Ухвала
від 22.08.2023 по справі 526/804/18
ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 526/804/18 Номер провадження 22-ц/814/4195/23Головуючий у 1-й інстанції Шолудько А.В. Доповідач ап. інст. Прядкіна О. В.

У Х В А Л А

22 серпня 2023 року м. Полтава

Суддя судовоїпалати уцивільних справахПолтавського апеляційногосуду ПрядкінаО.В.,вирішуючи питанняпро відкриттяапеляційного провадженняза апеляційноюскаргою ОСОБА_1 на рішення КотелевськогорайонногосудуПолтавської областівід15червня2023року,прийнятогопідголовуванням суддіШолудькоА.В.всел.Котельва,зіскладаннямповного тексту20.06.2023року у справізапозовом ОСОБА_1 до Держави Україна, головного лікаря ЦРЛ (Центральна Гадяцька районна лікарня) Басараба О. І., бригади швидкої медичної допомоги: фельдшера Гадяцької підстанції екстреної медичної допомоги Волинця М.П., молодшої медичної сестри Гадяцької підстанції екстреної медичної допомоги ОСОБА_2 , лікаря анестезіолога Гадяцької ЦРЛ ОСОБА_3 , працівників міліції ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 про відшкодування моральної шкоди, визнання бездіяльності протиправною, визнання недійсним лікарського свідоцтва про смерть, треті особи: Гадяцька міська рада Полтавської області, Державна казначейська служба України,-

в с т а н о в и л а :

Рішенням Котелевськогорайонного судуПолтавської областівід 15червня 2023року взадоволенні позову ОСОБА_1 відмовлено.

Не погодившись з вказаним рішенням, його оскаржив ОСОБА_1 .

Ухвалою Полтавського апеляційного суду від 07 серпня 2023 року вказану апеляційну скаргу залишено без руху у зв`язку з невідповідністю апеляційної скарг вимогам ст. 356 ЦПК України, а саме відсутність повного найменування та реквізитів сторін цивільної справи.

17.08.2023 року на адресу Полтавського апеляційного суду надійшло клопотання від ОСОБА_1 про усунення недоліків апеляційної скарги, у вигляді долучення супровідного листа Котелевського районного суду Полтавської області від 20.06.2023 року з помітками зробленими від руки.

Згідно вимог п.3, ч.2 ст. 356 ЦПК України, в апеляційній скарзі мають бути зазначені: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб).

Так, в заяві про усунення недоліків апеляційної скарги, апелянт зазначив, що він звертається з позовною заявою до Держави України в особі посадових осіб.

Відповідно до частини другої статті2, частини першої статті170 ЦК Україниучасниками цивільних відносин є:держава Україна, Автономна Республіка Крим, територіальні громади, іноземні держави та інші суб`єкти публічного права. Держава набуває і здійснює цивільні права та обов`язки через органи державної влади у межах їхньої компетенції, встановленої законом.

Згідно частини другоїстатті 48 ЦПК Українипозивачем і відповідачем можуть бути фізичні і юридичні особи, а такождержава.

При цьому держава бере участь у справі як відповідач через відповідні органи державної влади, зазвичай,орган,діями якогозаподіяну шкоду.

Заявником доєднано до заяви про усунення недоліків дані про місцезнаходження юридичних осіб у вигляді супровідного листа Котелевського районного суду Полтавської області від 20.06.2023 року з помітками зробленими від руки, а не в самій апеляційній скарзі, як це передбачено вимогами ст. 356 ЦПК України, що унеможливлює суд в разі відкриття апеляційного провадження виконати вимоги зазначені в ч. 1 ст. 361 ЦПК України, а саме направити копії апеляційної скарги та доданих до неї матеріалів учасникам справи, а також позбавляє учасників справи виконати свої процесуальні обов`язки щодо надсилання особам, які беруть участь у справі процесуальних документів.

Таким чином, для забезпечення права апелянта на судовий захист та з метою повного і об`єктивного перегляду апеляційної скарги, суд приходить до висновку про необхідність продовження процесуального строку та надання апелянту часу для додаткового усунення всіх недоліків, які були підставою для залишення апеляційної скарги без руху.

Отже, особі, яка подала апеляційну скаргу, необхідно надати суду апеляційної інстанції апеляційну скаргу (в новій редакції), яка за формою та змістом повністю відповідатиме вимогам ст. 356 ЦПК України, а саме, зазначити:

1) найменування суду, до якого подається скарга;

2) повне ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) особи, яка подає апеляційну скаргу, її місце проживання чи перебування, поштовий індекс, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України, номери засобів зв`язку та електронної пошти, офіційна електронна адреса, за наявності;

3) повне найменування (для юридичних осіб) всіх інших учасників справи, їх місцезнаходження;

4) рішення або ухвала, що оскаржуються;

5) в чому полягає незаконність і (або) необґрунтованість рішення або ухвали (неповнота встановлення обставин, які мають значення для справи, та (або) неправильність установлення обставин, які мають значення для справи, внаслідок необґрунтованої відмови у прийнятті доказів, неправильного їх дослідження чи оцінки, неподання доказів з поважних причин та (або) неправильне визначення відповідно до встановлених судом обставин правовідносин тощо);

6) нові обставини, що підлягають встановленню, докази, які підлягають дослідженню чи оцінці, обґрунтування поважності причин неподання доказів до суду першої інстанції, заперечення проти доказів, використаних судом першої інстанції;

7) клопотання особи, яка подала скаргу;

8) дата отримання копії судового рішення суду першої інстанції, що оскаржується.

Крім того, апелянту слід додати до апеляційної скарги копії скарги (в новій редакції) та доданих письмових матеріалів відповідно до кількості учасників справи.

Згідно ч.2 ст. 127 ЦПК України, встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

За змістом ч.3 ст. 185 ЦПК України якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

За таких обставин апеляційна інстанція позбавлена можливості відкрити провадження у справі, а тому необхідно продовжити апелянту процесуальний строк, що не перевищує семи днів з моменту отримання даної ухвали.

Керуючись ст. ст. 127,185, 356, 357 ЦПК України,

У Х В А Л И Л А:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 нарішення Котелевського районного суду Полтавської області від 15 червня 2023 року залишити без руху та продовжити строк для усунення недоліків, який не може перевищувати семи днів з дня отримання даної ухвали.

Повторно роз`яснитискаржнику,що якщо у випадку не усунення у семиденний строк недоліків, апеляційна скарга буде визнана неподаною та повернута апелянту.

Ухвала в касаційному порядку оскарженню не підлягає.

Суддя: О. В. Прядкіна

Дата ухвалення рішення22.08.2023
Оприлюднено30.08.2023
Номер документу113064937
СудочинствоЦивільне
Сутьсмерть,

Судовий реєстр по справі —526/804/18

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Осіян Олексій Миколайович

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Осіян Олексій Миколайович

Ухвала від 31.01.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Фаловська Ірина Миколаївна

Ухвала від 18.12.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Осіян Олексій Миколайович

Ухвала від 24.10.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Прядкіна О. В.

Ухвала від 22.08.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Прядкіна О. В.

Ухвала від 07.08.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Прядкіна О. В.

Рішення від 15.06.2023

Цивільне

Котелевський районний суд Полтавської області

Шолудько А. В.

Рішення від 15.06.2023

Цивільне

Котелевський районний суд Полтавської області

Шолудько А. В.

Ухвала від 20.03.2023

Цивільне

Котелевський районний суд Полтавської області

Шолудько А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні