А.С.,

за участю представника позивача - Торубарової Т.Д. ,

представника позивача - адвоката Торубарова А.В.,

відповідача - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Дніпрі цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Шнеєрсона 3» до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості, -

встановив:

02 травня 2023 року до Кіровського районного суду м. Дніпропетровська звернулось ОСББ «Шнеєрсона 3» з позовом до ОСОБА_2 про стягнення заборгованість. В обґрунтування позову зазначено, що відповідачка є власницею квартири АДРЕСА_1 . У будинку, в якому проживає відповідачка, було утворено об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Шнеєрсона 3». Позивач здійснює управління, утримання і використання спільного майна співвласників багатоквартирного будинку, на фінансування чого співвласниками, а у визначених випадках - орендарями та наймачами приміщень, сплачуються відповідні внески та платежі в розмірі, установленому загальними зборами позивача. Натомість, відповідачкою установлені внески на утримання спільного майна співвласників багатоквартирного будинку сплачуються нерегулярно, що призвело до утворення, станом на 28 лютого 2023 року, заборгованості в розмірі 8 730,80 грн. У зв`язку з цим, позивач просить суд стягнути з відповідачки заборгованість в розмірі 11 036,99 грн., із яких 8 730,80 грн. складає основна заборгованість, 2 017,73 грн. - інфляційні втрати, 288,46 грн. - 3% річних та стягнути витрати по сплаті судового збору. (т.1 а.с.1-5)

Після надходження з відділу формування та ведення Реєстру територіальної громади Департаменту адміністративних послуг та дозвільних процедур ДМР відомостей щодо зареєстрованого місця проживання відповідачки фізичної особи ОСОБА_2 (т.1 а.с.37), ухвалою судді Кіровського районного суду м. Дніпропетровська від 22 червня 2023 року було відкрито провадження у справі та на підставі п.1 ч.1 ст.274 ЦПК України призначено її до розгляду в порядку спрощеного провадження в судовому засіданні з викликом сторін та їх представників. (т.1 а.с.38)

В судовому засіданні 11 липня 2023 року за участю представників позивача та відповідачки було розпочато розгляд справи по суті, з`ясовано думку сторін по справі щодо позовної заяви, задоволено клопотання відповідачки та долучено додаткові докази до матеріалів справи, досліджено письмові докази, задоволено клопотання відповідачки та витребувано копію реєстраційної справи та оголошено перерву до 15 серпня 2023 року. (т.1 а.с.а.с.65, 66-67)

21 липня 2023 року від Департаменту адміністративних послуг та дозвільних процедур ДМР надійшла витребувана судом копія реєстраційної справи. (т.1 а.с.71, т.2, т.3)

В судовому засіданні 15 серпня 2023 року за участю представників позивача та відповідачки було досліджено письмові докази та завершено розгляд справи по суті.

Представники позивача в судовому засіданні підтримали позовні вимоги та просили їх задовольнити в повному обсязі з підстав зазначених у позовній заяві.

Відповідачка в судовому засіданні заперечувала проти задоволення позовних вимог, пояснила що дійсно має заборгованість по внескам та обов`язковим платежам на утримання спільного майна співвласників багатоквартирного будинку, однак зазначила, що є пенсіонеркою, має невелику пенсію, а також те, що вона не була присутня на загальних зборах, де було затверджено розмір щомісячного внеску із яким вона не згодна.

Заслухавши думку сторін по справі, дослідивши матеріали цивільної справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню, з таких підстав.

Судом встановлено, що 19 червня 2016 року рішенням установчих зборів співвласників багатоквартирного будинку створено юридичну особу Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Шнеєрсона 3» (надалі ОСББ «Шнеєрсона 3», об`єднання), яке діє на підставі статуту. Місцезнаходження ОСББ «Шнеєрсона 3»: АДРЕСА_1 . (а.с.7-8)

29 червня 2016 року ОСББ «Шнеєрсона 3» зареєстровано як юридичну особу та внесено до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. (а.с.10)

Відповідно до Статуту ОСББ «Шнеєрсона 3» метою створення об`єднання є забезпечення і захист прав співвласників, забезпечення дотримання співвласниками своїх обов`язків, належне утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та цим Статутом. Об`єднання є неприбутковою організацією і не має на меті розподіл отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників об`єднання та працівників, крім оплати їхньої праці та нарахування єдиного соціального внеску. Об`єднання здійснює господарче забезпечення діяльності шляхом самозабезпечення, а суб`єктів господарювання залучає на договірних засадах. Завданням та предметом діяльності об`єднання, відповідно до його Статуту є: забезпечення реалізації прав співвласників на володіння та користування спільним майном; забезпечення належного утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території; сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості, за обґрунтованими цінами; забезпечення виконання співвласниками своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання (п.2 Статуту). (т.1 а.с.18-27)

З матеріалів справи встановлено та відповідачкою в судовому засіданні не заперечувалось, що вона є власницею квартири АДРЕСА_1 .

Відповідно до ст.1 ЗУ «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» співвласники багатоквартирного будинку - власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку.

Отже, відповідачка є співвласником багатоквартирного будинку, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до Статуту ОСББ «Шнеєрсона 3» сплата внесків і платежів, у тому числі відрахувань до ремонтного, та резервного фондів у розмірах і в строки, що встановлені загальними зборами об`єднання, є обов`язковою для всіх співвласників. Частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна, встановлюється пропорційно до загальної площі квартир та нежитлових приміщень, що перебувають у його власності (п.4 Статуту). (т.1 а.с.18-27)

Згідно протоколу загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку, що розташований по АДРЕСА_1 , № 1 від 30 травня 2019 року було ухвалено затвердити кошторис об`єднання та розмір внеску на утримання будинку для всіх квартир, незалежно від поверху, на якому вони розташовані: 3,50 грн. за 1 м2. (т.1 а.с.12-13)

Відповідно до Протоколу загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_3 від 30 січня 2020 року було ухвалено з травня 2020 року підвищити тариф щомісячного внеску співвласників до 4,50 грн. за 1 м2. (т.1 а.с.14-15)

Згідно протоколу загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_4 від 30 січня 2021 року було ухвалено з 01 травня 2021 року підвищити тариф щомісячного внеску співвласників до 5 грн. за 1 м2. (т.1 а.с.16-17)

06 квітня 2023 року позивачем на адресу відповідачки було направлено вимогу про сплату заборгованості. (т.1 а.с.29-31)

Згідно ч.2 ст.382 ЦК України усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку. Спільним майном багатоквартирного будинку є приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб усіх співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний будинок та його прибудинкова територія, у разі державної реєстрації таких прав.

Відповідно до ч.1 ст.385 ЦК України власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (будинках) для забезпечення експлуатації такого будинку (будинків), користування квартирами та нежитловими приміщеннями та управління, утримання і використання спільного майна багатоквартирного будинку (будинків) можуть створювати об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків).

Згідно ч.1 ст.509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до ч.2 ст.509 ЦК України зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 ЦК України.

Згідно п.5 та п.10 ч.1 ст.7 ЗУ «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» співвласники зобов`язані виконувати рішення зборів співвласників та своєчасно сплачувати за спожиті житлово-комунальні послуги.

Відповідно до ч.2 ст.7 ЗУ «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» кожний співвласник несе зобов`язання щодо належного утримання, експлуатації, реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку пропорційно до його частки співвласника.

Згідно ч.ч.1-3 ст.12 ЗУ «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» витрати на управління багатоквартирним будинком включають: 1) витрати на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку; 2) витрати на оплату комунальних послуг стосовно спільного майна багатоквартирного будинку; 2-1) витрати, пов`язані з виконанням зобов`язань за кредитним договором, укладеним за програмами Фонду енергоефективності; 3) витрати на сплату винагороди управителю в разі його залучення; 4) інші витрати, передбачені рішенням співвласників або законом.

Витрати на управління багатоквартирним будинком розподіляються між співвласниками пропорційно до їхніх часток співвласника, якщо рішенням зборів співвласників або законодавством не передбачено іншого порядку розподілу витрат.

Невикористання власником належної йому квартири чи нежитлового приміщення або відмова від використання спільного майна не є підставою для ухилення від здійснення витрат на управління багатоквартирним будинком.

Відповідно до ст.10 ЗУ «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників відноситься до виключної компетенції загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку. Рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників.

Згідно ст.13 ЗУ «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» у разі відмови співвласника сплачувати внески і платежі на утримання та проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна об`єднання або за його дорученням управитель має право звернутися до суду.

Аналогічний висновок щодо застосування норм права викладено у постанові Верховного Суду від 11 травня 2018 року по справі № 922/3087/17.

Відповідно до ст.15 ЗУ «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» співвласник зобов`язаний своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Згідно ст.16 ЗУ «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» об`єднання має право відповідно до законодавства та статуту об`єднання: встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів.

Відповідно до ст.17 ЗУ «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів; звертатися до суду в разі відмови співвласника відшкодовувати заподіяні збитки, своєчасно та у повному обсязі сплачувати всі встановлені цим Законом та статутом об`єднання внески і платежі, у тому числі відрахування до резервного та ремонтного фондів.

Статтею 20 ЗУ «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» врегульовано визначення часток внесків і платежів на утримання, експлуатацію та ремонт спільного майна. Так, частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності. Частка участі співвласника квартири та/або нежитлового приміщення визначається відповідно до його частки як співвласника квартири та/або нежитлового приміщення.

Аналогічний висновок щодо застосування норм права викладено у постанові Великої Палати Верховного Суду від 03 грудня 2020 року по справі № 910/6471/18 та у постанові Верховного Суду від 11.05.2018 року по справі № 922/3087/17.

Відповідно до правової позиції, викладеної у постановах Верховного Суду від 22.02.2018 № 910/13182/17 та від 22.02.2018 № 910/11312/17 при розгляді справ за позовами ОСББ про стягнення заборгованості по сплаті внесків, Верховний Суд зазначив про те, що обов`язок утримання зазначеного майна виникає у співвласників багатоквартирного будинку безпосередньо з актів цивільного законодавства. При цьому витрати на утримання спільного майна у багатоквартирному будинку, витрати на оплату комунальних послуг (централізованого опалення) щодо нього входять до окладу витрат на управління багатоквартирним будинком та, якщо рішенням зборів співвласників або законодавством не передбачено іншого порядку розподілу витрат, розподіляються між співвласниками пропорційно до їхніх часток співвласника, незалежно від факту використання ними належної їм квартири нежитлового приміщення) та спільного майна, а також членства в об`єднанні співвласників багатоквартирного будинку.

Згідно ст.23 ЗУ «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» внески на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності, визначаються статутом об`єднання та/або рішенням загальних зборів.

У відповідності до ст.ст.526, 530 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином та у встановлені строки відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ч.1 ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Згідно ч.1 ст.13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Частиною 3 ст.12 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Частиною 1 ст.76 ЦПК України передбачено, що доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно ч.ч.1, 5, 6 ст.81 ЦПК України, кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Як вбачається з положень ч.1 ст.89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Будь-яких належних та допустимих доказів в підтвердження заперечень проти позову, відповідачкою суду не надано.

Як видно з матеріалів справи, внаслідок неналежного виконання відповідачкою свого обов`язку щодо сплати витрат на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, у відповідачки утворилась заборгованість. Згідно акту звіряння, наданого позивачем та не спростованого відповідачкою, заборгованість відповідачки за період з 01.07.2018 по 05.04.2023 зі сплати внесків становить 8 730,80 грн. (т.1 а.с.32)

Тому позовна вимога про стягнення з відповідачки заборгованості зі сплати внесків на утримання спільного майна співвласників багатоквартирного будинку в розмірі 8 730,80 грн., є такою, що підлягає задоволенню у повному обсязі.

З приводу позовної вимоги про стягнення з відповідачки 3% річних та інфляційних втрат, суд зазначає наступне.

За правилами, встановленими ч.2 ст.625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора має сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції та три відсотки річних від простроченої суми, якщо інший розмір відсотків не встановлено договором або законом.

Матеріали справи не містять відомостей про встановлений між сторонами інший розмір відсотків за несвоєчасне виконання зобов`язання. Отже, вимога позивача про стягнення з відповідачки 3% річних в розмірі 288,46 грн. та інфляційних втрат в розмірі 2 017,73 грн., обґрунтована й підлягає задоволенню повністю.

Суд, враховуючи вищевикладені норми чинного законодавства України, дослідивши матеріали справи, оцінивши наявні докази, доходить висновку, що позовні вимоги ОСББ «Шнеєрсона 3» до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості зі сплати внесків на утримання спільного майна співвласників багатоквартирного будинку є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Згідно ч.1 ст.141 ЦПК України, враховуючи результати розгляду справи, слід стягнути з відповідачки на користь позивача судовий збір в розмірі 2 684 грн.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.3-5, 7, 10-13, 19, 23, 76-81, 141, 209, 210, 213, 228, 229, 258, 259, 263-265, 274 ЦПК України, суд -

вирішив:

Позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Шнеєрсона 3» до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ; РНОКПП - НОМЕР_1 ; адреса: АДРЕСА_5 ) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Шнеєрсона 3» (код ЄДРПОУ - 40605157; адреса: 49000, м. Дніпро, вул. Менахем-Мендл Шнеєрсона, буд. 3) заборгованість по внескам та обов`язковим платежам за період з 15.11.2020 по 28.02.2023 в загальному розмірі 11 036 (одинадцять тисяч тридцять шість) грн. 99 коп., з яких: 8 730,80 грн. - сума основного боргу, 288,46 грн. - 3% річних, 2 017,73 грн. - інфляційні втрати.

Стягнути з ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ; РНОКПП - НОМЕР_1 ; адреса: АДРЕСА_5 ) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Шнеєрсона 3» (код ЄДРПОУ - 40605157; адреса: 49000, м. Дніпро, вул. Менахем-Мендл Шнеєрсона, буд. 3) судовий збір в розмірі 2 684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) грн.

Рішення суду набирає законної сили в порядку передбаченому ст.273 ЦПК України.

Рішення суду може бути оскаржено до Дніпровського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом 30 днів з дня підписання його повного тексту.

Повний текст рішення складено 17.08.2023 р.

Суддя С.В. Єдаменко

Дата ухвалення рішення15.08.2023
Оприлюднено22.08.2023
Номер документу112884492
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —203/2365/23

Рішення від 15.08.2023

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Єдаменко С. В.

Рішення від 15.08.2023

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Єдаменко С. В.

Ухвала від 11.07.2023

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Єдаменко С. В.

Ухвала від 11.07.2023

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Єдаменко С. В.

Ухвала від 22.06.2023

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Єдаменко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні