Ухвала
від 23.08.2023 по справі 357/4247/23
БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 357/4247/23

1-кс/357/2136/23

У Х В А Л А

23 серпня 2023 року Слідчий суддя Білоцерківського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 ,

з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судового засідання № 6 Білоцерківського міськрайонного суду Київської області клопотання слідчого СВ Білоцерківського РУП ГУ НП в Київській області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні №12023111030000875 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, про тимчасовий доступ до речей та документів

У С Т А Н О В И В:

17.08.2023 року до слідчого судді Білоцерківського міськрайонного суду Київської області надійшло клопотання слідчого СВ Білоцерківського РУП ГУ НП в Київській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Білоцерківської окружної прокуратури Київської області ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей та документів.

Слідча просить надати тимчасовий доступ слідчому Білоцерківського РУП Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_3 до наступних документів , а саме:

- «Договір №124 про постачання товару» від 15.12.2022 укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю « ТВК Укрпромпостач » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 та відділом освіти, молоді та спорту Медвинської сільської ради код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , найменування товару: ДК 021:2015:31120000-2 Генератори, додатки до договору, додаткові угоди, специфікацію на закупівлю;

- видаткові накладні, платіжні доручення, рахунок-фактура;

- акти приймання-передачі товару до вказаного договору;

- документи про закупівлю товару до вказаного договору;

- документи про поставку товару та його розмитнення (ТТН, митні декларації, чеки) з можливістю тимчасового вилучення усіх документів та додатків, з яких складаються зазначені документи, що перебувають у володінні ТОВ « ТВК Укрпромпостач » (ЄРДПОУ НОМЕР_1 ) розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , для встановлення відповідності виконаних робіт їх вартості, подальшого призначення почеркознавчої та судово-економічної експертизи, що у свою чергу надасть можливість встановити наявність та розмір завданих збитків.

Обґрунтовуючи клопотання, слідча зазначає, що у провадженні слідчого відділу Білоцерківського РУП ГУНП в Київській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12023111030000875 від 21.02.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи Медвинської сільської ради Білоцерківського району Київської області , вчиняють дії, спрямовані на розкрадання грошових коштів місцевого бюджету при закупівлях товарів.

За результатами моніторингу Prozorro електронної системи публічних закупівель, де державні та комунальні замовники оголошують тендери на закупівлю товарів, робіт і послуг, встановлено: відділом освіти, молоді та спорту Медвинської сільської ради Білоцерківського району Київської області код ЄДРПОУ НОМЕР_2 укладено «Договір №124 про постачання товару» від 15.12.2022 укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю « ТВК Укрпромпостач » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 та відділом освіти, молоді та спорту Медвинської сільської ради код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , найменування товару: ДК 021:2015:31120000-2 Генератори, додатки до договору, додаткові угоди, специфікацію на закупівлю. У відповідності до специфікації загальна вартість товару 330000 тис. грн., за 1 одиницю 110000 тис. грн. У вимогах до предмету закупівлі, а саме: (генератор) має бути дизельним та не менше 5.5 кВт. Проведеним моніторингом цін на генератори з зазначеними характеристиками було встановлено розбіжність цін на кожний товар та в залежності від виробника, але не перевищує ціну більше 80 тис грн. за 1 шт. У відповідності до договору та за наявними документами, предмет закупівлі (генератор) було поставлено за 1 одиницю 110000 тис. грн., без зазначення будь-яких технічних характеристик.

Вказане свідчить про розкрадання бюджетних коштів та службової недбалості, що призвели до збитків державному бюджету, посадовими особами суб?єктами розпорядниками бюджетних коштів.

В ході здійснення досудового розслідування встановлено, що за результатами проведення тендерної закупівлі між Відділом освіти, молоді та спорту Медвинської сільської ради Білоцерківського району Київської області код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , в особі начальника Відділу ОСОБА_5 та Товариством з обмеженою відповідальністю « ТВК Укрпромпостач » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , в особі директора ОСОБА_6 укладено «Договір №124 про постачання товару» від 15.12.2022, з найменуванням товару: ДК 021:2015:31120000-3 Генератори, ціна договору становить 330 000,00 грн.

02.08.2023 до ТОВ « ТВК УКРПРОМПОСТАЧ » було направлено запити в порядку ст. 93 КПК України про отримання оригіналів або належним чином завірені копії документів, а саме:

- «Договір №124 про постачання товару» від 15.12.2022 укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю « ТВК Укрпромпостач » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 та відділом освіти, молоді та спорту Медвинської сільської ради код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , найменування товару: ДК 021:2015:31120000-2 Генератори, додатки до договору, додаткові угоди, специфікацію на закупівлю;

- видаткові накладні, платіжні доручення, рахунок-фактура;

- акти приймання-передачі товару до вказаного договору;

- документи про закупівлю товару до вказаного договору;

- документи про поставку товару та його розмитнення (ТТН, митні декларації, чеки).

Та в подальшому, отримано відповідь на запит в якому зазначено, що запитувані документи становлять комерційну таємницю підприємства та дані документи ТОВ надасть лише на виконання відповідного рішення суду.

Дані відомості мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, тому що ці відомості можуть бути використані як докази та подальшого проведення відповідних експертиз.

Відповідно до ст. ст. 91, 92 КПК України у кримінальному провадженні підлягають доказуванню подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення), вид і розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням. Обов`язок доказування покладається на слідчого, прокурора.

Згідно з вимогами ст. 93 КПК України одним із джерел доказування є висновки експертів.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 242 КПК України встановлено, що експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, яких залучають сторони кримінального провадження або слідчий суддя за клопотанням сторони захисту у випадках та порядку, передбачених статтею 244 цього Кодексу, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання.

За змістом рішення Конституційного Суду України № 12 рп/2011 від 20.10.2011, визнаватися допустимими і використовуватися як докази в кримінальній справі можуть тільки фактичні дані, одержані відповідно до вимог кримінально-процесуального законодавства. Перевірка доказів на їх допустимість є найважливішою гарантією забезпечення прав і свобод людини і громадянина в кримінальному процесі та ухвалення законного і справедливого рішення у справі.

З огляду на вищевикладене, є необхідність в отриманні тимчасового доступу до вище зазначених документів.

З метою запобігання можливості зміни і знищення вищевказаних документів, такі документи необхідно вилучити (здійснити їх виїмку). В подальшому оригінали цих документів необхідні для використання під час проведення відповідних судових експертиз.

Слідча ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилася, про день та час розгляду справи повідомлена належним чином, надала заяву про розгляд клопотання в її відсутності, клопотання підтримує.

Особа, у володінні якої знаходяться речі і документи, - п редставник ТОВ « ТВК Укрпромпостач », в судове засідання не з`явився, про день та час розгляду клопотання повідомлявся належним чином.

Перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши докази по даних матеріалах, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно з п. 5 ч. 2 ст. 131 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів є одним із заходів забезпечення кримінального провадження.

Згідно з ч.1 ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно з ч.ч. 5, 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом інформації, яка міститься в речах і документах, належить конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю.

Відповідно до ч. 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Слідчим суддею встановлено, що слідчим відділом Білоцерківського районного управління поліції Головного управління Національної поліції проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені 21.02.2023 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12023111030000875, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191 КК України.

Так, слідча, звертаючись з клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів, відповідно до вимог п. 1 ч. 5 ст. 163 КПК України, довела, що речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати, перебувають у володінні ТОВ « ТВК Укрпромпостач » (ЄРДПОУ НОМЕР_1 ), розташованого за адресою: АДРЕСА_1 .

Як видно з листа ТОВ « ТВК Укрпромпостач » № НОМЕР_3 від 09.08.2023 слідчій ОСОБА_3 відмовлено у наданні запитуваних документів, посилаючись на те, що вони становлять комерційну таємницю.

Таким чином, клопотання подано щодо документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України, слідча у своєму клопотанні довела наявність достатніх підстав вважати, що документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а також довела можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів. Крім того, сторона кримінального провадження, у відповідності до вимог ч. 7 ст. 163 КПК України, довела наявність достатніх підстав вважати, що вилучення оригіналів документів необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 93,131,132, 160,162 163, 164, 165 КПК України,

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання слідчого СВ Білоцерківського РУП ГУ НП в Київській області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні №12023111030000875 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України, про тимчасовий доступ до речей та документів - задовольнити.

Надати слідчому СВ Білоцерківського РУП Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_3 тимчасовий доступ до оригіналів документів, а саме:

- «Договір №124 про постачання товару» від 15.12.2022 укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю « ТВК Укрпромпостач » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 та відділом освіти, молоді та спорту Медвинської сільської ради код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , найменування товару: ДК 021:2015:31120000-2 Генератори, додатки до договору, додаткові угоди, специфікацію на закупівлю;

- видаткові накладні, платіжні доручення, рахунок-фактура;

- акти приймання-передачі товару до вказаного договору;

- документи про закупівлю товару до вказаного договору;

- документи про поставку товару та його розмитнення (ТТН, митні декларації, чеки) з можливістю тимчасового вилучення усіх документів та додатків, з яких складаються зазначені документи в оригіналах, що перебувають у володінні ТОВ « ТВК Укрпромпостач » (ЄРДПОУ НОМЕР_1 ) розташованого за адресою: АДРЕСА_1 .

Строк дії ухвали по 23 жовтня 2023 року.

Відповідно до ч. 4 ст. 165 КПК України на вимогу володільця особою, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, має бути залишено копію вилучених оригіналів документів. Копії документів, які вилучаються або оригінали яких вилучаються, виготовляються з використанням копіювальної техніки, електронних засобів володільця (за його згодою) або копіювальної техніки, електронних засобів особи, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає і заперечення проти неї може бути подане під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.08.2023
Оприлюднено28.08.2023
Номер документу113028414
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей та документів

Судовий реєстр по справі —357/4247/23

Ухвала від 23.08.2023

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Примаченко В. О.

Ухвала від 13.04.2023

Кримінальне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Примаченко В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні