Ухвала
від 22.08.2023 по справі 646/4323/23
ЧЕРВОНОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 646/4323/23

№ провадження 1-кс/646/1486/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.08.2023 м.Харків

Слідчий суддяЧервонозаводського районногосуду м.Харкова ОСОБА_1 ,секретарсудового засідання ОСОБА_2 ,розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Харкові скаргу ОСОБА_3 на бездіяльність уповноважених осіб Харківської обласної прокуратури щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань,

ВСТАНОВИВ:

15 серпня 2023 року до Червонозаводського районного суду м. Харкова засобом Електронного суду надійшла скарга ОСОБА_3 на бездіяльність уповноважених осіб Харківської обласної прокуратури щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за його заявою від 10 серпня 2023 року.

В обґрунтування скарги зазначає, що 10 серпня 2023 року він як голова ГО «НОН-СТОП» на офіційну електронну адресу Харківської обласної прокуратури надіслав заяву про вчинення кримінального правопорушення. Однак, до теперішнього часу відомості, викладені в його заяві, до Єдиного реєстру досудових розслідувань не внесені, тому просив зобов`язати уповноважених осіб Харківської обласної прокуратури внести відомості, які містяться в його заяві від 10 серпня 2023 року, до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Особа, яка подала скаргу ОСОБА_3 у судове засідання не з`явився, у скарзі зазначив, що скаргу підтримує та просить проводити судове засідання за його відсутності.

Представник Харківської обласної прокуратури у судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, про причини неявки суд не повідомив. 21 серпня 2023 року на адресу суду надійшов лист від прокурора відділу обласної прокуратури ОСОБА_4 № 09/2/2-1118-21 від 18.08.2023 , в якому зазначено, що Харківською обласною прокуратурою в межах компетенції розглянуто заяву голови ГО «НОН-СТОП» ОСОБА_3 №10/08/2023-2 від 10.08.2023 щодо можливих неправомірних дій службових осіб ТОВ «ІЗЮМ АГРО ІНВЕСТ», ТОВ «КУП`ЯНСЬК АГРО», які спільно з невстановленими посадовими особами розробили злочинну схему в аграрній сфері. За результатами розгляду заяви прокуратурою внесено відомості до ЄРДР за №42023220000000209 від 16.08.2023 за фактом шайхрайських дій службовими особами ТОВ «ІЗЮМ АГРО ІНВЕСТ», які спільно з невстановленими особами розробили злочинну схему в аграрній сфері, за ознаками кримінального правопорушення,передбаченого ч.3 ст. 190КК України та за №42023220000000210 від 16.08.2023 за фактом шахрайських дій службовими особами ТОВ «Куп`янськ АГРО», які спільно з невстановленими особами розробили злочинну схему в аграрній сфері, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.190 КК України. Відповідно до вимог ч.7 ст.214 КПК України, 17.08.2023 здійснення досудового розслідування доручено слідчим СВ Ізюмського РУП ГУНП в Харківській області, та слідчим СВ Куп`янського РВП ГУНП в Харківській області.

Відповідно до ч. 3 ст. 306 КПК України розгляд скарг на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування здійснюється за обов`язкової участі особи, яка подала скаргу, чи її захисника, представника та слідчого чи прокурора, рішення, дії чи бездіяльність яких оскаржується. Відсутність слідчого, дізнавача чи прокурора не є перешкодою для розгляду скарги.

Оскільки учасники кримінального провадження у судове засідання не з`явились, відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів не здійснювалося.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали скарги, дійшов висновку, що скарга задоволенню не підлягає з таких підстав.

За змістом ч. 1 ст. 24 КПК України кожному гарантується право на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності суду, слідчого судді, прокурора, слідчого в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Частиною 1 ст. 303 КПК України передбачений вичерпний перелік рішень, дій чи бездіяльності слідчого, дізнавача або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування. Зокрема, п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України передбачена можливість оскарження у досудовому провадженні бездіяльності слідчого, дізнавача прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 214 КПК України слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

Згідно з ч. 2 ст. 214 КПК України досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Положення про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення затверджуються Офісом Генерального прокурора за погодженням з Міністерством внутрішніх справ України, Службою безпеки України, Національним антикорупційним бюро України, Державним бюро розслідувань, органом, що здійснює контроль за додержанням податкового законодавства.

При цьому, виходячи зі змісту ст. 214 КПК України повноваженням щодо оцінки відомостей, наведених у заяві чи повідомлених потерпілим, чи виявлених з іншого джерела, як таких, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наділені слідчий, дізнавач та прокурор.

Системний аналіз вищезазначених положень закону дає підстави для висновку, що обов`язок із внесення відповідних відомостей про вчинене кримінальне правопорушення покладається на слідчого, дізнавача, прокурора, до якого надійшла заява, повідомлення про таке діяння.

Зі змісту скарги слідує, що 10 серпня 2023 року ОСОБА_3 як голова ГО «НОН-СТОП» надіслав на офіційну електронну адресу Харківської обласноїпрокуратуризаяву про вчинення кримінального правопорушення, в якій повідомляє правоохоронні органи про те, що кінцевий беніфіціар ТОВ «САНГРЕЙН ІНВЕСТ», код ЄДРПОУ 34000176 ОСОБА_5 та директор ОСОБА_6 разом з власниками ТОВ «Куп`янськ АГРО», код ЄДРПОУ 40306857 ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , директором ОСОБА_9 та директором ТОВ «Ізюм АГРО ІНВЕСТ», код ЄДРПОУ 41302225 ОСОБА_10 , власником якого також є ОСОБА_5 , за попередньою змовою з правоохоронними органами, посадовими особами ГУ Держпродспоживслужби в Харківській області розробили злочинну схему у аграрній сфері, та шахрайським шляхом з метою ухилення від сплати податків, надання неправомірної вигоди, закуповують за готівкові кошти без відповідної документації агро-продукцію у фермерів, не виплачуючи при цьому останнім кошти. У той же час у інших фермерів купуються лише документи, за якими продукція поставляється зовсім іншим контрагентам. Вказана злочинна схема реалізується у складі конвертаційного центру, фактично агро-продукція закуповується за готівку у одних фермерів, які не отримують за неї плату, а по документації вказана продукція закуповується у зовсім інших фермерів, які в свою чергу ту саму продукцію, що за документи продали ТОВ «САНГРЕЙН ІНВЕСТ», ТОВ «Куп`янськ АГРО», ТОВ «Ізюм АГРО ІНВЕСТ», реально за готівку продають іншим юридичним особам. Зазначає, що вказана злочинна схема реалізується з метою відправки продукції за кордон через підконтрольні порти, а отримані незаконним шляхом доходи, з метою ухилення від сплати податків вказаними особами виводяться за сприянням та через афілійовані платіжні системи, банки, криптообмінники, інші фінансові установи, за допомогою дроп-сервісів через підставні банківські картки на гаманців вигодонабувачів, у тому числі громадян РФ. В діях вказаних суб`єктів вбачаються ознаки кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 111-1, ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 212, ч. 1 ст. 255, ч. 3 ст. 258-5, ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 368, ч. 3 ст. 369 КК України.

З матеріалів заяви ОСОБА_3 слідує, що він просить внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальні правопорушення, ст. 111-1 КК України колабораційна діяльність, за ст. 190 КК України шахрайство, за ст. 209 КК України легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом, за ст. 212 КК України ухилення від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), за ст. 255 КК України створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній, за ст. 258- 5 КК України фінансування тероризму, за ст. 364 КК України зловживання владою або службовим становищем, за ст. 366 КК України прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, за ст. 368 КК України прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, за ст. 369 КК України пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі.

Крім того, зі змісту заяви про кримінальне правопорушення не зрозуміло, та не конкретизовано хто саме вчинив перелічені заявником кримінальні правопорушення, що містять ознаки , передбачені ч. 4 ст. 111-1, ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 212, ч. 1 ст. 255, ч. 3 ст. 258-5, ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 368, ч. 3 ст. 369 КК України.

Відповідно до 4 ст. 218 КПК України на початку розслідування слідчий перевіряє наявність вже розпочатих досудових розслідувань щодо того ж кримінального правопорушення.

У разі якщо буде встановлено, що іншим слідчим органу досудового розслідування або слідчим іншого органу досудового розслідування розпочато кримінальне провадження щодо того ж кримінального правопорушення, слідчий передає слідчому, який здійснює досудове розслідування, наявні у нього матеріали та відомості, повідомляє про це прокурора, потерпілого або заявника та вносить відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

З повідомлення від прокурора відділу обласної прокуратури ОСОБА_4 № 09/2/2-1118-21 від 18.08.2023 слідує, Харківською обласною прокуратурою в межах компетенції розглянуто заяву голови ГО «НОН-СТОП» ОСОБА_3 №10/08/2023-2 від 10.08.2023 щодо можливих неправомірних дій службових осіб ТОВ «ІЗЮМ АГРО ІНВЕСТ», ТОВ «КУП`ЯНСЬК АГРО», які спільно з невстановленими посадовими особами розробили злочинну схему в аграрній сфері. За результатами розгляду заяви прокуратурою внесено відомості до ЄРДР за №42023220000000209 від 16.08.2023 за фактом шайхрайських дій службовими особами ТОВ «ІЗЮМ АГРО ІНВЕСТ», які спільно з невстановленими особами розробили злочинну схему в аграрній сфері, за ознаками кримінального правопорушення,передбаченого ч.3 ст. 190КК України та за №42023220000000210 від 16.08.2023 за фактом шахрайських дій службовими особами ТОВ «Куп`янськ АГРО», які спільно з невстановленими особами розробили злочинну схему в аграрній сфері, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.190 КК України. Відповідно до вимог ч.7 ст.214 КПК України, 17.08.2023 здійснення досудового розслідування доручено слідчим СВ Ізюмського РУП ГУНП в Харківській області, та слідчим СВ Куп`янського РВП ГУНП в Харківській області.

Враховуючи, що відомості про кримінальне правопорушення за заявою ОСОБА_3 від 10 серпня 2023 року внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, вважаю, що скарга ОСОБА_3 на бездіяльність посадових осіб Харківської обласної прокуратури щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань задоволенню не підлягає.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 214, 303, 306, 307, 309 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні скарги ОСОБА_3 на бездіяльність уповноважених осіб Харіквської обласної прокуратури щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Харківського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.08.2023
Оприлюднено29.08.2023
Номер документу113057861
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —646/4323/23

Ухвала від 22.08.2023

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Шиховцова А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні