Ухвала
від 31.07.2023 по справі 944/108/23
ЯВОРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №944/108/23

Провадження №2/944/633/23

УХВАЛА

31.07.2023 року м.Яворів

Яворівський районний суд Львівської області в складі:

головуючої судді - Швед Н.П.

при секретарі - Василиці Н.В.

представника позивача - Сибаль О.Б.

відповідача - ОСОБА_1

представника відповідача - Черниха В.М.

розглянувши в підготовчому судовому засіданні в місті Яворові в залі суду клопотання представника відповідача - адвоката Черниха В.М. в цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до Приватної агрофірми «Грушів», треті особи Яворівська міська рада Львівської області, Грушівський заклад загальної середньої освіти 1-2 ступенів Яворівської міської ради Львівської області про зобов`язання передати майно у комунальну власність,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернулася в суд з позовною заявою до Приватної агрофірми «Грушів», треті особи Яворівська міська рада Львівської області, Грушівський заклад загальної середньої освіти 1-2 ступенів Яворівської міської ради Львівської області про зобов`язання передати майно у комунальну власність.

Представник відповідача адвокат Черник В.М. скерував на адресу суду заяву, в якій просить закрити провадження у цивільній справі №944/108/23 за позовом ОСОБА_2 до Приватної агрофірми «Грушів», треті особи Яворівська міська рада Львівської області, Грушівський заклад загальної середньої освіти 1-2 ступенів Яворівської міської ради Львівської області про зобов`язання передати майно у комунальну власність.

В обгрунтування своїх вимог покликається на те, що суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства (частина перша статті 19 ЦПК України).

Господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема: справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на майно (рухоме та нерухоме, в тому числі землю), реєстрації або обліку прав на майно, яке (права на яке) є предметом спору, визнання недійсними актів, що порушують такі права, крім спорів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, та спорів щодо вилучення майна для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності, а також справи у спорах щодо майна, що є предметом забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи - підприємці (пункт 6 частини першої статті 20 ГПК України).

Порушеним правил юрисдикції загальних судів, визначених етап ями 19-22 цього Кодексу, є обов`язковою підставою: для скасування рішення незалежно від доводів апеляційної скарги (частина перша та друга статті 377 ЦГІК України); для скасування рішення незалежно від доводів касаційної скарги (частина перша та друга статті 414 ЦПК України).

З огляду на суб`єктивний склад сторін справа в частині наведених позовних вимог віднесена до юрисдикції господарських судів, що виключає її розгляд у зазначеній частині в порядку цивільного судочинства.

Крім того, у постановах Верховного Суду від 26 вересня 2019 року у справі №264/2504/15-ц (провадження №61-34679св18), від 21 травня 2020 року у справі № 401/3644/16-ц (провадження №61-10132св18) викладений висновок про те, що «Громадяни, які проживають у гуртожитках, не наділені правом на звернення до суду з позовом про передачу гуртожитків у власність територіальних громад, оскільки їх право на приватизацію житлових приміщень у таких гуртожитках носить похідний характер й виникає лише після передачі гуртожитків у власність відповідної територіальної громади.

Тобто, позивач не наділений правом на звернення до суду з позовом про передачу житлового будинку у власність територіальних громад, оскільки його право на приватизацію житлових приміщень у житловому будинку носить похідний характер й виникає після передачі житлового будинку у власність відповідної територіальної громади.

Слід зазначити, що звернення до суду з цим позовом про зобов`язання відповідача передати до комунальної власності територіальної громади житлового будинку, в якому проживає позивач, є не належним способом захисту прав на житло, оскільки кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства, оскільки саме орган місцевого самоврядування наділений повноваженням на звернення до суду із заявленими у цій справі вимогами.

В підготовчому судовому засіданні представник відповідача адвокат Черник В.М. та відповідач вимоги поданої заяви підтримали. Просять такі задовольнити.

Представник позивача адвокат Сибаль О.Б. в підготовчому судовому засіданні заперечив проти заявлених вимог, поданих представником відповідача покликаючись на те, що дана справа відповідно до ч.1 ст.19 ЦПК України підлягає розгляду в порядку цивільного, а не господарського судочинства. Спірний будинок знаходиться уприватній власності(ПАФ«Грушів»),а недержавній власності, тому посилання представника відповідача на постанову Великої Палати Верховного Суду від 26.06.2018 р. у справі №914/582/17 щодо підвідомчості справи господарському суду, є недоречним, оскільке таке стосується передачі гуртожитків.

У постановах Верховного Суду від 26 вересня 2019 р. у справі № 264/2504/15-ц та від 21 травня 2020 р. у справі №401/3644/16-ц, на які покликається представник відповідача, Верховний Суд надав висновки щодо застосування положень Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків». Однак, житловий будинок за адресою: АДРЕСА_1 , у якому проживає позивач, ніколи не мав та не має статусу гуртожитку. Будь-яких доказів з цього приводу стороною відповідача не надано. Тобто положення вищенаведених законів та правові висновки Верховного Суду не стосуються спірних правовідносин та не підлягають застосуванню у даній справі.

Натомість правову підставу позовних вимог у даній справі становлять норми Закону України «Про колективне сільськогосподарське підприємство» та «Порядку безоплатної передачі у комунальну власність об`єктів соціальної сфери, житлового фонду, у тому числі незавершеного будівництва, а також внутрішньогосподарських меліоративних систем колективних сільськогосподарських підприємств, що не підлягали паюванню в процесі реорганізації цих підприємвств та передачі на баланс підприємств-правонаступників», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №1253 від 13.08.2003року.

Заслухавши пояснення учасників судового розгляду, розглянувши заяву, суд прийшов до наступного.

Відповідно довимог ч.1 ст.19 ЦПК України, суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства. Суди розглядають у порядку цивільного судочинства також вимоги щодо реєстрації майна та майнових прав, інших реєстраційних дій, якщо такі вимоги є похідними від спору щодо такого майна або майнових прав, якщо цей спір підлягає розгляду в місцевому загальному суді і переданий на його розгляд з такими вимогами.

З матеріалів справи вбачається, що позивач ОСОБА_2 звернулася до суду з позовом до Приватної агрофірми «Грушів», треті особи Яворівська міська рада Львівської області, Грушівський заклад загальної середньої освіти 1-2 ступенів Яворівської міської ради Львівської області про зобов`язання передати майно у комунальну власність, який на даний час перебуває на балансі ПАФ «Грушів».

Відповідно до п.1 ч.1ст.255 ЦПК Українисуд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Зважаючи на викладене, суд не вбачає підстав для закриття провадження у справі на підставіп.1 ч.1 ст.255 ЦПК України, та вважає за необхідне відмовити представнику відповідача адвокату Черник В.М. у задоволенні клопотання

На підставі викладеного, керуючись ст.255 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Клопотання представника відповідача - адвоката Черниха В.М. в цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до Приватної агрофірми «Грушів», треті особи Яворівська міська рада Львівської області, Грушівський заклад загальної середньої освіти 1-2 ступенів Яворівської міської ради Львівської області про зобов`язання передати майно у комунальну власність - залишити без задоволення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СУДДЯ: Швед Н.П.

Дата ухвалення рішення31.07.2023
Оприлюднено21.08.2023
Номер документу112890066
СудочинствоЦивільне
Сутьзобов`язання передати майно у комунальну власність

Судовий реєстр по справі —944/108/23

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Швед Н. П.

Ухвала від 31.07.2023

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Швед Н. П.

Ухвала від 31.07.2023

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Швед Н. П.

Ухвала від 20.01.2023

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Швед Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні