Повістка
від 16.08.2023 по справі 740/984/22
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ДОДАТКОВА ПОСТАНОВА

іменем України

16 серпня 2023 року м. Чернігів

Унікальний номер справи № 740/984/22

Головуючий у першій інстанції - Гагаріна Т.О.

Апеляційне провадження № 22-з/4823/89/23

Чернігівський апеляційний суд у складі суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючої - судді: Шитченко Н.В.,

суддів: Висоцької Н.В., Мамонової О.Є.,

позивач: Товариство з обмеженою відповідальністю Агропромислова компанія «Магнат»,

відповідачі: Фермерське господарство «Шугаївське», ОСОБА_1 ,

розглянув у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного провадження з повідомленням учасників справи цивільну справу за заявою Фермерського господарства «Шугаївське» про ухвалення додаткового рішення у справі за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю Агропромислова компанія «Магнат» на рішення Ніжинського міськрайонного суду Чернігівської області від 07 квітня 2023 року у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Агропромислова компанія «Магнат» до Фермерського господарства «Шугаївське», ОСОБА_1 про визнання переважного права на укладення договору оренди земельної ділянки, переведення прав та обов`язків орендаря за договором оренди,

місце ухвалення судового рішення м. Ніжин,

дата складання повного тексту рішення суду першої інстанції 14 квітня 2023 року.

У С Т А Н О В И В:

У травні 2022 року Товариство з обмеженою відповідальністю Агропромислова компанія «Магнат» (далі - ТОВ АПК «Магнат») звернулося з позовом до ФГ «Шугаївське», ОСОБА_1 , в якому просило визнати за ним переважне право на укладення із ОСОБА_1 договору оренди земельної ділянки 7423388900:05:001:2285, у зв`язку з цим перевести права та обов`язки орендаря за договором оренди від 01 грудня 2020 року земельної ділянки площею 0,5037 га, кадастровий номер 7423388900:05:001:2285, розташованої на території Талалаївської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області, номер запису про інше речове право 40214183 від 18 січня 2021 року, з ФГ «Шугаївське» на ТОВ АПК «Магнат».

Рішенням Ніжинського міськрайонного суду Чернігівської області від 07 квітня 2023 року у задоволенні позову ТОВ АПК «Магнат» відмовлено повністю. Стягнуто із ТОВ АПК «Магнат» на користь ФГ «Шугаївське» 8 000 грн витрат на правничу допомогу.

Постановою Чернігівського апеляційного суду від 08 серпня 2023 року апеляційну скаргу ТОВ АПК «Магнат» залишено без задоволення, а рішення Ніжинського міськрайонного суду Чернігівської області від 07 квітня 2023 року - без змін.

09 серпня 2023 року надійшла заява представника ФГ «Шугаївське» - адвоката Лутай Н.М. про стягнення з ТОВ АПК «Магнат» на користь ФГ «Шугаївське» 9 200 грн витрат на професійну правову допомогу. До цієї заяви представником надано акт наданих послуг № 135 від 08 серпня 2023 року (а.с. 259 зворот).

Наведену заяву мотивовано тим, що у зв`язку із апеляційним розглядом даної справи ФГ «Шугаївське» понесено 9 200 грн витрат на професійну правничу допомогу адвоката, що відображено у поданому відзиві на апеляційну скаргу ТОВ АПК «Магнат». Понесені витрати підтверджуються договором № 19/06/23/1 від 19 червня 2023 року про надання правової (професійно правничої) допомоги, рахунком на оплату № 105 від 19 червня 2023 року, платіжною інструкцією № П14846943 від 21 червня 2023 року, а також актом наданих послуг № 135 від 08 серпня 2023 року.

У наданих на заяву про ухвалення додаткового рішення запереченнях представник ТОВ АПК «Магнат» - адвокат Цвіркун І.О. просить залишити вимогу про покладення на позивача витрат на правову допомогу в розмірі 9 200 грн без задоволення.

Доводи заперечень зводяться до того, що заявлені до відшкодування витрати на професійну правничу допомогу є неспівмірними зі складністю справи та обсягом наданих адвокатом послуг, а також часом, витраченим адвокатом Лутай Н.М. на виконання відповідних робіт (послуг), та ціною позову.

Наголошує на тому, що поданий адвокатом відзив на апеляційну скаргу є аналогічним відзиву, який подано до суду першої інстанції, а отже його складання не вимагало значних витрат часу. Зазначає, що у провадженні судів різних інстанцій перебувають десять справ за позовами ТОВ АПК «Магнат» до ФГ «Шугаївське», зміст правовідносин та предмет доказування у всіх справах є тотожним цій, інтереси ФГ «Шугаївське» також представляє адвокат Лутай Н.М. Подані адвокатом відзиви та правова позиція ФГ «Шугаївське» у всіх справах є аналогічними.

Ухвалою Чернігівського апеляційного суду від 10 серпня 2023 року розгляд заяви про ухвалення додаткового рішення призначено на 11 год. 00 хв 16 серпня 2023 року. У наведене судове засідання учасники справи чи їх представники не з`явилися.

15 серпня 2023 року на електронну адресу апеляційного суду надійшли заяви представника ФГ «Шугаївське» - адвоката Лутай Н.М., представника ОСОБА_1 - адвоката Матвійчук А.С. про розгляд даної справи без їх участі.

ТОВ АПК «Магнат» та його представник адвокат Цвіркун І.О. належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду даної заяви (а.с. 271, 272).

За змістом ч. 2 ст. 372 ЦПК України неявка сторін, належним чином повідомлених про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає розгляду справи. Отже, апеляційний суд вважає можливим розглянути справу за відсутності сторін.

Заслухавши суддю-доповідача, дослідивши матеріали справи та обговоривши доводи заяви, апеляційний суд приходить до висновку, що заява ФГ «Шугаївське» про ухвалення додаткового рішення підлягає частковому задоволенню, виходячи з наступного.

За змістом п. 3 ч. 1 ст. 270 ЦПК України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

Відповідно до приписів ч.ч. 1, 3 ст. 133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи, до яких, зокрема, належать витрати на професійну правничу допомогу.

Статтею 141 ЦПК України визначено порядок розподілу витрат між сторонами. Так, у разі відмови у позові судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються на позивача (п. 2 ч. 2 ст. 141 ЦПК).

Відповідно ч. 1, 2 ст. 137 ЦПК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом з іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги (ч. 3 ст. 137 ЦПК України).

За правилами ч. 8 ст. 141 ЦПК України розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

Як свідчать матеріали справи, під час апеляційного розгляду справи представник ФГ «Шугаївське» - адвокат Лутай Н.М. у відзиві на апеляційну скаргу просила стягнути з ТОВ АПК «Магнат» на користь ФГ «Шугаївське» понесені судові витрати (9 200 грн витрат на професійну правничу допомогу) (а.с. 227-228).

Постановою Чернігівського апеляційного суду від 08 серпня 2023 року питання розподілу судових витрат на професійну правничу допомогу адвоката під час апеляційного перегляду справи не вирішувалось.

09 серпня 2023 року, тобто у межах строку, визначеного ч. 8 ст. 141 ЦПК України, надійшла заява представника відповідача про стягнення з ТОВ АПК «Магнат» на користь ФГ «Шугаївське» 9 200 грн витрат на професійну правову допомогу.

Перевіряючи доводи заяви та заперечення позивача, колегія суддів приходить до наступних висновків.

У суді апеляційної інстанції представництво інтересів ФГ «Шугаївське» здійснювала адвокат Лутай Н.М. на підставі договору № 19/06/23/1 про надання правової (професійної правничої) допомоги від 19 червня 2023 року, укладеного між ФГ «Шугаївське» та Адвокатським об`єднанням «Лігал Айк`ю Груп» (а.с. 229 зворот - 230), та ордеру на надання правничої (правової) допомоги від 21 червня 2023 року серії СВ № 1054163 (а.с. 232).

Відповідно до п. 1.1 договору № 19/06/23/1 про надання правової (професійної правничої) допомоги від 19 червня 2023 року, укладеного між ФГ «Шугаївське» та Адвокатським об`єднанням «Лігал Айк`ю Груп», адвокатське об`єднання зобов`язується надати замовнику послуги (правову допомогу), зокрема: складання та подання відзиву на апеляційну скаргу до Чернігівського апеляційного суду по справі № 740/984/22, участь у судових засіданнях по справі № 740/984/22 (в тому числі в режимі відеоконференції) без обмеження по їх кількості та часу, а замовник зобов`язується прийняти та оплати такі послуги.

Згідно із п. 3.1 указаного договору вартість послуг складає 9 200 грн.

Сплата ФГ «Шугаївське» 9 200 грн витрат на правничу допомогу підтверджується рахунком на оплату № 105 від 19 червня 2023 року (а.с. 231), платіжною інструкцією № П14846943 від 21 червня 2023 року (а.с. 231 зворот), а також квитанцією до платіжної інструкції на переказ готівки від 21 червня 2023 року (а.с. 233 зворот).

Колегія суддів частково погоджується із доводами сторони позивача щодо неспівмірності заявлених ФГ «Шугаївське» витрат на професійну правничу допомогу у суді апеляційної інстанції.

Як свідчать матеріали справи, відзив на позовну заяву та відзив на апеляційну скаргу, подані ФГ «Шугаївське», є подібними за змістом, в ході розгляду даної справи позиція та доводи сторони відповідача не змінювалися.

Складання та подання відзиву на апеляційну скаргу за своєю суттю є послугами, що дублюються, складовими одного завдання, тому ці заявлені відповідачем витрати не можуть бути стягнуті в повному обсязі.

Виходячи із конкретних обставин справи та її складності, колегія суддів вважає належним відшкодуванням витрат за складення та подання відзиву на апеляційну скаргу до Чернігівського апеляційного суду в сумі 2 000 грн.

Відносно витрат за участь в судових засіданнях колегія суддів приймає до уваги, що адвокат Лутай Н.М. брала участь у одному судовому засіданні Чернігівського апеляційного суду, зокрема, 08 серпня 2023 року загальною тривалістю 51 хв (а.с. 246-247). На думку апеляційного суду, належним розміром відшкодування таких витрат є 3 000 грн.

Отже, надавши оцінку доказам щодо фактично понесених стороною відповідача витрат на професійну правничу допомогу, врахувавши співмірність розміру витрат на оплату послуг адвоката зі: складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; ціною позову та значенням справи для сторони, а також з урахуванням поданого представником позивача заперечення щодо розміру заявлених до стягнення витрат на правничу допомогу та його доводів щодо їх неспівмірності, апеляційний суд доходить висновку про часткове задоволення заяви представника ФГ «Шугаївське» - адвоката Лутай Н.М. та стягнення із ТОВ АПК «Магнат» на користь ФГ «Шугаївське» 5 000 грн судових витрат на професійну правничу допомогу, понесених у суді апеляційної інстанції.

Розмір понесених витрат на таку суму, на думку колегії суддів, відповідає принципу співмірності із складністю справи та виконаним адвокатом обсягом робіт.

Керуючись ст. 141, п. 3 ч. 1 ст. 270, ст. 367, 374, 381-384, 389, 390 ЦПК України, -

П О С Т А Н О В И В:

Заяву Фермерського господарства «Шугаївське» про ухвалення додаткового рішення - задовольнити частково.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Агропромислова компанія «Магнат» (Чернігівська область, Ніжинський район, с. Талалаївка, вул. Прилуцька, 125, код ЄДРПОУ 34490542) на користь Фермерського господарства «Шугаївське» (Чернігівська область, м. Ніжин, пров. Лікарський, 7, код ЄДРПОУ 42471191) 5 000 (п`ять тисяч) грн 00 коп. витрат на професійну правничу допомогу у суді апеляційної інстанції.

Додаткова постанова набирає законної сили з дня її прийняття, але може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повний текст постанови складено 21 серпня 2023 року.

Головуюча: Н.В. Шитченко

Судді: Н.В. Висоцька

О.Є. Мамонова

СудЧернігівський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення16.08.2023
Оприлюднено22.08.2023
Номер документу112923715
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про ухвалення додаткового рішення

Судовий реєстр по справі —740/984/22

Повістка від 16.08.2023

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Шитченко Н. В.

Постанова від 08.08.2023

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Шитченко Н. В.

Ухвала від 10.08.2023

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Шитченко Н. В.

Постанова від 08.08.2023

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Шитченко Н. В.

Ухвала від 15.06.2023

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Шитченко Н. В.

Ухвала від 12.06.2023

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Шитченко Н. В.

Ухвала від 29.05.2023

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Шитченко Н. В.

Рішення від 07.04.2023

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Гагаріна Т. О.

Ухвала від 07.03.2023

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Гагаріна Т. О.

Ухвала від 31.03.2023

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Гагаріна Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні