Рішення
від 22.08.2023 по справі 168/676/23
СТАРОВИЖІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 168/676/23

Провадження № 2-о/168/21/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 серпня 2023 року смт. Стара Вижівка

Старовижівський районний суд Волинської області в складі:

головуючого - судді Малюти А.В..,

секретаря с/з - Сулеви Н.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження справу за заявою представника заявниці ОСОБА_1 - адвоката Романіка Олександра Олексійовича, заінтересовані особи: Луцький базовий фаховий медичний Коледж комунального закладу вищої освіти «Волинський медичний інститут» Волинської обласної ради, Комунальне некомерційне підприємство «Старовижівська багатопрофільна лікарня» Старовижівської селищної ради Ковельського району Волинської області, про встановлення факту належності правовстановлюючих документів,

В С Т А Н О В И В:

Адвокат Романік О.О. звернувся до суду в інтересах заявниці ОСОБА_1 із заявою, в якій просить встановити факт належності заявниці правовстановлюючих документів.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що заявниця ОСОБА_2 в період часу з 01 вересня 1979 року по 02 липня 1982 року навчалася в Луцькому медичному училищі. Після закінчення училища отримала диплом, який був виданий на ім`я ОСОБА_3 . З 16 липня 1982 року по 07 серпня 1985 року заявниця працювала в Старовижівській ЦРЛ маніпуляційною сестрою дитячого відділення. 01 червня 1985 року одружилася та змінила прізвище на ОСОБА_4 . За вказаний період їй була нарахована та виплачена заробітна плата на ОСОБА_3 . Крім цього , 05 лютого 2022 року заявниця була звільнення із Старовижівської ЦРЛ, де нараховувалась і виплачувалась заробітна плата на ОСОБА_5 . Разом з тим існують розбіжності у трудовій книжці заявниці: містяться виправлення прізвища ОСОБА_6 на ОСОБА_4 та на ОСОБА_7 та виправлено ім`я ОСОБА_8 на ОСОБА_9 . Виявлені розбіжності унеможливлюють в подальшому зарахування до страхового стажу, необхідного їй для призначення пенсії, всього періоду її трудової діяльності. Тому представник заявниці просив суд встановити факт належності їй правовстановлюючих документів: диплому Луцького медичного училища, трудової книжки, довідок КНП "Старовижівська багатопрофільна лікарня" Старовижівської селищної ради Ковельського району Волинської області.

Заявник у судове засідання не з`явилася. Її представник - адвокат Романік О.О. подав заяву про розгляд справи у його відсутності. Заявлені вимоги підтримав в повному обсязі та просив їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи - Луцького базового фахового медичного Коледжу комунального закладу вищої освіти «Волинський медичний інститут» Волинської обласної ради в судове засідання не з`явився. Подав заяву про розгляд справи у їх відсутності. Проти задоволення заявлених вимог не заперечив.

Представник заінтересованої особи - Комунального некомерційного підприємства «Старовижівська багатопрофільна лікарня» Старовижівської селищної ради Ковельського району Волинської області в судове засідання не з`явився. Подав заяву про розгляд справи у їх відсутності. Проти задоволення заявлених вимог не заперечив.

Враховуючи, що в судове засідання всі учасники судового розгляду не з`явилися, то відповідно до вимог частини 2 статті 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що заява підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до частини 1 статті 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно з пунктом 6 частини 1 статті 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Відповідно до частини 2 статті 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до роз`яснень пункту 12 постанови Пленуму Верховного Суду України N 5 від 31 березня 1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» суд може встановлювати факти належності особі документів, які не відносяться до таких, що посвідчують особу, наприклад, трудової книжки, іншого документа про трудовий стаж.

Згідно зі статтею 48 КЗпП України трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника. Трудові книжки ведуться на всіх працівників, які працюють на підприємстві, в установі, організації або у фізичної особи понад п`ять днів. Трудові книжки ведуться також на позаштатних працівників при умові, якщо вони підлягають загальнообов`язковому державному соціальному страхуванню, студентів вищих та учнів професійно-технічних навчальних закладів, які проходять стажування на підприємстві, в установі, організації. Працівникам, що стають на роботу вперше, трудова книжка оформляється не пізніше п`яти днів після прийняття на роботу. До трудової книжки заносяться відомості про роботу, заохочення та нагороди за успіхи в роботі на підприємстві, в установі, організації; відомості про стягнення до неї не заносяться. Порядок ведення трудових книжок визначається Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до пунктів 4, 5, 6 постанови Ради Міністрів СРСР від 6 вересня 1973 року № 656 «Про трудові книжки робітників та службовців», яка набрала чинності 01 січня 1975 року (була чинною на момент влаштування заявниці на роботу вперше), робітники і службовці, які влаштовуються на роботу, зобов`язані надати адміністрації підприємства, установи, організації трудову книжку, оформлену в установленому порядку. Прийом на роботу без трудової книжки не допускається. Особи, які приймаються на роботу в якості робітника або службовця вперше, зобов`язані подати адміністрації довідку про останнє місце роботи, видану за місцем проживання відповідним житлово-комунальним органом, сільським чи селищним Радою депутатів трудящих, вуличним комітетом (довідка, видана вуличним комітетом, повинна бути завірена райвиконкомом), а звільнені з лав Збройних Сил СРСР зобов`язані пред`явити адміністрації військовий квиток. До трудової книжки вносяться: відомості про працівника: прізвище, ім`я, по батькові, дата народження, освіта, професія, спеціальність; відомості про роботу: прийом на роботу, переведення на іншу роботу, звільнення. Записи про найменування роботи або посади, на яку прийнято працівника, виробляються: для робітників відповідно до найменувань професій, зазначених в Єдиному тарифно-кваліфікаційному довіднику робіт і професій робітників; для службовців відповідно до найменуваннями посад, зазначених в Єдиній номенклатурі посад службовців, або відповідно до штатного розкладу; відомості про нагородження і заохочення: нагородження орденами і медалями, присвоєння почесних звань; нагородження та заохочення за успіхи в роботі, передбачені правилами внутрішнього трудового розпорядку і статутами про дисципліну; інші заохочення відповідно до чинного законодавства; відомості про відкриття, на які видані дипломи, про використані винаходи і раціоналізаторські пропозиції та про виплачені у зв`язку з цим винагороди. Стягнення до трудової книжки не заносяться.

Питання щодо трудових книжок в Україні регулюються постановою Кабінету Міністрів України від 27 квітня 1993 року № 301 "Про трудові книжки працівників" та Інструкцією про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженою наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29 липня 1993 року № 58, відповідно до яких, при влаштуванні на роботу працівники зобов`язані подавати трудову книжку, оформлену в установленому порядку. Без трудової книжки приймаються на роботу тільки ті особи, які працевлаштовуються вперше. Трудові книжки зберігаються на підприємствах, в установах і організаціях, а при звільненні працівника трудова книжка видається йому під розписку в журналі обліку. До трудової книжки вносяться: відомості про працівника: прізвище, ім`я та по батькові, дата народження; відомості про роботу, переведення на іншу постійну роботу, звільнення; відомості про нагородження і заохочення: про нагородження державними нагородами України та відзнаками України, заохочення за успіхи в роботі та інші заохочення відповідно до чинного законодавства України; відомості про відкриття, на які видані дипломи, про використані винаходи і раціоналізаторські пропозиції та про виплачені у зв`язку з цим винагороди. Стягнення до трудової книжки не заносяться.

Отже, зі змісту зазначених нормативно-правових актів (які діяли у різні періоди роботи заявника) можна зробити однозначний висновок про те, що на одну особу заводиться (заводилась) одна трудова книжка, у яку вносяться (вносились) відомості про всю трудову діяльність особи.

З досліджених в судовому засіданні матеріалів справи судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 народилася заявниця ОСОБА_10 .

02 липня 1982 року заявниці видано Диплом НОМЕР_1 (надалі- диплом) про закінчення Луцького медичного училища по спеціальності медична сестра на ім`я ОСОБА_3 .

Заявниця ОСОБА_10 01 червня 1985 року уклала шлюб із ОСОБА_11 та змінила прізвище із ОСОБА_6 на ОСОБА_4 . Шлюб було розірвано 06 грудня 2001 року. Від спільного проживання мають двоє дітей: ОСОБА_12 та ОСОБА_13 , де матір`ю дітей записана ОСОБА_14 . Що підтверджується свідоцтвами про народження дітей.

Крім цього, заявницею ОСОБА_15 21 січня 2002 року було укладено шлюб із ОСОБА_16 та було змінено прізвище із ОСОБА_4 на ОСОБА_7 . Від спільного проживання мають дочку ОСОБА_17 , де матір`ю записана ОСОБА_1 . Що підтверджується свідоцтвом про народження дитини.

Згідно з довідки КНП «Старовижівська багатопрофільна лікарня» Старовижівської селищної ради від 28 вересня 2021 року № 718/01-13 вбачається, що ОСОБА_18 дійсно працювала у Старовижівській центральній районній лікарні (надалі - Старовижівська ЦРЛ). А саме: з 21 липня 1982 року по 07 серпня 1985 року на посаді маніпуляційної медичної сестри педіатричного відділення; з 01 січня 1989 року прийнята на посаду медичної сестри педіатричного відділення, 07 лютого 2002 року звільнена з роботи. Довідка видана на підставі наказів Старовижівської ЦРЛ з 1982 року по 1985 рік включно, та з 1989 по 2002 рік включно. Крім цього відповідно до довідки КНП «Старовижівська багатопрофільна лікарня» Старовижівської селищної ради є правонаступником Старовижівської центральної районної лікарні.

Із дослідженої в судовому засіданні копії трудової книжки НОМЕР_2 , заповненої 21 липня 1982 року, встановлено, що трудова книжка видана на ім`я « ОСОБА_3 ». Прізвище « ОСОБА_6 » змінено на « ОСОБА_4 » на підставі свідоцтва про одруження. Прізвище та ім`я змінено на « ОСОБА_19 » згідно свідоцтва про одруження.

Судом встановлено, що в трудовій книжці наявні записи про зарахування заявниці ОСОБА_7 ( ОСОБА_20 ) 21 липня 1982 року на посаду маніпуляційної медичної сестри дитячого відділення Старовижівської ЦРЛ, 16 серпня 1982 року заявниця переведена на посаду маніпуляційної медичної сестри інфекційного відділення Старовижівської ЦРЛ, 07 серпня 1985 року звільнена із займаної посади. Крім цього 01 січня 1989 року заявницю прийнято на роботу палатної медичної сестри дитячого відділення Старовижівської ЦРЛ, 02 лютого 2001 року переведено на посаду медичної сестри стоматологічного кабінету поліклініки, 07 лютого 2002 року звільнено із займаної посади.

23 січня 2023 року КНП «Старовижівська багатопрофільна лікарня» було видано на ім`я ОСОБА_3 довідку про заробітну плату для обчислення пенсії № 6/15-19.

23 січня 2023 року КНП «Старовижівська багатопрофільна лікарня» було видано на ім`я ОСОБА_5 довідки про заробітну плату для обчислення пенсії № 7/15-19, 8/15-19, 9/15-19.

Вищевказані довідки були видані на підставі особових рахунків за 1989-1991, 1992-1998, 1999-2002 роки.

Крім цього 18 липня 2023 року КНП «Старовижівська багатопрофільна лікарня» заявниці було видано на ім`я ОСОБА_3 та на ім`я ОСОБА_5 довідки про заробітну плату для обчислення пенсії №№ 50/15-19, 51/15-19, 52/15-19. Довідки були видані на підставі особових рахунків за 1982-1985, 1989-1995, 1996-2002 роки.

Зазначені довідки були видані за період роботи заявниці в Старовижівській ЦРЛ. Дані періоди роботи співпадають із записами у трудовій книжці заявниці.

Із копій наказів Старовижівської ЦРЛ вбачається. Що на роботу приймалася та звільнялася з роботи ОСОБА_20 .

Із копії паспорта заявниці, виду на проживання іноземного громадянина, свідоцтва про її народження, витягу з погосподарської книги, свідоцтв про одруження, свідоцтва про розірвання шлюбу, свідоцтв про народження дітей, військово квитка, диплому про перепідготовку, довідки про навчання, посвідчення веретана праці, встановлено, що ім`я заявниці - ОСОБА_9 .

Із довідки виконкому Дубечненської сільської ради вбачається, що на території сільської ради проживала ОСОБА_21 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . ОСОБА_21 і ОСОБА_3 є однією і тією особою.

З матеріалів справи встановлено, що заявниця, досягнувши пенсійного віку, має право оформлення пенсії за віком. Однак, заявниці управлінням соціального захисту заводського району м.Мінськ було відмовлено в зарахуванні до стажу роботи періоди з 01 серпня 1982 року по 07 серпня 1985 року, з 01 січня 1989 року по 31 грудня 1991 року. У зв`язку з тим, що у представлених довідках КНП «Старовижівська багатопрофільна лікарня», дипломі Луцького медичного коледжу та трудовій книжці існують розбіжності, які унеможливлюють в подальшому зарахування до страхового стажу всього періоду її трудової діяльності, необхідного для призначення пенсії за віком.

В судовому засіданні з матеріалів справи встановлено, що ім`я заявниці « ОСОБА_9 ».

Аналіз змісту вказаних документів дає підстави для висновку, що зазначені в довідках КНП «Старовижівська багатопрофільна лікарня» місце та періоди роботи ОСОБА_1 повністю співпадають із відомостями, вказаними у трудовій книжці заявниці. Що, своєю чергою, свідчить про належність цих документів одній і тій же особі.

З врахуванням викладеного, оцінивши всі докази в сукупності, суд вважає доведеним, що вищезазначені довідки, диплом та трудова книжка належать заявниці ОСОБА_1 .

Встановлення факту належності вказаних документів необхідне заявниці для оформлення пенсії за віком. А враховуючи, що заявниця не має іншої можливості, аніж в судовому порядку встановити факт, що має юридичне значення, за викладених обставин заяву слід задовольнити.

Відповідно до частини 7статті 294 ЦПК України при ухваленні судом рішення у справах окремого провадження судові витрати не відшкодовуються.

Керуючись статтями 5, 12, 13, 81, 258, 289, 263-265, 315, 294, 319 ЦПК України,

суд

У Х В А Л И В :

Заяву представника заявниці ОСОБА_1 - адвоката Романіка Олександра Олексійовича, заінтересовані особи: Луцький базовий фаховий медичний Коледж комунального закладу вищої освіти «Волинський медичний інститут» Волинської обласної ради, Комунальне некомерційне підприємство «Старовижівська багатопрофільна лікарня» Старовижівської селищної ради Ковельського району Волинської області, про встановлення факту належності правовстановлюючих документів- задовольнити повністю.

Встановити факт належності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 :

- диплому серії НОМЕР_1 , виданого 02 липня 1982 року директором Луцького медичного училища на ім`я ОСОБА_3 ;

- трудової книжки НОМЕР_2 , оформленої 21 липня 1982 року відділом кадрів Старовижівської центральної районної лікарні;

- довідок від 23 січня 2023 року № 6/15-19, № 7/15-19, № 8/15-19, №9/15-19, виданих Комунальним некомерційним підприємством «Старовижівська багатопрофільна лікарня» Старовижівської селищної ради Ковельського району Волинської області;

- довідок від 18 липня 2023 року № 50/15-19, № 51/15-19, № 52/15-19, виданих Комунальним некомерційним підприємством «Старовижівська багатопрофільна лікарня» Старовижівської селищної ради Ковельського району Волинської області.

Рішення може бути оскаржене безпосередньо до Волинського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в тридцятиденний строк з дня проголошення рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя А.В.Малюта

Дата ухвалення рішення22.08.2023
Оприлюднено24.08.2023
Номер документу112961848
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту належності правовстановлюючих документів

Судовий реєстр по справі —168/676/23

Рішення від 22.08.2023

Цивільне

Старовижівський районний суд Волинської області

Малюта А. В.

Ухвала від 04.08.2023

Цивільне

Старовижівський районний суд Волинської області

Малюта А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні