Рішення
від 17.08.2023 по справі 227/1403/23
ДОБРОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

17.08.2023 227/1403/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 серпня 2023 року м. Добропілля

Добропільський міськрайонний суд Донецької області в складі:

головуючого судді Левченка А.М.,

за участю:

секретаря судового засідання Черкасової О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Добропілля за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , в інтересах якої дії адвокат Трофімчук Віталій Вікторович, до Новодонецької селищної військової адміністрації Краматорського району Донецької області, про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, -

ВСТАНОВИВ

Позивач, в інтересах якої дії адвокат Трофімчук Віталій Вікторович, звернувся до суду з позовом до Новодонецької селищної ради, про визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

В обґрунтування заявлених вимог зазначено, що при зверненні до приватного нотаріуса Краматорського районного нотаріального округу Левочка М.М. із заявою, щодо прийняття спадщини та отримання свідоцтва про право на спадщину за заповітом на спадкове майно, яке залишилося після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 та складається з квартири АДРЕСА_1 , позивачу було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, оскільки строк подання заяви про прийняття спадщини, встановлений ст.1270 ЦК України - пропущений про що винесено Постанову по відмову у вчиненні нотаріальної дії від 06 червня 2023 року.

Представник позивача зазначає, що після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , яка доводиться ОСОБА_1 тіткою, позивачка перебувала у важкому морально-психологічному стані. Відразу після похорону, через загрозу життю у зв`язку з військовою агресією рф, разом із чоловіком була вимушена залишити місце постійного проживання та виїхати до м. Полтава, де перебувала до 18 травня 2023 року, що підтверджується довідкою Степанівського старостинського округу від 12 червня 2023 року № 279. Дані обставини перешкодили позивачці у встановлений законом строк звернутися до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину. Також, перешкодою для своєчасного звернення була обмеженість доступу до отримання нотаріальних послуг на території Краматорського нотаріального округу, Олександрівської та Новодонецької територіальних громад, у зв`язку з виїздом нотаріусів в іншу місцевість через загрозу життю внаслідок військовою агресією рф.

Беручи до уваги вищевикладене, просить визначити ОСОБА_1 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , тривалістю два місяці після набрання судовим рішенням законної сили.

Ухвалою Добропільського міськрайонного суду Донецької області від 15 червня 2023 року відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження. Призначено проведення підготовчого судового засідання.

Ухвалою суду від 29 червня 2023 року залучено до участі у справі Новодонецьку селищну військову адміністрацію у якості правонаступника відповідача Новодонецької селищної ради. Витребувано від приватного нотаріуса Краматорського районного нотаріального округу Донецької області Левочки Максима Миколайовича інформаційні довідки зі Спадкового реєстру: про заведення спадкової справи після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 (у разі заведення також і копію спадкової справи); про видані свідоцтва про право на спадщину; про наявність заповітів/спадкових договорів.

Ухвалою суду від 28 липня 2023 року закрито підготовче провадження по справі, призначено судове засідання для розгляду справи по суті.

Позивач у судове засідання не з`явилася, звернулася до суду із заявою про розгляд справи за її відсутності, в якій позовні вимоги підтримує у повному обсязі.

Представник позивача у судове засідання не з`явився.

Представник відповідача звернувся до суду із заявою про розгляд справи за його відсутності. Проти задоволення позовних вимог не заперечує.

Суд, розглянувши цивільну справу в межах заявлених вимог, дослідивши матеріали справи і докази в їх сукупності, приходить до наступного висновку.

Згідно ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно долученої до матеріалів справи копії заповіту посвідченого 28 вересня 2017 року керуючим справами виконавчого комітету Новодонецької селищної ради м. Добропілля Донецької області Безкровною Л.І., (зареєстровано в реєстрі № 511) вбачається, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на випадок смерті робить розпорядження « все моє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося і взагалі все те, що буде мені належати на день смерті та на що я за законом матиму право, я заповідаю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

Відповідно до інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) № 73303593 від 24 липня 2023 року за параметрами пошуку ОСОБА_2 наявний чинний заповіт: номер в реєстрі нотаріальних дій 511, посвідчений 28 серпня 2017 року Новодонецькою селищною радою м. Добропілля.

Згідно копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 виданого виконавчим комітетом Новодонецької селищної ради Краматорського району Донецької області, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 86 років, про що складено відповідний актовий запис № 9.

Постановою приватного нотаріуса Краматорського районного нотаріального округу Донецької області Левочка М.М. про відмову у вчиненні нотаріальної дії № 119/02-31 від 06 червня 2023 року відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на майно яке залишилось після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 та складається з двокімнатної квартири АДРЕСА_1 .

В обґрунтування постанови зазначено, що відповідно до ст. 67 Закону України «Про нотаріат», свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, встановленому законодавством, а саме подали заяву про прийняття спадщини у встановлений ст.1270 ЦК України та п.3 Постанови Кабінету Міністрів «Деякі питання в умовах воєнного стану» від 28 лютого 2022 року 3164 із змінами від 24 червня 2022 року № 719 строк для відкриття спадщини, або після спливу строків для прийняття спадщини надали докази постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Згідно з витягом зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) № 72727456 отриманого приватним нотаріусом Краматорського районного нотаріального округу Донецької області Левочка М.М. 06 червня 2023 року, спадкова справа на майно, яке залишилось після смерті ОСОБА_2 померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 не відкрита, доказів постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини позивач нотаріусу не надала, тому відповідно до ст.1272 ЦК України вважається такою, що не прийняла спадщину.

Представником позивача також долучено до матеріалів справи довідку № 279 від 12 червня 2023 року видану Степанівським старостинським округом Краматорського району Донецької області в тому, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , дійсно з початку бойових дій була евакуйована разом зі своїм чоловіком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 до міста Полтава, де знаходилася до 18 травня 2023 року.

Спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців), (ст.1216 ЦК України).

Нормами статті 1220 ЦК України визначено, що спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (частина третя статті 46 цього Кодексу).

Відповідно до ст.1221 ЦК України - місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця, а якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна - місцезнаходження основної частини рухомого майна.

Згідно ст. 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняттям спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі не охоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народженні живими після відкриття спадщини (ч. 1 ст. 1222 ЦК України).

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (ст. 1270 ЦК України).

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Отже законодавчо передбачено, що якщо спадкоємець пропустив шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, закон гарантує йому право на звернення до суду з позовом про визначення додаткового строку на подання такої заяви.

Відповідно до п. 24 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30 травня 2008 року «Про судову практику у справах про спадкування» особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України. Вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Отже, правила частини третьої статті 1272 ЦК України можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Указом Президента України № 64/2022 від 24.02.2022 року у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України Про правовий режим воєнного стану введено в Україні воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, в подальшому воєнний стан було продовжено до 25.04.2022 року. 21 квітня 2022 року Верховна Рада прийняла Закон України «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» від 19.04.2022 № 7300, за яким воєнний стан в Україні продовжують з 05:30 25 квітня 2022 року строком на 30 діб - до 25 травня 2022 року. 22 травня 2022 року Верховна Рада прийняла Закон України «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» від 17.05.2022 № 341/2022, згідно з яким воєнний стан в Україні продовжено з 05:30 25 травня 2022 року строком на 90 діб. 15 серпня 2022 року Верховна Рада прийняла Закон України «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» від 12.08.2022 року № 573/2022, згідно з яким воєнний стан в Україні продовжено з 05:30 23 серпня 2022 року строком на 90 діб. 16 листопада 2022 року Верховна Рада прийняла Закон України «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» від 7 листопада 2022 року № 757/2022, згідно з яким воєнний стан в Україні продовжено з 05 години 30 хвилин 21 листопада 2022 року строком на 90 діб. 07 лютого 2023 року Верховна Рада прийняла Закон України «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» 6 лютого 2023 року № 58/2023, згідно з яким воєнний стан в Україні продовжено з 05 години 30 хвилин 19 лютого 2023 року строком на 90 діб, 02 травня 2023 року Верховна Рада прийняла Закон України «Про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» від 1 травня 2023 року № 254/2023», згідно з яким воєнний стан в Україні продовжено з 05 години 30 хвилин 20 травня 2023 року строком на 90 діб

Згідно п. 3 Постанови Кабінету Міністрів від 28 лютого 2022 року № 3164 «Деякі питання в умовах воєнного стану», перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на чотири місяці. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини (в подальшому пункт 3 виключено на підставі Постанови КМ № 469 від 09.05.2023 року).

Відповідно до ст. 17 Закону України від 23.02.2006 року № 3477-IV «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод та практику Суду як джерело права.

Згідно з усталеною практикою Європейського суду з прав людини Конвенція призначена для гарантування не теоретичних або ілюзорних прав, а прав практичних та ефективних (п. 24 рішення ЄСПЛ від 09.10.1979 у справі «Ейрі»; п. 32 рішення ЄСПЛ від 30.05.2013 у справі «Наталія Михайленко проти України»).

У розумінні статті 1 Першого протоколу до Конвенції «майном» визнаються активи, включаючи права вимоги, стосовно яких заявник може стверджувати, що він має принаймні «законне сподівання» на отримання можливості ефективно здійснити майнове право (п. 32 рішення ЄСПЛ у справі «Стретч проти Сполученого Королівства»). «Законне сподівання» на отримання «активу» також може захищатися статтею 1 Першого протоколу. Так, якщо суть вимоги особи пов`язана з майновим правом, особа, якій воно надане, може вважатися такою, що має «законне сподівання», якщо для такого права у національному законодавстві існує достатнє підґрунтя - наприклад, коли є усталена практика національних судів, якою підтверджується його існування (рішення у справі «Копецький проти Словаччини»).

Судова практика Європейського суду з прав людини розглядає принцип «пропорційності» як невід`ємну складову та інструмент верховенства права, зокрема й у питаннях захисту права власності.

Дотримання принципу «пропорційності» передбачає, що втручання в право власності, навіть якщо воно здійснюється згідно з національним законодавством і в інтересах суспільства, все одно буде розглядатися як порушення статті 1 Першого протоколу, якщо не було дотримано розумної пропорційності між втручанням у право особи та інтересами суспільства. Ужиті державою заходи мають бути ефективними з точки зору розв`язання проблеми суспільства, і водночас пропорційними щодо прав приватних осіб. Оцінюючи пропорційність, слід визначити, чи можливо досягти легітимної мети за допомогою заходів, які були б менш обтяжливими для прав і свобод заінтересованої особи, оскільки обмеження не повинні бути надмірними або такими, що є більшими, ніж необхідно для реалізації поставленої мети.

У рішеннях Європейського суду з прав людини «Спадея і Скалабріно проти Італії» від 1 вересня 1995 року (справа № 12868/87) та «Іммобільяре Саффі проти Італії» від 28 липня 1999 року (справа № 22774/93) зазначено, що втручання у право власності допустиме лише тоді, коли воно переслідує легітимну мету в суспільних інтересах. Але, окрім того, втручання, особливо коли воно має розглядатися в контексті статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, має забезпечити «справедливу рівність» між вимогами загальних інтересів і вимогами захисту основних прав людини. Має бути розумне співвідношення між засобами, що використовуються, і поставленою метою.

З огляду на викладене, судом встановлено, що позивач є спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_2 та пропустила строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті спадкодавця з поважної причини через введення воєнного стану в Україні у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України.

Ураховуючи, що пропущений строк є незначним та беручи до уваги, що наслідки пропущення позивачем строку для прийняття спадщини будуть непропорційними, оскільки остання втратить право на спадкування майна, а втрата спадкового майна буде для неї занадто надмірним тягарем, і при цьому буде порушено баланс між інтересами держави та фізичної особи, суд вважає за необхідне визнати причини пропуску строку подачі заяви про прийняття спадщини спадкоємцем поважними та визначити додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини терміном в два місці.

Факт пропуску строку для прийняття спадщини не є підставою для усунення від спадкування, тому суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 1223, 1270, 1272 Цивільного кодексу України, ст. ст. 10, 12, 13, 27, 80, 141, 206, 211, 258-259, 263, 265, 268, 273, 352, 354 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

УХВАЛИВ

Позов ОСОБА_1 , в інтересах якої дії адвокат Трофімчук Віталій Вікторович, до Новодонецької селищної військової адміністрації Краматорського району Донецької області, про визначення додаткового строку для прийняття спадщини -задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_2 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, що відкрилася після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , тривалістю два місяці після набрання судовим рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду, протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Відомості про учасників справи згідно п. 4 ч. 5 ст. 265 ЦПК України:

- позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_2 , адреса реєстрації: АДРЕСА_2 ;

- відповідач Новодонецька селищна військова адміністрація Краматорського району Донецької області, код ЄДРПОУ 45126790, адреса місцезнаходження: Донецька обл., Краматорський район, смт. Новодонецьке, вул. Благовісна, буд.3.

Повне рішення складено 24 серпня 2023 року.

Суддя А.М. Левченко

17.08.2023

Дата ухвалення рішення17.08.2023
Оприлюднено25.08.2023
Номер документу113001163
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —227/1403/23

Рішення від 17.08.2023

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Левченко А. М.

Рішення від 17.08.2023

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Левченко А. М.

Ухвала від 28.07.2023

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Левченко А. М.

Ухвала від 29.06.2023

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Левченко А. М.

Ухвала від 28.06.2023

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Левченко А. М.

Ухвала від 15.06.2023

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Левченко А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні