Рішення
від 29.08.2023 по справі 917/769/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Зигіна, 1, м. Полтава, 36000, тел. (0532) 61 04 21

E-mail: inbox@pl.arbitr.gov.ua, https://pl.arbitr.gov.ua/sud5018/

Код ЄДРПОУ 03500004

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29.08.2023 Справа № 917/769/23

м. Полтава

Господарський суд Полтавської області у складі судді Паламарчука В.В., розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження (без виклику сторін) справу

за позовною заявою Акціонерного товариства "Акцент-банк" вул. Батумська, буд. 11, м.Дніпро, 49074

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Сеієра", б. Боровиковського В., буд. 3, кв. 38, м. Полтава, 36023

про стягнення 277 288,80грн

Встановив:

11.05.2023 року до Господарського суду Полтавської області надійшла позовна заява (вхід. №831/23) Акціонерне товариство "Акцент-банк" про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Сеієра" заборгованості за Кредитним договором №20.57.0000000213 від 05.03.2021р. в розмірі 277 288,80грн, з яких: 275 942,36грн -заборгованість за наданим кредитом, 1346,44грн - залишок заборгованості по процентам.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем своїх грошових зобов`язань за Кредитним договором №20.57.0000000213 від 05.03.2021.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 11.05.2023 позовну заяву передано на розгляд судді Паламарчука В.В.

Ухвалою від 12.05.2023 суд залишив позовну заяву без руху з підстав п. 1 ч. 1 ст. 164 ГПК України.

Позивач в термін, визначений судом, усунув недоліки позовної заяви. Ухвалою від 24.05.2023 суд прийняв позовну заяву до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження. Цією ж ухвалою суд встановив процесуальні строки: відповідачу для подання відзиву на позов - не пізніше 15 днів з дня отримання ухвали та для подання заперечень до 3 днів з дати отримання від позивача відповіді на відзив; позивачу для подання відповіді на відзив не пізніше 5 днів з моменту отримання відзиву.

26.05.2023р. копія ухвали від 24.05.2023 була надіслана відповідачу по справі, однак була повернута органом поштового зв`язку, із відміткою пошти "за закінченням терміну зберігання".

29.06.2023 судом було повторно направлено на адресу відповідача ухвалу від 24.05.2023. Вказана ухвала також була повернута до суду з відміткою "адресат відсутній за вказаною адресою".

Ухвали суду були направлені відповідачу за адресою - б. Боровиковського В., буд. 3, кв. 38, м. Полтава, 36023, що співпадає з його місцезнаходженням за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Відповідно до ч.ч. 2, 3 ст. 120 Господарського процесуального кодексу України, суд повідомляє учасників справи про дату, час і місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії, якщо їх явка є не обов`язковою. Виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень.

Учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи.

У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної адреси, та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв`язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає (ч. 7 ст. 120 Господарського процесуального кодексу України).

За змістом ч. 6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України, днем вручення судового рішення є, зокрема, день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Згідно ст. 232 Господарського процесуального кодексу України судовим рішенням є, зокрема, ухвали.

Отже, відповідно до ч. 7 ст.120, ст. 242 Господарського процесуального кодексу України ухвала суду вважається врученою відповідачу.

Також, ухвала Господарського суду Полтавської області по даній справі розміщена в Єдиному Державному реєстрі судових рішень (www.reyestr.court.gov.ua).

Відповідно до Закону України "Про доступ до судових рішень" судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному вебпорталі судової влади України. Загальний доступ до судових рішень на офіційному вебпорталі судової влади України забезпечення з дотриманням вимог статті 7 цього Закону. Для реалізації права доступу до судових рішень, внесених до Реєстру, користувачу надаються можливості пошуку, перегляду, копіювання та роздрукування судових рішень або їхніх частин.

Відповідач відзив на позов не надав.

Згідно з ч. 2 ст. 178 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Приймаючи до уваги, що відповідач у строк, встановлений частиною 1 статті 251 Господарського процесуального кодексу України, не подав до суду відзив на позов, а відтак не скористався наданими йому процесуальними правами, за висновками суду, у матеріалах справи достатньо документів, які мають значення для правильного вирішення спору, внаслідок чого справа може бути розглянута за наявними у ній документами відповідно до частини 2 статті 178 Господарського процесуального кодексу України.

Згідно з частиною четвертою статті 240 ГПК України у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Розглянувши матеріали справи, суд встановив наступне.

05.03.2021 між Акціонерним товариством "Акцент-Банк" (далі - Банк) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Сеієра" (далі - Позичальник) було укладено кредитний договір №20.57.0000000213 (далі Договір).

За умовами укладеного Договору, Банк за наявності вільних грошових коштів зобов`язується надати Позичальнику кредит у вигляді згідно з п. А.1 цього Договору, з лімітом та на цілі, зазначені у п. А.2 цього договору, не пізніше 5 днів з моменту, зазначеного у третьому абзаці п. 2.1.2 цього договору, в обмін на зобов`язання Позичальника щодо повернення кредиту, сплати процентів, винагороди, в обумовлені цим договором терміни. Строковий кредит (далі - "кредит") надається Банком у безготівковій формі шляхом перерахування кредитних коштів на поточний рахунок Позичальника з подальшим перерахуванням за цільовим призначенням (п. 1.1 Договору).

Усі істотні умови кредитування наведені у розділі А цього Договору "Істотні умови кредитування" (п. 1.3 Договору), зокрема:

- вид кредиту - строковий кредит (п. А1 Договору);

- ліміт цього договору 300 000,00грн на поповнення обігових коштів (п. А2 Договору);

- термін повернення кредиту 04 березня 2024 року. Позичальник здійснює погашення кредиту та процентів щомісячно ануїтетними (однаковими платежами в розмірі та в строки згідно з Графіком платежів (Додаток № 1 цього Договору). Ануїтетний платіж включає в себе погашення частини основної суми кредиту та процентів за його користування. Щомісячний ануїтетний платіж розраховується за формулою:

сума щомісячного ануїтетного платежу = сума кредиту за Договором*((1+Процентна ставка за місяць) строк кредитування (міс.)*процентна ставка за місяць)/((1+Процентна ставка за місяць) строк кредитування (міс.)-1);

сума щомісячного платежу за %=(залишок заборгованості за Кредитом*річна Процентна ставка/кількість днів поточного року)* Кількість днів в місяці, який передує сплаті ануїтетного платежу;

сума щомісячного платежу за основним боргом = сума щомісячного погашення Кредиту-Сума щомісячного платежу за %.

Згідно зі ст. 212, 651 Цивільного кодексу України у випадку порушення Позичальником будь якого із зобов`язань, передбачених цим Договором, Банк на свій розсуд, починаючи з 31-го дня порушення будь-якого із зобов`язань, має право змінити умови цього Договору, встановивши інший термін повернення кредиту. При цьому Банк направляє Позичальнику письмове повідомлення із зазначенням дати терміну повернення кредиту. У випадку непогашений Позичальником заборгованості за цим Договором у термін, зазначений у повідомленні, уся заборгованість, починаючи з наступного дня дати, зазначеної у повідомленні, вважається простроченою. У випадку погашення заборгованості у період до закінчення 30 днів (включно) з моменту порушення будь-якого із зобов`язань, кінцевим терміном повернення кредиту є 04 березня 2024 року (п. А3 Договору);

- за користування кредитом Позичальник сплачує фіксовані проценти у розмірі 20,90% річних. У випадку невиконання та/або неналежного виконання Позичальником зобов`язань, передбачених п. 2.2.13 цього Договору, Банк збільшує процентну ставку на 2 % річних за кожен випадок невиконання та/або неналежного виконання. При цьому Банк направляє Позичальнику письмове повідомлення із зазначенням підстави - порушення зобов`язань, передбачених п. 2.2.13 цього Договору, і дати початку нарахування підвищених процентів. За умови відновлення виконання Позичальником зобов`язань, передбачених п. 2.2.13 цього Договору, Позичальник за користування кредитом сплачує проценти у розмірі 20,90% річних. При цьому Банк направляє письмове повідомлення Позичальнику із зазначенням процентної ставки у розмірі 20,90% річних і дати початку її нарахування (п. А6 Договору);

- нарахування процентів за користування кредитом здійснюється щоденно, виходячи з фактичних залишків заборгованості за позичковим рахунком, фактичної кількості днів у місяці, 360 днів у році, та процентної ставки, передбаченої Договором. При цьому день видачі та день повернення кредиту вважаються одним днем (метод визначення днів для нарахування процентів факт/360). Якщо ануїтетний платіж не буде здійснено у відповідну дату згідно з Графіком платежу, то заборгованість за кредитом та/або процентами вважається простроченою на наступний день (п. А8 Договору);

- Позичальник щомісячно оплачує Банку винагороду за кредитне обслуговування у розмірі 0,79% річних від суми зазначеного у п. А.2 цього договору ліміту у поточну дату сплати процентів. Сплата винагороди здійснюється у гривні. Розрахунок здійснюється щоденно. Нарахування винагороди здійснюється у дату сплати (п. А10 Договору);

- Позичальник сплачує Банку винагороду за управління фінансовим інструментом у розмірі 0,00% процентів річних від суми встановленого у п. А.2 цього Договору ліміту. Сплата винагороди здійснюється у гривні. Нарахування винагороди здійснюється у дату сплати. Датою сплати є дата встановлення, а також дата збільшення ліміту по цьому Договору. Рахунок для сплати винагороди UA843077700000029095212121211 (п. А11 Договору).

На виконання умов кредитного договору позивач надав відповідачу кредит у сумі 300 000,00грн, що підтверджується меморіальним ордером №TR.17003042.65905.64999 від 05.03.2021 та банківською випискою, що містяться в матеріалах справи.

Однак, як зазначає позивач, всупереч умовам Кредитного договору Позичальник не виконував взяті на себе договірні зобов`язання та не здійснював погашення кредитної заборгованості.

Згідно до п. 2.3.2 Договору, при настанні будь-якої з наступних подій: порушенні Позичальником будь-якого із зобов`язань, передбачених умовами цього Договору, у т.ч. у випадку порушення цільового використання кредиту, Банк на свій розсуд має право змінити умови цього Договору - зажадати від Позичальника дострокове повернення кредиту, сплати процентів за його користування, виконання інших зобов`язань за цим Договором у повному обсязі шляхом відправлення повідомлення. При цьому згідно зі ст. 212, 611, 651 ЦКУ за зобов`язаннями, терміни виконання яких не наступили, терміни вважаються такими, що наступили, у зазначену у повідомленні дату. У цю дату Позичальник зобов`язується повернути Банку суму кредиту у повному обсязі, проценти за фактичний строк його користування, повністю виконати інші зобов`язання за цим Договором.

У зв`язку із порушенням відповідачем графіку повернення кредиту позивач звернувся до відповідача із вимогою від 07.03.2023 про сплату простроченої заборгованості за кредитом в сумі 373 268,63грн до 14.03.2023. Однак вказана вимога була залишена відповідачем без реагування, що стало підставою для звернення позивача до суду з даним позовом.

Позивач прохає суд стягнути з відповідача 275 942,36грн заборгованості за наданим кредитом та 1346,44грн залишку заборгованості по процентам (розрахунок заборгованості долучений до матеріалів справи).

При прийнятті рішення суд виходив із наступного.

Згідно ст. 11 Цивільного кодексу (далі - ЦК) України, цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

У відповідності до ст. 509 ЦК України, ст. 173 Господарського кодексу України, в силу господарського зобов`язання, яке виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання, один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Згідно зі статтею 629 ЦК України, договір є обов`язковим до виконання сторонами.

Суд при вирішенні спору враховує, що правовідносини, що склалися між сторонами, регулюються нормами про кредитний договір.

Згідно з ч. ч. 1, 2 ст. 1054 Цивільного кодексу України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірах та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти. До відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфа 1 глави 71 Цивільного кодексу України, якщо інше не встановлено цим параграфом і не випливає із суті кредитного договору.

З матеріалів справи вбачається, що на виконання умов договору відповідач (Позичальник) 05.03.2021 отримав від позивача кредитні кошти в межах кредитного ліміту в сумі 300 000,00грн, що підтверджується меморіальним ордером №TR.17003042.65905.64999 від 05.03.2021.

Згідно зі ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України, зобов`язання повинні виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов і вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від виконання зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Матеріалами справи підтверджено, що банк належним чином виконав свої зобов`язання в частині надання відповідачу кредитних коштів, внаслідок чого у позичальника виник обов`язок погашення кредитів та відсотків за користування кредитом.

Із змісту п.1 ст.1048 Цивільного кодексу України вбачається, що позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України.

Відповідно до п.п. 2.2.2.-2.2.3 Кредитного договору, Позичальник зобов`язується сплатити проценти за користування кредитом відповідно до п.п. 4.1., 4.2., 4.3. Кредитного договору та повернути кредит у терміни встановлені п.п. 12, 2.2.14, 2.3.2 цього Договору.

Пунктом 1 ст. 1049 Цивільного кодексу України зазначено, що позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором.

Водночас, відповідач не виконав взяті на себе за умовами договору зобов`язання і не здійснював погашення кредиту та відсотків по ньому, у зв`язку з цим, заборгованість відповідача перед позивачем станом на 25.03.2023 складає 277 288,80грн, з яких 275 942,36грн заборгованість за кредитом та 1 346,44 грн заборгованості за відсотками.

Як вже зазначалось, п. 2.3.2 Договору сторони погодили, при настанні будь-якої з наступних подій: порушенні Позичальником будь-якого із зобов`язань, передбачених умовами цього Договору, у т.ч. у випадку порушення цільового використання кредиту, Банк на свій розсуд має право змінити умови цього Договору - зажадати від Позичальника дострокове повернення кредиту, сплати процентів за його користування, виконання інших зобов`язань за цим Договором у повному обсязі шляхом відправлення повідомлення.

Позивачем вживались заходи досудового врегулювання спору, шляхом направлення позичальнику Вимоги від 07.03.2023 про виконання грошових зобов`язань за кредитним договором, однак погашення наявної заборгованості з боку відповідача не відбулось.

Враховуючи порушення відповідачем графіку погашення кредиту, процентів та комісійних, позивач звернувся до відповідача із вимогою від 07.03.2023 про сплату простроченої заборгованості за кредитом та із посиланням на п. 2.3.2 та п. А3 Договору змінив його умови в частині зміни терміну повернення кредиту - до 14.03.2023.

Відповідач заборгованість за кредитом та процентами не погасив, що стало підставою для звернення позивача з відповідним позовом до суду про стягнення наявної заборгованості станом на 25.03.2023 в сумі 277 288,80грн, з яких 275 942,36грн загальний залишок заборгованості за наданим кредитом (тіло кредиту) та 1346,44грн залишок заборгованості по процентам (розрахунок заборгованості в матеріалах справи).

Відповідно до п.1 ст.530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Дослідивши обставини спору, судом було встановлено факт неналежного виконання ТОВ "Сеієра" прийнятих на себе зобов`язань за Кредитним договором №20.57.0000000213 від 05.03.2021, що підтверджується наявними в матеріалах справи доказами, які не спростовані відповідачем.

Відповідно до ч. 1 ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Враховуючи вищевикладене, вимоги позивача про стягнення заборгованості за кредитом в сумі 275 942,36грн є правомірною та обґрунтованою, строк виконання відповідачем своїх грошових зобов`язань за Договором є таким, що настав, відтак підлягає задоволенню у повному обсязі.

Перевіривши здійснений позивачем розрахунок заборгованості за процентами в сумі 1346,44грн, суд дійшов висновку про їх обґрунтованість, враховуючи умови укладеного договору та приписи ст. 526, 1048, 1054 ЦК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

За приписами ч. 1 ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Статтею 76 Господарського процесуального кодексу України визначено, що належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідно до ч. 1 ст. 77 Господарського процесуального кодексу України обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

На підставі ст. 86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Враховуючи вищевикладене, позовні вимоги підлягають задоволенню - повністю.

Судові витрати відповідно до п.2 ч.1 ст.129 ГПК України покладаються на відповідача.

Керуючись ст. ст. 126, 129 (ч. 1), 232-233, 237-238 ГПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Сеієра" (б. Боровиковського В., буд. 3, кв. 38, м. Полтава, 36023, код ЄДРПОУ 43520030) на користь Акціонерного банку "Акцент-Банк" (вул. Батумська, буд. 11, м. Дніпро, 49074, код ЄДРПОУ 14360080) 275942,36грн - заборгованості за наданим кредитом, 1346,44грн - заборгованості за процентами, 4159,33грн - витрат по сплаті судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду (ч.1,2 ст.241 ГПК України). Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції (ст. 256, 257 ГПК України).

Суддя Паламарчук В.В.

СудГосподарський суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення29.08.2023
Оприлюднено31.08.2023
Номер документу113087709
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань банківської діяльності кредитування

Судовий реєстр по справі —917/769/23

Судовий наказ від 13.10.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Паламарчук В.В.

Рішення від 29.08.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Паламарчук В.В.

Ухвала від 24.05.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Паламарчук В.В.

Ухвала від 12.05.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Паламарчук В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні