Ухвала
від 17.08.2023 по справі 736/1777/23
КОРЮКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 736/1777/23

Номер провадження 2-о/736/68/23

У Х В А Л А

17 серпня 2023 року м. Корюківка

Суддя Корюківського районного суду Чернігівської області Пархомчук Т.В., розглянувши матеріали цивільної справи за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересовані особи - Корюківський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, ІНФОРМАЦІЯ_1 на базі КНП «Корюківська ЦРЛ», про визнання та встановлення фактів, що мають юридичне значення,

ВСТАНОВИВ:

Заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 11.08.2023 звернулись до суду з заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, і просять суд визнати дійсним та встановити:

факт проходження ВЛК Корюківського РТЦК та СП на базі КНП «Корюківська ЦРЛ» солдатом ОСОБА_1 , висновок якої про його обмежену придатність до військової служби, був оформлений втраченим оригіналом довідки ВЛК № 22/5 від 30.01.2023;

факт, що солдат ОСОБА_1 є обмежено придатним до військової служби на підставі ст. 30/б графи ІІ розкладу хвороб «Положення про військово лікарську експертизу в Збройних силах України» затвердженого Наказом Міністра оборони України № 402 від 14.08.2008, встановленого висновком ВЛК Корюківського РТЦК та СП на базі КНП «Корюківська ЦРЛ» оформленого втраченим оригіналом довідки ВЛК № 22/5 від 30.01.2023 та що солдат ОСОБА_1 придатний до служби на частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах і йому протипоказана служба у високо мобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спец спорудах.

Метою подання даної заяви є виникнення прав визначених Наказом 402 МОУ «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», а саме обмеження у службі в певних родах військ, які протипоказані за станом здоров`я.

Відповідно до вимог ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Окреме провадження - це одностороннє провадження, в якому відсутній спір про право. Характерною ознакою категорії справ окремого провадження є відсутність у них спору про право і метою яких є встановлення юридичного факту або стану. При цьому в порядку окремого провадження може вирішуватися спір про факт, але не спір про право цивільне.

Встановлення факту, що має юридичне значення в окремому провадженні можливе при умові, що факти, що підлягають встановленню, повинні мати юридичне значення, тобто від них мають безпосередньо залежати виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичної особи без повторного звернення до суду на підставі цього рішення та встановлення такого факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Згідно із пунктом 5 частини другої статті 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи, зокрема, про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Відповідно до п. 1 Постанови Пленуму Верхового Суду України № 5 від 31.03.1995 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо встановлення фактів не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Згідно із ч. 4 ст. 315 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо з заяви про встановлення факту, що має юридичне значення, вбачається спір про право, а якщо спір про право буде виявлений під час розгляду справи, - залишає заяву без розгляду.

Як вбачається із заяви, заявнику встановлення даного факту необхідне для зміни умов військової служби та підтвердження його права на перехід на службу у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах. За таких умов суд із заяви заявників вбачає наявність спору про право ОСОБА_1 на відповідні зміни у його військовій службі.

Окрім цього, звертаючись до суду із заявою в порядку окремого провадження з посиланням на статті 293, 315 ЦПК України, заявники просили визнати та встановити факт, проходження ОСОБА_1 ВЛК Корюківського РТЦК та СП на базі КНП «Корюківської ЦРЛ» відповідно до висновку ВЛК згідно довідки № 22/5 від 30.01.2023 є обмежено придатним до військової служби (непридатним до служби у високо мобільних, десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спец спорудах).

Визначаючи, чи пов`язується з встановленням зазначеного факту виникнення у заявника певних цивільних прав та обов`язків, суд застосовує положення статті 1 ЦК України. За змістом частини першої статті 1 ЦК України цивільним законодавством регулюються особисті немайнові та майнові відносини, засновані на юридичній рівності, вільному волевиявленні, майновій самостійності їх учасників (цивільні відносини). Тобто цивільними є відносини, які відповідають наведеним критеріям.

Відповідно у порядку цивільного судочинства, за загальним правилом, не підлягають вирішенню спори (розгляду заяви), що виникають не з цивільних, земельних, трудових, сімейних або житлових правовідносин.

Усі інші спори, що виникають у публічно-правових відносинах за участю осіб, підлягають вирішенню у порядку цивільного судочинства виключно у тих випадках, коли безпосередньою нормою процесуального права визначено, що вирішення такого спору належить здійснювати саме в порядку цивільного судочинства.

Вимоги заявників у цій справі, пов`язані з доведенням наявності підстав для визнання (підтвердження) за ОСОБА_1 певного соціально-правового статусу, не пов`язані з будь-якими цивільними права та обов`язками, їх виникненням, існуванням та припиненням. Відповідно, за своїм предметом та можливими правовими наслідками такі вимоги пов`язані з публічно-правовими відносинами заявників з державою, а отже, не підлягають вирішенню у порядку цивільного судочинства.

Також, відповідно до пункту 6 частини першої статті 315 ЦПК України, у порядку окремого провадження підлягає встановленню факт належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеними у свідоцтві про народження або в паспорті, а не у будь-яких документах.

Аналогічні висновки містяться у постанові Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду від 23 травня 2022 року в справі № 539/4118/19 (провадження № 61-10777сво20).

Проте, довідка про проходження ВЛК Корюківського РТЦК та СП на базі КНП «Корюківська ЦРЛ» не є правовстановлюючим документом, а тому цей факт не може бути встановлений на підставі пункту 6 частини першої статті 315 ЦПК України.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку, що заявниками ОСОБА_1 та ОСОБА_2 заявлено вимогу про встановлення фактів, які не підлягають розгляду в порядку окремого провадження, оскільки вбачається спір про право проходження солдатом ОСОБА_1 військової служби у відповідних умовах і такий спір не має розглядатися у цивільному судочинстві , що дає підстави для відмови у відкритті провадження у справі за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересовані особи - Корюківський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, ІНФОРМАЦІЯ_1 на базі КНП «Корюківська ЦРЛ» про визнання та встановлення фактів, що мають юридичне значення на підставі ч. 4 ст. 315 Цивільного процесуального кодексу України.

Керуючись статтями 293, 315, 353, 354 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

У відкритті провадження за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересовані особи - Корюківський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, ІНФОРМАЦІЯ_1 на базі КНП «Корюківська ЦРЛ» про визнання та встановлення фактів, що мають юридичне значення - відмовити.

Заяву, разом з доданими до неї матеріалами, повернути заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана безпосередньо до Чернігівського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя Т.В.Пархомчук

Дата ухвалення рішення17.08.2023
Оприлюднено21.08.2023
Номер документу112916313
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання та встановлення фактів, що мають юридичне значення

Судовий реєстр по справі —736/1777/23

Ухвала від 17.08.2023

Цивільне

Корюківський районний суд Чернігівської області

Пархомчук Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні