Рішення
від 17.08.2023 по справі 904/3746/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17.08.2023м. ДніпроСправа № 904/3746/23

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ПРОМСНАБ КР", м. Кривий Ріг, Дніпропетровська область

до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛЕНГО ІНВЕСТ", м. Кривий Ріг, Дніпропетровська область

про стягнення заборгованості

Суддя Ярошенко В.І.

Без участі (виклику) представників сторін

ПРОЦЕДУРА

Товариство з обмеженою відповідальністю "ПРОМСНАБ КР" звернулося до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛЕНГО ІНВЕСТ" про стягнення суми заборгованості за Договором поставки № 230622/3 від 23.06.2022 у розмірі 14 700, 88 грн.

Ухвалою суду від 17.07.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі № 904/3746/23. Вирішено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін. Встановлено відповідачу строк 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження для подання до суду відзиву на позовну заяву.

Суд наголошує на тому, що зі своєї сторони ним здійснені всі необхідні заходи щодо належного повідомлення учасників справи про розгляд цієї справи.

Згідно із частинами 2, 3 статті 120 Господарського процесуального суду України суд повідомляє учасників справи про дату, час і місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії, якщо їх явка є не обов`язковою; виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень.

Як вбачається з наявного у матеріалах справи рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення, ухвала суду про відкриття провадження у справі від 17.07.2023 була отримана відповідачем 24.07.2023.

Отже, відповідач повинен був подати відзив на позов не пізніше 08.08.2023, останнім днем надходження якого до суду, з урахуванням нормативних строків пересилання місцевої рекомендованої поштової кореспонденції, є 14.08.2023.

Тому, відповідач належним чином повідомлений про відкриття провадження у справі та можливість подання до суду заяв по суті справи, відзиву на позов у встановлений судом строк не надав.

Таким чином, суд доходить висновку, що відповідач не скористався своїм процесуальним правом. Разом з тим, стаття 43 Господарського процесуального кодексу України зобов`язує учасників судового процесу та їх представників добросовісно користуватись процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

Відповідно до частини 9 статті 165 Господарського процесуального кодексу України, яка кореспондується із частиною 2 статті 178 цього Кодексу, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

За викладених обставин, суд вважає за можливе розглянути справу за наявними в ній матеріалами.

В порядку статті 240 Господарського процесуального кодексу України судом прийнято рішення у справі.

АРГУМЕНТИ СТОРІН

Позиція позивача, викладена у позовній заяві

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем своїх зобов`язань за договором поставки № 230622/3 від 23.06.2023 в частині оплати заборгованості за поставлений позивачем товар.

Позиція відповідача викладена у відзиві на позовну заяву

Відповідач заперечує проти позову та просить суд відмовити в його задоволенні.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ ВСТАНОВЛЕНІ СУДОМ ТА ДОКАЗИ, ЩО ЇХ ПІДТВЕРДЖУТЬ

23.06.2022 між Товариством з обмеженою відповідальністю «ПРОМСНАБ КР» (далі позивач, постачальник) та Товариством з обмеженою відповідальністю «ЛЕНГО ІНВЕСТ» (далі відповідач, покупець) було укладено Договір поставки № 230622/3 (далі договір).

Відповідно до пункту 1.1 договору, Постачальник зобов`язується передати (поставити) Покупцю Товар за його замовленнями, в асортименті (за номенклатурою) та кількості, що вказані в рахунках-фактурах до даного Договору, а Покупець зобов`язується прийняти та оплатити Товар на встановлених у цьому Договорі умовах.

Рахунки-фактури, а також підписані представниками Сторін накладні прирівнюються до специфікацій, які є невід`ємною частиною даного Договору (пункт 1.2 договору).

Згідно з пунктом 1.3 договору, загальний обсяг та асортимент (номенклатура) Товару, кількість Товару та його комплектність, ціна, загальна вартість зазначаються у рахунках-фактурах за замовленням Покупця.

Постачальник зобов`язаний здійснити поставку Товару на базових умовах поставки у відповідності з Правилами Інкотермс в редакції 2010 року з урахуванням внутрішньодержавного характеру договору:

- СРТ, склад Покупця.

Постачання Товару може здійснюватися на інших умовах, які погоджені Сторонами у відповідній Специфікації (рахунку-фактурі) до даного Договору (пункт 3.1 договору).

Пунктом 3.2 договору встановлено, що термін постачання Товару визначається сторонами у відповідній Специфікації (рахунку-фактурі) до даного Договору, але не перевищує 3 (три) робочі дні.

Загальна сума договору визначається сукупною вартістю Товару який постачається за даним договором (пункт 4.1 договору).

Оплата за Товар здійснюється на підставі виставлених Постачальником рахунків-фактур (пункт 4.3 договору).

Пунктом 4.5 договору сторони погодили, що умови оплати: вартість, товару, що постачається за даним Договором, Покупець сплачує Постачальнику протягом 14 календарних днів з моменту отримання товару.

Договір вступає в дію з моменту його підписання та діє до « 31» грудня 2022 року, але в будь-якому випадку до повного виконання Сторонами своїх обов`язків по цьому Договору. Закінчення терміну дії Договору не звільняє Сторони від проведення взаєморозрахунків по виконаних до припинення Договору зобов`язаннях, а також від оплати штрафних санкцій (якщо такі будуть нараховані) за порушення зобов`язання за Договором (пункт 8.1 договору).

Виконання позивачем зобов`язань з поставки Товару на загальну суму 14 700, 88 грн відповідачу підтверджується наступними видатковими документами

- № 2 від 01.07.2022 на суму 1 048, 62 грн з урахуванням ПДВ;

- № 3 від 01.07.2022 на суму 13 652, 26 грн з урахуванням ПДВ.

На виконання умов договору позивачем також виставлено відповідачу наступні рахунки-фактури:

- № 2 від 01.07.2022 на суму 1 048,62 грн з урахуванням ПДВ;

- № 3 від 01.07.2022 на суму 13 652, 26 грн з урахуванням ПДВ.

Позивач стверджує, що відповідач не здійснив повну оплату за отриманий товар у визначений строк, у зв`язку з чим за ним утворилась заборгованість в розмірі 14 700, 88 грн.

Для досудового врегулювання 30.12.2022 позивачем на адресу відповідача була направлена вимога про сплату заборгованості.

Зазначені обставини і стали причиною звернення позивача до суду з даними позовом.

ОЦІНКА АРГУМЕНТІВ СТОРІН, ВИСНОВКИ СУДУ

Щодо правовідносин сторін

Частиною 1 статті 712 Цивільного кодексу України передбачено, що за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

З огляду на наявний в матеріалах справи договір та обставини справи, між позивачем та відповідачем виникли правовідносини з поставки товару.

До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін (ч. 2 ст. 712 Цивільного кодексу України).

Щодо суми основного боргу

За приписом частини 1 статті 692 Цивільного кодексу України покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Факт прийняття покупцем товару на загальну суму 14 700, 88 грн підтверджується матеріалами справи.

Виходячи зі змісту умов договору, строк виконання відповідачем зобов`язання з оплати за договором поставки № 230622/3 від 23.06.2022 є таким, що настав.

За твердженням позивача, відповідач своє зобов`язання з оплати вартості поставленого йому товару не виконав.

Згідно зі статтею 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Статтею 629 Цивільного кодексу України встановлено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Положеннями статей 525, 526 Цивільного кодексу України передбачено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства тощо. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Слід також зазначити, що відповідно до частини 1 статті 13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін.

Пункт 3 частини 2 статті 129 Конституції України визначає одним із принципів судочинства змагальність сторін та свободу в наданні ними своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості. Згідно з частинами 1, 3 статті 74, частиною 1 статті 77 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Отже, обов`язок із доказування слід розуміти як закріплену в процесуальному та матеріальному законодавстві міру належної поведінки особи, що бере участь у судовому процесі, із збирання та надання доказів для підтвердження свого суб`єктивного права, що має за мету усунення невизначеності, яка виникає в правовідносинах у разі неможливості достовірно з`ясувати обставини, які мають значення для справи.

Доказів на підтвердження повної оплати поставленого позивачем товару на суму 14 700, 88 грн відповідач не надав, доводи позивача щодо наявності боргу, шляхом надання належних доказів, не спростував.

Тому вимога про стягнення основного боргу у розмірі 14 700, 88 грн підлягає задоволенню в повному обсязі.

Щодо витрат на професійну правничу допомогу

У позові позивач просить суд покласти на відповідача витрати на правову допомогу адвоката у розмірі 1 500 грн.

У якості доказів надання Адвокатським бюро «Олега Попкова» Товариству з обмеженою відповідальністю «ПРОМСНАБ КР» юридичних послуг під час розгляду справи № 904/3746/23 позивачем долучено до суду: договір про надання правничої допомоги від 02.12.2022 № б/н, акт здачі-прийняття робіт № ОУ-0000013 від 02.12.2022, платіжну інструкцію № 16 від 05.07.2023 на суму 1 500 грн.

Відповідно до ст. 30 Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність", гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

Статтею 123 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать, зокрема, витрати на професійну правничу допомогу.

Згідно з ч. ч. 1, 2 ст. 126 Господарського процесуального кодексу України, витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою.

Згідно з ч.ч. 3, 4 ст. 126 Господарського процесуального кодексу України, для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Відповідно до акту здачі-прийняття робіт № ОУ-0000013 від 02.12.2022, фактично адвокатом були надані позивачу юридичні послуги на загальну суми 1 500 грн, які складаються з:

- складання вимоги 300 грн;

- вивчення документів щодо суті спору - 200 грн;

- складання позовної заяви 1 000 грн.

Розмір фактичних витрат позивача на правову допомогу адвоката підтверджений належними доказами та співмірний із складністю справи, часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт, обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт, ціною позову.

За таких обставин, витрати позивача на правову допомогу адвоката у розмірі 1 500 грн слід покласти на відповідача.

СУДОВІ ВИТРАТИ

Відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України витрати зі сплати судового збору у сумі 2 684 грн покладаються на відповідача.

Керуючись статями 2, 73, 74, 76-79, 86, 91, 129, 165, 178, 233, 238, 240, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Ленго Інвест" (50069, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, пр. Металургів, буд. 36/1; ідентифікаційний код: 43400650) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Промснаб КР» (50069, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, пр-т Металургів, буд. 33, кв. 10; ідентифікаційний код 44747077) суму основної заборгованості у розмірі 14 700, 88 грн, витрати на правову допомогу адвоката у розмірі 1 500 грн та витрати зі сплати судового збору у розмірі 2 684 грн.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення суду може бути оскаржене протягом двадцяти днів з дня підписання рішення шляхом подання апеляційної скарги до Центрального апеляційного господарського суду.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя В.І. Ярошенко

Дата ухвалення рішення17.08.2023
Оприлюднено24.08.2023
Номер документу112965712
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —904/3746/23

Судовий наказ від 26.09.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бондарєв Едуард Миколайович

Рішення від 17.08.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

Ухвала від 17.07.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні