Вирок
від 18.08.2023 по справі 638/9697/23
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа638/9697/23

Провадження № 1-кп/638/1564/23

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 серпня 2023 року Дзержинський районний суд м. Харкова

у складі: головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря: ОСОБА_2 ,

розглянувши в порядку спрощеного провадження без виклику учасників провадження обвинувальний акт, внесений до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023226240000554 від 17.07.2023 року, відносно:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця Харківської області, Дергачівського району, с. Черкаська Лозова, громадянина України, з середньою освітою, не одружений, на утриманні нікого не має, не є депутатом, не є інвалідом, тимчасового не працюючий, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 та проживаючий за адресою: АДРЕСА_2 , раніше судимого: 19.08.2021 року Жовтневим районним судом м. Харкова за ч. 1 ст. 309 КК України до обмеження волі до 1 року. На підставі ст. 75 КК України від відбуття покарання звільнений з іспитовим строком до 2 років; 17.06.2022 Жовтневим районним судом м. Харкова за чт. 185 ч. 1, ч. 2 ст. 15 КК України обмеження волі на строк 1 рік 6 місяців,

за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення-проступку, передбаченого частиною 1 статті 309 Кримінального кодексу України, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , маючи умисел на вчинення кримінального правопорушення-проступку, пов`язаного із незаконним обігом психотропних речовин, у невстановлений досудовим розслідуванням час, через мобільний додаток «Telegram», а саме в інтернет магазині «Svat», придбав для особистого вживання психотропну речовину, обіг якої заборонено PVP. Після чого, став незаконно зберігати її при собі з метою особистого вживання, без мети збуту.

Після чого, у невстановлений досудовим розслідуванням час та дату, але не пізніше 17.07.2023 року, ОСОБА_3 , отримав від невстановленої в ході досудового розслідування особи, через чат бот «Svat», на мобільний додаток «Telegram» повідомлення з реквізитами та координатами замовлення.

Далі 17.07.2023 року, (точної дати не встановлено), гр. ОСОБА_3 , прослідував на зазначене в повідомленні місце розташоване за невстановленою в ході досудового розслідування адресою та забрав особливо небезпечну психотропну речовину, обіг якої обмежено PVP, тим самим придбав та почав зберігати для особистого вживання без мети збуту. 17.07.2023 року близько 12 год. 52 хв. поблизу першого входу метро «Перемога» по пр-ту Перемоги навпроти буд. № 59 у м. Харкові ОСОБА_3 був помічений співробітниками поліції, яким під час бесіди повідомив, що при ньому знаходиться психотропна речовина.

Після чого, у період часу 13 год. 24 хв. по 13 год. 40 хв. в ході огляду місця події ОСОБА_3 , видав прозорий зіп-пакет з кристалічною речовиною рожевого кольору, яка відповідно до висновку судової експертизи матеріалів, речовин та виробів за експертною спеціальністю «Дослідження наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів» № СЕ-19/121-23/15882-НЗПРАП від 27.07.2023 року містить в своєму складі особливо небезпечну психотропну речовину обіг якої заборонений PVP. Маса якого, у перерахунок на масу наданої речовини, склала: 0,2159 грам, яку ОСОБА_3 незаконно придбав та зберігав при собі з метою подальшого особистого вживання без мети збуту.

Обвинувальний акт надійшов до суду з клопотанням прокурора про його розгляд у спрощеному порядку без проведення судового розгляду в судовому засіданні.

До обвинувального акту додана письмова заява обвинуваченого ОСОБА_3 , складена в присутності захисника ОСОБА_4 , згідно якої він беззаперечно визнає свою винуватість у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 1ст. 309 КК України, згоден із встановленими досудовим розслідуванням обставинами, ознайомлений з обмеженням права апеляційного оскарження згідно з ч. 2ст. 302 КПК Українита згодний з розглядом обвинувального акту у спрощеному провадженні без проведення судового розгляду в судовому засіданні.

Згідно ч. 2 ст. 381 КПК України суд розглядає обвинувальний акт щодо вчинення кримінального проступку без проведення судового розгляду в судовому засіданні за відсутності учасників судового провадження, якщо обвинувачений не оспорює встановлені під час дізнання обставини і згоден з розглядом обвинувального акту.

Враховуючи зазначене, суд вважає за можливе розглянути обвинувальний акт щодо вчинення кримінального проступку без проведення судового розгляду в судовому засіданні за відсутності учасників судового провадження, що узгоджується з приписами ч. 2ст. 381 КПК України.

За встановлених органом досудового розслідування обставин суд вважає, що винуватість ОСОБА_3 у вчиненні кримінального проступку доведена повністю, його дії правильно кваліфіковано за ч. 1ст. 309 КК України, як незаконне придбання та зберігання психотропних речовин без мети збуту.

При призначенні покарання суд враховує дані про особу обвинуваченого, обставини, які пом`якшують та обтяжують покарання.

Дослідженням даних про особу обвинуваченого ОСОБА_3 встановлено, що він раніше судимий, постійного місця працевлаштування не має, не одружений, на обліку у лікарів нарколога та психіатра не перебуває.

Обставиною, яка пом`якшує покарання обвинуваченого, суд визнає щире каяття.

Обставин, що обтяжують покарання обвинуваченого, судом не встановлено.

При призначенні покарання ОСОБА_3 , суд виходить із положень ст. ст.50,65 КК України,а саме - принципів законності, справедливості, індивідуалізації, а також достатності покарання для подальшого виправлення та попередження скоєння нових кримінальних правопорушень як самим обвинуваченим, так і іншими особами,враховує характер і ступінь тяжкості вчиненогокримінального правопорушення, яке відповідно до ст. 12 КК України є кримінальним проступком; відношення обвинуваченого до скоєного; особу винного; обставину, яка пом`якшує покарання та відсутність обставин, які його обтяжують.

Матеріали кримінального провадження не містять даних про можливість виконання обвинуваченим покарання у виді штрафув розмірі від однієї тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадянабо виправних робіт, адже ОСОБА_3 офіційно не працює та не має постійного джерела доходу.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що виправлення ОСОБА_3 , попередження скоєння ним нових кримінальних правопорушень та досягнення цілей покарання щодо обвинуваченого в цілому на теперішній час можливе шляхом призначення йому покарання у виді обмеження волі, але без реального його відбування, а тому його можливо звільнити від вказаного покарання на підставі ст. 75 КК України з випробуванням, з покладенням на нього обов`язків, передбачених ст. 76 КК України.

Процесуальні витрати підлягають стягненню з обвинуваченого згідно ст. 124 КПК України.

Запобіжний захід обвинуваченому не обирався.

Долю речових доказів суд вирішує згідност. 100 КПК України.

Керуючись ст. ст.371,381,382,374 КПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , винним у вчиненні кримінального правопорушення-проступку, передбаченого частиною 1 статті 309 Кримінального Кодексу Українита призначити покарання у виді1 (одного) року обмеження волі.

На підставі статті 75 Кримінального кодексу України звільнити ОСОБА_3 від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком на 1 (один) рік.

На статті 76 Кримінального кодексу України покласти на ОСОБА_3 обов`язки: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання; не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Судові витратина залучення експерта на проведення судової експертизи матеріалів речовин та виробів за експертною спеціальністю 8.6 «Дослідження наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів» ХНДЕКЦ № СЕ-19/121-23/15882-НЗПРАП від 27.07.2023 року в розмірі 1 434 грн стягнути з обвинуваченого на користь держави.

Речовий доказ: 1 опечатаний спеціальний полімерний сейф-пакет № 3884274 з пояснювальним печатним написом: «Харківський НДЕКЦ МВС України, висновок експерта № СЕ-19/121-23/15882-НЗПРАП від 27.07.2023 року, № КП 12023226240000554, вид. експ. дослідж. 8.6, вміст упаковки: пакет з порошкоподібною речовиною, ПІБ/підпис/ ОСОБА_5 », який передано на зберігання в камеру схову ХРУП № 3 ГЕНП в Харківській області знищити.

Речовий доказ: DVD-R диск з маркуванням НР золотистого кольору ємкістю 4.7 gd залишити в матеріалах кримінального провадження.

Копію вироку не пізніше дня, наступного за днем його ухвалення, надіслати учасникам судового провадження.

На вирок суду може бути подано апеляційну скаргу до Харківського апеляційного суду через Дзержинський районний суд м. Харкова протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Вирок суду не може бути оскаржений в апеляційному порядку з підстав розгляду провадження за відсутності учасників судового провадження, не дослідження доказів у судовому засіданні або з метою оспорити встановлені досудовим розслідуванням обставини.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку на подачу апеляційної скарги за відсутності такої скарги, а при оскарженні вироку - після постановлення ухвали апеляційним судом.

Головуючий суддя:

СудДзержинський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення18.08.2023
Оприлюднено21.08.2023
Номер документу112886766
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров'я населення Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту

Судовий реєстр по справі —638/9697/23

Ухвала від 29.05.2024

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Кружиліна О. А.

Ухвала від 10.04.2024

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Кружиліна О. А.

Ухвала від 04.12.2023

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Кружиліна О. А.

Ухвала від 23.11.2023

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Кружиліна О. А.

Ухвала від 16.11.2023

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Гєрцик Р. В.

Вирок від 18.08.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні