Ухвала
від 28.08.2023 по справі 905/1125/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA368999980313151206083020649


У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

28.08.2023 Справа № 905/1125/23

Господарський суд Донецької області у складі судді Фурсової С.М.., розглянувши матеріали позовної заяви Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій та Луганській областях (61057, м. Харків, майдан Театральний, будинок №1; код ЄДРПОУ 43023403)

до фізичної особи ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ; ІПН НОМЕР_1 )

про розірвання договору купівлі-продажу та зобов`язання повернути майно до державної власності,

В С Т А Н О В И В

Регіональне відділення Фонду державного майна України по Донецькій та Луганській областях звернулось до Господарського суду Донецької області з позовом до фізичної особи ОСОБА_1 з вимогами про:

- розірвання договору купівлі-продажу об`єкта державної власності групи А гараж літ. И, загальною площею 32,0кв.м. (інв.№10330003), за адресою: АДРЕСА_2 , посвідчений 12 листопада 2015 року приватним нотаріусом Краматорського міського нотаріального округу Басенко К.М. та зареєстрованого в реєстрі за №2718;

- зобов`язання ОСОБА_1 повернути державне майно об`єкт приватизації, а саме: гараж літ. И, загальною площею 32,0кв.м. (інв.№10330003), за адресою: АДРЕСА_2 , що обліковується на балансі Управління Державної казначейської служби України у місті Краматорську Донецької області, до державної власності шляхом підписання акту прийому-передачі майна.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що позовна заява не відповідає вимогам Глави 1 Розділу ІІІ Господарського процесуального кодексу України, з огляду на таке.

Відповідно до п.3 ч.3 ст.162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити, зокрема, зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

За приписами ч.ч.1, 2 ст. 163 Господарського процесуального кодексу України ціна позову визначається: 1) у позовах про стягнення грошових коштів - сумою, яка стягується, або сумою, оспорюваною за виконавчим чи іншим документом, за яким стягнення провадиться у безспірному (безакцептному) порядку; 2) у позовах про визнання права власності на майно або його витребування - вартістю майна; 3) у позовах, які складаються з кількох самостійних вимог, - загальною сумою всіх вимог.

Зі змісту позовної заяви вбачається, що позивачем заявлені як немайнова вимога (розірвання договору купівлі-продажу від 12.11.2015 за реєстровим номером №2718), так і вимога майнового характеру (зобов`язання повернути державне майно об`єкт приватизації, а саме: гараж літ. И, загальною площею 32,0кв.м. (інв.№10330003), за адресою: АДРЕСА_2 ), яка підлягає грошовій оцінці.

Водночас, суд не повинен визначати вартість майна за відповідними вимогами, оскільки за змістом п. 3 ч. 3 ст. 162 і ст. 163 ГПК України такий обов`язок покладається на позивача, в даному випадку на прокуратуру.

Разом з цим, у позовній заяві не вказано ціну позову та обґрунтований розрахунок ціни позову в порушення вимог п.3 ч.3 ст.162, ч.1 ст.163 Господарського процесуального кодексу України.

За приписами п.2 ч.1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ч. 2 ст. 123 Господарського процесуального кодексу України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Згідно з ч. 1 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

За подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру ставка судового збору встановлюється у розмірі 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб; за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру ставка судового збору встановлюється у розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

У відповідності до ч. 3 ст. 6 Закону України «Про судовий збір» за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб з 01.01.2023 встановлений на рівні 2 684,00 гривень.

Тобто судовий збір, належний до сплати за подання позовної вимоги немайнового характеру становить 2 684,00 гривень, а за подання вимоги майнового характеру становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Матеріали позову містять докази сплати судового збору лише у сумі 2 684,00 гривень (платіжна інструкція №268 від 17.08.2023), тобто за однією вимогою немайнового характеру.

Відповідно до висновку, викладеного в постанові Великої Палати Верховного Суду від 25 серпня 2020 року у справі № 910/13737/19, судовий збір за подання до суду позовної заяви про визнання права власності на майно, стягнення, витребування або повернення майна - як рухомих речей, так і нерухомості - визначаються з урахуванням вартості спірного майна, як у спорі майнового характеру.

Відповідно до ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

З урахуванням того, що позивачем не визначено ціну позову та не надано відповідні докази на її підтвердження, суд констатує неможливість з наданих матеріалів визначити належний розмір судового збору, який підлягає сплати за майнову вимогу.

За таких обставин позовна заява є такою, що подана без додержання вимог, викладених у ч.2 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України.

Недодержання при поданні позовної заяви вимог п.3 ч.3 ст.162, ч.1 ст.163, п.2 ч.1, ч.2 ст.164 Господарського процесуального кодексу України, що відповідно до ч.1 ст.174 Господарського процесуального кодексу України є підставою для залишення позовної заяви без руху з наданням позивачам строку для усунення наведених недоліків позовної заяви.

Суд повідомляє, що відповідно до розпорядження керівництва суду №1-р від 30.01.2023, у зв`язку із обмеженою кількістю знаків поштової оплати (поштових марок), необхідністю ефективного використання знаків поштової оплати в умовах воєнного стану, відправлення кореспонденції учасникам справи, у тому числі процесуальних документів, засобами поштового зв`язку здійснюється виключно за нагальної потреби після вичерпання альтернативних способів повідомлення сторін та учасників процесу (електронна пошта, телефонограма, факсограма, підсистема «Електронний суд», розміщення відповідних повідомлень на офіційній сторінці суду на веб-порталі «Судова влада України», тощо).

Верховний Суд у постанові від 30.11.2022 у справі № 759/14068/19 сформулював правовий висновок, якщо учасник надав суду електронну адресу (хоча міг цього і не робити), зазначивши їх у заяві (скарзі), то слід припустити, що учасник бажає, принаймні не заперечує, щоб ці засоби комунікації використовувалися судом. Це, в свою чергу, покладає на учасника справи обов`язок отримувати повідомлення і відповідати на них.

З огляду на це, суд, який комунікує з учасником справи з допомогою повідомлених ним засобів комунікації, діє правомірно і добросовісно. Тому слід виходити з «презумпції обізнаності»: особа, якій адресовано повідомлення суду через такі засоби комунікації, знає або принаймні повинна була дізнатися про повідомлення.

Враховуючи викладене, направлення даної ухвали здійснити на зазначену в позовній заяві електронну адресу заявника.

Керуючись ст.ст. 162-164, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В

1.Позовну заяву залишити без руху.

2. Встановити Регіональному відділенню Фонду державного майна України по Донецькій та Луганській областях строк для усунення недоліків позовної заяви протягом десяти днів з дня вручення копії ухвали про залишення позовної заяви без руху, шляхом:

- визначення ціни позову за вимогою майнового характеру;

- надання належних доказів на обґрунтування ціни позову (визначення вартості витребуваного майна, а саме: гараж літ. И, загальною площею 32,0кв.м. (інв.№10330003), за адресою: 84301, Донецька область, м. Краматорськ, проспект Миру, будинок 7А);

- надання доказів сплати судового збору у встановлено порядку та розмірі (виходячи з вартості витребуваного майна та відповідно до норм Закону України «Про судовий збір»);

3. Роз`яснити Регіональному відділенню Фонду державного майна України по Донецькій та Луганській областях, що при невиконанні вимог даної ухвали, позовна заява вважається неподаною та повертається заявнику відповідно до п.п. 4, 5 ст. 174 ГПК України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя С.М. Фурсова

Дата ухвалення рішення28.08.2023
Оприлюднено30.08.2023
Номер документу113061292
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/1125/23

Судовий наказ від 29.05.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Фурсова Світлана Миколаївна

Рішення від 19.12.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Фурсова Світлана Миколаївна

Рішення від 19.12.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Фурсова Світлана Миколаївна

Ухвала від 05.12.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Фурсова Світлана Миколаївна

Ухвала від 16.11.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Фурсова Світлана Миколаївна

Ухвала від 01.11.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Фурсова Світлана Миколаївна

Ухвала від 04.10.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Фурсова Світлана Миколаївна

Ухвала від 03.10.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Фурсова Світлана Миколаївна

Ухвала від 11.09.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Фурсова Світлана Миколаївна

Ухвала від 11.09.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Фурсова Світлана Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні