Ухвала
від 23.08.2023 по справі 369/12884/23
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 369/12884/23

Провадження №1-кс/369/2781/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23.08.2023 року м. Київ

Києво-Святошинський районний суд Київської області в складі слідчого судді ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Києві скаргу адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю «ОІЛСІ» на бездіяльність посадових осіб Бучанського РУП ГУНП в Київській області щодо невнесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення до ЄРДР, -

В С Т А Н О В И В:

17.08.2023 року до Києво-Святошинського районного суду Київської області надійшла скарга адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю «ОІЛСІ» на бездіяльність посадових осіб Бучанського РУП ГУНП в Київській області щодо невнесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення до ЄРДР.

Як на підставу звернення зі скаргою, адвокат ОСОБА_3 посилається на те, що 24.06.2023 року, представником, який обіймає посаду головного енергетика відділу експлуатації ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ОІЛСІ» (далі - «Товариство») ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в інтересах Товариства на підставі ст. 214 КПК України на ім`я начальника Бучанського районного управління поліції ГУ НП України в Київській області було складено, підписано та подано заяву (далі - «Заява») про пошкодження невідомими особами високовольтної лінії електропередачі КЛ-10кВ «РП-100 - РП-2525», що знаходиться на балансі Товариства.

Пошкодження зазначеної вище високовольтної лінії електропередачі сталось за адресою: Київська обл., Бучанський (Києво-Святошинський) район, м. Вишневе, вул. Чорновола, 35 (46Б).

Пошкодження високовольтної лінії електропередачі завдало шкоду Товариству на суму у розмірі 88 404,18 грн., (вісімдесят вісім тисяч чотириста чотири гривні 18 коп.) з урахуванням ПДВ.

24.06.2023 року заяву було отримано уповноваженою особою Бучанського районного управління поліції ГУ НП України в Київській області.

Після подання заяви працівниками поліції, у порушення ст. 214 КПК України, жодних дій, спрямованих на внесення наданих відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань (надалі - ЄРДР) та початок розслідування даним органом досудового слідства не здійснено, а відповідь про відмову адвокату ОСОБА_3 , було вручено особисто - «10» серпня 2023 року.

Відомості по даній заяві до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені не були.

Враховуючи викладене, заявник просив визнати бездіяльність з боку слідчого Бучанського районного управління поліції ГУ НП України в Київській області, яка виразилася у невнесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, викладених у заяві; зобов`язати уповноважену особу - слідчого Бучанського районного управління поліції ГУ НП України в Київській області внести відомості про вчинені кримінальні правопорушення викладені у заяві від 24.06.2023 року, яка була подана до Бучанського районного управління поліції ГУ НП України в Київській області, протягом доби до Єдиного реєстру досудових розслідувань за попередньою кваліфікацією, передбаченою ч. 1 ст. 1941 КК України.

У судове засідання ОСОБА_3 не з`явився, про дату, час та місце судового розгляду був повідомлений належним чином. Подав до суду заяву про розгляд без участі адвоката.

Уповноважена особа Бучанського районного управління поліції ГУ НП в Київській області в судове засідання не з`явився, відсутність якої не є перешкодою для розгляду скарги у відповідності до ч. 3 ст. 306 КПК України.

Вивчивши скаргу та додані до неї матеріали, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Відповідно до ст. 303 КПК України, на досудовому провадженні можуть бути оскаржені бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 214 КПК України слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування. Досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Системний аналіз положень ст. ст. 214, 303 КПК України, свідчить про те, що предметом судового контролю слідчого судді може бути лише бездіяльність слідчого чи прокурора щодо невнесення відомостей до ЄРДР після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, тобто саме заява чи повідомлення про кримінальне правопорушення є передумовою для внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР та для початку досудового розслідування в кримінальному провадженні.

Відомості, які підлягають внесенню до ЄРДР та їх перелік визначені ч. 5 ст. 214 КПК України, відповідно до положень якої до ЄРДР підлягають внесенню, серед інших відомостей, короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлені з іншого джерела.

Відповідно до п. 2.1. Положення «Про Єдиний реєстр досудових розслідувань», затвердженого Наказом Генеральної прокуратури України № 169 від 17.08.2012 року облік кримінальних правопорушень за заявами, повідомленнями, які надійшли прокурору або органу досудового розслідування, або виявленими з інших джерел обставинами, що свідчать про вчинення кримінального правопорушення, здійснюється за дорученням керівника прокуратури або органу досудового розслідування шляхом внесення до Реєстру відомостей, визначених ч. 5 ст. 214 КПК України. Після внесення та перевірки цих даних керівником прокуратури або органу досудового розслідування у Реєстрі автоматично фіксується дата обліку інформації та присвоюється номер кримінального провадження.

Відповідно до ч. 4 ст. 214 КПК України слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Судом встановлено, що 24.06.2023 року, представником, який обіймає посаду головного енергетика відділу експлуатації ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ОІЛСІ» (далі - «Товариство») ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в інтересах Товариства на підставі ст. 214 КПК України на ім`я начальника Бучанського районного управління поліції ГУ НП України в Київській області було складено, підписано та подано заяву про пошкодження невідомими особами високовольтної лінії електропередачі КЛ-10кВ «РП-100 - РП-2525», що знаходиться на балансі Товариства.

Пошкодження зазначеної вище високовольтної лінії електропередачі сталось за адресою: Київська обл., Бучанський (Києво-Святошинський) район, м. Вишневе, вул. Чорновола, 35 (46Б).

Пошкодження високовольтної лінії електропередачі завдало шкоду Товариству на суму у розмірі 88 404,18 грн., (вісімдесят вісім тисяч чотириста чотири гривні 18 коп.) з урахуванням ПДВ.

24.06.2023 року заяву було отримано уповноваженою особою Бучанського районного управління поліції ГУ НП України в Київській області.

Після подання заяви працівниками поліції, у порушення ст. 214 КПК України, жодних дій, спрямованих на внесення наданих відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань (надалі - ЄРДР) та початок розслідування даним органом досудового слідства не здійснено, а відповідь про відмову адвокату ОСОБА_3 , було вручено особисто - «10» серпня 2023 року.

Відомості по даній заяві до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені не були.

Уповноваженою особою Бучанського районного управління поліції ГУ НП в Київській області до судового засідання не було надано витяг з ЄРДР, відповідно до якого відомості вказані у заяві ОСОБА_4 від 24.06.2023 року були внесені до ЄРДР.

Тому, скарга адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю «ОІЛСІ» на бездіяльність посадових осіб Бучанського РУП ГУНП в Київській області щодо невнесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення до ЄРДР, підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 214, 303, 304, 307, 309 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Скаргу адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю «ОІЛСІ» на бездіяльність посадових осіб Бучанського РУП ГУНП в Київській області щодо невнесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення до ЄРДР - задовольнити.

Визнати бездіяльність з боку уповноваженої особи - слідчого Бучанського районного управління поліції ГУ НП України в Київській області, яка виразилася у невнесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, викладених у заяві від 24.06.2023 року, яка була подана до Бучанського районного управління поліції ГУ НП України в Київській області ОСОБА_5 .

Зобов`язати уповноважену особу - слідчого Бучанського районного управління поліції ГУ НП України в Київській області внести відомості про вчинені кримінальні правопорушення викладені у заяві від 24.06.2023 року, яка була подана до Бучанського районного управління поліції ГУ НП України в Київській області ОСОБА_5 , протягом доби до Єдиного реєстру досудових розслідувань за попередньою кваліфікацією, передбаченою ч. 1 ст. 1941 КК України.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.08.2023
Оприлюднено25.08.2023
Номер документу113005431
СудочинствоКримінальне
Сутьвчинення кримінального правопорушення до ЄРДР

Судовий реєстр по справі —369/12884/23

Ухвала від 23.08.2023

Кримінальне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Янченко А. В.

Ухвала від 18.08.2023

Кримінальне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Янченко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні