Рішення
від 23.08.2023 по справі 904/963/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23.08.2023м. ДніпроСправа № 904/963/23

за позовом Акціонерного товариства "ОПЕРАТОР РИНКУ", м. Київ

до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕЛЕКТРО СІНЕРДЖІ", м. Павлоград, Дніпропетровська область

про стягнення заборгованості в розмірі 6 794, 08 грн.

Суддя Ліпинський О.В.

Представники: справу розглянуто без повідомлення (виклику) учасників справи

СУТЬ СПОРУ:

Акціонерне товариство "ОПЕРАТОР РИНКУ" (далі - Позивач) звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕЛЕКТРО СІНЕРДЖІ" (далі - Відповідач) про стягнення заборгованості в розмірі 6 794, 08 грн., з яких: 6 348, 38 грн. основного боргу, 445, 70 грн. пені.

Заявлені вимоги обґрунтовані неналежним виконанням Відповідачем умов договору про участь у ринку "на добу наперед" та внутрішньодобовому ринку № 596/01 від 26.04.2021.

Ухвалою суду від 27.02.2023 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі, справу призначено до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без виклику (повідомлення) учасників за наявними в матеріалах справи документами. Відповідачу надано строк на подачу відзиву на позовну заяву протягом 15 днів з дня отримання ухвали про відкриття провадження у справі.

Відповідач про розгляд справи повідомлений 08.06.2023 року, що підтверджується поштовим повідомлення 4930022501684.

На час ухвалення рішення по справі, Відповідач відзиву на позов не подав, в зв`язку із чим, справа вирішується за наявними матеріалами.

Враховуючи приписи ч. 4 ст. 240 ГПК України, у зв`язку з розглядом справи без повідомлення (виклику) учасників справи, рішення прийнято без його проголошення.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши подані докази, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 № 308, затверджено Правила ринку на добу наперед та внутрішньодобового ринку (далі - Правила РДН/ВДР), до якої в подальшому вносилися зміни постановами НКРЕКП від 26.11.2019 № 2485, від 28.02.2020 № 517, від 16.12.2020 № 2495, від 19.05.2021 № 828 (набрала чинності 01.07.2021), від 06.10.2021 № 1740 (набрала чинності 12.10.2021) тощо. У частині розрахунків між Сторонами надалі за текстом всі посилання на норми Правил РДН/ВДР та умови Договору здійснюються станом на день виникнення в Учасника РДН/ВДР обов`язку зі сплати фіксованого платежу.

Відповідно до пункту 2.1.1 глави 2.1 розділу II Правил РДН/ВДР учасники ринку, що бажають стати учасниками РДН/ВДР, повинні:

- надати Оператору ринку заяву про участь у РДН та ВДР;

- укласти договір про участь у РДН та ВДР.

На виконання пункту 2.1.1 глави 2.1 розділу II Правил РДН/ВДР Товариством з обмеженою відповідальністю ЕЛЕКТРО СІНЕРДЖІ (далі - Відповідач або Учасник) надано Оператору ринку заяву на участь у ринку на добу наперед та внутрішньодобовому ринку від 19.04.2021 № 5.

Відповідно до пункту 2.1.2 глави 2.1 розділу II Правил РДН/ВДР Учасник ринку набуває статусу учасника РДН/ВДР з дати набрання чинності договором про участь у РДН та ВДР.

Пунктом 2.1.8 глави 2.1 розділу II Правил РДН/ВДР визначено, що договір про участь у РДН та ВДР набирає чинності з дати, зазначеної у ньому.

Частиною п`ятою пункту 1.7.10 глави 1.7 розділу І Правил РДН/ВДР визначено, що Оператор ринку зобов`язаний оприлюднювати інформацію, що не є конфіденційною, в тому числі, реєстр учасників РДН/ВДР.

Пунктом 2.1.7 глави 2.1 розділу II Правил РДН/ВДР закріплено, що після отримання ОР підписаного зі сторони заявника договору про участь у РДН та ВДР у двох примірниках ОР за 2 робочі дні:

1) підписує, реєструє та повертає один примірник договору заявнику;

2) реєструє учасника РДН/ВДР;

3) інформує Регулятора та інших учасників РДН/ВДР про реєстрацію нового

учасника РДН/ВДР шляхом розміщення відповідної інформації на власному вебсайті.

Таким чином, реєстрація нового учасника РДН/ВДР здійснюється Оператором ринку шляхом включення інформації про Учасника до реєстру учасників РДН/ВДР.

В той же час, відповідно до пункту 2.1.7 глави 2.1 розділу II Правил РДН/ВДР, повідомлення Інших учасників про реєстрацію нового учасника здійснюється шляхом оприлюднення реєстру Учасників РДН/ВДР на вебсайті Оператора ринку.

Станом на день подання позовної зави участь ТОВ ЕЛЕКТРО СІНЕРДЖІ у РДН/ВДР було припинено, а тому учасник відсутній в реєстрі Учасників РДН/ВДР розміщеному/оприлюдненому на вебсайті Оператора ринку (посилання в мережі Internet: https://www. oree. com. ua/index.php/main/register).

На підтвердження реєстрації Відповідача учасником РДН/ВДР 26.04.2021 Позивачем (Оператором ринку) та Відповідачем (Учасником) укладено Договір про участь у ринку на добу наперед та внутрішньо добовому ринку № 596/01 (далі - Договір).

До Договору вносилися зміни додатковою угодою від 26.07.2021 № 1.

Згідно з пунктом 1.1 Договору: ОР забезпечує функціонування ринку на добу наперед (далі - РДН) та внутрішньодобового ринку (далі - ВДР), створює організаційні технологічні, інформаційні та інші умови для здійснення регулярних торгів за Правилами ринку на добу наперед та внутрішньодобового ринку, затвердженими постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 14 березня 2018 року № 308 (далі - Правила РДН/ВДР), укладання і виконання договорів про купівлю-продаж електричної енергії на РДН/ВДР та розрахунків за ними, а Учасник використовує такі умови з метою участі у торгах, купівлі-продажу електричної енергії та врегулювання відповідних фінансових зобов`язань згідно з Правилами РДН/ВДР.

Відповідно до підпункту 1 пункту 2.3 Договору Учасник зобов`язаний дотримуватися вимог чинного законодавства України, виконувати Правила РДН/ВДР, Правила ринку, умови договорів, що укладатимуться на РДН/ВДР, та інших нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії.

Підпунктом 8 пункту 2.3 Договору закріплено обов`язок Учасника оплачувати послуги ОР у встановлені цим Договором строки.

Пунктом 3.1 Договору встановлено, що оплата послуг ОР, що надаються за цим Договором і пов`язані із провадженням діяльності зі здійснення функцій оператора ринку, складається з фіксованого платежу за участь у РДН/ВДР та платежу за здійснення операцій купівлі-продажу на РДН/ВДР.

Згідно п. 3.2 Договору Оператор ринку розраховує розміри фіксованого платежу за участь у РДН/ВДР та тарифу на здійснення операцій купівлі-продажу на РДН/ВДР відповідно до Правил РДН/ВДР та повинен оприлюднити їх на власному вебсайті не пізніше 30 днів до введення в дію.

Відповідно до пункту 4.4.4 глави 4.4 розділу IV Правил РДН/ВДР фіксований платіж оплачується щомісяця у вигляді повної попередньої оплати. ОР у перший робочий день кожного календарного місяця надає учасникам РДН/ВДР рахунки на сплату фіксованого платежу за участь на РДН/ВДР за відповідний календарний місяць. Пунктом 4.4.6 глави 4.4 розділу IV Правил РДН/ВДР встановлено, що учасники РДН/ВДР зобов`язані оплатити рахунки, що формуються відповідно до пункту 4.4.4 глави 4.4 розділу IV Правил РДН/ВДР, протягом трьох робочих днів з дати їх формування.

Пунктом 3.3 Договору встановлено, зокрема: Фіксований платіж за участь у РДН/ВДР оплачується щомісяця шляхом здійснення повної попередньої оплати. ОР у перший робочий день кожного календарного місяця надає Учаснику рахунок на сплату фіксованого платежу за участь у РДН/ВДР за відповідний місяць.

Пунктом 3.5 Договору визначено, що: Учасник зобов`язаний оплатити рахунки, що надаються ОР відповідно до пункту 3.З цього Договору, протягом трьох робочих днів з дати їх формування.

Відповідно до підпунктів 1 та 4 пункту 1.6.1 глави 1.6 розділу І Правил РДН/ВДР обмін інформацією між ОР та учасниками РДН/ВДР здійснюється через програмне забезпечення ОР із застосуванням КЕП та поштою.

Таким програмним забезпеченням AT Оператор ринку є система XMtrade®/PXS.

Відповідно до пункту 4.4.3 глави 4.4 розділу IV Правил РДН/ВДР ОР розраховує та погоджує з Регулятором розміри фіксованого платежу за участь на РДН/ВДР та тарифу на здійснення операцій купівлі-продажу на РДН/ВДР.

Згідно п. 4.4.7 глави 4.4 розділу IV Правил РДН/ВДР: ОР до п`ятого числа кожного місяця формує та надсилає поштою учасникам РДН/ВДР (або за письмовим зверненням учасника РДН/ВДР іншим прийнятним для ОР та учасника РДН/ВДР засобом комунікації) акти приймання-передачі наданих послуг за попередній (звітний) місяць у паперовому вигляді, підписані уповноваженою особою ОР, у двох примірниках. Учасник РДН/ВДР після отримання акта приймання-передачі наданих послуг на РДН/ВДР повинен підписати його та повернути один примірник поштою (або за письмовим зверненням учасника РДН/ВДР іншим прийнятним для ОР та учасника РДН/ВДР засобом комунікації) не пізніше ніж до кінця місяця, наступного за звітним..

Відповідно до пункту 4.4.9 глави 4.4 розділу IV Правил РДН/ВДР та пункту 3.6 Договору передбачено не нарахування Оператором ринку плати за його послуги лише у разі призупинення участі за заявою самого учасника. В інших випадках, у тому числі призупинення Оператором ринку участі у РДН/ВДР учасника у зв`язку з несплатою послуг, положення Правил РДН/ВДР та Договору про участь у РДН/ВДР зобов`язують Оператора ринку нараховувати учаснику РДН/ВДР відповідні платежі за участь у РДН/ВДР, а учасника РДН/ВДР - оплачувати їх. При цьому, як вбачається з Правил РДН/ВДР та умов Договору така оплата має бути здійснена незалежно від того приймав учасник РДН/ВДР участь у торгах, чи ні.

Пунктом 8.4 Договору встановлено, що розірвання цього Договору не звільняє Сторони від повного виконання ними своїх зобов`язань за цим Договором, у тому числі в частині розрахунків, що виникли до його розірвання.

На виконання пункту 4.4.3 глави 4.4 розділу IV Правил РДН/ВДР постановою НКРЕКП від 17.11.2020 № 2236 погоджено фіксований платіж за участь на ринку на добу наперед та внутрішньодобовому ринку на 2022 рік у розмірі 2 645, 16 грн. (без ПДВ), що з урахуванням ПДВ становить 3 174, 19 грн.

Отже, вартість послуг Оператора ринку (фіксованого платежу за участь у РДН/ВДР), що підлягає оплаті відповідно до умов Договору становить 3 619,43 грн.

На виконання пункту 3.7 Договору Оператором ринку підготовлено Акти приймання-передачі наданих послуг за січень та лютий 2022 року (далі - Акт), акт за січень 2022 року згідно з пунктом 1.6.11 глави 1.6 розділу І Правил РДН/ВДР направлено Відповідачу рекомендованим листом від 01.02.2022 року № 02-21/237.

Акт за лютий 2022 року направлено Відповідачу через програмне забезпечення Оператора ринку- Система торгівлі електричною енергією (а.с. 46).

Акти приймання-передачі наданих послуг за січень та лютий 2022 року Відповідачем не підписано. Вартість послуг Оператора ринку (фіксований платіж за участь у РДН/ВДР за грудень 2021 року) складає 6 348, 38 грн., про що свідчать Акти та рахунки-фактури від 01.01.2022 № 7758720140, від 01.02.2022 № 77587202040 (а.с. 24, 26).

У зв`язку з неналежним виконанням умов Договору (несплата послуг) AT Оператор ринку листом від 10.11.2022 № 03-31/1512 повідомив Відповідача про припинення з 11.11.2022 участі у РДН/ВДР та розірвання Договору з 11.11.2022.

Оскільки, порушення Відповідачем не були усунуті, Позивач листом від 10.12.2021 № 02-22/3191 повідомив Відповідача, про призупинення участі останнього у РДН/ВДР з 11 грудня 2021 року.

На час вирішення справи в суді, доказів оплати Відповідачем суми боргу в розмірі 3 619,43 грн. в матеріали справи не представлено.

Відповідно до частини 1 статті 193 Господарського кодексу України та статті 526 Цивільного кодексу України зобов`язання мають виконуватися належним чином відповідно до умов закону, інших правових актів, договору, а за відсутністю таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

За приписами статті 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Статтею 530 Цивільного кодексу України визначено, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема - сплата неустойки (ст. 611 Цивільного кодексу України).

Відповідно до положень ст. 549 ЦК України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання.

За своєю правовою природою, неустойка (пеня, штраф) є видом забезпечення виконання зобов`язання.

Пунктом п. 4.2. Договору, в редакції Додаткової угоди від 26.07.2021 року, сторони погодили, що у разі прострочення Учасником строку оплати послуг ОР, установленого цим Договором, з наступного дня після закінчення строку оплати Учаснику нараховується пеня в розмірі 0,1 % від суми простроченого платежу (але не більше облікової ставки НБУ, яка діє на день прострочення) за кожен день прострочення.

Позивач вимагає стягнення з Відповідача суми пені в розмірі 445,70 грн., яка розрахована за загальний період прострочення з 11.01.2022 року по 04.08.2022 року.

Перевіркою наданого розрахунку (а.с. 49) судом встановлено, що нарахування пені здійснено арифметично правильно.

З урахуванням наведених обставин, суд дійшов висновку, що вимоги позивача є обґрунтованими і підлягають задоволенню в повному обсязі.

Згідно приписів ст. 129 ГПК України, витрати зі сплати судового збору покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 73, 74, 75, 77-79, 86, 129, 233, 236-241, 247, 252, 326 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕЛЕКТРО СІНЕРДЖІ" (51476, Дніпропетровська область Павлоргадський район, с. Межиріч, вул. Молодіжна, 47, код ЄДРПОУ 43869809) на користь на користь Акціонерного товариства "Оператор ринку" (01032, м. Київ, вул. Симона Петлюри , буд. 27, ідентифікаційний код 43064445) 6 348,38грн. основного боргу, 445,70 грн. пені, 2 684,00 грн. витрат зі сплати судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили у відповідності до ст. 241 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржено до суду апеляційної інстанції протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя О.В. Ліпинський

Дата ухвалення рішення23.08.2023
Оприлюднено25.08.2023
Номер документу112990677
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості в розмірі 6 794, 08 грн

Судовий реєстр по справі —904/963/23

Судовий наказ від 18.09.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Рішення від 23.08.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Ухвала від 27.02.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні