Ухвала
від 25.08.2023 по справі 921/572/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про забезпечення позову

25 серпня 2023 року м. ТернопільСправа № 921/572/23 Господарський суд Тернопільської області

у складі судді Гевка В.Л. , розглянувши заяву Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя (вул. Руська,56, м. Тернопіль, 46001) про забезпечення позову (№2/28-1193 від 22.08.2023 (вх№616 від 23.08.2023) до подання позовної заяви, без виклику сторін

ВСТАНОВИВ

Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, в порядку статті 139 ГПК України, звернувся до Господарського суду Тернопільської області із заявою про забезпечення позову, у якій просить забезпечити позов шляхом :

-заборони ТОВ «ГАЗЕНЕРГО-ТРЕЙД» (вул. Стрийська 86В, офіс 1, м. Львів, 79026, ідентифікаційний код - 42827548) вчиняти дії стосовно припинення постачання природного газу на об`єкти Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя за адресами: 46001, Україна, м. Тернопіль, вул. Руська, 56, вул. Руська, 56а, вул. Гоголя, 6, вул. Гоголя, 8, вул. Білогірська, 50, вул. Текстильна, 28, вул. Микулинецька, 46, вул. Лук`яновича, 8, вул. Шептицького, 13, вул. Замонастирська, 18 до вирішення справи по суті.

-заборони ПрАТ «Тернопільміськгаз» (вул. Шептицького, 20, м. Тернопіль, 46008, ідентифікаційний код - 2155959) припиняти подачу природного газу на об`єкти Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя за адресами: 46001, Україна, м. Тернопіль, вул. Руська. 56, вул. Руська, 56а, вул. Гоголя, 6, вул. Гоголя, 8, вул. Білогірська, 50, вул. Текстильна, 28, вул. Микулинецька, 46, вул. Лук`яновича, 8, вул. Шептицького, 13, вул. Замонастирська, 18 до вирішення справи по суті.

Згідно Протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 23.08.2023 для розгляду справи №921/572/23 визначено суддю Гевко В.Л.

Аргументи заявника щодо заяви про забезпечення позову.

Мотивуючи свою заяву про забезпечення позову, заявник посилається на те, що між Тернопільським національним технічним університетом імені Івана Пулюя та ТОВ «ГАЗЕНЕРГО-ТРЕЙД» було укладено Договір на постачання природного газу №61 від 04.04.2023 (далі-Договір). ТОВ «ГАЗЕНЕРГО-ТРЕЙД» постачає газ на об`єкти університету за адресами: 46001, Україна, м. Тернопіль, вул. Руська, 56, вул. Руська, 56а, вул. Гоголя, 6, вул. Гоголя, 8, вул. Білогірська, 50, вул. Текстильна, 28, вул. Микулинецька, 46, вул. Лук`яновича, 8, вул. Шептицького, 13, вул. Замонастирська, 18. Дані об`єкти зазначені у додатку 6 до Договору розподілу природного газу №361 від 31.12.2022.

Відповідно до пункту 5.2. Договору постачальник зобов`язується дотримуватись вимог Правил постачання газу; забезпечити постачання газу на умовах, визначених Договором; забезпечити відповідно до вимог Кодексу ГТС своєчасну реєстрацію споживача у власному Реєстрі споживачів на інформаційній платформі Оператора ГТС за умови дотримання споживачем Договору.

На адресу університету надійшов лист від ТОВ «ГАЗЕНЕРГО-ТРЕЙД» № 09/08-38 від 09.08.2023 про те, що ТОВ «ГАЗЕНЕРГО-ТРЕЙД» просить вважати припиненим Договір з 01.09.2023, що тягне за собою припинення постачання природного газу університету з 01.09.2023. У відповідь університет надіслав на адресу ТОВ «ГАЗЕНЕРГО-ТРЕЙД» лист №2/28-1171 від 14.08.2023 про незгоду з достроковим розірванням договірних відносин. Відповіді на лист університету №2/28- l171 від 14.08.2023 ТОВ «Г АЗЕНЕРГО-ТРЕЙД» не надав, а також не вчинив жодних дій на підтвердження наміру продовжувати виконувати свої обов`язки по Договору. Тому університет вбачає загрозу необґрунтованого припинення подачі ТОВ «ГАЗЕНЕРГО-ТРЕЙД» природного газу з 01.09.2023. Така одностороння відмова від Договору є незаконною та необґрунтованою з огляду на наступне.

Відповідно до статті 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до пункту 6.6.3 Договору одностороння відмова від цього Договору у повному обсязі або частково (розірвання Договору) як оперативно-господарська санкція може застосовуватися постачальником до споживача за не оплату вартості послуг з постачання газу, що виставлена постачальником у рахунку на поставлений газ. Згідно з пунктом 8.2 Договору постачальник має право ініціювати/вживати заходів з припинення або обмеження в установленому порядку постачання природного газу споживачу в разі:

-проведення споживачем неповних або несвоєчасних розрахунків за Договором;

-розірвання Договору;

- відмови від підписання акта приймання-передачі без відповідного письмового обґрунтування.

Дані положення дублюються і у п. 13 Правил постачання природного газу, затвердженого Постановою НКРЕКП №2496 від 30.09.2015, відповідно до яких постачальник має право ініціювати/вживати заходів з припинення або обмеження в установленому порядку постачання природного газу споживачу в разі:

- проведення споживачем неповних або несвоєчасних розрахунків за договором;

-перевищення підтвердженого обсягу природного газу, якщо інше не передбачено договором постачання природного газу;

-розірвання поговору постачання природного газу;

-відмови віл підписання акта приймання-передачі без відповідного письмового обґрунтування;

-настання заходів, передбачених Правилами про безпеку постачання природного газу, що діють відповідно до вимог статті 5 Закону України «Про ринок природного газу» та поширюються на споживачів, що не є захищеними відповідно до зазначених Правил.

Даний пункт Договору кореспондується з п.5.3.7, 5.3.8 Договору, відповідно до якого Споживач має право у будь-який момент змінити постачальника природного газу. Проте, як зазначає заявник, таке право не передбачено для Постачальника. За даної ситуації, що склалася дострокове розірвання Договору можливе лише за взаємною згодою сторін, якої досягнуто не було.

Як зазначено у заяві, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя жодним чином не порушував умов укладеного Договору, в тому числі вчасно, відповідно до умов зазначених у Договорі, оплачував надані послуги з постачання природного газу, не утворюючи заборгованості. Будь-яких повідомлень про порушення умов Договору університетом з боку ТОВ «ГАЗЕНЕРГО-ТРЕЙД» не надходило.

Посилання ТОВ «ГАЗЕНЕРГО-ТРЕЙД» на неможливість виконувати зобов`язання по Договору через зростання ціни природного газу на ринку та розірвання з цієї причини Договору в односторонньому порядку заявник вважає безпідставним, оскільки в укладеному Договорі, Законі України «Про ринок природного газу», Правилах постачання природного газу, затверджених Постановою НКРЕКП №2496 від 30.09.2015 відсутня можливість розірвання Договору Постачальником в односторонньому порядку внаслідок зростання ціни природного газу на ринку. Крім цього, вважає безпідставним твердження ТОВ «ГАЗЕНЕРГО-ТРЕЙД» про обов`язок ТОВ «ГПК «Нафтогаз-Трейдинг» здійснювати постачання природного газу для бюджетних установ відповідно до Постанови КМУ №812 від 19.07.2022 з тих підстав, що :

- по-перше, у даній постанові зазначено лише про право бюджетних установ здійснювати закупівлю природного газу у ТОВ «ГПК «Нафтогаз-Трейдинг», але жодним чином не зазначено про обов`язок ТОВ «ГПК «Нафтогаз-Трейдинг» здійснювати таке постачання природного газу ;

-по-друге, відповідно п.6 Положення про покладення спеціальних обов`язків на суб`єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу щодо особливостей постачання природного газу виробникам теплової енергії та бюджетним установам, затвердженого постановою КМУ №812 від 19.07.2022 право бюджетних установ здійснювати закупівлю природного газу у ТОВ «ГПК «Нафтогаз-Трейдинг» передбачено лише на термін до 31.08.2023. Крім цього, ціна постачання природного газу ТОВ «ГПК «Нафтогаз-Трейдинг» становить І 6390 грн. з ПДВ за 1000 куб. метрів газу (без урахування тарифу на послуги з транспортування природного газу), в той час як ціна постачання природного газу ТОВ «ГАЗЕНЕРГО-ТРЕЙД» становить 13535,82 грн. з ПДВ за 1000 куб. метрів газу (без урахування тарифу на послуги з транспортування природного газу). Тому безпідставна зміна університетом постачальника природного газу призведе до збитків державному бюджету України.

Натомість згідно з частиною 1 статті 12 Закону України «Про ринок природного газу» постачальник зобов`язується поставити споживачеві природний газ належної якості та кількості у порядку. передбаченому договором. а споживач зобов`язується оплатити вартість прийнятого природного газу в розмірі, строки та порядку, передбачених договором.

Крім цього, заявник звертає увагу, що дії ТOВ «ГАЗЕНЕРГО-ТРЕЙД» по достроковому розірванню Договору в односторонньому порядку та по припиненню постачання природного газу порушують права та охоронювані законом інтереси університету, зокрема передбачене пунктом 4 частини статті 13 Закону України «Про ринок природного газу» право отримувати природній газ належної якості та кількості, фізико-хімічні показники якого відповідають встановленим нормам, відповідно до умов укладеного договору. Зазначені незаконні дії ТOВ «ГАЗЕНЕРГО-ТРЕЙД» також загрожують виникненню пов`язаних з ними значних збитків, викликаних паралізацією нормальної діяльності університету як бюджетної організації. на яку покладено обов`язки із надання освітніх послуг, а також гуртожитків університету. Крім цього, такі дії ТОВ «ГАЗЕНЕРГО-ТРЕЙД» призведуть до неможливості проведення виконання зобов`язань університету перед учасниками освітнього процесу, що порушить їх гарантоване статтею 19 Конституції України право на освіту.

На підставі зазначеного Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя вбачаючи загрозу необґрунтованого припинення постачання ТОВ "ГАЗЕНЕРГО-ТРЕЙД" природного газу з 01.09.2023 та посилаючись на те, що дострокове припинення постачання природного газу є по суті відмовою від виконання зобов`язань по Договору в односторонньому порядку, що порушує права та охоронювані законом інтереси університету, з метою ефективного захисту своїх прав як споживача природного газу, звернувся до господарського суду із заявою про забезпечення позову (№2/28-1193 від 22.08.2023 (№616 від 23.08.2023) до подання позовної заяви, у якій просить вжити заходи забезпечення шляхом :

-заборони ТОВ «ГАЗЕНЕРГО-ТРЕЙД» (вул. Стрийська 86В, офіс 1, м. Львів. 79026, ідентифікаційний код - 42827548) вчиняти дії стосовно припинення постачання природного газу на об`єкти Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя за адресами: 46001, Україна, м. Тернопіль: вул. Руська, 56, вул. Руська, 56а, вул. Гоголя, 6, вул. Гоголя, 8, вул. Білогірська, 50, вул. Текстильна, 28, вул. Микулинецька, 46, вул. Лук`яновича, 8, вул. Шептицького, 13, вул. Замонастирська, 18 до вирішення справи по суті.

-заборони ПрАТ «Тернопільміськгаз» (вул. Шептицького, 20, м. Тернопіль, 46008, ідентифікаційний код - 2155959) припиняти подачу природного газу на об`єкти Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя за адресами: 46001, Україна, м. Тернопіль: вул. Руська. 56, вул. Руська, 56а, вул. Гоголя, 6, вул. Гоголя, 8, вул. Білогірська, 50, вул. Текстильна, 28, вул. Микулинецька, 46, вул. Лук`яновича, 8, вул. Шептицького, 13, вул. Замонастирська, 18 до вирішення справи по суті.

Мотиви, з яких суд дійшов висновків, і закон, яким керувався суд,

постановляючи ухвалу.

Розглянувши та оцінивши заяву про забезпечення позову від №2/28-1193 від 22.08.2023 та додатки, долучені до неї, оцінивши їх у сукупності суд вважає, що вказана заява Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя підлягає до задоволення, з огляду на таке.

Відповідно до статті 136 ГПК України, господарський суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 137 цього Кодексу заходів забезпечення позову.

Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду, а також з інших підстав, визначених законом.

Згідно до частини 1 статті 137 ГПК України, позов забезпечується:

-накладенням арешту на майно та (або) грошові кошти, що належать або підлягають передачі або сплаті відповідачу і знаходяться у нього чи в інших осіб;

- забороною відповідачу вчиняти певні дії;

- забороною іншим особам вчиняти дії щодо предмета спору або здійснювати платежі, або передавати майно відповідачеві, або виконувати щодо нього інші зобов`язання;

- зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа або іншого документа, за яким стягнення здійснюється у безспірному порядку;

- зупиненням продажу майна, якщо подано позов про визнання права власності на це майно, або про виключення його з опису і про зняття з нього арешту;

- зупиненням митного оформлення товарів чи предметів, що містять об`єкти інтелектуальної власності;

- арештом морського судна, що здійснюється для забезпечення морської вимоги;

- іншими заходами у випадках, передбачених законами, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Згідно з частинами 4, 10 статті 139 ГПК України у заяві можуть бути зазначені кілька заходів забезпечення позову, що мають бути вжиті судом, із обґрунтуванням доцільності вжиття кожного з цих заходів.

Із змісту частини 1 статті 140 ГПК України заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи.

У вирішенні питання про забезпечення позову господарський суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням:

- розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову;

- забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу;

- наявності зв`язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову;

- імовірності утруднення виконання або невиконання рішення господарського суду в разі невжиття таких заходів;

- запобігання порушенню у зв`язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу.

Адекватність заходу до забезпечення позову, що застосовується господарським судом, визначається його відповідністю вимогам, на забезпечення яких він вживається.

У виняткових випадках, коли наданих заявником пояснень та доказів недостатньо для розгляду заяви про забезпечення позову, суд може призначити її розгляд у судовому засіданні з викликом сторін. Залежно від обставин справи суд може забезпечити позов повністю або частково.

При цьому суд, надавши оцінку заяві про забезпечення позову, зазначає, що вона містить чіткі та зрозумілі аргументи на підтримку викладених у ній доводів. А тому, суд не вбачає підстав для призначення судового засідання для її розгляду.

У рішенні Конституційного Суду України від 16.06.2011 №5-рп/2011 у справі № 1-6/2011 зазначено, що судочинство охоплює, зокрема, інститут забезпечення позову, який сприяє виконанню рішень суду і гарантує можливість реалізації кожним конституційного права на судовий захист, встановленого статтею 55 Конституції України.

Забезпечення позову є засобом, спрямованим на запобігання можливим порушенням майнових прав чи охоронюваних законом інтересів юридичної або фізичної особи. Воно полягає у вжитті заходів, за допомогою яких у подальшому гарантується виконання судового рішення або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся до суду.

Слід зазначити, що особа, яка подала заяву про забезпечення позову, повинна обґрунтувати причини звернення із такою заявою.

З цією метою та з урахуванням загальних вимог, передбачених статтями 13, 74 ГПК України, обов`язковим є подання доказів наявності фактичних обставин, з якими пов`язується застосування певного заходу до забезпечення позову.

При цьому законодавець обумовив, що види забезпечення позову повинні бути співвідносними із заявленими позивачем вимогами та можуть використовуватися господарським судом лише в межах предмета позову, не порушуючи при цьому прав інших учасників господарського товариства.

На переконання суду, достатньо обґрунтованим для забезпечення позову є підтверджена доказами наявність фактичних обставин, з якими пов`язується застосування певного виду забезпечення позову. Про такі обставини, зокрема, може свідчити вчинення відповідачем дій, спрямованих на ухилення від виконання зобов`язання.

У рішенні Європейського суду з прав людини від 29 червня 2006 року у справі "Пантелеєнко проти України" зазначено, що засіб юридичного захисту має бути ефективним, як на практиці, так і за законом.

Якщо заявник має намір звернутися до суду з позовною вимогою (позовними вимогами) немайнового характеру, у цьому випадку має бути застосовано та досліджено таку підставу вжиття заходів забезпечення позову, як достатньо обґрунтоване припущення, що невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він має намір звернутися до суду. При цьому, у таких немайнових спорах необхідно досліджувати, чи не призведе невжиття заявленого заходу забезпечення позову до порушення вимоги щодо справедливого та ефективного захисту порушених прав, зокрема, чи зможе позивач їх захистити в межах одного цього судового провадження за його позовом без нових звернень до суду.

Аналогічна правова позиція викладена у постанові об`єднаної палати Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 16.08.2018 у справі №910/1040/18, а також у постановах Верховного Суду від 16.03.2020 у справі №916/3245/19, від 16.10.2019 у справі №904/2285/19.

Як вбачається з наданих суду доказів, 04.04.2023 між Тернопільським національним технічним університетом імені Івана Пулюя та ТОВ «ГАЗЕНЕРГО-ТРЕЙД» було укладено Договір на постачання природного газу №61 (далі-Договір). ТОВ «ГАЗЕНЕРГО-ТРЕЙД» постачає газ на об`єкти університету за адресами: 46001, Україна, м. Тернопіль: вул. Руська, 56, вул. Руська, 56а, вул. Гоголя, 6, вул. Гоголя, 8, вул. Білогірська, 50, вул. Текстильна, 28, вул. Микулинецька, 46, вул. Лук`яновича, 8, вул. Шептицького, 13 та вул. Замонастирська, 18.

За умовами пункту 13.1 цього правочину, Договір набирає чинності з дати його підписання та укладається на строк до 30 вересня 2023 року.

Відповідно до пункту 1.1. Договору Постачальник зобов`язується поставити Споживачу природний газ за ДК 021:2015 код 09120000-6 "Газове паливо" (природний газ), а Споживач зобов`язується прийняти його та оплатити на умовах цього Договору.

Також, згідно пункту 5.2. Договору Постачальник, серед іншого, зобов`язуався : дотримуватись вимог Правил постачання газу ; забезпечити постачання газу на умовах, визначених Договором.

Із змісту заяви про забезпечення позову вбачається, що існує ризик дострокового припинення ТОВ "ГАЗЕНЕРГО-ТРЕЙД" постачання природного газу університету, що є по суті відмовою від виконання зобов`язань по Договору в односторонньому порядку та порушує права та охоронювані законом інтереси університету.

Позов в процесуальному сенсі - це звернення до суду з вимогою про захист своїх прав та інтересів.

Заходи щодо забезпечення позову обов`язково повинні застосовуватися відповідно до їх мети, з урахуванням безпосереднього зв`язку між предметом позову та заявою про забезпечення позову.

Співмірність передбачає співвіднесення господарським судом негативних наслідків від вжиття заходів до забезпечення позову з тими негативними наслідками, які можуть настати в результаті невжиття цих заходів, з урахуванням відповідності права чи законного інтересу, за захистом яких заявник звертається до суду.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень (частина 1 статті 74 ГПК України).

Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи (частина 1 статті 73 ГПК України).

Відповідно до частини 1 статті 86 ГПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Розглянувши заяву про забезпечення позову, здійснивши оцінку доказів та обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів, суд приймає як обґрунтовані доводи заявника щодо заборони ТОВ "ГАЗЕНЕРГО-ТРЕЙД" вчиняти дії стосовно припинення постачання природного газу Тернопільському національному технічному університету імені Івана Пулюя до вирішення справи по суті. Зокрема, з огляду на те, що:

- між сторонами відсутня згода на дострокове припинення договору №61 від 04.04.2023, термін дії якого закінчується 30.09.2023;

- ТОВ "ГАЗЕНЕРГО-ТРЕЙД" висловлено однозначний намір припинити постачання Споживачу (заявнику) природного газу з 01.09.2023 за договором №61 від 04.04.2023, тобто до спливу строку правочину;

- припинення постачання заявнику природного газу ставить під загрозу не лише подальшу діяльність університету, але й сприятиме виникненню пов`язаних з ними значних збитків, викликаних паралізацією нормальної діяльності університету як бюджетної організації, на яку покладено обов`язки із надання освітніх послуг ;

- посилання ТОВ «ГАЗЕНЕРГО-ТРЕЙД» на неможливість виконувати зобов`язання по Договору через зростання ціни природного газу на ринку та розірвання з цієї причини Договору в односторонньому порядку суд вважає безпідставним, оскільки в укладеному Договорі, Законі України «Про ринок природного газу», Правилах постачання природного газу, затверджених Постановою НКРЕКП №2496 від 30.09.2015 відсутня можливість розірвання Договору Постачальником в односторонньому порядку внаслідок зростання ціни природного газу на ринку. Крім цього, безпідставним є твердження ТОВ «ГАЗЕНЕРГО-ТРЕЙД» про обов`язок ТОВ «ГПК «Нафтогаз-Трейдинг» здійснювати постачання природного газу для бюджетних установ відповідно до Постанови КМУ №812 від 19.07.2022.

При цьому, суд зазначає, що під час вирішення питання щодо забезпечення позову обґрунтованість позову не досліджується, адже питання обґрунтованості заявлених позовних вимог є предметом дослідження судом під час розгляду спору по суті і не вирішується ним під час розгляду заяви про забезпечення позову.

Такий висновок висловлено Верховним Судом у постанові від 02.09.2019 у справі №917/137/19.

Суд також вважає, що такий захід забезпечення позову як заборона відповідачеві вчиняти дії щодо припинення чи обмеження постачання природного газу призведе до ефективної реалізації позивачем власного права на захист.

На переконання суду, даний вид забезпечення позову відповідає позовним вимогам, є адекватним і співмірним із ними, забезпечує збалансованість інтересів обох сторін, є достатнім для запобігання порушення прав та охоронюваних законом інтересів осіб, яких поданий позов буде стосуватись, оскільки спроможний забезпечити фактичне виконання судового рішення.

А тому, з огляду на наведене суд вважає, що заяву подано із дотриманням вимог статті 139 ГПК України.

Крім того, суд зазначає, що обрані судом заходи забезпечення позову ніяким чином не обмежують права ТОВ " ГАЗЕНЕРГО-ТРЕЙД" щодо його господарської діяльності до вирішення спору по суті.

Позивач має намір звернутись до суду із позовними вимогами до ТОВ " ГАЗЕНЕРГО-ТРЕЙД" про захист своїх прав та законних інтересів за участі ПрАТ "Тернопільміськгаз" як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача.

Також, з матеріалів, долучених до заяви, вбачається що ціна постачання природного газу ТОВ «ГПК «Нафтогаз-Трейдинг» становить 16390 грн. з ПДВ за 1000 куб. метрів газу (без урахування тарифу на послуги з транспортування природного газу), в той час як ціна постачання природного газу ТОВ «ГАЗЕНЕРГО-ТРЕЙД» становить 13535,82 грн з ПДВ за 1000 куб. метрів газу (без урахування тарифу на послуги з транспортування природного газу). Тому, як вказує заявник у поданій заяві про забезпечення позову, безпідставна зміна університетом постачальника природного газу призведе до збитків державному бюджету України.

Суд зазначає, що заходи забезпечення позову є тимчасовими, такими, що вживаються до вирішення спору, тому у випадку встановлення судом необґрунтованості вимог позивача, відповідач не позбавлений можливості звернутись із обґрунтованим клопотанням про скасування заходів забезпечення позову; так само такі заходи можуть бути скасовані судом навіть до фактичного вирішення спору, якщо судом буде встановлено необґрунтованість їх подальшого збереження.

Відповідно до частини 1 статті 141 ГПК України суд може вимагати від особи, яка звернулася із заявою про забезпечення позову, забезпечити відшкодування можливих збитків відповідача, які можуть бути спричинені забезпеченням позову (зустрічне забезпечення).

Враховуючи положення статті 141 ГПК України, суд констатує відсутність на час прийняття цієї ухвали відомостей, достатніх для припущення про ймовірність виникнення збитків осіб щодо яких вживаються заходи, та не вбачає необхідності щодо вжиття зустрічного забезпечення.

Відповідно до частин 1,2,4 статті 144 ГПК України, ухвала господарського суду про забезпечення позову є виконавчим документом та має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим законом. Така ухвала підлягає негайному виконанню з дня її постановлення незалежно від її оскарження і відкриття виконавчого провадження. Примірник ухвали про забезпечення позову негайно надсилається заявнику, всім особам, яких стосуються заходи забезпечення позову і яких суд може ідентифікувати, а також, залежно від виду вжитих заходів, направляється судом для негайного виконання державним та іншим органам для вжиття відповідних заходів. Особи, винні в невиконанні ухвали про забезпечення позову, несуть відповідальність, встановлену законом.

Суд, також, звертає увагу, що відповідно до частини 3 статті 138 ГПК України у разі подання заяви про забезпечення позову до подання позовної заяви заявник повинен пред`явити позов протягом десяти днів.

Приписами частини 8 статті 140 ГПК України передбачено, що хвалу про забезпечення позову або про відмову у забезпеченні позову може бути оскаржено. Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи.

Враховуючи задоволення заяви про забезпечення позову, судовий збір у розмірі 1 342 грн 00 коп. покладається на відповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю "ГАЗЕНЕРГО-ТРЕЙД".

На підставі наведеного, керуючись статтями 74, 136-140, 232-235 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Задовольнити заяву про забезпечення позову (№2/28-1193 від 22.08.2023 (№616 від 23.08.2023) по справі № 921/572/23 Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя.

2. З метою забезпечення позову заборонити відповідачу - Товариству з обмеженою відповідальністю "ГАЗЕНЕРГО-ТРЕЙД" (вул. Стрийська 86В, офіс 1, м. Львів, 79026, ідентифікаційний код - 42827548), до набрання законної сили рішенням в межах даної справи № 921/572/23 вчиняти дії щодо:

-припинення постачання природного газу на об`єкти Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя за адресами: 46001, Україна, м. Тернопіль: вул. Руська, 56, вул. Руська, 56а, вул. Гоголя, 6, вул. Гоголя, 8, вул. Білогірська, 50, вул. Текстильна, 28, вул. Микулинецька, 46, вул. Лук`яновича, 8, вул. Шептицького, 13, вул. Замонастирська, 18 до вирішення справи по суті.

3. З метою забезпечення позову заборонити ПрАТ «Тернопільміськгаз» (вул. Шептицького, 20, м. Тернопіль, 46008, ідентифікаційний код - 2155959) припиняти подачу природного газу на об`єкти Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя за адресами: 46001, Україна, м. Тернопіль: вул. Руська, 56, вул. Руська, 56а, вул. Гоголя, 6, вул. Гоголя, 8, вул. Білогірська, 50, вул. Текстильна, 28, вул. Микулинецька, 46, вул. Лук`яновича, 8, вул. Шептицького, 13, вул. Замонастирська, 18 до вирішення справи по суті.

4. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ГАЗЕНЕРГО-ТРЕЙД" в користь Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя (вул. Руська,56, м. Тернопіль, 46001) - 1 342 (одну тисячу триста сорок дві) грн 00 коп. судового збору.

Позивач - Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя (вул. Руська,56, м. Тернопіль, 46001 (код ЄДРПОУ 05408102)) ;

Відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю "ГАЗЕНЕРГО-ТРЕЙД" (вул. Стрийська 86В, офіс 1, м. Львів, 79026, код ЄДРПОУ - 42827548).

5. Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання, набирає законної сили з моменту її підписання суддею з 25.08.2023.

6. Ухвалу може бути оскаржено за правилами статей з 253 по 259 ГПК України.

Інформацію по справі, що розглядається учасники справи можуть отримати на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за Веб-адресою сторінки https://court.gov.ua/sud5022/.

Суддя В.Л. Гевко

Дата ухвалення рішення25.08.2023
Оприлюднено30.08.2023
Номер документу113063473
СудочинствоГосподарське
Сутьзабезпечення позову (№2/28-1193 від 22.08.2023 (вх№616 від 23.08.2023) до подання позовної заяви, без виклику сторін

Судовий реєстр по справі —921/572/23

Ухвала від 24.11.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гевко В.Л.

Ухвала від 25.08.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гевко В.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні