Ухвала
від 15.08.2023 по справі 146/1133/23
ТОМАШПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 146/1133/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"15" серпня 2023 р. смт.Томашпіль Вінницької області

Суддя Томашпільського районного суду Вінницької області Пилипчук О.В., отримавши матеріали позовної заяви

ім`я (найменування) сторін та інших учасників справи:

заявник: ОСОБА_1

заінтересовані особи: ОСОБА_2 ,

Служба у справах дітей Тульчинського районної військової адміністрації

вимоги заявника: про усиновлення дитини

ВСТАНОВИВ:

14 серпня 2023 року до Томашпільського районного суду Вінницької області надійшла вказана заява.

Відповідно до протоколу автоматичного розподілу справ між суддями від 14 серпня 2023 року, головуючим суддею визначено Пилипчука О.В.

Відповідно до п. 2.4.1 Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженого рішеннями Ради суддів від 26.11.2010 року № 30, після автоматизованого розподілу судових справ автоматизованою системою відповідальна особа суду не пізніше наступного робочого дня передає судові справи визначеному автоматизованою системою головуючому судді (судді-доповідачу).

На виконання наведених положень, зазначена справа передана головуючому судді 14 серпня 2023 року.

Після надходження матеріалів позову судді, останній перевіряє позов на відповідність вимогам статей 175 та 177 ЦПК України.

Згідно з частиною 1 статті 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

За правилами цивільного процесуального законодавства, позовна заява за формою та змістом повинна відповідати статті 175 ЦПК України, а також вимогам статті 177 цього Кодексу.

Згідно п.8 ч.3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Згідно з частиною 1 статті 177 ЦПК України, позивач повинен додати до позовної заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб.

В порушення п.8 ч.3 ст. 175 ЦПК України, ч.1 ст.177 ЦПК України заявником у заяві вказано в якості додатків до позову копію висновку про доцільність усиновлення, копію акта обстеження житлово-побутових умов, копію доручення центру БВПД, однак заявником не долучено вказаних додатків до заяви та до її копій відповідно до кількості заінтересованих осіб.

Таким чином заявнику необхідно додати три копії висновку про доцільність усиновлення, три копії акта обстеження житлово-побутових умов, три копії доручення центру БВПД, відповідно до кількості заінтересованих осіб.

Згідно з частиною 4 статті 177 ЦПК України, до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Так, заява ОСОБА_1 подана з порушенням вимог ч.4 ст.177 ЦПК України.

Відповідно до п.4 ч.1 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за подання фізичною особою заяви у справах окремого провадження фізичною особою, ставка судового збору становить 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про судовий збір», судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду,- у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Станом на 1 січня 2023 року розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб становить 2684,00 грн.

Так, заявником заявлено вимогу про усиновлення.

Таким чином, за заявлену вимогу про усиновлення, відповідно до ч. 4 ст. 177 ЦПК України, необхідно до позовної заяви додати документи, що підтверджують сплату судового збору у розмірі 536,80 грн або документи, що підтверджують звільнення позивача від сплати судового збору (копію посвідчення учасника бойових дій, тощо).

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 1-19, 23, 33, 34, 49, 174-177, 184, 185, 352-355 Цивільного процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Служба у справах дітей Тульчинського районної військової адміністрації про усиновлення дитини залишити без руху.

Надати заявнику термін для усунення недоліків позовної заяви - десять днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Повідомити заявнику про можливість виправлення недоліків позовної заяви шляхом подачі до суду заяви про усунення недоліків з позовною заявою з виправленими недоліками а також додатками до позову, відповідно вимог ст. ст. 175, 177 ЦПК України.

Роз`яснити заявнику-якщо заявник відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо заявник не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається заявнику, що встановлено положеннями частини 3 ст. 185 ЦПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: О. В. Пилипчук

Дата ухвалення рішення15.08.2023
Оприлюднено22.08.2023
Номер документу112920337
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —146/1133/23

Рішення від 09.10.2023

Цивільне

Томашпільський районний суд Вінницької області

Пилипчук О. В.

Рішення від 09.10.2023

Цивільне

Томашпільський районний суд Вінницької області

Пилипчук О. В.

Ухвала від 21.09.2023

Цивільне

Томашпільський районний суд Вінницької області

Пилипчук О. В.

Ухвала від 21.09.2023

Цивільне

Томашпільський районний суд Вінницької області

Пилипчук О. В.

Ухвала від 31.08.2023

Цивільне

Томашпільський районний суд Вінницької області

Пилипчук О. В.

Ухвала від 15.08.2023

Цивільне

Томашпільський районний суд Вінницької області

Пилипчук О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні