Рішення
від 17.08.2023 по справі 389/1964/23
ЗНАМ’ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

17.08.2023

Провадження №2-о/389/85/23

ЄУН 389/1964/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 серпня 2023 року Знам`янський міськрайонний суд Кіровоградської області в складі: головуючого судді - Берднікової Г.В.,

за участю секретаря судового засідання Іваніни В.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду міста Знам`янка Кіровоградської області, в порядку окремого провадження, цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Друга Знам`янська державна нотаріальна контора Кіровоградської області про встановлення факту родинних відносин,-

В С Т А Н О В И В:

Заявник звернулась до суду з даною заявою, в якій просить встановити факт родинних відносин, а саме те, що ОСОБА_2 є її батьком.

Вимоги заяви обґрунтувані тим, що заявник є донькою ОСОБА_2 .. Після смерті останнього, за заповітом, відкрилась спадщина на належне йому майно. Звернувшись, у встановлений законом строк, до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини заявнику було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті батька та надано роз`яснення про необхідність підтвердження родинних відносин між нею та ОСОБА_2 .. З метою підтвердження родинних відносин з ОСОБА_2 заявник звернулась до органу РАЦСу, проте їй було відмовлено, оскільки у її свідоцтіві про народження у графі батько вказаний ОСОБА_2 .. В зв`язку із зазначеним вона змушена звернутись з даною заявою до суду.

Заявник у судове засідання не з`явилась, надала заяву, в якій вимоги викладені в заяві підтримує у повному обсязі, просить розглядати справу за її відсутності.

Представник заінтересованої особи Другої Знам`янської державної нотаріальної контор Кіровоградської областів судове засідання не з`явився, причини неявки не повідомив, надав витребувану судом спадкову справу з доданими до неї документами.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заявлені вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступних підстав.

Судом встановлено, що згідно з даними паспорта громадянина України № НОМЕР_1 , свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , свідоцтва про одруження серії НОМЕР_3 , заявник - ОСОБА_1 , народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Петрове Знам`янського району, Кіровоградської області. Її дошлюбне прізвище вказано як « ОСОБА_3 ». ЇЇ батьком у свідоцтві про народження значиться « ОСОБА_2 » (а.с.5;8;15).

Паспорт громадянина України серії НОМЕР_4 виданий на ім`я - ОСОБА_2 , де російською мовою його прізвище значиться як « ОСОБА_3 ». Крім того, довідка про присвоєння ідентифікаційного номера, посвідчення мисливця серії НОМЕР_5 , дозвіл на право зберігання зброї також видані на ім`я « ОСОБА_2 »» (а.с.16;17;18;19). Свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу видано на ім`я « ОСОБА_2 » (а.с.20).

З повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження за №00040105157 сформованого 14 червня 2023 року встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 народилась ОСОБА_4 , її батьком значиться ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.46).

Із повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про смерть за №0037351270 сформованого 31 жовтня 2022 року та свідоцтва про смерть серії НОМЕР_6 , встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 в м.Знам`янка, Кропивницького району, Кіровоградської області помер ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.7). За життя, на праві приватної власності, останньому належав житловий будинок розташований в АДРЕСА_1 (а.с.12).

Довідка видана виконавчим комітетом Знам`янської міської ради Кіровоградської області та витяг про реєстрацію в спадковому реєстрі, свідчать про те, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на день своєї смерті проживав та був зареєстрована в АДРЕСА_1 . За вищевказаною адресою проживав з 2003 року. На день смерті з померлим ніхто не проживав та не був зареєстрований. Заповіт від імені померлого посвідчувався Петрівською сільською радою 05 травня 2017 року за №18 (а.с.6;11).

Крім того, за життя ОСОБА_2 , склав заповіт яким заповів ОСОБА_1 все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалось, і взагалі все те, що йому буде належати на день смерті, на що за законом він матиме право (а.с.14).

Після смерті ОСОБА_2 , у другій Знам`янській державній нотаріальній конторі Кіровоградської області заведено спадкову справу за №166/2022 від 14 липня 2022 року. З заявою про прийняття спадщини ОСОБА_2 звернулась його дочка ОСОБА_1 .. У роз`ясненні нотаріуса вказано, що при встановленні родинного зв`язку між заявником та спадкодавцем були виявлені невідповідності в актовому записі про народження заявника (актовий запис №6 від 05 травня 1977 р.), згідно свідоцтва про народження - прізвище заявника та її батька зазначено « ОСОБА_3 », що не відповідає прізвищу зазначеному в свідоцтві про смерть батька, де воно вказано « ОСОБА_3 ». Також прізвище заявника зазначене в свідоцтві про народження не відповідає прізвищу у її свідоцтві про одруження, де зазначене прізвище до укладання шлюбу « ОСОБА_3 » (а.с.32-48).

В своїх письмових поясненнях ОСОБА_5 , яка проживає по сусідству за адресою: АДРЕСА_2 , вказала, що ОСОБА_1 дійсно є донькою ОСОБА_2 .. Сім`я ОСОБА_3 побудувала будинок і проживала з 1974 року по 2007 рік за вищевказаною адресою, а у 2007 році переїхали жити на АДРЕСА_1 , а майно подарували донці (а.с.13).

Встановлення даного факту заявнику необхідне для оформлення спадщини.

Отже, не дивлячись на існуючі розбіжності в документах, факт родинних відносин між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , а саме те, що вони доводяться один одному дочкою та батьком, підтверджується ідентичністю прізвища та по батькові заявника та прізвища і власного імені померлого, що вказані у досліджених судом документах, з різницею у зазначенні прізвища останнього у свідоцтві про народження заявника та у свідоцтві про смерть її батька, де вказано « ОСОБА_3 » та « ОСОБА_3 » відповідно, з незначною розбіжністю в їх написанні, лише в одній літері.

На думку суду вказана розбіжність виникла внаслідок неправильного перекладу прізвища та по батькові спадкодавця з російської на українську мову.

Таким чином, факт родинних відносин між заявником ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , суд вважає встановленим.

Згідно зі п.1 ч.1 ст.315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Відповідно до Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31 березня 1995 року „Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення", суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки.

Враховуючи вищевикладене, а також, що встановлення факту родинних відносин про який просить заявник, породжує юридичні наслідки, а саме його підтвердження необхідне для реалізації права на спадщину, чинним законодавством не передбачено іншого порядку його встановлення і встановлення зазначеного факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право, суд вважає за необхідне дану заяву задовольнити та встановити факт родинних відносин між заявником ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

Керуючись ст.ст. 293,294,315,319,259,263-265 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 , задовольнити.

Встановити факт родинних відносин, а саме, що померлий ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 є рідним батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник - ОСОБА_1 , проживає в АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_7 .

Заінтересована особа - Друга Знам`янська державна нотаріальна контора Кіровоградської області, місце знаходження: вул.героїв Крут, 9, м.Знам`янка, Кіровоградської області, Код ЄДРПОУ:02883759.

Суддя Г.В. Берднікова

Дата ухвалення рішення17.08.2023
Оприлюднено24.08.2023
Номер документу112981994
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин

Судовий реєстр по справі —389/1964/23

Рішення від 17.08.2023

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Берднікова Г. В.

Ухвала від 28.06.2023

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Берднікова Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні