Ухвала
від 24.08.2023 по справі 497/1321/23
БОЛГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

БОЛГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

24.08.2023

Єдиний унікальний №497/1321/23

Провадження №1-кс/497/678/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про тимчасовий доступ до речей і документів

24.08.23 року м. Болград

Слідчий суддя Болградського районного суду Одеської області, ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2 ,

без участі сторін,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Болград, клопотання слідчого СВ Болградського РВП ГУНП в Одеській області про тимчасовий доступ до речей і документів,

ВСТАНОВИВ:

24 серпня 2023 року до суду надійшло клопотання старшого слідчого Слідчого відділу Болградського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Одеській області капітана поліції ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Болградської окружної прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до документів, що містять охоронювану законом таємницю в зв`язку з досудовим розслідуванням по кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за № 42022162270000058 від 14 грудня 2022 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191 КК України,

Нагляд за додержанням законності під час досудового розслідування у вигляді процесуального керівництва здійснює Болградська окружна прокуратура,

В обґрунтування клопотання слідчий зазначає, що 06 вересня 2022 року, між ІНФОРМАЦІЯ_1 (замовник) та приватним підприємством « ОСОБА_5 » (підрядник) укладено договір про закупівлю № 34.

Відповідно до п.п. 1 вказаного договору підрядник зобов`язується виконати роботи по об`єкту «Капітальний ремонт, облаштування укриття будівлі ІНФОРМАЦІЯ_2 , розташованої за адресою: АДРЕСА_1 ».

Пунктом 3.1. визначена вартість договору 1457659,80 грн. (один мільйон чотириста п`ятдесят сім тисяч шістсот п`ятдесят дев`ять гривень 80 копійок).

Пунктом 10.1. визначений строк дії вказаного договору договір діє до завершення воєнного стану, але не довше 31.12.2022.

14.09.2022 сторонами договору підписано акт № 1 приймання виконаних будівельних робіт за вересень 2022 року та довідку про вартість та витрати виконаних будівельних робіт, згідно до яких вартість робіт склала 972,55392 грн.

20.10.2022 сторонами договору підписано акт № 2 приймання виконаних будівельних робіт за жовтень 2022 року та довідку про вартість та витрати виконаних будівельних робіт, згідно до яких вартість робіт склала 485105.88 грн.

28.09.2022 ІНФОРМАЦІЯ_3 на рахунок ПП « ОСОБА_5 » НОМЕР_1 відкритого у АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » перераховано 972553,92 грн.

21.10.2022 ІНФОРМАЦІЯ_3 на рахунок ПП « ОСОБА_5 » НОМЕР_1 відкритого у АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » перераховано 485105.88 грн.

З викладеного виходить, що фактично роботи на об`єкті «Капітальний ремонт, облаштування укриття будівлі ІНФОРМАЦІЯ_2 , розташованої за адресою: АДРЕСА_1 » почались 06.09.2022, а завершились 20.10.2022. Стислий термін виконаних робіт, може вказати на невідповідність обсягу та вартості проведених робіт визначеною проектною документацію та відображеною у КБ2в та КБ2 з реальними роботами на об`єкті.

Таким чином, виникла необхідність отримати тимчасовий доступ до інформації та документів, які містять банківську таємницю, стосовно рахунку ПП « ОСОБА_5 » ( АДРЕСА_2 код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) НОМЕР_1 , що відкритий у АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » МФО НОМЕР_3 , за період з 01.09.2022 до 31.12.2022, а саме:

- виписку руху грошових коштів по рахунку НОМЕР_1 із зазначенням контрагентів в роздрукованому та електронному вигляді (вказавши всі ідентифікаційні ознаки та призначення платежів, відомості про стан рахунку клієнта на теперішній час) за період з 01.09.2022 до 31.12.2022;

- документи, в яких міститься інформація про осіб, які мають право розпоряджатись грошовими коштами, які знаходяться на рахунку НОМЕР_1 ;

- документи щодо осіб, які отримували грошові кошти з рахунку НОМЕР_1 за весь період починаючи з 01.09.2022 до 31.12.2022;

- договори про надання послуг з використанням програмно-технічного комплексу «Банк-Клієнт», документи, якими оформлюється та підтверджується коло осіб, що мають доступ до даної системи по рахунку НОМЕР_1 ;

- документи, в тому числі електронні реєстри чи логфайли, якими зафіксовано номер телефону чи ІР-адрес, на який передавалися дані з по рахунку НОМЕР_1 за період з 01.09.2022 до 31.12.2022;

- документи на підставі, яких було видано готівку з рахунку НОМЕР_1 а саме: заяви на переказ готівки на поточні, вкладні (депозитні) рахунки, на рахунки інших фізичних та юридичних осіб, та переказ без відкриття рахунку; наявні прибуткові касові ордери за внутрішньобанківськими операціями; документи, установлені відповідною платіжною системою, для відправлення переказу та виплати його отримувачу готівкою в національній валюті; квитанції (другий примірник прибуткового касового документа) або інший документ, що є підтвердженням про внесення готівки у відповідній платіжній системі; документи, які стосуються касових операцій, а саме касові ордера, видаткові відомості, видаткові касові ордера про одержання готівки із зазначенням одержаної суми, видаткові касові ордера та видаткові відомості, які виписані на іншу особу, розрахункові документи, інші касові документи, які згідно із законодавством України підтверджували факт отримання (повернення) готівкових коштів; виписку з касової книжки щодо фіксації всіх касових операцій стосовно видачі (повернення) коштів з поточного рахунку; грошові чеки; довіреності, на підставі яких особа отримувала кошти з даного поточного рахунку; всі наявні акти про розбіжності при видачі (повернені) коштів за період починаючи з 01.09.2022 до 31.12.2022;

- електронні ресурси, якими зафіксовано (відеовізуальний контроль) отримання та перерахування готівки, де було здійснено видачу готівки по рахунку НОМЕР_1 , за період з 01.09.2022 до 31.12.2022;

- всі наявні документи стосовно власника рахунку НОМЕР_1 , а саме: всі наявні заяви; довіреності; копії документів, які посвідчують особу; заява про відкриття та закриття рахунку, додатки до них; заява про видачу чекової книжки; документи, що свідчать про видачу готівкових коштів особам за дорученням (чеки та доручення на отримання готівки, офіційного листування та інші документи); копії наявних паспортів, тощо.

Вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Інформація, яка знаходиться у Товариства з обмеженою відповідальністю АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » сама по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, зокрема встановлення осіб, які вчинили злочин.

Слідчий надав до суду заяву про розгляд клопотання за його відсутності (а.с.9), посилаючись на те, що в клопотанні про надання тимчасового доступу до речей і документів викладені всі обставини справи, просив клопотання задовольнити.

Оскільки названа інформація перебуває у володінні у володінні Акціонерного товариства Комерційного Банку « ІНФОРМАЦІЯ_4 », (адресою: АДРЕСА_3 , код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), в особі філії «Южне Головне Регіональне Управління» АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », розташоване за адресою: АДРЕСА_4 їх вилучення, зумовлено метою проведення аналізу руху грошових коштів, місця та часу проведення транзакції та адресат отримання переведених грошей, закупівлі у звітний період та в сукупності з іншими речами та документами кримінального провадження має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, просив надати тимчасовий доступ до названих речей та можливість їх вилучення.

Крім того, слідчий просив розглянути подане клопотання у відсутність особи, у якої знаходяться документи.

Окрім того, тимчасовий доступ до речей і документів, які зазначені у клопотанні та їх вилучення не тягне негативних наслідків передбачених п. 10 ч. 1 ст. 309 КПК України, оскільки вони перебувають у володінні посадових осіб АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », отримання тимчасового доступу до речей та документів та вилучення документів, не позбавляє юридичну особу можливості здійснювати свою діяльність, та в жодному разі не порушує права і свободи визначені Конституцією України, а саме особисті, політичні, соціально-економічні та культурні, в тому числі право на підприємницьку діяльність, яке визначене ст. 42 Конституції України

Згідно ч.2 ст. 163 КПК України якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуте слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Розгляд клопотання відповідно до ч.2 ст. 163 КПК України проводився за відсутності особи, у володінні якої знаходяться речі і документи.

Розглянувши подане клопотання, дослідивши обставини та підстави наведені в клопотанні, матеріали кримінального провадження, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 132 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно ч.5 ст.163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Пунктом 5 ч. 1 ст. 162 КПК України встановлено, що відомості, які можуть становити банківську таємницю належать до охоронюваної законом таємниці, які міститься в речах і документах.

Статтею 60 Закону України «Про банки і банківську діяльність» передбачено, що інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним або стала відомою третім особам при наданні послуг банку або виконанні функцій, визначених законом, а також визначена у цій статті інформація про банк є банківською таємницею.

Вказані слідчим документи, відповідно до положень п.7 ч.1 ст. 162 КПК України, відносяться до документів, які містять охоронювану законом таємницю, оскільки містять інформацію, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв`язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передання тощо.

Відповідно до ч.6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчим суддею встановлено, що інформація про рух грошових коштів по рахунку ПП « ОСОБА_5 » ( АДРЕСА_2 код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) НОМЕР_1 , що відкритий у АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » МФО НОМЕР_3 , за період з 01.09.2022 до 31.12.2022, є важливою для забезпечення повного, всебічного та неупередженого проведення розслідування у даному кримінальному провадженні.

Потреба у вилученні вказаних відомостей та документів пов`язана, з необхідністю встановлення всіх обставин по справі, зокрема подальших дій ПП « ОСОБА_5 » з перерахованими грошима за договором про закупівлю № 34 від 06.09.2022, дотримання їх цільового призначення, а також порівняння цін та встановлення місця закупки устаткування.

В інший спосіб, окрім як проведення тимчасового доступу, отримати вказану інформацію та документи не надається можливим.

Тому, слідчий суддя вважає, що дійсно інформація яка знаходиться АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) стосовно руху грошових коштів по рахунку Товариства з обмеженою відповідальністю ПП « ОСОБА_5 » сама по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, зокрема встановлення осіб, які вчинили злочин.

Клопотання слідчого в частині надання тимчасового доступу слідчим, які зазначені в клопотанні підлягає частковому задоволенню.

Оскільки норма статті 164 КПК України чітко вимагає зазначення особи (тобто іменник який вживається в однині, та визначає одну людину), а тому слід визначити одного слідчого, якому надати тимчасовий доступ до речей і документів.

З урахуванням цієї норми КПК, слідчий суддя вважає за необхідне надати тимчасовий доступ слідчому ОСОБА_6 .

Посилання слідчого на значний об`єм документів, до яких слід отримати доступ та вилучити їх копії, та необхідність встановити строк дії ухвали - 2 місяця суд розцінює критично, та вважає що строк один місяць буде більш ніж достатньо для реалізації ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів.

Таким чином, враховуючи, що з матеріалів кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказана інформація має суттєве значення для встановлення важливих обставин у цьому кримінальному провадженні, слідчий суддя вважає за можливе задовольнити клопотання слідчого частково.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст.131, 132, 159-166 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого Слідчоговідділу Болградськогорайонного відділуполіції ГоловногоуправлінняНаціональної поліціївОдеській області капітана поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити частково.

Зобов`язати Акціонерне товариство Комерційний Банк « ІНФОРМАЦІЯ_4 », який знаходиться за адресою: АДРЕСА_3 , код ЄДРПОУ НОМЕР_4 , в особі філії «Южне Головне Регіональне Управління» АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », розташоване за адресою: АДРЕСА_4 - надати доступ слідчому Слідчого відділу Болградського РВП ГУНП в Одеській області лейтенанту поліції ОСОБА_6 , в межах кримінального провадження № 42022162270000058 від 14 грудня 2022 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191 КК України, до документів з можливістю вилучення за рахунком ПП « ОСОБА_5 » ( АДРЕСА_2 код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) НОМЕР_1 на паперовому та/або електронному носії, а саме:

- виписку руху грошових коштів по рахунку НОМЕР_1 із зазначенням контрагентів в роздрукованому та електронному вигляді (вказавши всі ідентифікаційні ознаки та призначення платежів, відомості про стан рахунку клієнта на теперішній час) за період з 01.09.2022 до 31.12.2022;

- документи, в яких міститься інформація про осіб, які мають право розпоряджатись грошовими коштами, які знаходяться на рахунку НОМЕР_1 ;

- документи щодо осіб, які отримували грошові кошти з рахунку НОМЕР_1 за весь період починаючи з 01.09.2022 до 31.12.2022;

- договори про надання послуг з використанням програмно-технічного комплексу «Банк-Клієнт», документи, якими оформлюється та підтверджується коло осіб, що мають доступ до даної системи по рахунку НОМЕР_1 ;

- документи, в тому числі електронні реєстри чи логфайли, якими зафіксовано номер телефону чи ІР-адрес, на який передавалися дані з по рахунку НОМЕР_1 за період з 01.09.2022 до 31.12.2022;

- документи на підставі, яких було видано готівку з рахунку НОМЕР_1 а саме: заяви на переказ готівки на поточні, вкладні (депозитні) рахунки, на рахунки інших фізичних та юридичних осіб, та переказ без відкриття рахунку; наявні прибуткові касові ордери за внутрішньобанківськими операціями; документи, установлені відповідною платіжною системою, для відправлення переказу та виплати його отримувачу готівкою в національній валюті; квитанції (другий примірник прибуткового касового документа) або інший документ, що є підтвердженням про внесення готівки у відповідній платіжній системі; документи, які стосуються касових операцій, а саме касові ордера, видаткові відомості, видаткові касові ордера про одержання готівки із зазначенням одержаної суми, видаткові касові ордера та видаткові відомості, які виписані на іншу особу, розрахункові документи, інші касові документи, які згідно із законодавством України підтверджували факт отримання (повернення) готівкових коштів; виписку з касової книжки щодо фіксації всіх касових операцій стосовно видачі (повернення) коштів з поточного рахунку; грошові чеки; довіреності, на підставі яких особа отримувала кошти з даного поточного рахунку; всі наявні акти про розбіжності при видачі (повернені) коштів за період починаючи з 01.09.2022 до 31.12.2022;

- електронні ресурси, якими зафіксовано (відеовізуальний контроль) отримання та перерахування готівки, де було здійснено видачу готівки по рахунку НОМЕР_1 , за період з 01.09.2022 до 31.12.2022;

- всі наявні документи стосовно власника рахунку НОМЕР_1 , а саме: всі наявні заяви; довіреності; копії документів, які посвідчують особу; заява про відкриття та закриття рахунку, додатки до них; заява про видачу чекової книжки; документи, що свідчать про видачу готівкових коштів особам за дорученням (чеки та доручення на отримання готівки, офіційного листування та інші документи); копії наявних паспортів, тощо.

Забезпечити тимчасовий доступ й можливість вилучення вказаної інформації слідчим Слідчого відділу Болградського РВП ГУНП в Одеській області лейтенантом поліції ОСОБА_6 .

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

Ухвала слідчого судді про доступ до речей і документів, підлягає обов`язковому виконанню.

У разі невиконання ухвали слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано тимчасовий доступ до речей і документів, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положенням КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення24.08.2023
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу113026322
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —497/1321/23

Ухвала від 25.09.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Кодінцева С. В.

Ухвала від 11.09.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Кодінцева С. В.

Ухвала від 11.09.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Кодінцева С. В.

Ухвала від 11.09.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Кодінцева С. В.

Ухвала від 25.08.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Кодінцева С. В.

Ухвала від 24.08.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Кодінцева С. В.

Ухвала від 22.08.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Кодінцева С. В.

Ухвала від 21.08.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Кодінцева С. В.

Ухвала від 07.08.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Раца В. А.

Ухвала від 10.07.2023

Кримінальне

Болградський районний суд Одеської області

Кодінцева С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні