Рішення
від 10.08.2023 по справі 741/931/23
НОСІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження номер 2/741/350/23

Єдиний унікальний номер 741/931/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 серпня 2023 року Носівський районний суд Чернігівської області у складі: головуючого судді - Гридасової А.М.,

за участю секретаря судових засідань - Гордіної Н.О.,

розглянувши в порядку загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Носівської територіальної громади в особі Носівської міської ради Чернігівської області, ОСОБА_2 про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

У травні 2023 року представник позивача - адвокат Яцун В.М. звернувся до суду з вказаним позовом.

В обґрунтування заявлених вимог, вказано, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 , яка на момент смерті постійно проживала та була зареєстрована одна за адресою: АДРЕСА_1 .

Після її смерті залишилася спадщина, яка складається з належного їй майна: житлового будинку з приналежними до нього будівлями та спорудами, що знаходиться в АДРЕСА_1 та земельних ділянок площею 2,26 га кадастровий номер 7423887000:02:002:1022 та площею 0,24 га кадастровий номер 7423887000:02:002:0426, які знаходяться на території Носівської міської ради (раніше Червонопартизанської сісьської ради Носівського району) Чернігівської області, цільове призначення землі - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. За життя 21.11.2019 ОСОБА_3 склала заповіт , згідно з яким заповіла земельні ділянки площею 2,26 га кадастровий номер 7423887000:02:002:1022 та площею 0,24 га кадастровий номер 7423887000:02:002:0426, які знаходяться на теритрії Носівської міської ради (раніше Червонопартизанської сільської ради Носівського району) Чернігівської області, цільове призначення землі - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва ОСОБА_1 - позивачу у справі. При зверненні до нотаріальної контори за оформленням спадщини після померлої ОСОБА_3 нотаріусом було повідомлено, що спадкова справа після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 не заводилася, однак відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 21.11.2019 р., у зв`язку з пропуском нею строку для прийняття спадщини. Про наявність спадкового майна та заповіту позивачу повідомили працівники агропідприємства, яке орендує дані земельні ділянки, але вже після спливу шестимісячного строку для прийняття спадщини. На твердження позивача, жодних дій з боку нотаріуса не вчинялось, вона не знала про наявний заповіт, таким чином не могла прийняти спадщину з поважних причин

Посилаючись на викладене, а також з огляду на те, що неприйняття спадщини позивачем може порушити її право на власність, закріплене в п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ОСОБА_1 просила суд визначити додатковий строк тривалістю три місяці для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою судді від 09 червня 2020 року відкрито провадження за правилами загального позовного провадження із визначенням дати підготовчого судового засідання на 29 червня 2023 року.

Ухвалою суду від 29 червня 2023 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду на 10 серпня 2023 року.

У судове засідання позивач не з`явилася, подала суду заяву про розгляд справи у її відсутності, позовні вимоги підтримала, просила їх задовольнити.

Представник позивача - адвокат Яцун В.М. у засідання не з`явився, подав до суду заяву, в якій просив провести розгляд справи без участі позивача та її представника. Позовні вимоги підтримав в повному обсязі, просив їх задовольнити.

У судове засідання представник відповідача Носівської територіальної громади в особі Носівської міської ради Чернігівської області не з`явилася, через систему «Електронний суд» надіслала заяву про розгляд справи без участі представника Носівської міської ради Чернігівської області, вказала, що міська рада позовні вимоги визнає, проти задоволення позову не заперечує.

Відповідач ОСОБА_2 у судове засідання не з`явилася, подала суду заяву про розгляд справи у її відсутності, позовні вимоги визнала повністю

Суд вважає за можливе розглянути справу у відсутності сторін за наявними матеріалами справи.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Дослідивши матеріали справи та докази у їх сукупності та взаємозв`язку суд приходить до наступного.

Встановлено, що ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть (а. с. 11).

Після її смерті залишилася спадщина.

Згідно з довідкою Носівської міської ради Чернігівського області від 18 листопада 2020 року ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , була зареєстрована та проживала в АДРЕСА_1 , одна (а. с. 14).

Відповідно до ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Частиною 1 ст. 1223 ЦК України встановлено, що право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

13 липня 2005 року ОСОБА_3 склала заповіт, посвідчений секретарем виконкому Червонопартизанської сільської ради Носівського району Чернігівської області Дубовик С.М., яким все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося і взагалі все те, що належатиме їй на день смерті і на що вона за законом матиме право заповіла ОСОБА_1 , ОСОБА_2 в рівних долях кожному (а. с. 12).

Згідно даних, що містять у матеріалах справи, даний заповіт втратив чинність.

21 листопада 2019 року ОСОБА_3 склала заповіт, посвідчений старостою сіл Володькова Дівиця, Дослідне, Кобилещина, Коробчине, Криниця, Ставок, ОСОБА_4 ОСОБА_5 , яким належну їй земельну ділянку площею 2,26 га, надану для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 7423887000:02:002:1022, що розташована на території Червонопартизанської сільської ради Носівського району Чернігівської області та земельну ділянку площею 0,24 га, надану для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 7423887000:02:002:0426, що розташована на території Червонопартизанської сільської ради Носівського району Чернігівської області заповіла ОСОБА_1 (а. с. 13).

З повідомлення Носівської державної нотаріальної контори Чернігівської області 10.08.2023 та інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) вбачається, що спадкова справа після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 не заведена (а. с. 44, 45).

Предметом позову у цій справі є визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом після смерті ОСОБА_3 у 2020 році, з посиланням на те, що позивач не знала про існування заповіту, а з часу відкриття спадщини будь-яких повідомлень від органу нотаріату про закликання її до спадкування за заповітом не отримувала.

Статтею 1217 ЦК України передбачено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

За загальними положеннями про спадкування, право на спадщину виникає у день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті 1220, 1222, 1270 ЦК України).

Згідно з частиною першою статті 1269, частиною першою статті 1270 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, у строк шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Таким чином, право на спадщину виникає з моменту її відкриття, і закон зобов`язує спадкоємця, який постійно не проживав зі спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Отже, згідно з цією статтею поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, які пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Як стверджує позивач, остання не знала про заповіт, а нотаріус про заповіт її не повідомив, тому суд приходить до висновку, що незнання про наявність заповіту перешкоджало позивачці реалізувати своє право на прийняття спадщини з поважних причин.

Така судова практика є загальновідомою й загальнодоступною, викладена у багатьох судових рішеннях Верховного Суду України, зокрема у постановах: від 23 серпня 2017 року у справі № 2/235/10/16 (провадження № 6-1320цс17); від 06 вересня 2017 року у справі № 6-496цс17, у численних судових рішеннях Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, як суду касаційної інстанції. Ця судова практика залишилася незмінною і у практиці нового Верховного Суду, зокрема, викладена у постанові від 26 червня 2019 року у справі № 565/1145/17, провадження № 61-38298 св 18.

Правила частини третьої 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Законодавство не встановлює конкретний перелік поважних причин пропуску строку на подання заяви про прийняття спадщини та такі причини оцінюються судом на власний розсуд, в кожному конкретному випадку та з урахуванням усіх обставин справи.

Тобто суд, розглядаючи такі позови встановлює саму по собі наявність причин, що унеможливили своєчасне звернення із заявою про прийняття спадщини, та оцінює їх з точки зору поважності. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3) складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

Таким чином, необізнаність спадкоємця про наявність заповіту є поважною причиною пропуску строку для прийняття спадщини.

Такі висновки узгоджуються з правовою позицією Верховного Суду, викладеною у постанові від 22 грудня 2021 року справа № 703/4978/19, провадження № 61-13783 св 21 та від 14 червня 2023 року у справі № 292/564/22

Крім того, суд звертає увагу, що у вирішенні питання про поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини потрібно враховувати свободу заповіту як фундаментальний принцип спадкового права та непорушність права власності, закріплене в п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Оскільки відповідачі визнали позов, про що надали заяви, і таке визнання не суперечить закону й не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення позову.

Керуючись ст. 79-81, ч. 4 ст. 206, ч. 2 ст. 247, ст. ст. 259, 263-265, 273, 354 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до Носівської територіальної громади в особі Носівської міської ради Чернігівської області, ОСОБА_2 про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , додатковий строк тривалістю три місяці для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини, після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Перебіг зазначеного строку обчислювати з моменту набрання рішенням законної сили.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач: Носівська територіальна громада в особі Носівської міської ради Чернігівської області, код ЄДРПОУ 04061984, місцезнаходження: Чернігівська область, м. Носівка, вул. Центральна, буд. 20.

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 .

Повний текст рішення складено 10 серпня 2023 року.

Суддя А.М. Гридасова

СудНосівський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення10.08.2023
Оприлюднено24.08.2023
Номер документу112978830
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —741/931/23

Рішення від 10.08.2023

Цивільне

Носівський районний суд Чернігівської області

Гридасова А. М.

Ухвала від 29.06.2023

Цивільне

Носівський районний суд Чернігівської області

Гридасова А. М.

Ухвала від 09.06.2023

Цивільне

Носівський районний суд Чернігівської області

Гридасова А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні