Ухвала
від 23.08.2023 по справі 903/875/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

пр. Волі, 54а, м. Луцьк, 43010, тел./факс 72-41-10

E-mail: inbox@vl.arbitr.gov.ua Код ЄДРПОУ 03499885

УХВАЛА

ПРО ВІДМОВУ У ВІДКРИТТІ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

23 серпня 2023 року № 903/875/23

Суддя Господарського суду Волинської області Якушева І.О., розглянувши позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Енергозбереження Волинь», м.Львів

до відокремленого структурного підрозділу «Горохівський фаховий коледж Львівського національного університету природокористування», м. Горохів

про стягнення 1735460,12 грн.,

в с т а н о в и л а:

21.08.2023 на адресу Господарського суду Волинської області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Енергозбереження Волинь», м.Львів до відокремленого структурного підрозділу «Горохівський фаховий коледж Львівського національного університету природокористування», м. Горохів про стягнення 1735460,12 грн.

Відповідно до ст. 45 Господарського процесуального кодексу України (надалі - ГПК України) сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути особи, зазначені у статті 4 цього Кодексу.

У статті 4 ГПК України вказано, що юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Відповідно до ст. 80 Цивільного кодексу України юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку. Юридична особа наділяється цивільною правоздатністю і дієздатністю, може бути позивачем та відповідачем у суді.

Згідно з ч.ч. 1-3 ст. 95 Цивільного кодексу України філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення.

Із змісту позовної заяви вбачається, що позов пред`явлено до відокремленого структурного підрозділу, а не до юридичної особи. Про те, що відокремлений структурний підрозділ «Горохівський фаховий коледж Львівського національного університету природокористування» наділений правом здійснювати повноваження сторони у справі, доказів не подано.

Статус відокремленого структурного підрозділу Горохівського фахового коледжу Львівського національного університету природокористування підтверджується й витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань.

З огляду на викладене, відокремлений структурний підрозділ «Горохівський фаховий коледж Львівського національного університету природокористування» не може бути відповідачем у господарській справі, оскільки є відокремленим підрозділом без права юридичної особи.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 175 ГПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства.

З огляду на викладене, у відкритті провадження за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Енергозбереження Волинь», м.Львів до відокремленого структурного підрозділу «Горохівський фаховий коледж Львівського національного університету природокористування», м. Горохів про стягнення 1735460,12 грн. слід відмовити.

Згідно з ч.ч. 4-6 ст. 175 Господарського процесуального кодекс України до ухвали про відмову у відкритті провадження у справі, що надсилається заявникові, додаються позовні матеріали. Копія позовної заяви залишається в суді. Ухвалу про відмову у відкритті провадження у справі може бути оскаржено. У разі скасування цієї ухвали позовна заява вважається поданою в день первісного звернення до суду. Відмовляючи у відкритті провадження з підстави, встановленої пунктом 1 частини першої цієї статті, суд повинен роз`яснити заявнику, до юрисдикції якого суду віднесено розгляд справи.

На підставі ч. 6 ст. 175 ГПК України суд роз`яснює позивачу, що він має право на звернення з позовом до господарського суду за умови вірного визначення суб`єктного складу та пред`явлення позову до юридичної особи.

Керуючись п.1 ч.1 ст. 175, ст.ст. 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

у хв а л и в:

1. Відмовити у відкритті провадження у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Енергозбереження Волинь», м.Львів до відокремленого структурного підрозділу «Горохівський фаховий коледж Львівського національного університету природокористування», м. Горохів про стягнення 1735460,12 грн.

2. Позовну заяву №08/2 від 17.08.2023 з матеріалами на 31-му арк., в т.ч. платіжну інструкцію №87, повернути позивачу - Товариству з обмеженою відповідальністю «Енергозбереження Волинь».

Відповідно до ч. 2 ст.235 Господарського процесуального кодексу ухвали, постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Ухвала може бути оскаржена до Північно-західного апеляційного господарського суду в порядку і строки встановлені ст. 256 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвала підписана 23.08.2023.

Суддя І. О. Якушева

Дата ухвалення рішення23.08.2023
Оприлюднено25.08.2023
Номер документу112990662
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 1735460,12 грн

Судовий реєстр по справі —903/875/23

Ухвала від 03.11.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева Інна Олександрівна

Ухвала від 23.08.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Якушева Інна Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні