Ухвала
від 28.08.2023 по справі 925/1139/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

28 серпня 2023 року м. Черкаси Справа № 925/1139/23

Суддя Господарського суду Черкаської області Зарічанська З.В., розглянувши матеріали позовної заяви фізичної особи-підприємця Лепського Віктора Івановича, ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ,

до відповідача - Приватного акціонерного товариства "ВФ Україна", ідентифікаційний код 14333937, вул. Лейпцизька, 15, м. Київ, 01601,

про стягнення 55 753,92 грн,

УСТАНОВИЛА:

23.08.2023 до Господарського суду Черкаської області надійшла позовна заява фізичної особи-підприємця Лепського Віктора Івановича з вимогою стягнути з Приватного акціонерного товариства "ВФ Україна" заборгованість з орендної плати за договором №_ІVI оренди земельної ділянки від 23.10.2020 за період з 01.11.2022 по 31.07.2023 в сумі 55 753,92 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем умов Договору №_ІVI оренди земельної ділянки від 23.10.2020 в частині несплати орендних платежів за період з 01.11.2022 по 31.07.2023.

Суд враховує, що відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо підприємства відповідача зазначено місцезнаходження: вул. Лейпцизька, 15, м. Київ, 01601.

За загальним правилом територіальної підсудності (юрисдикції), визначеним ст. 27 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Водночас, нормами ст. 30 ГПК України врегульовано виключну територіальну підсудність справ та наведено перелік категорій справ, які підлягають розгляду за правилами виключної підсудності.

Виключна підсудність є особливим видом територіальної підсудності, правила якої забороняють застосування при пред`явленні позову інших норм, що регулюють інші види територіальної підсудності, передбачені у ст. 27 - 29 ГПК України.

Так відповідно до ч. 3 ст. 30 ГПК України спори, що виникають з приводу нерухомого майна, розглядаються господарським судом за місцезнаходженням майна або основної його частини.

Господарський суд враховує п. 7.25 постанови Великої Палати Верховного Суду від 16.02.2021 у справі № 911/2390/18, у якому зазначено, що Велика Палата Верховного Суду вважає, що словосполучення "з приводу нерухомого майна" у частині третій статті 30 ГПК України необхідно розуміти таким чином, що правила виключної підсудності поширюються на будь-які спори, які стосуються прав та обов`язків, що пов`язані з нерухомим майном. У таких спорах нерухоме майно не обов`язково виступає як безпосередньо об`єкт спірного матеріального правовідношення.

З матеріалів справи випливає, що земельна ділянка, щодо якої між сторонами виник спір, знаходиться по провулку Садовому, 1, с. Іваньки, Маньківського р-ну, Черкаської обл.

Враховуючи зазначене, господарський суд доходить висновку, що даний спір підсудний Господарському суду Черкаської області, оскільки спір виник з приводу нерухомого майна позивача.

Розглянувши зазначену позовну заяву, господарський суд дійшов висновку, що позовна заява підлягає залишенню без руху, оскільки, ст. 162, 164, 172 ГПК України визначено вимоги щодо змісту позовної заяви та документів, які додаються до позовної заяви, які не повністю дотримано позивачем.

Відповідно до ч. 2 ст. 164 ГПК України, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Водночас, згідно з вимогами ст. 91 ГПК України, письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Учасники справи мають право подавати письмові докази в електронних копіях, посвідчених електронним цифровим підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до закону. Електронна копія письмового доказу не вважається електронним доказом. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який заходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Так подані позивачем ксерокопії не завірені взагалі.

Також позивач не зазначив, у кого містяться оригінали поданих копій.

З викладеного випливає, що позивачем порушено вимоги ч. 2 ст. 164 ГПК України.

Відповідно до ст. 174 ГПК України - суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Керуючись ст. 164, 174, 234-235 Господарського процесуального кодексу України, суддя

УХВАЛИЛА:

Позовну заяву фізичної особи-підприємця Лепського Віктора Івановича залишити без руху.

У строк, який не перевищує десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху, позивачу усунути недоліки позовної заяви, а саме надати суду на виконання вимог ч. 2 ст. 164 ГПК України належним чином засвідчені копії додатків до позовної заяви.

Господарський суд повідомляє, що реєстрація в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі. Особи, які зареєстрували офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі, можуть подати процесуальні, інші документи, вчинити інші процесуальні дії в електронній формі ВИКЛЮЧНО за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, з використанням власного електронного підпису, прирівняного до власноручного підпису відповідно до Закону України "Про електронні довірчі послуги", якщо інше не передбачено цим Кодексом. (абз. 1, 2 ч. 8 ст. 6 Господарського процесуального кодексу України)

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Копію ухвали направити позивачу.

Суддя Зоя ЗАРІЧАНСЬКА

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення28.08.2023
Оприлюднено30.08.2023
Номер документу113063689
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин про невиконання або неналежне виконання зобов’язань що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —925/1139/23

Ухвала від 30.10.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Ухвала від 30.10.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Ухвала від 30.10.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Ухвала від 12.10.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Ухвала від 05.10.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Ухвала від 29.09.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Ухвала від 06.09.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Ухвала від 28.08.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні