Ухвала
від 29.08.2023 по справі 926/2420/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

58000, м. Чернівці, вул. О.Кобилянської, 14, тел. 55-09-34, е-mail: inbox@cv.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

29 серпня 2023 року Справа № 926/2420/23

Господарський суд Чернівецької області у складі судді Ковальчук Т.І., розглянувши у підготовчому засіданні справу за позовом

Товариства з обмеженою відповідальністю ДІАРПРОМ, м. Дніпро,

до Товариства з обмеженою відповідальністю АЛЕАНДА, м. Чернівці,

про стягнення заборгованості за договором поставки на суму 1591734,30 грн.,

за участю секретаря судового засідання Гаврилюк І.С.,

представників сторін:

позивача Гончаренко В.О., адвокат, ордер серія АЕ № 1199482 від 02.06.2023,

відповідача Решетов В.В., адвокат, ордер серія СЕ № 1065303 від 10.07.2023,

ВСТАНОВИВ :

Товариство з обмеженою відповідальністю ДІАРПРОМ, м. Дніпро, звернулося до Господарського суду Чернівецької області із сформованою в системі Електронний суд позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю АЛЕАНДА, м. Чернівці, про стягнення заборгованості за договором поставки на суму 1591734,30 грн.

Позовні вимоги обгрунтовані тим, що відповідач протермінував строк поставки генераторної установки FEDERAL FMJ 500 kVa, крім того, товар виявився неякісним, у зв`язку з чим позивач повернув за власний рахунок товар і відповідно до чинного законодавства та умов укладеного з ТОВ АЛЕАНДА договору поставки набув права вимагати від відповідача повернення вартості товару в сумі 1477200,00 грн. та сплати 12141,34 грн. пені за порушення строків поставки, 35673,21 грн. інфляційних втрат, 13719,75 грн. 3% річних і 53000,00 грн. витрат на повернення неякісного товару.

Ухвалою суду від 20.06.2023 відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження за участю представників сторін, підготовче засідання призначено на 11.07.2023, сторонам встановлено строки для подання відзиву на позов і відповіді на відзив.

Ухвалою від 27.06.2023 задоволено заяву представника ТОВ ДІАРПРОМ адвоката Григоренка В.О. від 27.06.2023 про участь у судовому засіданні 11.07.2023 в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та системи відеоконференцзв`язку ЕasуСоn.

Ухвалою від 11.07.2023 відповідачеві продовжено строк для подання відзиву на позов до 08.08.2023, позивачеві встановлено новий строк для подання відповіді на відзив до 14.08.2023, підготовче засідання відкладено на 15.08.2023 у режимі відеоконференції з представником позивача поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

У встановлені судом строки відповідач подав відзив на позовну заяву, а позивач відповідь на відзив.

Ухвалою від 15.08.2023 продовжено строк підготовчого провадження до 20.09.2023, розгляд справи відкладено на 29.08.2023 у режимі відеоконференції з представником позивача.

18.08.2023 позивач подав сформоване в системі Електронний суд клопотання про витребування доказів, а саме просить витребувати з Головного управління ДПС у Чернівецькій області Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків-фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного податку за перший квартал 2023 року ТОВ АЛЕАНДА з додатками 1 (Д1) Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам за січень, лютий і березень 2023 року. Необхідність даного доказу позивач обгрунтував тим, що акт від 21.01.2023 про недоліки товару складено за участі працівника відповідача, прізвище якого у позовній заяві вказано як ОСОБА_1 , а згодом прочитано як ОСОБА_2 , тому з метою доведення обставин, на які посилається позивач, є потреба у витребуванні в ГУ ДПС Чернівецької області зазначеного вище Податкового розрахунку сум доходу з додатком 1 (Д1), що може підтвердити або спростувати факт трудових відносин між відповідачем і вказаною особою та приналежність останньої до складання спірного акту від 21.01.2023. У клопотанні позивач зазначив, що у нього немає доказів трудових відносин між відповідачем і особою з ПІБ ОСОБА_2 , а самостійно отримати ці докази у ГУ ДПС Чернівецької області він не може з огляду на відповідні положення Законів України Про інформацію та Про доступ до публічної інформації і Податкового кодексу України.

У підготовчому засіданні 29.08.2023 представник позивача просив задовольнити клопотання про витребування доказів, пояснив, що після ознайомлення з відзивом на позов, враховуючи заперечення відповідача проти участі його представника у складанні акту від 21.01.2023 та доводи про відсутність працівника з прізвищем Мецеза, позивач встановив, що за текстом акту прізвищем представника відповідача може бути ОСОБА_2 , відтак, існує потреба у витребуванні доказів, які можуть підтвердити, що особа з таким прізвищем перебувала в трудових відносинах з відповідачем і могла брати участь у складанні акту, при цьому, самостійно надати такі докази позивач не може з огляду на законодавчі норми, що регулюють порядок надання інформації про особу.

Представник відповідача проти задоволення клопотання позивача заперечив, пояснив, що акт від 21.01.2023 взагалі не стосується справи, працівників з прізвищами Мецеза і Мирза на ТОВ АЛЕАНДА немає, інформація про доходи працівників є особистою та чуттєвою, а у випадку її витребування судом може стати відомою необмеженому колу осіб, що є недопустимим.

Заслухавши пояснення учасників судового засідання, розглянувши клопотання позивача про витребування доказів, матеріали справи, суд виходить з наступного.

Відповідно до статті 13 ГПК України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість:

1) керує ходом судового процесу;

2) сприяє врегулюванню спору шляхом досягнення угоди між сторонами;

3) роз`яснює у разі необхідності учасникам судового процесу їхні процесуальні права та обов`язки, наслідки вчинення або невчинення процесуальних дій;

4) сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом;

5) запобігає зловживанню учасниками судового процесу їхніми правами та вживає заходів для виконання ними їхніх обов`язків.

Згідно норми статті 15 ГПК України суд визначає в межах, встановлених цим Кодексом, порядок здійснення провадження у справі відповідно до принципу пропорційності, враховуючи: завдання господарського судочинства; забезпечення розумного балансу між приватними й публічними інтересами; особливості предмета спору; ціну позову; складність справи; значення розгляду справи для сторін, час, необхідний для вчинення тих чи інших дій, розмір судових витрат, пов`язаних із відповідними процесуальними діями, тощо.

Статтею 42 Господарського процесуального кодексу України передбачено право учасників справи, зокрема, на подання доказів.

Положеннями статті 81 ГПК України унормовано, що учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом, зазначивши, який доказ витребовується, та обставини і аргументи, які він може підтвердити або спростувати, підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа та заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази (ч. 4 ст. 81 ГПК України).

Позивач просить витребувати у ГУ ДПС у Чернівецькій області Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків-фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного податку (правильно внеску, суд) за перший квартал 2023 року ТОВ АЛЕАНДА з додатками 1 (Д1) Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам за січень, лютий і березень 2023 року як доказ, за допомогою якого можна встановити факт трудових відносин між відповідачем і особою з прізвищем ОСОБА_2 , яка зазначена представником ТОВ АЛЕАНДА в акті від 21.01.2023 року про недоліки Дизель генератора 29112035, яким (актом) позивач обгрунтовує свої вимоги.

Відповідач у відзиві і його представник у засіданні 29.08.2023 пояснив, що працівників з прізвищами ОСОБА_3 і ОСОБА_4 у ТОВ АЛЕАНДА немає.

Відтак, дійсно, існує потреба у встановленні факту, чи складено акт від 21.01.2023 за участю представника ТОВ АЛЕАНДА з прізвищем ОСОБА_2 .

Доказами, на підставі яких можливо встановити даний факт, є саме Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків-фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску з додатком 1 (Д1) Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам І квартал 2023 року, в яких містяться відомості про працівників ТОВ АЛЕАНДА у період, коли було підписано акт від 21.01.2023 .

Однак позивач не може надати даний доказ з об`єктивних причин, а саме у зв`язку з існуючими законодавчими обмеженнями в отриманні інформації про особу.

Відповідно до частин 1, 2 статті 11 Закону України Про інформацію інформація про фізичну особу (персональні дані) це відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована. Не допускаються збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та захисту прав людини. До конфіденційної інформації про фізичну особу належать, зокрема, дані про її національність, освіту, сімейний стан, релігійні переконання, стан здоров`я, а також адреса, дата і місце народження.

Кожному забезпечується вільний доступ до інформації, яка стосується його особисто, крім випадків, передбачених законом.

За статтею 16 цього Закону податкова інформація це сукупність відомостей і даних, що створені або отримані суб`єктами інформаційних відносин у процесі поточної діяльності і необхідні для реалізації покладених на контролюючі органи завдань і функцій у порядку, встановленому Податковим кодексом України. Правовий режим податкової інформації визначається Податковим кодексом України та іншими законами.

Відповідно до пункту 1 частини 3 статті 10 Закону України Про доступ до публічної інформації розпорядники інформації, які володіють інформацією про особу, зобов`язані надавати її безперешкодно і безкоштовно на вимогу осіб, яких вона стосується, крім випадків, передбачених законом.

Контролюючі органи ДПС України та її територіальні органи, згідно з чинним законодавством можуть надавати інформацію про платників податків третім особам лише у межах та у спосіб, передбачений Законами України Про інформацію, Про доступ до публічної інформації, Про захист персональних даних, а також Податкового кодексу України.

Так, відповідно до підпункту 21.1.6 пункту 21.1 статті 21 Податкового кодексу України посадові та службові особи контролюючих органів зобов`язані не допускати розголошення інформації з обмеженим доступом, що одержується, використовується, зберігається під час реалізації функцій, покладених на контролюючі органи.

Таким чином, позивач дійсно не має змоги самостійно надати докази, які просить витребувати у ГУ ДПС у Чернівецькій області.

Заперечення представника відповідача, що акт від 21.01.2023 року не стосується справи, суд відхиляє, оскільки належність і допустимість доказів, а також їх достовірність (статті 76-78 ГПК України) суд оцінює під час розгляду справи по суті, а не в підготовчому засіданні, одним із завдань якого і є визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання доказів (п. 3 ч. 1 ст. 177 ГПК України).

Щодо твердження представника відповідача, що витребування доказів, які містять особисту інформацію про працівників ТОВ АЛЕАНДА, про їх персональні дані, ідентифікаційні коди, нарахування заробітної плати, є неприпустимим, позаяк така інформація є істотною і надто чутливою для цих фізичних осіб і доступ до неї інших осіб в межах даної судової справи може завдати їм шкоди, суд зазначає, що відповідно до частини 5 статті 9 Господарського процесуального кодексу України при розкритті інформації щодо справи, передбаченої частинами третьою та четвертою цієї статті, не можуть бути оприлюднені такі відомості:

1) місце проживання або перебування фізичних осіб із зазначенням адреси, номери телефонів чи інших засобів зв`язку, адреси електронної пошти, реєстраційні номери облікової картки платника податків, реквізити документів, що посвідчують особу, унікальні номери запису в Єдиному державному демографічному реєстрі;

2) реєстраційні номери транспортних засобів;

3) номери рахунків у банках, інших фінансових установах, небанківських надавачах платіжних послуг, номери платіжних карток, електронних гаманців в емітентах електронних грошей;

4) інформація, для забезпечення захисту якої розгляд справи або вчинення окремих процесуальних дій відбувалися в закритому судовому засіданні. Такі відомості замінюються літерними або цифровими позначеннями.

При цьому, статтею 27 Закону України Про інформацію, статтею 24 Закону України Про доступ до публічної інформації за порушення законодавства про інформацію передбачено дисциплінарну, цивільно-правову, адміністративну або кримінальну відповідальність згідно із законами України.

За таких обставин суд доходить до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання позивача про витребування доказів та про відкладення підготовчого засідання.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2, 7, 13, 15, 81, 177, 197, 202, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю ДІАРПРОМ від 18.08.2023 про витребування доказів задовольнити.

2. Витребувати у Головного управління ДПС у Чернівецькій області докази: Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків-фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску за перший квартал 2023 року Товариства з обмеженою відповідальністю АЛЕАНДА (58022, м. Чернівці, вул. Аксеніна Василя, 21/1, код ЄДРПОУ 38701862) з додатками 1 (Д1) Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам за січень, лютий і березень 2023 року.

Встановити ГУ ДПС у Чернівецькій області строк для подання до Господарського суду Чернівецької області витребуваних доказів до 14 вересня 2023 року.

3. Розгляд справи в підготовчому засіданні відкласти на 10-00 год. 19 вересня 2023 року в режимі відеоконференції з представником позивача Григоренком Віктором Олександровичем поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного цифрового підпису за допомогою онлайн сервісу відеозв`язку easycon.com.ua.

Пошук в мережі Інтернет онлайн сервісу відеозв`язку easycon.com.ua здійснюється за посиланням: https://easycon.com.ua.

Суддя Т.І.Ковальчук

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://cv.arbitr.gov.ua/sud5027/.

СудГосподарський суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення29.08.2023
Оприлюднено31.08.2023
Номер документу113088123
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг

Судовий реєстр по справі —926/2420/23

Ухвала від 12.01.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ковальчук Тетяна Іванівна

Ухвала від 28.12.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Малех Ірина Богданівна

Ухвала від 30.11.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Малех Ірина Богданівна

Повістка від 22.11.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ковальчук Тетяна Іванівна

Ухвала від 07.11.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ковальчук Тетяна Іванівна

Рішення від 01.11.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ковальчук Тетяна Іванівна

Ухвала від 26.10.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ковальчук Тетяна Іванівна

Ухвала від 04.10.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ковальчук Тетяна Іванівна

Ухвала від 19.09.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ковальчук Тетяна Іванівна

Ухвала від 29.08.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ковальчук Тетяна Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні