Ухвала
від 28.08.2023 по справі 914/2532/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

28.08.2023 р. Справа № 914/2532/23

Суддя Манюк П.Т. розглянувши

позовну заяву: Товариства з обмеженою відповідальністю «Дукат ЛВ», м. Львів,

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «СпецАвтономБуд», м. Львів,

про стягнення 50 443, 56 грн

встановив:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Дукат ЛВ» звернулось в Господарський суд Львівської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «СпецАвтономБуд» про стягнення 50 443, 56 грн за договором від 01.05.2021 № 2021/76.

Згідно з вимогами п.1 ч.1 ст. 164 ГПК України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Відповідно до ч. 1 ст. 172 ГПК України, позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

У відповідності до п. 2 «Правил надання послуг поштового зв`язку», затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 № 270, розрахунковий документ - документ встановленої відповідно до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" форми та змісту (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), що підтверджує надання послуг поштового зв`язку.

Згідно з п. 61 вказаних Правил передбачено, що у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення.

Таким чином, з врахуванням наведеного суд зазначає, що належним доказом відправлення іншій стороні копій позовної заяви та доданих до неї документів є оригінал опису вкладення в поштове відправлення та оригінал документу, що підтверджує надання поштових послуг (касовий чек, розрахункова квитанція тощо).

Позивачем до матеріалів позовної заяви долучено опис вкладення у цінний лист про направлення на адресу відповідача 17.08.2023 поштового відправлення, однак без оригіналу документу, що підтверджує надання поштових послуг (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), відтак позивачем не надано належних доказів що підтверджують виконання ним приписів процесуального закону щодо відправлення іншому учаснику справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Відповідно до вимог процесуального закону належні та допустимі докази надіслання відповідачу у справі копій позовної заяви та доданих до неї документів мають бути подані до суду станом на момент подання заяви.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 ГПК України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір", за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру справляється судовий збір в розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Статтею 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2023 рік" встановлено прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2023 року в розмірі 2 684, 00 гривні.

Як вбачається зі змісту позовної заяви, позивач просить суд стягнути з відповідача 50 443, 56 грн. Таким чином, позивач у позовній заяві заявив одну позовну вимогу майнового характеру, 1,5 відсотка від якої є менше, аніж розміру одного прожитковогго мінімума, отже сума судового збору становить 2 684, 00 грн, однак, до позовної заяви, в порушення п. 2 ч. 1 ст. 162 ГПК України, позивачем взагалі не додано доказів сплати судового збору.

Поштова квитанція та докази сплати судового збору згадані у переліку додатків до позовної заяви, однак при розкритті поштового конверту, в якому позовна заява разом з доданими документами надійшла на адресу суду, вказаних доказів не виявлено, що підтверджується актом канцеляріїї Господарського суду Львівської області від 21.08.2023 № 78.

Відповідно до ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху (ч. 2 ст. 174 ГПК України).

Одночасно, суд звертає увагу позивача, що згідно з приписами ч. 3 ст. 174 ГПК України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Згідно з ч. 4 ст. 174 ГПК України, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Керуючись п. 1, п. 2 ч. 1 ст. 164, ст.ст. 174, 234 ГПК України, суд, -

ухвалив:

1. Товариства з обмеженою відповідальністю «Дукат ЛВ» до Товариства з обмеженою відповідальністю «СпецАвтономБуд» про стягнення 50 443, 56 грн - залишити без руху, надавши позивачу строк, до 10 днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху для усунення таких недоліків:

1.1. Надати суду докази сплати судового збору за подання позовної заяви в розмірі 2 684, 00 грн.

1.2. Надати суду докази відправлення копії позовної заяви з долученими до неї документами, а саме, оригінал документу, що підтверджує надання поштових послуг (касовий чек, розрахункова квитанція тощо).

2. У разі невиконання цієї ухвали у встановлений судом строк, позовна заява вважається неподаною і підлягає поверненню позивачу зі всіма доданими до неї документами.

3. Ухвала набрала законної сили з моменту її підписання.

4. Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Манюк П.Т.

Дата ухвалення рішення28.08.2023
Оприлюднено31.08.2023
Номер документу113087464
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 50 443, 56 грн

Судовий реєстр по справі —914/2532/23

Рішення від 23.10.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 02.10.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 08.09.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

Ухвала від 28.08.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні