Рішення
від 23.08.2023 по справі 709/1147/23
ЧОРНОБАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №709/1147/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 серпня 2023 року Чорнобаївський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді - Кваші І.М.,

секретаря судового засідання - Дем`яненко Н.М.,

за участі:

заявника - ОСОБА_1 ,

заінтересованих осіб - ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Чорнобай цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Золотоніський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області, про надання права на шлюб до досягнення шлюбного віку,-

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 звернулався до суду з заявою про надання права на шлюб, мотивуючи тим, що має бажання зареєструвати шлюб з ОСОБА_2 , завагітніла від нього, реєстрація шлюбу відповідатиме її інтересам. Але укласти шлюб у встановленому законом порядку вони не мають можливості, оскільки заявник не досягла шлюбного віку. А тому просила суд надати їй право на укладення шлюбу.

В судовому засіданні заявник заяву підтримала та просила задовольнити.

Заінтересована особа ОСОБА_2 в судовому засіданні просив заяву задовольнити, оскільки він має намір зареєструвати шлюб з ОСОБА_1 .

Заінтересована особа ОСОБА_3 , батько заявниці, в судовому засіданні просив суд заяву задовольнити.

Золотоніський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області в судове засідання представника не направив, заяв чи клопотань від даної заінтересованої особи не надходило.

Виходячи з приписів ст.128, ч. 3 ст. 223 ЦПК України суд ухвалив слухати справу за відсутності представника Золотоніського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області.

Суд, заслухавши заявника, заінтересованих осіб, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в сукупності, приходить до наступних висновків.

Як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією її паспорта.

Згідно ст. 22 СК України шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у вісімнадцять років. Особи, які бажають зареєструвати шлюб, мають досягти шлюбного віку на день реєстрації шлюбу.

Тобто на даний час заявник не досягла шлюбного віку, визначеного ст. 22 СК України (а.с.4-5).

Згідно до ст. 23 СК України право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку. За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

Відповідно до довідки КНП "Чорнобаївська багатопрофільна лікарня Чорнобаївської селищної ради" від 14 серпня 2023 року № 278 ОСОБА_1 перебуває на обліку по вагітності, термін вагітності становить 7 тижнів (а.с. 6).

ОСОБА_2 , з яким ОСОБА_1 має намір зареєсрувати шлюб, ІНФОРМАЦІЯ_2 , тобто, досяг шлюбного віку.

Відповідно до ч. 3 ст. 293 ЦПК України у порядку окремого провадження розглядаються справи про надання права на шлюб.

Як роз`яснено в п.2 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 21.12.2007 року

№ 11 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя", заява про надання права на шлюб повинна розглядатися судом в окремому провадженні. При цьому до участі у справі залучаються один або обоє батьків /усиновлювачів/ неповнолітньої особи, піклувальник, особа, з якою передбачається реєстрація шлюбу, а також інші заінтересовані особи. Заперечення батьків /піклувальників/ щодо надання права на шлюб не є підставою для відмови в задоволенні заяви, оскільки головним критерієм для задоволення заяви про надання права на шлюб є встановлення судом факту про відповідність такого права інтересам заявника.

Враховуючи зазначене, проаналізувавши всі надані докази, суд приходить до висновку, що реєстрація шлюбу відповідатиме інтересам заявниці, вона досягла шістнадцятирічного віку, а тому суд вважає за можливе надати їй право на шлюб з ОСОБА_2 .

В задоволенні вимоги про зобов`язання Золотоніський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області зареєструвати шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 слід відмовити, оскільки згідно ст. 124 Конституції України судові рішення є обов`язковими для виконання на всій території України. Відповідно, отримавши дане рішення після набрання ним законної сили орган реєстрації актів цивільного стану і без додаткових зазначень про це в тексті рішення матиме обов`язок здійснити його виконання.

Керуючись ст.ст. 22, 23 СК України, ст.ст. 10, 11, 259, 263-265, 294 ЦПК України, суд-

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Золотоніський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області, про надання права на шлюб до досягнення шлюбного віку - задовольнити частково.

Надати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженці с.Ленінське Чорнобаївського району Черкаської області, право на шлюб з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

В решті вимог відмовити.

Рішення може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Черкаського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги.

Учасник справи, якому повне рішення не були вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Інформація про учасників:

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ;

Заінтересована особа-1: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_1 ;

Заінтересована особа-2: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , адреса: АДРЕСА_2 ;

Заінтересована особа-3: Золотоніський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Черкаській області, код в ЄДРПОУ 04061079, адреса: м. Золотоноша Черкаської області, вулиця Степана Бандери, 3а.

Суддя І.М. Кваша

Дата ухвалення рішення23.08.2023
Оприлюднено25.08.2023
Номер документу112990010
СудочинствоЦивільне
Сутьнадання права на шлюб до досягнення шлюбного віку

Судовий реєстр по справі —709/1147/23

Ухвала від 15.09.2023

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

Рішення від 23.08.2023

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

Ухвала від 17.08.2023

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Кваша І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні