Рішення
від 17.08.2023 по справі 904/2894/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17.08.2023м. ДніпроСправа № 904/2894/23

за позовом Товариство з обмеженою відповідальністю "АКІТА ТРЕЙДІНГ"

до Товариство з обмеженою відповідальністю "ВЕБЕР КОМЕХАНІКС УКРАЇНА"

про стягнення 212 356 грн. 67 коп.

Суддя Манько Г.В.

Представники:

Без виклику сторін.

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "АКІТА ТРЕЙДІНГ" звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом про стягнення товариства з обмеженою відповідальністю "ВЕБЕР КОМЕХАНІКС УКРАЇНА" заборгованості за договором оренди нежитлового приміщення №01042022 від 01.04.2022 року станом на 02.06.2023 року у розмірі 212 356, 67 грн., з яких: 185 042,00 грн. - основна заборгованість за договором; 12 147, 65 грн. - пеня за договором; 3 281,62 грн. - 3% річних, 11 885,40 грн. - інфляційні нарахування.

Позивач надав відповідь на відзив у якій підтримав позовні вимоги у повному обсязі. Вважає, що наявність форс - мажорних обставин не підтверджено належним чином.

Відповідач надав відзив на позов у якому просив суд у позові відмовити. Наполягав, що порушення орендарем умов договору відбулось з незалежних від відповідача причин.

У відповідності до приписів ст. 252 Господарського процесуального кодексу України справу розглянуто в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами оскільки предметом позову є стягнення грошової суми, розмір якої не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб та характер спірних правовідносин та предмет доказування у справі не вимагають проведення судового засідання з повідомленням сторін.

У судовому засіданні на підставі ст.ст. 232, 233 Господарського процесуального кодексу України судом прийнято рішення.

Розглянувши наявні матеріали справи, дослідивши надані докази, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

ТОВАРИСТВОМ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «АКІТА ТРЕЙДІНГ» та ТОВАРИСТВОМ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ВЕБЕР КОМЕХАНІКС УКРАЇНА», підписано договір оренди нежитлового приміщення №01042022 від 01.04.2022р. (далі Договір).

Орендодавець зобов`язується передати, а Орендар зобов`язується прийняти в строкове платне користування нерухоме майно, а саме: частину побутового приміщення та механічних шиноремонтних майстерень на першому поверсі, літ. Д-1, загальною площею 129,4 кв. м., що розташовані за адресою: м. Дніпро, вул. Осіння, буд. 1 (надалі- Об`єкт оренди), а також Орендар зобов`язується оплачувати Орендодавцю плату за користування (п. 1.1 Договору).

Об`єкт оренди надається з метою використання його Орендарем для здійснення підприємницької діяльності щодо складування власного майна, а саме: сипучих сумішей, устаткування промислового oзначення, металообробних приладів, а також ремонту, технічного обслуговування машин та устаткування промислового призначення (п. 2.1 Договору).

При передачі та поверненні Об`єкта оренди складаються Акти приймання - передачі/повернення та підписуються уповноваженими представниками Сторін (п. 3.2 Договору).

Розмір щомісячної орендної плати за користування Об`єктом оренди в період з дати укладення цього

Договору до дати закінчення його складає 14 234,00 в місяць за всю площу Об`єкту оренди. З врахуванням загальної площі Приміщення, орендна ставка за 1 кв. м. складає 110,00 грн (п. 4.1 Договору).

Плата за користування Об`єктом оренди по Договору сплачується Орендарем щомісячно в безготівковому порядку, на поточний рахунок Орендодавця до останнього числа місяця за поточний місяць оренди (п. 4.2 Договору).

Орендар зобов`язаний нести всі експлуатаційні витрати, які стосуються утримання Об`єкту оренди на підставі відповідних договорів, укладених Орендодавцем або іншими особами із спеціалізованими організаціями. До таких витрат, зокрема, але не обмежуючись, належать: витрати на електроенергією, включаючи освітлення території, постачання води та водовідведення, опалення, вивезення твердих побутових відходів, прибирання, благоустрою, утриманню прилеглої території та вивезення сміття з прилеглої території, витрати по обслуговуванню обладнання та лічильників, витрати по утриманню вузлів обліку електроенергії, трансформаторів, підстанції та кабельних ліній, витрати на послуги із забезпечення внутрішньо об`єктного режиму в Об`єкті оренди та прилеглої до нього території та витрати на послуги із забезпечення збереження цілісності Об`єкта оренди, витрати на забезпечення системи охоронної сигналізації та інші (п. 4.4 Договору).

Орендодавець шляхом відправлення письмово повідомлення на адресу Орендаря має право в односторонньому порядку збільшити розмір плати за цим договором у разі збільшення податків, зборів, інших обов`язкових платежів, цін і тарифів, що безпосередньо впливають на розмір плати по Договору та витрати, які несе Орендодавець у зв`язку з утриманням Об`єкту оренди. Розмір такого збільшення повинен відповідати (не перевищувати) розмір збільшення зазначених в цьому підпункті показників, які вплинули на розмір плати по Договору (п. 4.8 Договору).

У випадку несвоєчасної сплати орендної плати по Договору, яка визначена в п. 4.1. Договору, та несвоєчасного відшкодування комунальних послуг, передбачених п. 4.5 Договору, Орендар, згідно з відповідним законодавством України, сплачує Орендодавцю пеню у розмірі подвійної облікової ставки Національного Банку України від суми заборгованості за кожен день прострочення, а також сплачує суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми (п. 6.2 Договору).

Цей Договір набуває чинності з моменту підписання та діє до 31.12.2022р (п. 7.1 Договору).

ТОВАРИСТВОМ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «АКІТА ТРЕЙДІНГ» та ТОВАРИСТВОМ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ВЕБЕР КОМЕХАНІКС УКРАЇНА» підписано додаткову угода №1 від 15.12.2022р. до Договору оренди нежитлового приміщення №01042022 від 01.04.22 року.

Орендодавець та орендар дійшли згоди викласти п.7.1 в наступній редакції: "Цей Договір набирає чинності з моменту підписання та діє до 31.12.2023р." (п. 1 Додаткової угоди).

ТОВАРИСТВОМ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «АКІТА ТРЕЙДІНГ» та ТОВАРИСТВОМ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ВЕБЕР КОМЕХАНІКС УКРАЇНА» підписано додаткову угода №2 від 30.04.2023р. до Договору оренди нежитлового приміщення №01042022 від 01.04.22 року.

За текстом угоди Орендодавець та Орендар дійшли згоди про припинення строку дії Договору з 30.04.2023 року (п.1 Додаткової угоди). З 30.04.2023 року Сторони не вважають себе пов`язаними будь-якими правами та зобов`язаннями щодо користування частиною побутового приміщення та механічних шиноремонтних майстерень на першому поверсі, літ. Д-1, загальною площею 129,4 кв. м., що розташовані за адресою: м. Дніпро, вул. Осіння, буд. 1 (надалі- Об`єкт оренди) (п. 2. Додаткової угоди (п. 2. Додаткової угоди).

Позивачем та відповідачем підписано акт приймання-передачі до Договору оренди нежитлового приміщення №01042022 від 01.04.2022р.

Позивачем та відповідачем підписано акт повернення-передачі від 02.05.2023р. до Договору оренди нежитлового приміщення №01042022 від 01.04.2022р.

Позивачем та відповідачем підписано акт звірки взаєморозрахунків від 01.05.2023р., згідно якого сальдо на користь товариства з обмеженою відповідальністю "АКІТА ТРЕЙДІНГ" складало 185 042 грн.

Товариство з обмеженою відповідальністю "АКІТА ТРЕЙДІНГ" звернулось до товариства з обмеженою відповідальністю "ВЕБЕР КОМЕХАНІКС УКРАЇНА" з претензією-вимогою №01/042023-1 від 01.04.23р. про погашення суми заборгованості за договором оренди нежитлового приміщення №01042022 від 01.04.2022р.

На час прийняття рішення у справі заборгованість, визначена у акті звірки взаєморозрахунків від 01.05.2023р. відповідачем не сплачена.

Відповідно до вимог ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Виконання зобов`язань, реалізація, зміна та припинення певних прав у договірному зобов`язанні можуть бути зумовлені вчиненням або утриманням від вчинення однією із сторін у зобов`язанні певних дій чи настанням інших обставин, передбачених договором, у тому числі обставин, які повністю залежать від волі однієї із сторін.

Відповідно до вимог ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно вимог ст. 625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідно до вимог ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події. Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Згідно ст. 14 Закону України "Про торгово-промислові палати в Україні" торгово-промислова палата України здійснює свою діяльність відповідно до цього Закону, інших законів, нормативно-правових актів та свого Статуту. Торгово-промислова палата України: засвідчує форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили), а також торговельні та портові звичаї, прийняті в Україні, за зверненнями суб`єктів господарської діяльності та фізичних осіб відповідно до умов договорів.

Згідно ст. 141 Закону України "Про торгово-промислові палати в Україні" торгово-промислова палата України та уповноважені нею регіональні торгово-промислові палати засвідчують форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) та видають сертифікат про такі обставини.

Суд не приймає заперечення відповідача щодо наявності форс-мажорних обставин у спірному періоді оскільки вказані обставини, в порушення вимог ст. 14-1 Закону України "Про торгово-промислові палати в Україні", не підтверджено сертифікатом про такі обставини.

Наявними у справі доказами підтверджено заборгованість за договором у спірному періоді, визначену позивачем у позовній заяві.

Згідно вимог ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на сторони пропорційно задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 73, 74, 123, 129, 232, 233, 236-241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ :

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "ВЕБЕР КОМЕХАНІКС УКРАЇНА" (49044, м. Дніпро, вул. Гоголя, буд. 27-А, кв. 22, ідентифікаційний код 34315434) на користь товариства з обмеженою відповідальністю "АКІТА ТРЕЙДІНГ" (49051, м. Дніпро, вул. Осіння, 1, ідентифікаційний код 37068368) 185 042,00 грн. - заборгованість за договором, 12147, 65 грн. - пеня за договором, 3 281,62 грн. - 3% річних, 11 885,40 грн. - інфляційні нарахування, судовий збір 3 185 грн. 35 коп.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили у відповідності до приписів ст. 241 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржена в порядку та строк, передбачений ст. ст. 254, 256 Господарського процесуального кодексу України .

Повне рішення складено 21.08.2023

Суддя Г.В. Манько

Дата ухвалення рішення17.08.2023
Оприлюднено24.08.2023
Номер документу112965616
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань оренди

Судовий реєстр по справі —904/2894/23

Судовий наказ від 12.09.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Рішення від 17.08.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 19.06.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 12.06.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні