Рішення
від 22.08.2023 по справі 337/3303/23
ХОРТИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

22.08.2023

ЄУН №337/3303/23

Провадження № 2/337/1205/2023

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 серпня 2023 року м. Запоріжжя

Хортицький районний суд міста Запоріжжя у складі головуючого судді Бредуна Д.С., при секретарі Сакоян О.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Рубана 18» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості зі сплати внесків на управління багатоквартирного будинку,

ВСТАНОВИВ:

22 червня 2023 року Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Рубана -18» в особіпредставника голови правлінняОСББ «Рубана-18»Поволоцької Л.Г. звернулосядо судуз позовом,в якомупросить стягнутизОСОБА_1 на користь ОСББ заборгованість зі сплати внесків на управління багатоквартирного будинку в розмірі 3752,35 грн., інфляційні збитки в розмірі 353,03 гривні та 3% річних в розмірі 70,32 гривень, а також сплачений позивачем судовий збір в розмірі 2684,00 гривні та витрати на професійну правничу допомогу адвоката 2000 гривень, та витрати на відправку процесуальних документів та іншої кореспонденції в сумі 500 гривень.

В обґрунтування позову вказав, що відповідач, як власник квартири АДРЕСА_1 , не виконує свій обов`язок зі сплати внесків і платежів співвласників на управління будинком та прибудинкової території багатоквартирного будинку у період з березня 2022 року по травень 2023 року, у зв`язку з чим утворилась заборгованість, про стягнення якої просить позивач, оскільки відповідачка ОСОБА_1 в добровільному порядку її не сплачує.

Ухвалою судді від 26 червня 2023 року відкрито провадження у справі, яку призначено до розгляду в спрощеному позовному провадженні з повідомленням сторін.

Сторони були повідомлені судом про місце, дату й час розгляду справи рекомендованим листом з повідомленням про вручення відповідно до вимог ст. 128 ЦПК України та відповідним повідомленням на офіційному сайті Судової влади; було надано час для подання відзиву та заперечень.

26 липня 2023 року представник позивача подав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги підтримує та просить їх задовольнити.

Відповідачка ОСОБА_1 в судовезасідання нез`явилася,у визначенийсудом строквідзив напозовну заявусуду ненадала,у зв`язкуз чимвідповідно довимог ч.8ст.178,ч.2ст.247,ст.279,ч.1ст.280,ст.281ЦПК Українисуд вважаєза необхіднерозглянути справу на підставі наявних у справі матеріалів в порядку заочного провадження та без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступних висновків.

Судом встановлено, що 12.10.2021 року в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань зареєстровано ОСББ «Рубана 18», створене власниками квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , яке діє на підставі статуту.

ОСББ «Рубана 18» у відповідності до Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», Статуту ОСББ забезпечує утримання та експлуатацію багатоквартирного будинку, користування спільним майном у ньому шляхом самозабезпечення.

Відповідно до ст. 10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників відноситься до виключної компетенції загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку. Рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту об`єднання співвласників багатоквартирного будинку, є обов`язковим для всіх співвласників.

Згідно зі ст. 16 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», обєднання співвласниківбагатоквартирного будинку (має право відповідно до законодавства та статуту об`єднання: встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів. Згідно зі ст. 23 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», внески на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності, визначаються статутом об`єднання та/або рішенням загальних зборів.

Протоколом загальних зборів ОСББ «Рубана 18» №1 від 21.11.2021 року прийнято рішення про обрання форми управління шляхом самозабезпечення з 01.03.2022 року, затверджено розмір внеску на управління багатоквартирного будинку 6,50 грн. на 1 кв.м.

Відповідно до ст. 15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», співвласник зобов`язаний: виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі. Згідно з ч.3 ст. 20 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», частка участі співвласника квартири та/або нежитлового приміщення визначається відповідно до його частки як співвласника квартири та/або нежитлового приміщення.

У відповідності до ст.ст. 526, 530 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином та у встановлені строки відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Проте, як зазначає позивач у позові і проти чого не надано заперечень відповідачем, ОСОБА_1 , як співвласник багатоквартирного будинку АДРЕСА_2 , зобов`язання з оплати щомісячних внесків на утримання та ремонту будинку та прибудинкової території належним чином не виконувала, у зв`язку з чим за період з березня 2022 року по травень 2023 року утворилась заборгованість у розмірі 3752,35 гривні.

Згідно ст.ст. 610, 611 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання). У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Положеннями ст.625ЦК Українипередбачено,що боржникне звільняєтьсявід відповідальностіза неможливістьвиконання нимгрошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Таким чином, внаслідок неналежного виконання зобов`язань відповідачка ОСОБА_1 порушила встановлений ОСББ порядок оплати відповідної послуги, а також визначені діючим цивільним законодавством України вимоги до виконання зобов`язань, у зв`язку з чим позовні вимоги про стягнення з неї вказаної суми заборгованості ґрунтуються на законі, отже підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати: судовий збір у розмірі 2684,00 гривні, сплачений позивачем при зверненні до суду з позовом, витрати на правничу допомогу в сумі 2000,00 гривень та витрати на направлення процесуальних документів та іншої кореспонденції у сумі 500,00 гривень, а всього 5184,00 гривні.

Керуючись ст.ст. 89, 141, 229, 247, 263, 264, 280, 354 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 ) на користь об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Рубана 18» (ЄДРПОУ 44556161, юридична адреса: 69124, м.Запоріжжя, вул.Рубана, буд.18):

заборгованості зі сплати внесків на утримання багатоквартирного будинку за період з березня 2022 року по травень 2023 року у розмірі 3752,35 гривні (три тисячі сімсот п`ятдесят дві гривні 35 копійок);

судові витрати у розмірі 5184,00 гривні (п`ять тисяч сто вісімдесят чотири гривні 00 коп.).

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене в день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Запорізького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.Учасник справи, якому рішення не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя: Д.С. Бредун

Дата ухвалення рішення22.08.2023
Оприлюднено24.08.2023
Номер документу112985612
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості зі сплати внесків на управління багатоквартирного будинку

Судовий реєстр по справі —337/3303/23

Рішення від 22.08.2023

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Бредун Д. С.

Ухвала від 26.06.2023

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Бредун Д. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні