Ухвала
від 22.08.2023 по справі 487/4069/23
ЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Справа№487/4069/23

Провадження №1-кс/487/2168/23

УХВАЛА

Іменем України

22.08.2023 року м. Миколаїв

Слідчий суддяЗаводськогорайонногосуду м.Миколаєва ОСОБА_1 ,заучастюсекретаря судовогозасідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Миколаєві клопотання начальника відділення розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СВ Миколаївського районного управління поліції ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю,

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшло вищевказане клопотання, в якому начальник відділення розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СВ Миколаївського районного управління поліції ГУНП в Миколаївській області просить надати тимчасовий доступ до документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Клопотання обґрунтовує наступним.

Слідчими СВ Миколаївського РУП ГУНП в Миколаївській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №4202315201000031 від 16.06.2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України, за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами ІНФОРМАЦІЯ_2 при закупівлі робіт з усунення аварій в житловому фонді міста Миколаєва.

Досудовим розслідуванням встановлено, що опрацюванням електронної системи закупівель « ІНФОРМАЦІЯ_3 » встановлено, що 03.04.2023 ІНФОРМАЦІЯ_2 з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » укладено договір щодо поточного ремонту покрівлі житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 , (заходи (зокрема ремонтні роботи) з усунення аварій в житловому фонді) ціною 547 000 грн.

Договір укладено без застосування процедури відкритих торгів на підставі п.п. 4, п. 13 постанови Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 №1178 «Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня припинення або скасування», відповідно до якого замовники мають право здійснювати закупівлі без застосування відкритих торгів, у разі, якщо існує нагальна потреба у здійсненні закупівлі у зв`язку з виникненням об`єктивних обставин, ідо унеможливлюють дотримання замовником строків для проведення закупівлі із застосуванням відкритих торгів та/або електронного каталогу, яка повинна бути документально підтверджена замовником.

Водночас, дана постанова не забороняє замовниками застосовувати конкуренті процедури закупівель та зобов`язує дотримуватися принципів здійснення публічних закупівель: максимальної економії та ефективності, запобігання корупційним діям і зловживанням.

Разом з тим встановлено, що багатоквартирний житловий будинок по АДРЕСА_1 пошкоджено внаслідок збройної агресії російської федерації ще 18.06.2022. Тобто замовник мав понад 9 місяців для проведення закупівлі із застосування конкурентних процедур для дотримання принципів закупівель.

Аналогічно, 03.04.2023 без проведення відкритих торгів ІНФОРМАЦІЯ_2 з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » укладено договір щодо поточного ремонту покрівлі житлового будинку по АДРЕСА_2 (заходи (зокрема ремонтні роботи) з усунення аварій в житловому фонді) ціною 482 597 гри. Будинок пошкоджено внаслідок обстрілів ще 01.11.2022.

Також згідно, згідно з даними порталу витрачання публічних коштів «007», 10.05.2023 ІНФОРМАЦІЯ_2 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » перераховано 3 393 205,5 грн за капітальний ремонт покриття житлового будинку по АДРЕСА_3 (заходи (зокрема ремонтні роботи) з усунення аварій в житловому фонді) за договором від 18.10.2022 №138.

При цьому, інформація щодо укладення вказаного договору в електронній системі закупівель не оприлюднена.

Джерелом фінансування закупівель визначено кошти місцевого бюджету. Вказані факти можуть свідчити про умисне ухилення посадовими особами ІНФОРМАЦІЯ_2 від проведення відкритих торгів, з метою визначення найбільш економічно вигідної пропозиції підрядників, та неефективне витрачання бюджетних коштів. Вказані факти можуть свідчити про умисне ухилення посадовими особами ІНФОРМАЦІЯ_2 від проведення відкритих торгів, з метою визначення найбільш економічно вигідної пропозиції підрядників, та неефективне витрачання бюджетних коштів.

Під час досудового розслідування встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 здійснює свою діяльність за адресою: АДРЕСА_4 .

Відповідно до п. 9 Розділу 2.5 Узагальнення судової практики щодо розгляду слідчим суддею клопотань про застосування заходів забезпечення кримінального провадження від 07.12.2014 Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ, клопотання слідчих в окремих випадках ґрунтуються на необхідності правомірного доступу та вилучення речей, які можуть бути речовими доказами. Проте поза увагою слідчого, прокурора, слідчого судді залишається та обставина, що збирання доказів, в тому числі і речових, відбувається через інститут слідчих дій (зокрема, вилучення в ході огляду, проведення обшуку). У таких випадках неправильне розуміння органами досудового розслідування, слідчими суддями положень кримінального процесуального закону фактично зумовлює підміну слідчих дій заходом забезпечення кримінального провадження, аналіз судової практики свідчить, що застосуванням заходу забезпечення кримінального провадження органи досудового розслідування намагаються досягти мети, яка саме таким заходам не властива. Зокрема, це стосується випадків, коли у клопотанні порушується питання про тимчасовий доступ до речей і документів з метою збирання доказів.

В зв`язку з вище викладеним, в ході проведення досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні виникла необхідність здійснити тимчасовий доступ до оригіналів документів щодо виконання умов договору № 138, що був укладений 18.10.2022 між ІНФОРМАЦІЯ_2 з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »код ЄДРПОУ НОМЕР_1 здійснює свою діяльність заадресою: АДРЕСА_4 щодо капітальногоремонту покриття житловогобудинку по АДРЕСА_3 (заходи(зокремаремонтні роботи)з усуненняаварій вжитловому фонді) а саме: проектно-кошторисної документації (в т.ч. пояснювальні записки, зведені кошторисні розрахунки вартості, кошторисні розрахунки, локальні кошториси, відомості ресурсів до локальних кошторисів, підсумкові відомості ресурсів, розрахунки загальновиробничих витрат тощо); експертних звітів за проектно-кошторисною документацією; наказів про затвердження проектно-кошторисної документації; документації щодо проведення переговорів до укладення договорів підряду, листування, попередні угоди та протоколи про наміри; договорів підряду та додатків до них (в т.ч. змін, доповнень, додаткових угод тощо);погоджень на укладення договорів субпідряду на виконання робіт; договорів субпідряду на виконання робіт та додатків до них; протоколів узгодження договірної ціни; графіків фінансування; календарних планів виконання робіт; дефектних актів; декларацій про початок виконання будівельних робіт; відомостей обсягів робіт; відомостей ресурсів узгоджених замовником; повідомлень про готовність об`єкту до прийому; документації з усунення виявлених під час приймання недоліків; актів здачі-приймання виконаних робіт, в т.ч. форм КБ- 2, КБ-2в та КБ-3, а також тих, які стали підставою для здійснення оплати авансу; актів на закриття прихованих робіт; сертифікатів якості на матеріали, використані під час виконання робіт підрядником; обґрунтованих відмов у прийнятті виконаних робіт із зазначенням причин таких відмов; актів з переліками необхідних доопрацювань у зв`язку з виявленням недоліків; повідомлень підрядника про існуючи перешкоди та їх вплив на виконання зобов`язань; письмових повідомлень підрядника та замовника про розірвання договорів; документації, що підтверджує факт придбання підрядником матеріалів, які були використані під час виконання робіт, їх доставки на місце проведення робіт, монтаж, якість тощо (специфікації, сертифікати якості,: квитанції до прибуткових касових ордерів, товарні накладні, товарні чеки, видаткові накладні, товарно-транспортні накладні, рахунки-фактури тощо); актів списання та/або використання матеріалів, які утворились внаслідок виконання робіт, в т.ч. від розбирання старих конструкцій, виробів тощо; документації щодо здійснення технічного нагляду та контролю за виконанням робіт (в т.ч. Журнали виконання робіт підрядника, Загальні журнали робіт, Журнали авторського нагляду тощо); документів про оплату, в т.ч. платіжних доручень про перерахування коштів на конкретні рахунки суб`єктів господарювання в банківських установах, в т.ч. і авансових платежів.

Вказана інформація у документах має суттєве значення для кримінального провадження та дозволить виявити та встановити законність прийнятих замовником рішень під час здійснення процедури закупівлі послуг, повноту виконання робіт підрядником, відповідність або не відповідність виконаних робіт та з метою подальшого призначення та проведення судових експертиз, а саме судової будівельно-технічної та судової почеркознавчої експертиз.

Володільцем вищезазначених документів є ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , що розташовано за адресою: АДРЕСА_4 .

У судове засідання слідчий не з`явилась, надала до суду заяву про розгляд клопотання без її участі.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов наступного.

В провадженні слідчого відділення Миколаївського РУП ГУНП в Миколаївській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №4202315201000031 від 16.06.2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України.

Відповідно до ч.2 ст. 159 КПК України у клопотанні про тимчасовий доступ до речей і документів зазначаються:

1) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання;

2) правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність.

Відповідно до ч.3 ст. 132 КПК України застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, дізнавач, прокурор не доведе, що:

1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження;

2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, дізнавача, прокурора.

У клопотанні не зазначена конкретна правова кваліфікація кримінального правопорушення, яке на думку слідчого було вчинено. Не зазначено конкретнії дії (бездіяльність), які утворюють його склад. У зв`язку із чим, неможливо перевірити чи існує обґрунтована підозра щодо його вчинення. При тому, що слідчий просить надати тимчасовий досту до документів із можливістю вилучення оригіналів, що є суттим втручання у права і свободи особи.

За такого клопотання не підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 159-166 КПК України, -

УХВАЛИВ:

У задоволенніклопотання начальникавідділення розслідуваннязлочинів усфері господарськоїта службовоїдіяльності СВМиколаївського районногоуправління поліціїГУНП вМиколаївській області ОСОБА_3 у кримінальномупровадженні №4202315201000031 про тимчасовий доступ до речей і документів - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудЗаводський районний суд м. Миколаєва
Дата ухвалення рішення22.08.2023
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу112959610
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —487/4069/23

Ухвала від 03.06.2024

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Цуркан Р. С.

Ухвала від 03.06.2024

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Цуркан Р. С.

Ухвала від 29.05.2024

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Цуркан Р. С.

Ухвала від 29.05.2024

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Цуркан Р. С.

Ухвала від 29.05.2024

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Цуркан Р. С.

Ухвала від 22.08.2023

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Цуркан Р. С.

Ухвала від 22.08.2023

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Цуркан Р. С.

Ухвала від 22.08.2023

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Цуркан Р. С.

Ухвала від 22.08.2023

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Цуркан Р. С.

Ухвала від 22.08.2023

Кримінальне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Цуркан Р. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні