Ухвала
від 22.08.2023 по справі 401/2521/22
СВІТЛОВОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

про продовження строку досудового розслідування

копія Справа № 401/2521/22 Провадження № 1-кс/401/721/23

22 серпня 2023 року м. Світловодськ

Слідчий суддя Світловодського міськрайонного суду Кіровоградської області

ОСОБА_1 ,

за участю: секретаря судових засідань ОСОБА_2 ,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні вСвітловодському міськрайонномусуді Кіровоградськоїобласті клопотанняслідчого СВВП №1(м.Світловодськ)Олександрійського РВПГУНП вКіровоградській області ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №42022122030000151 від 23.08.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 364 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

До судунадійшло клопотанняслідчого СВ ВП №1 (м.Світловодськ) Олександрійського РВП ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Світловодського відділу Олександрійської окружної прокуратури, в рамках кримінального провадження № 42022122030000151 від 23.08.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 364 КК України.

Строк досудового розслідування в кримінальному провадженні закінчиться 23 серпня 2023 року, у зв`язку з чим слідчим було подано клопотання до слідчого судді про продовження строків досудового розслідування.

В обґрунтуванняклопотання слідчийвказав,що у проваджені слідчого відділення ВП№1 (м. Світловодськ) Олександрійського РВП ГУНП в Кіровоградській області перебуває кримінальне провадження№ 42022122030000151 від 23.08.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 364 КК України.

Під час опрацювання відомостей, отриманих з метою встановлення наявності підстав для вжиття заходів представницького характеру в інтересах держави в суді, виявлено факт можливого зловживання владою з боку посадових осіб Світловодської міської ради при передачі в постійне користування земельних ділянок ДП «Завод залізобетонних виробів» ТОВ «Дніпроенергобудпром» з порушенням вимог чинного законодавства у сфері земельних відносин.

Так, встановлено, що рішенням Світловодської міської ради № 120 від 20.01.2021 «Про передачу в постійне користування земельних ділянок за адресами: вул. Городоцька, 77 та вул. Городоцька, 93 м. Світловодськ, дочірньому підприємству «Завод залізобетонних виробів» товариства з обмеженою відповідальністю «Дніпроенергобудпром»:

- скасовано рішення Світловодської міської ради №2007 від 02.06.2020 «Про відмову у передачі в постійне користування земельних ділянок за адресами: вул. Городоцька, 77, м. Світловодськ ДП «Завод залізобетонних виробів» ТОВ «Дніпроенергобудпром» та рішення Світловодської міської ради №2006 від 02.06.2020 «Про відмову у передачі в постійне користування земельних ділянок за адресами: вул. Городоцька, 93, м. Світловодськ ДП «Завод залізобетонних виробів» ТОВ «Дніпроенергобудпром»; передано дочірньому підприємству «Завод залізобетонних виробів» товариства з обмеженою відповідальністю «Дніпроенергобудпром» в постійне користування земельні ділянки: - одна загальною площею 5,4697 га, для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд будівельних організацій та підприємств, для виробничої бази (код КВЦПЗ-11.03), за адресою: вул. Городоцька, 77, м. Світловодськ, Кіровоградська область в зв`язку з переходом права власності на об`єкти нерухомості, які знаходяться на цій земельній ділянці. Категорія земель: землі промисловості, транспорту, зв`язку, енергетики, оборони та іншого призначення. Кадастровий номер земельної ділянки: 3510900000:50:041:0015; - друга загальною площею 16,9639 га, для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд будівельних організацій та підприємств, для обслуговування цілого комплексу будівель (код КВЦПЗ-11.03), за адресою: вул. Городоцька, 93, м. Світловодськ, Кіровоградська область в зв`язку з переходом права власності на об`єкти нерухомості, які знаходяться на цій земельній ділянці. Категорія земель: землі промисловості, транспорту, зв`язку, енергетики, оборони та іншого призначення. Кадастровий номер земельної ділянки: 3510900000:50:104:0002.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно ДП «Завод залізобетонних виробів» ТОВ «Дніпроенергобудпром» 21.01.2021 зареєструвало за собою право постійного користування вказаними земельними ділянками в порушення вимог ст. 92 Земельного кодексу України. Даний факт свідчить про зловживання владою з боку посадових осіб Світловодської міської ради, з метою одержання неправомірної вигоди для ДП «Завод залізобетонних виробів» ТОВ «Дніпроенергобудпром», всупереч інтересам служби, що завдало істотної шкоди охоронюваним законом державним інтересам.

В ході досудового розслідування було проведено наступні слідчі (розшукові) та процесуальні дії:

1.Підготовлено клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів до Світловодської міської ради від 20.10.2022 р.

2.Підготовлено клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів до Світловодської міської ради від 20.10.2022 р.

3.Підготовлено клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів до Світловодської міської ради від 07.11.2022 р

4.Проведено тимчасовий доступ до речей і документів Світловодської міської ради від 10.12.2022 р.

5.Підготовлено клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів до відділу №4 Управління в Олександрійському районі Головного управління Держгеокадастру в Кіровоградській області від 07.11.2022 р.

6.Проведено тимчасовий доступ до речей і документів відділу №4 Управління в Олександрійському районі Головного управління Держгеокадастру в Кіровоградській області від 09.12.2022 р

7.Надано доручення працівникам СКП ВП №1 (м. Світловодськ) в порядку ст. 40 КПК України від 16.08.2023.

Слідчий зазначає, що на даний час у матеріалах досудового розслідування жодій особі про підозру повідомлено не було, та виникає необхідність у встановлені причетних осіб, свідків, очевидців вказаного кримінального правопорушення.

В термін завершення досудового розслідування, який припадає на 23.08.2023 завершити вказане кримінальне провадження не видається можливим, тому відповідно до п. 8 ст. 223 КПК України процесуальні дії не можуть проводитися після закінчення строків досудового розслідування, крім їх проведення за дорученням суду у випадках, передбачених частиною третьою статті 333 цього КПК. При порушенні зазначених вимог будь-які слідчі (розшукові) або негласні слідчі (розшукові) дії, проведені з порушенням цього правила, є недійсними, а встановлені внаслідок них докази - недопустимими.

Враховуючі встановлені вище обставини кримінального провадження під час досудового розслідування після встановлення особи правопорушника необхідно виконати наступні слідчі дії: - повідомити правопорушника про підозру у вчиненні кримінального правопорушення з урахуванням здобутих під час досудового розслідування доказів; - виконати вимоги ст. 220 КПК у разі заявлення підозрюваному клопотань на проведення додаткових слідчих дій або судових експертиз; - виконати вимоги ст.290 КПК України з підозрюваною особою та її захисником; - скласти обвинувальний акт та реєстр матеріалів досудового розслідування.

Від слідчого та прокурора надійшли заяви про розгляд клопотання без їх участі у зв`язку із службовою зайнятістю.

Згідно з ч. 4 ст. 107 КПК Україниу зв`язк уіз неприбуттям у судове засідання всіх осіб, які беруть участьу судовому провадженні, та відсутність клопотань про здійснення фіксації, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду клопотання не здійснювалось.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, включаючи витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, у рамках якого було подано клопотання, слідчий суддя дійшов висновку про те, що клопотання слід задовольнити з огляду на таке.

Статтею 219 КПК України визначено, що строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань або винесення постанови про початок досудового розслідування у порядку, встановленому статтею 615 цього Кодексу, до дня повідомлення особі про підозру становить:

1) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину;

2) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати:

1) одного місяця з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку у випадках, передбачених пунктами 1 і 2 частини третьої цієї статті;

2) шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні нетяжкого злочину;

3) дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Статтею 294 КПК України визначено, якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

Строк досудового розслідування злочину може бути продовжений до трьох місяців, якщо його неможливо закінчити внаслідок складності провадження, до шести місяців - внаслідок особливої складності провадження, до дванадцяти місяців - внаслідок виняткової складності провадження.

Клопотання про продовження строку досудового розслідування подається не пізніше п`яти днів до спливу строку досудового розслідування, встановленого статтею 219 цього Кодексу.

Статтею 295-1 КПК України передбачено, що у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

У клопотанні про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру зазначаються:

1) найменування (номер) кримінального провадження;

2) всі слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії, проведені під час кримінального провадження;

3) обставини, що перешкоджали здійснити інші необхідні процесуальні дії раніше;

4) строк, необхідний для проведення або завершення процесуальних дій;

5) інші відомості, що обґрунтовують необхідність продовження строку досудового розслідування.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання. При цьому слідчий, прокурор зобов`язані зазначити у відповідному клопотанні найкоротший строк, достатній для потреб досудового розслідування.

Слідчий суддя зобов`язаний розглянути клопотання про продовження строку досудового розслідування протягом трьох днів з дня його одержання, але в будь-якому разі до спливу строку досудового розслідування, за участю слідчого або прокурора, а також підозрюваного та його захисника, у разі розгляду клопотання про продовження строку досудового розслідування після повідомлення особі про підозру.

Слідчим суддею встановлено, що клопотання слідчого відповідає вимогам ч.2 ст.295-1 КПК України. Строк досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні закінчується 23 серпня 2023 року.

Таким чином, слідчим доведено необхідність продовження строку досудового розслідування для проведення вказаних у клопотанні дій.

З урахуванням вищевикладеного, дослідивши матеріали клопотання із додатками, слідчий суддя вважає клопотання про продовження строку досудового розслідування обґрунтованим, таким, що відповідає вимогам ст. 294 КПК України, на підставі чого дане клопотання підлягає задоволенню .

Керуючись ст. ст. 219, 294, 295-1, 376, 309 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого СВВП №1(м.Світловодськ)Олександрійського РВПГУНП вКіровоградській області ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42022122030000151 від 23.08.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 364 КК України - задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42022122030000151 від 23.08.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 364 КК України, до 6 (шести) місяців, тобто до 23 лютого 2024 року включно.

Ухвала слідчого судді, прийнята за результатами розгляду клопотання про продовження строку досудового розслідування, оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Світловодського міськрайонного

суду Кіровоградської області ОСОБА_1

Згідно з оригіналом

СудСвітловодський міськрайонний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення22.08.2023
Оприлюднено23.08.2023
Номер документу112955326
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —401/2521/22

Ухвала від 22.08.2023

Кримінальне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Мельничик Ю. С.

Ухвала від 10.11.2022

Кримінальне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Іващенко В. М.

Ухвала від 10.11.2022

Кримінальне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Іващенко В. М.

Ухвала від 21.10.2022

Кримінальне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Іващенко В. М.

Ухвала від 21.10.2022

Кримінальне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Іващенко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні