Ухвала
від 14.08.2023 по справі 496/5588/23
БІЛЯЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 496/5588/23

Провадження № 1-кс/496/1666/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 серпня 2023 року Біляївський районний суд Одеської області в складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду м. Біляївка клопотання т.в.о. заступника начальника управління поліції начальника слідчого відділу ОРУП №2 ГУНП в Одеській області майора поліції ОСОБА_3 погоджене з прокурором Чорноморської окружної прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів, що містить охоронювану законом таємницю за матеріалами кримінального провадження №12023162250000565 від 05.08.2023 р., за ознаками ч. 4 ст. 191 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся до суду з вказаним клопотанням в якому просить надатидозвіл на тимчасовий доступ до документів, що містять охоронювану законом таємницю та перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме: надати список та усю наявну інформацію щодо осіб, за яких ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , звітували як за своїх працівників у період часу з 01.01.2022 по 31.12.2022 р., в тому числі із відображенням прізвища ім`я по батькові, ідентифікаційного коду, розміру нарахованої плати вказаним працівникам помісячно та іншу інформацію, з можливістю ознайомитись з вказаною інформацією та у разі необхідності виготовити її копії.

Клопотання обґрунтовано тим, що слідчим відділом Одеського районного управління поліції №2 Головного управління Національної поліції в Одеській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12023162250000565 від 05.08.2023р. за ознаками ч. 4 ст. 191 КК України, в ході проведення якого, встановлено, що службові особи ІНФОРМАЦІЯ_3 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », які в період дії правового режиму воєнного стану в Україні, з жовтня 2022 р. по грудень 2022 р., під час проведення поточного ремонту найпростішого укриття за адресою: АДРЕСА_1 , в порушення умов Договорів підряду, Правил визначення вартості будівництва (ДСТУ Б Д.1.1-1:2013), Настанови щодо визначення загальновиробничих і адміністративних витрат та прибутку у вартості будівництва, внесли до офіційних документів у вигляді Актів виконаних будівельних робіт за формою КБ-2в та КБ-3 завідомо неправдиві відомості про обсяги виконаних підприємством робіт та вартості прямих витрат (вартості робіт, матеріалів та обладнання).

Так, згідно інформації оприлюдненої на сайті публічних закупівель ІНФОРМАЦІЯ_4 28.10.2022 ІНФОРМАЦІЯ_3 без використання електронної системи, уклало Договір підряду №115 з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на проведення останнім поточного ремонту найпростішого укриття на суму 3 986 293,20 грн. Згідно інформації оприлюдненої на сайті Edata (Єдиний веб-портал використання публічних коштів) 17.11.2022 ІНФОРМАЦІЯ_3 перерахувало на рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » бюджетні кошти за поточний ремонт укриття, згідно рахунка фактури №СФ-0000002 вiд 01.11.22 р. в сумі 1 195 887.96 грн. 28.12.202 та 30.12.2022 ІНФОРМАЦІЯ_3 перерахувало на рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » бюджетні кошти за поточний ремонт укриття, згідно акту приймання виконаних будівельних робіт №1 вiд 21.12.22р в сумі 1 450 693.74 грн. та акту приймання виконаних будівельних робіт № 2 вiд 28.12.22р в сумі 881 335.00 грн. (загальна сума 3527916,7 грн.) В ході перевірки інформації, встановлено, що візуально фактично виконані роботи не відповідають заявленій сумі в розмірі 3 986 293, 20 грн., що свідчить, що службові особи заволоділи бюджетними коштами.

Таким чином, вищевикладене може свідчити про те, що об`єми виконаних робіт завищені та в акти виконаних робіт внесено недостовірні відомості щодо об`ємів робіт, тим самим завищена їх вартість.

Так, на даний час, з метою всебічного, повного і неупередженого дослідження обставин кримінального провадження, виявлення як тих обставин, що викривають, так і тих, що виправдовують осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення, з метою подальшого надання отриманих доказам належної правової оцінки та забезпечення прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень, з метою сприяння виявлення, закріплення, вилучення та дослідження доказів та інших обставин справи, з метою покращення організації і підвищення ефективності кримінального провадження, виникла необхідність отримати доступ до речей та документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , з метою вилучення інформації щодо працівників підприємств, які мають відношення до вчинення злочину.

Суд вважає, обґрунтованим посилання слідчого на те, що з огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення такої інформації, розгляд даного клопотання необхідно проводити без виклику особи, у володінні якої знаходиться інформація, на підставі ч.2 ст.163 КПК України.

Слідчий ОСОБА_5 в судове засідання не прибула, надала заяву в якій просить розглянути клопотання за її відсутності, за задоволенні вимог наполягала.

Вивчивши матеріали, додані до клопотання, слідчий суддя вважає, що заявлене клопотання підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Відповідно до абз. 1 ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Вивчивши матеріали, додані до клопотання, суд вважає, що заявлене клопотання підлягає задоволенню частково, виходячи з наступного.

Відповідно до абз. 1 ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Статтею 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

Клопотання відповідає вимогам КПК України.

Згідно з ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно до ч. 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей, документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей та документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Слідчим доведеноту обставину,що вказаніу клопотаннідокументи перебуваютьу теперішнійчас уволодінні ІНФОРМАЦІЯ_1 та самі по собі і в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Крім того, оскільки вказані документи необхідні для досягнення мети отримання тимчасового доступу проведення експертизи, а також враховуючи, що існує реальна загроза зміни та знищення зазначених у клопотанні документів, слідчий суддя вважає, що необхідно надати тимчасовий доступ до зазначених у клопотанні документів в оригіналах.

Керуючись ст. ст. 159-166 КПК України,

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання .в.о. заступника начальника управління поліції начальника слідчого відділу ОРУП №2 ГУНП в Одеській області майора поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити.

Надати старшому групи слідчих по кримінальному провадження: слідчому слідчого відділу Одеського районного управління поліції №2 Головного управління Національної поліції в Одеській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_5 або іншим слідчим, які входять до складу слідчої групи по розслідуванню кримінального провадження №12023162250000565 від 05.08.2023р., а саме: ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , прокурорам Чорноморської окружної прокуратури, які входять до складу групи прокурорів дозвіл на тимчасовий доступ до речей та документів, а саме доступ до наступної інформації: надати список та усю наявну інформацію щодо осіб, за яких ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , звітували як за своїх працівників у період часу з 01.01.2022 по 31.12.2022р., в тому числі із відображенням прізвища ім`я по батькові, ідентифікаційного коду, розміру нарахованої плати вказаним працівникам помісячно та іншу інформацію, з можливістю ознайомитись з вказаною інформацією тау разі необхідності виготовити її копії.

Речі та документи, до яких планується здійснити доступ перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , що за адресою: АДРЕСА_2 .

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей та документів.

Строк дії ухвали два місяці з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає, але заперечення проти неї може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.08.2023
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу112959947
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів, що містить охоронювану законом таємницю за матеріалами кримінального провадження №12023162250000565 від 05.08.2023 р., за ознаками ч. 4 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —496/5588/23

Ухвала від 08.05.2024

Кримінальне

Біляївський районний суд Одеської області

Буран В. М.

Ухвала від 13.12.2023

Кримінальне

Біляївський районний суд Одеської області

Горяєв І. М.

Ухвала від 13.12.2023

Кримінальне

Біляївський районний суд Одеської області

Горяєв І. М.

Ухвала від 16.11.2023

Кримінальне

Біляївський районний суд Одеської області

Буран В. М.

Ухвала від 16.11.2023

Кримінальне

Біляївський районний суд Одеської області

Буран В. М.

Ухвала від 14.08.2023

Кримінальне

Біляївський районний суд Одеської області

Буран В. М.

Ухвала від 14.08.2023

Кримінальне

Біляївський районний суд Одеської області

Буран В. М.

Ухвала від 14.08.2023

Кримінальне

Біляївський районний суд Одеської області

Буран В. М.

Ухвала від 14.08.2023

Кримінальне

Біляївський районний суд Одеської області

Буран В. М.

Ухвала від 10.08.2023

Кримінальне

Біляївський районний суд Одеської області

Буран В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні