Постанова
від 01.08.2023 по справі 911/875/22
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"01" серпня 2023 р. Справа№ 911/875/22

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Коробенка Г.П.

суддів: Козир Т.П.

Кравчука Г.А.

за участю секретаря судового засідання Огірко А.О.

за участю представника(-ів): згідно з протоколом судового засідання від 01.08.2023

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Державної наукової установи "Український науково-дослідний інститут прогнозування та випробовування техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва імені Леоніда Погорілого"

на рішення Господарського суду Київської області

від 15.02.2023 (повний текст складено та підписано 20.03.2023)

у справі № 911/875/22 (суддя Бацуца В. М.)

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Біоенерджітранс"

до Державної наукової установи "Український науково-дослідний інститут прогнозування та випробовування техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва імені Леоніда Погорілого"

про стягнення 615 582, 04 грн

УСТАНОВИВ:

ТОВ «Біоенерджітранс» звернулось в Господарський суд Київської області із позовом до УКРНДІПВТ ім. Л. Погорілого про стягнення 615 582, 04 грн основної заборгованості.

Позовні вимоги обґрунтовані позивачем невиконанням відповідачем свого обов`язку щодо оплати за поставлену позивачем електричну енергію згідно з договором б/н б/д про постачання електричної енергії споживачу.

Рішенням Господарського суду міста Києва від 15.02.2023 у справі №911/875/22 позов задоволено.

Стягнуто з Державної наукової установи «Український науково-дослідний інститут прогнозування та випробовування техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва імені Леоніда Погорілого» на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Біоенерджітранс» 615 582 (шістсот п`ятнадцять тисяч п`ятсот вісімдесят дві) грн 04 (чотири) коп. основної заборгованості та судові витрати 9 233 (дев`ять тисяч двісті тридцять три) грн 73 (сімдесят три) коп. судового збору.

Рішення обгрунтоване тим, що матеріалами справи підтверджується факт надання позивачем відповідачу послуг з постачання електричної енергії за договором про постачання електричної енергії споживачу у спірний період у вищезазначених обсягах та сумі.

Не погоджуючись із вказаними рішенням суду, Державна наукова установа "Український науково-дослідний інститут прогнозування та випробовування техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва імені Леоніда Погорілого" звернулася до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати оскаржуване рішення суду та прийняти нове рішення, яким відмовити в повному обсязі.

Апеляційна скарга відповідача мотивована тим, що судом першої інстанції не враховано, що відповідач є бюджетною установою та здійснює закупівлю електричної енергії на підставі Закону України «Про публічні закупівлі» та зазначає, що з урахуванням процедури, визначеної вказаним законом, договір не був укладеним. Крім того, апелянт посилається на відсутність на договорі про постачання електричної енергії номеру, дати та підпису.

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 11.04.2023 апеляційну скаргу у справі № 911/875/22 передано на розгляд колегії суддів у складі: головуючий суддя Коробенко Г.П., судді: Козир Т.П., Кравчук Г.А.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 17.04.2023 витребувано матеріали справи з суду першої інстанції та відкладено вирішення питання щодо подальшого руху справи.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 04.05.2023 відкрито апеляційне провадження та призначено розгляд апеляційної скарги на 20.06.2023.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 20.06.2023 розгляд справи відкладено на 01.08.2023.

В судове засідання 01.08.2023 з`явилися представники сторін у справі. Представник відповідача підтримав апеляційну скаргу і просив її задовольнити, представник позивача заперечив проти задоволення апеляційної скарги і просив суд оскаржуване рішення залишити без змін.

Суд, беручи до уваги межі перегляду справи в апеляційній інстанції, перевіривши матеріали справи, доводи апеляційної скарги, пояснення учасників справи, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування судом першої інстанції норм матеріального і процесуального права при прийнятті оскаржуваного рішення, вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 312 від 14.03.2018 р. затверджено Правила роздрібного ринку електричної енергії (надалі - Правила).

Згідно з п. 1.2.7. Правил постачання електричної енергії здійснюється електропостачальником на підставі договору про постачання електричної енергії споживачу, який розробляється електропостачальником на основі Примірного договору про постачання електричної енергії споживачу (додаток 5 до цих Правил) та укладається в установленому цими Правилами порядку.

ТОВ «Біоенерджітранс» є електропостачальником та отримало ліцензію на право провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії споживачу, що підтверджується постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 04.12.2018 р. № 1617.

Пунктом 1.2.15. Правил встановлено, що укладення, внесення змін, продовження строку дії чи розірвання будь-якого із договорів, передбаченого цими Правилами, здійснюється відповідно до вимог законодавства та цих Правил.

Для договорів, які укладаються шляхом приєднання до умов договору, укладення договору можливе шляхом підписання заяв-приєднань, оплати виставленого рахунку, споживання будь-якого обсягу електричної енергії (за умови відсутності направлених заперечень щодо договірних умов в цілому чи частково) через особистий кабінет в електронній формі (в установленому законодавством порядку).

На роздрібному ринку не допускається споживання (використання) електричної енергії споживачем без укладення відповідно до цих Правил договору з електропостачальником та інших договорів, передбачених цими Правилами.

Електропостачальники зобов`язані повідомляти оператора системи розподілу (передачі) про укладення та припинення договору із споживачем в установленому цими Правилами порядку.

При переході права власності (користування) на об`єкт до нового власника (користувача) переходять права та обов`язки за договорами, укладеними відповідно до цих Правил.

Пунктом 3.1.5. Правил визначено, що електропостачальник розміщує у відкритому доступі форму відповідного договору, який пропонується споживачам для укладення. До договору про постачання електричної енергії споживачу або договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг відповідний електропостачальник має розробити з урахуванням вимог законодавства публічні комерційні пропозиції та розмістити їх на власному офіційному вебсайті, про що повідомити Регулятора.

Відповідно до п. 3.1.7. Правил договір між електропостачальником та споживачем укладається, як правило, шляхом приєднання споживача до розробленого електропостачальником договору на умовах комерційної пропозиції, опублікованої електропостачальником.

У разі офіційного оприлюднення комерційної пропозиції електропостачальник не має права відмовити споживачу у приєднанні до договору на умовах цієї комерційної пропозиції, якщо технічні засоби вимірювання та обліку електричної енергії забезпечують виконання сторонами умов комерційної пропозиції. На вимогу споживача електропостачальник має надати письмовий примірник договору, підписаний з його боку.

Якщо сторони досягли згоди щодо укладення договору на інших умовах, відмінних від тих, які містяться у комерційних пропозиціях, розміщених на офіційному сайті електропостачальника, договір укладається у паперовій формі.

При цьому сторони можуть за взаємною згодою оформлювати додатки до договору, в яких узгоджуються організаційні особливості постачання електричної енергії. Такі додатки оформлюються у паперовій формі та підписуються обома сторонами.

Як вбачається з матеріалів справи, у грудні 2021 р. відповідачем було підписано заяву-приєднання до договору про постачання електричної енергії споживачу на умовах комерційної пропозиції № 2-БЕТ-2021 з датою початку постачання електричної енергії з « 01» січня 2022 р.

Факт укладення договору та підписання заяви-приєднання відповідачем підтверджується самою заявою-приєднанням, заявою від 29.08.2022 р. Виноградова В.Б., наказом УКРНДІПВТ ім. Л. Погорілого № 353к від 24.12.2021 р. «Про відпустку Л. М. Денисюк», наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 24.12.2021 р. «Про покладення виконання обов`язків на Виноградова В. Б.», наявними у матеріалах справи.

Відповідно до п. 1.1. договору про постачання електричної енергії споживачу цей договір про постачання електричної енергії споживачу (далі Договір) є публічним договором приєднання, який встановлює порядок та умови постачання електричної енергії як товарної продукції споживачу (далі Споживач) постачальником електричної енергії (далі Постачальник) та укладається сторонами, з урахуванням статей 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України, шляхом приєднання Споживача до умов цього договору.

Згідно з п. 2.1. Договору Постачальник продає електричну енергію Споживачу для забезпечення потреб електроустановок Споживача, а Споживач оплачує Постачальнику вартість використаної (купованої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього Договору.

Пунктом 3.1. Договору передбачено, що початком постачання електричної енергії Споживачу є дата, зазначена в заяві-приєднанні, яка є додатком № 1 до цього Договору.

Згідно з п. 3.3. Договору Постачальник за цим Договором не має права вимагати від Споживача будь-якої іншої плати за електричну енергію, що не визначена у комерційній пропозиції, яка є додатком № 2 до цього Договору.

Відповідно до п. 5.1. Договору Споживач розраховується з Постачальником за електричну енергію за цінами, що визначаються відповідно до механізму визначення ціни електричної енергії, згідно з обраною Споживачем комерційною пропозицією, яка є додатком № 2 до цього Договору.

Пунктом 5.4. Договору передбачено, що ціна електричної енергії має зазначатися Постачальником у рахунках про оплату електричної енергії за цим Договором, у тому числі у разі її зміни.

У випадках застосування до Споживача диференційованих цін електричної енергії суми, вказані в рахунках, відображають середню ціну, обчислену на базі різних диференційованих цін.

Пунктом 5.5. Договору визначено, що розрахунковим періодом за цим Договором є календарний місяць.

Згідно з п. 5.6. Договору розрахунки Споживача за цим Договором здійснюються на поточний рахунок із спеціальним режимом використання (далі спецрахунок).

При цьому, Споживач не обмежується у праві здійснювати оплату за цим Договором через банківську платіжну систему, он-лайн переказ, поштовий переказ, внесення готівки через касу Постачальника та в інший не заборонений законодавством спосіб.

Оплата вартості електричної енергії за цим Договором здійснюється Споживачем виключно шляхом перерахування коштів на спецрахунок Постачальника.

Оплата вважається здійсненою після того, як на спецрахунок Постачальника надійшла вся сума коштів, що підлягає сплаті за куповану електричну енергію відповідно до умов цього Договору. Спецрахунок Постачальника зазначається у платіжних документах Постачальника, у тому числі у разі його зміни.

Пунктом 5.7. Договору встановлено,що оплата рахунка Постачальника за цим Договором має бути здійснена Споживачем у строк, визначений у рахунку, який не може бути меншим 5 (п`яти) робочих днів з моменту отримання його Споживачем, або протягом 5 (п`яти) робочих днів від дати, зазначеної у комерційній пропозиції, щодо оплати рахунку, оформленого Споживачем.

Всі платіжні документи, що виставляються Постачальником Споживачу, мають містити чітку інформацію про суму платежу, порядок та строки оплати, що погоджені Сторонами цього Договору, а також інформацію щодо адреси, телефонів, офіційних веб-сайтів для отримання інформації про подання звернень, скарг та претензій щодо якості постачання електричної енергії та надання повідомлень про загрозу електробезпеки.

Згідно з п. 13.1. Договору цей Договір укладається на строк, зазначений в комерційній пропозиції, яку обрав Споживач, та набирає чинності з моменту погодження (акцептування) Споживачем заяви-приєднання, яка є додатком №1 до цього Договору.

Відповідно до 13.2. Договору Постачальник має повідомити про зміну будь-яких умов Договору Споживача не пізніше, ніж за 20 днів до їх застосування з урахуванням інформації про право Споживача розірвати Договір. Постачальник зобов`язаний повідомити Споживача в порядку, встановленому законом, про будь-яке збільшення ціни і про право припинити дію договору без сплати будь-яких штрафних санкцій чи іншої фінансової компенсації Постачальнику, якщо Споживач не приймає нові умови.

Так, враховуючи зазначені вимоги, договір укладений на умовах, які розроблені електропостачальником та опубліковані на офіційному веб-сайті ТОВ «Біоенерджітранс», без викладення його в паперовій формі. Судом встановлено, що факт укладення Договору підтверджується діями відповідача, які спрямовані на виконання його умов, зокрема, споживанням електричної енергії.

Положеннями комерційної пропозиції № 2-БЕТ-2021 (Додаток № 2 до Договору) передбачені наступні умови постачання та оплати електричної енергії:

- Розрахунковим періодом за цією комерційною пропозицією є календарний місяць;

- Вартість спожитої електричної енергії визначається за формулою:

Вартість = Ціна * Обсяг факт, де

Ціна ціна електричної енергії за одиницю товару(1 кВт год).

Обсяг факт фактичний обсяг спожитої Споживачем електричної енергії в розрахунковому періоді відповідно до даних ОСР чи ОСП.

-Ціна

Ціна за одиницю товару (1 кВт год) визначається з урахуванням існуючих цін на ринку електричної енергії та включає у себе плату за послуги постачання електроенергії.

Ціна за одиницю товару (1 кВт год) складає 4,4 грн. з ПДВ, в тому числі РДН ОЕС України на дату підписання Договору.

Ціна за одиницю товару може змінюватись у зв`язку із змінами складових витрат, які впливають на її формування.

У разі зміни ціни за одиницю товару Сторони здійснюють розрахунки за новими цінами з дня їх введення в дію.

- Оплата електричної енергії здійснюється шляхом банківського переказу на поточний рахунок Постачальника зі спеціальним режимом використання на підставі виставленого рахунку у наступні строки (терміни):

Фактичний розрахунок протягом 5 (п`яти) банківських днів з дати отримання рахунку, але, в будь-якому випадку не пізніше 15 числа місяця, наступного за розрахунковим періодом.

Постачальник надає рахунок в сканованому вигляді на електронну адресу або надсилає їх у паперовій формі на поштову адресу.

- Оплата послуг з розподілу (передачі) електричної енергії здійснюється Споживачем напряму ОСР.

На виконання умов договору позивачем протягом січня квітня 2022 р. було надано відповідачу послуги з постачання електричної енергії обсягом 160 946 кВт/год на загальну суму 615 582, 04 грн, що підтверджується рахунком на оплату № 16 б/д на суму 15 989, 38 грн, рахунком на оплату № 65 б/д за січень 2022 р. на суму 239 998, 22 грн, рахунком на оплату № 43 від 28.02.2022 р. за лютий 2022 р. на суму 151 698, 80 грн, рахунком на оплату № 44 від 31.03.2022 р. за березень 2022 р. на суму 160 806, 80 грн, рахунком на оплату № 64 від 30.04.2022 р. за квітень 2022 р. на суму 47 088, 84 грн, відомостями оператора системи розподілу ПрАТ «ДТЕК Київські Регіональні Електромережі» про фактичні обсяги розподіленої електричної енергії відповідачу, іншими доказами, наявними у матеріалах справи. Факт надсилання та отримання вищезазначених рахунків за спожиту електроенергію відповідачем підтверджується відповідними накладними та описами вкладення у цінні листи, відомостями з сайту АТ «Укрпошта» про відстеження поштового відправлення, наявними у матеріалах справи.

Регулювання відносин, що виникають у зв`язку із купівлею-продажем електричної енергії здійснюється Господарським кодексом України, Цивільним кодексом України, Законом України «Про ринок електричної енергії», Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 312 від 14.03.2018 р. «Про затвердження Правил роздрібного ринку електричної енергії», іншими нормативно-правовими актами і безпосередньо договором.

Статтею 193 Господарського кодексу України встановлено, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Статтею 526 Цивільного кодексу України визначено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно з ст. 714 Цивільного кодексу України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

До договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин сторін.

Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору постачання енергетичними та іншими ресурсами.

Частиною 1 ст. 692 цього ж кодексу передбачено, що покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Частиною 1 ст. 530 Цивільного кодексу України закріплено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно з ст. 610 цього ж кодексу порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до ч. 1 ст. 612 цього ж кодексу боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до ч. 3 ст. 58 Закону України «Про ринок електричної енергії» споживач зобов`язаний, зокрема, сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів.

Пунктом 8) ст. 46 цього ж закону передбачено, що оператор системи розподілу забезпечує комерційний облік відповідно до цього Закону, правил ринку та кодексу комерційного обліку, інших нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії.

Згідно з п. 2.3.11. Правил комерційний облік на роздрібному ринку електричної енергії організовується адміністратором комерційного обліку та здійснюється постачальниками послуг комерційного обліку відповідно до вимог Закону України «Про ринок електричної енергії», Кодексу комерційного обліку та цих Правил.

Відповідно до п. 2.3.14. Правил постачальник послуг комерційного обліку забезпечує зняття показів засобів вимірювальної техніки відповідно до Кодексу комерційного обліку.

Пунктами 4.3., 4.12., 4.13. Правил встановлено, що дані, необхідні для формування платіжних документів, у тому числі щодо обсягів електричної енергії, надаються учасникам роздрібного ринку адміністратором комерційного обліку в порядку, встановленому Кодексом комерційного обліку. На підставі отриманих даних відповідно до умов договору (обраної споживачем комерційної пропозиції) сторони складають акти прийому-передачі проданих товарів та/або наданих послуг.

4.12. Розрахунки між споживачем та електропостачальником (іншими учасниками роздрібного ринку, якщо вони беруть участь у розрахунках) здійснюються згідно з даними, отриманими від адміністратора комерційного обліку в порядку, передбаченому Кодексом комерційного обліку, про обсяги поставленої, розподіленої (переданої) та купленої електричної енергії. Плата за спожиту протягом розрахункового періоду електричну енергію вноситься не пізніше 20 числа наступного місяця, якщо договором не встановлено іншого терміну.

4.13. Для здійснення розрахунків за фактично спожиту електричну енергію електропостачальник має сформувати та виставити споживачу платіжний документ у паперовій або електронній формі (у випадку згоди споживача на отримання електронного платіжного документа), на підставі даних комерційного обліку, отриманих у порядку, передбаченому Кодексом комерційного обліку.

Відповідно до підпункту 6.1. п. 6 Розділу XIII «Перехідні положення» Кодексу комерційного обліку електричної енергії, обсяги спожитої електричної енергії визначаються за розрахунковий період, який становить один місяць. Зчитування показів лічильника провадиться постачальником послуг комерційного обліку та/або оператором мережі, та/або споживачем щомісяця відповідно до умов договору.

Як було зазначено вище та встановлено судом у процесі розгляду справи, позивачем з урахуванням даних, отриманих від ПрАТ «ДТЕК Київські регіональні електромережі» щодо обсягів розподіленої електричної енергії та відповідно до пункту 4.3. Правила роздрібного ринку електричної енергії, були сформовані та виставлені до сплати відповідачу рахунки за спожиту електричну енергію за період з січня по лютий 2022 р.

Також, у відповідності до листа ПрАТ «ДТЕК Київські Регіональні Електромережі» Вих. № 20-1-82 від 03.02.2023 р., позивач у період з 01.01.2022 р. по 09.04.2022 р. був постачальником електричної енергії за точками комерційного обліку відповідача.

Враховуючи викладене, матеріалами справи підтверджується факт надання позивачем відповідачу послуг з постачання електричної енергії за договором про постачання електричної енергії споживачу у спірний період у вищезазначених обсягах та сумі.

З огляду на те, що у встановлений договором строк і станом на час розгляду справи відповідач обов`язок щодо оплати спожитої електричної енергії не виконав, його основна заборгованість перед позивачем складає 615 582, 04 грн.

Отже, суд першої інстанції дійшов обґрунтованого висновку про задоволення позовних вимог.

Доводи апелянта, щодо неукладення між сторонами договору про постачання електричної енергії за результатами відкритих торгів на закупівлю електричної енергії на підставі Закону України «Про публічні закупівлі» у зв`язку з відміною переговорної процедури закупівлі та як наслідок відсутності договірних відносин між сторонами, а також посилання на відсутність реквізитів і підпису уповноваженої особи відповідача у договорі є неспроможними, оскільки вони не спростовують факту виникнення між сторонами договірних відносин, постачання позивачем та споживання відповідачем електричної енергії у спірний період у вищезазначених обсягах.

При цьому, у матеріалах справи відсутні будь-які інші докази на підтвердження ненадання та/або надання послуг з постачання електричної енергії іншим аніж позивач електропостачальником у період з січня по квітень 2022 р.

Відповідно до ст. ст. 73, 74, 77 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Аналізуючи питання обсягу дослідження доводів скаржника та їх відображення у судовому рішенні, питання вичерпності висновків суду, суд апеляційної інстанції враховує висновки Європейського суду з прав людини у справі "Проніна проти України" (Рішення ЄСПЛ від 18.07.2006), в якому зазначено, що пункт 1 статті 6 Конвенції зобов`язує суди давати обґрунтування своїх рішень, але це не може сприйматись як вимога надавати детальну відповідь на кожен аргумент. Межі цього обов`язку можуть бути різними в залежності від характеру рішення. Крім того, необхідно брати до уваги різноманітність аргументів, які сторона може представити в суд, та відмінності, які існують у державах-учасницях, з огляду на положення законодавства, традиції, юридичні висновки, викладення та формулювання рішень. Таким чином, питання, чи виконав суд свій обов`язок щодо подання обґрунтування, що випливає зі статті 6 Конвенції, може бути визначено тільки у світлі конкретних обставин справи.

У даній справі сторонам було надано вичерпну відповідь на всі істотні питання, що виникають при кваліфікації спірних відносин згідно з нормами матеріального та процесуального права.

За результатами перегляду даної справи колегія суддів дійшла висновку про відсутність правових підстав для зміни чи скасування оскаржуваного у даній справі судового рішення, оскільки доводи, викладені в апеляційній скарзі, не спростовують висновків місцевого господарського суду та відповідно скарга задоволенню не підлягає.

Відповідно до частини першої статті 276 ГПК України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Колегія суддів погоджується із здійсненим судом першої інстанції розподілом судових витрат.

Витрати по сплаті судового збору за подачу апеляційної скарги покладаються судом на апелянта у відповідності до статті 129 ГПК України.

Керуючись ст. ст. 129, 267-270, 273, 275-276, 281-284 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд,

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу Державної наукової установи "Український науково-дослідний інститут прогнозування та випробовування техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва імені Леоніда Погорілого" залишити без задоволення.

Рішення Господарського суду Київської області від 15.02.2023 у справі №911/875/22 залишити без змін.

Витрати по сплаті судового збору за подачу апеляційної скарги покласти на Державну наукову установу "Український науково-дослідний інститут прогнозування та випробовування техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва імені Леоніда Погорілого".

Матеріали справи №911/875/22 повернути суду першої інстанції.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена до Верховного Суду у порядку та строк, передбачений ст. ст. 286-291 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст постанови складено та підписано 07.08.2023.

Головуючий суддя Г.П. Коробенко

Судді Т.П. Козир

Г.А. Кравчук

Дата ухвалення рішення01.08.2023
Оприлюднено21.08.2023
Номер документу112893589
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/875/22

Постанова від 01.08.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коробенко Г.П.

Ухвала від 20.06.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коробенко Г.П.

Ухвала від 04.05.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коробенко Г.П.

Ухвала від 17.04.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коробенко Г.П.

Рішення від 15.02.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Бацуца В.М.

Ухвала від 01.02.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Бацуца В.М.

Ухвала від 11.01.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Бацуца В.М.

Ухвала від 07.12.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Бацуца В.М.

Ухвала від 09.11.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Бацуца В.М.

Ухвала від 05.10.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Бацуца В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні