Ухвала
від 15.06.2023 по справі 758/4921/23
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №758/4921/23

2/760/8168/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 червня 2023 року суддя Солом`янського районного суду м. Києва Митрофанова А.О., дослідивши позовну заяву ОСОБА_1 до Інспекції з питань підготовки та дипломування моряків про визнання протиправним та скасування наказу і зобов`язання не чинити перешкоди,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до Подільського районного суду м. Києва з позовом до Інспекції з питань підготовки та дипломування моряків (м. Київ, Подільський район, вул. Кирилівська, 104) про визнання протиправним та скасування наказу і зобов`язання не чинити перешкоди.

Ухвалою Подільського районного суду міста Києва від 10 травня 2023 року справу передано до Солом`янського районного суду м. Києва

Вважаю, що справа не підсудна Солом`янському районному суду м. Києва та підлягає передачі до Подільського районного суду міста Києва, виходячи з наступного.

Позов відноситься до категорії справ, що розглядаються за правилом загальної територіальної підсудності, встановленої ч. 2 ст. 27 ЦПК України, відповідно до якої позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Відповідно до ухвали Подільського районного суду міста Києва від 10 травня 2023 року, позивачем до матеріалів позовної заяви додано копію наказу Державної служби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України «Про реорганізацію Інспекції з питань підготовки та дипломування моряків, згідно тексту якого вбачається, що припинено юридичну особу - державну організацію «Інспекція з питань підготовки та дипломування моряків», реорганізувавши її шляхом приєднання до Державного підприємства «Сервісний центр морського та річкового транспорту» (код - 42615235, адреса: 03110, Україна, м. Київ, вул. Преображенська, буд. 23).

При цьому, не замінюючи відповідача у справі зроблений висновок про передачу справи до Солом`янського районного суду міста Києва.

Судом було зроблено запит до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо надання інформації про зареєстроване у встановленому законом порядку місцезнаходження відповідача.

Згідно відповіді №114888 від 15.06.2023 року з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, місцезнаходження відповідача Інспекції з питань підготовки та дипломування моряків зареєстроване за адресою: м. Київ, вул. Кирилівська, буд. 104.

Зазначена адреса не відноситься згідно адміністративно-територіального поділу до території Солом`янського району м. Києва, а відноситься до території Подільського району м. Києва. Також, у зазначеній відповіді наявна інформація про перебування в стані припинення Інспекції з питань підготовки та дипломування моряків.

Вбачається також, що Інспекція з питань підготовки та дипломування моряків наразі перебуває в стані припинення, про що до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено відповідний запис.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 104 Цивільного кодексу України, юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

При цьому поняття "у стані припинення" та "припинено" не є тотожними. Так, запис державного реєстратора "у стані припинення" означає початок проведення ліквідаційної компанії, а запис "припинено" є фактичним завершенням такої процедури, після якої юридична особа фактично перестає існувати. Отже, на теперішній час триває процедура ліквідації Інспекції з питань підготовки та дипломування моряків шляхом її приєднання до Державного підприємства «Сервісний центр морського та річкового транспорту».

Проте, юридична особа Інспекція з питань підготовки та дипломування моряків до теперішнього часу не припинена.

Оскільки, відповідачем у справі є юридична особа Інспекція з питань підготовки та дипломування моряків, яка до теперішнього часу не припинена, а перебуває у стані припинення, справа відповідно до ч. 2 ст. 27 ЦПК України має бути передана до належного суду.

Відповідно до п. 1 ч.1 ст. 31 ЦПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Згідно Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950 р., Закону України «Про виконання рішень, застосування практики Європейського суду з прав людини», інститут підсудності безпосередньо пов`язаний із забезпеченням права на справедливий судовий розгляд, який закріплений у п. 1 ст. 6 Конвенції, оскільки за його допомогою визначається «належний суд», тобто суд, уповноважений розглядати конкретну справу.

Згідно із ст. 32 ЦПК України, спори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому ст. 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Варто також зазначити, що аналіз норм ЦПК України дозволяє зробити висновок про те, що справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому ст. 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана, якщо вона надіслана виключно із дотриманням правил підсудності.

З урахуванням вищевикладеного, справу необхідно передати на розгляд до належного суду - Подільського районного суду міста Києва, до територіальної юрисдикції (підсудності) якого належить позов.

Керуючись, ст.ст. 28, 31, 187, 258-260, 261, 353, 354 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Інспекції з питань підготовки та дипломування моряків про визнання протиправним та скасування наказу і зобов`язання не чинити перешкоди - передати на розгляд до Подільського районного суду міста Києва (04071, м. Київ, вул. Хорива, 21).

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Учасник справи має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали суду.

Передачу справи на розгляд до Подільського районного суду міста Києва здійснити протягом п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Суддя А.О. Митрофанова

Дата ухвалення рішення15.06.2023
Оприлюднено25.08.2023
Номер документу113017282
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання протиправним та скасування наказу і зобов`язання не чинити перешкоди

Судовий реєстр по справі —758/4921/23

Ухвала від 18.10.2023

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Будзан Л. Д.

Ухвала від 15.06.2023

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Митрофанова А. О.

Ухвала від 10.05.2023

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Петров Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні