Рішення
від 28.08.2023 по справі 620/8449/23
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 серпня 2023 року Чернігів Справа № 620/8449/23

Чернігівський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Заяць О.В., розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження справу за адміністративним позовом Головного управління ДПС у Чернігівській області до товариства з обмеженою відповідальністю "Пассавто ЛТД" про стягнення суми податкового боргу,

У С Т А Н О В И В:

Головне управління ДПС у Чернігівській області звернулось до суду з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «Пассавто ЛТД», у якому просить:

стягнути в дохід бюджету з рахунків товариства з обмеженою відповідальністю «Пассавто-ЛТД» (код ЄДРПОУ 32601577) в банках, що обслуговують такого платника податків, кошти у сумі 29 318,41 (двадцять дев`ять тисяч триста вісімнадцять гривень 41 коп.) гривень для погашення податкового боргу по єдиному податку з юридичних осіб третьої групи на рахунок UA878999980314070698000025739; отримувач - ГУК у Черніг.обл/тг мЧернігів/18050300, код ЄДРПОУ - 37972475, банк отримувача - Казначейство України (ел. адм. подат.).

В обґрунтування позовних вимог позивачем зазначено, що відповідач є платником податків і зобов`язаний сплачувати належні суми податків і зборів (обов`язкових платежів) у встановлені законодавством терміни, однак всупереч вимогам статті 16 Податкового кодексу України, відповідач несвоєчасно та не в повному обсязі вносить податки до бюджету, внаслідок чого має податковий борг в загальному розмірі 29 318,41 грн.

Ухвалою судді Чернігівського окружного адміністративного суду від 29.06.2023 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження, за наявними у справі матеріалами. Ухвалою судді надано термін для подання відзиву на позов, відповіді на відзив та заперечень.

Ухвала суду, яка направлена відповідачу рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення, повернулася до суду із довідкою про причини повернення «за закінченням терміну зберігання».

Відповідно до частини одинадцятої статті 126 Кодексу адміністративного судочинства України у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Відповідно до частини шостої статті 162 КАС України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, судом встановлено наступне.

Згідно даних Єдиного Державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 21.08.2003 року зареєстровано в якості юридичної особи товариство з обмеженою відповідальністю «Пассавто-ЛТД» (скорочена назва підприємства-ТОВ «Пассавто-ЛТД»), про що внесено відповідний запис про проведення державної реєстрації юридичної особи за №10641200000001015.

Як платник податків на податковому обліку в Чернігівській ДПІ Головного управління ДПС у Чернігівській області ТОВ «Пассавто-ЛТД» перебуває з 01.09.2003 року.

Відповідно до статті 67 Конституції України кожен зобов`язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом. Відповідач у відповідності до пункту 15.1 статті 15 Податкового кодексу України є платником податку та згідно підпунктів 16.1.3, 16.1.4 пункту 16.1 статті 16 цього Кодексу зобов`язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов`язані з обчисленням і сплатою податків та зборів, сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Підпунктом 14.1.39 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України встановлено, що грошове зобов`язання платника податків - сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету як податкове зобов`язання та/або штрафну (фінансову) санкцію, що справляється з платника податків у зв`язку з порушенням ним вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, а також санкції за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Відповідно до підпункту 14.1.156 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України податкове зобов`язання - сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у податковому векселі та не сплачена в установлений законом строк).

Згідно підпункту 14.1.175 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України податковий борг - сума узгодженого грошового зобов`язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов`язання.

Станом на 08.06.2023 року за ТОВ «Пассавто-ЛТД» обліковується податковий борг у розмірі 29318,41 грн., по єдиному податку з юридичних осіб третьої групи (основний платіж).

Податковий борг по єдиному податку з юридичних осіб підтверджується наступними документами:

- податковою декларацією по єдиному податку з юридичних осіб за І квартал 2022 року №17873005 від 22.05.2022, де відповідач самостійно визначив податкові зобов`язання по єдиному податку з юридичних осіб на загальну суму 29320 грн., термін сплати 22.05.2022 року, але в зв`язку із наявністю переплати по єдиному податку з юридичних осіб у розмірі 1,59 грн., не погашеними залишилось зобов`язання в сумі 29318 грн. 41 коп.

Підстави нарахування, а також розмір податкового боргу підтверджуються інтегрованими картками платника, які відповідно до Наказу Міністерства фінансів України від 12.01.2021 року № 5 «Про затвердження Порядку ведення податковими органами оперативного обліку податків, зборів, платежів та єдиного внеску на загально обов`язкове державне соціальне страхування» (зареєстрований в Міністерстві юстиції 15 березня 2021 р. за N321/35943) ведуться з метою обліку нарахованих і сплачених сум податків та зборів, містять інформацію про облікові операції та облікові показники, які характеризують стан розрахунків платника податків з бюджетами та цільовими фондами за відповідним видом платежу.

З огляду на викладене, ІКП є належним та допустимим доказом, що підтверджує наявну заборгованість відповідача з податків і зборів.

У строк, встановлений пунктом 57.1 статті 57 ПК України відповідач узгоджені податкові зобов`язання у повному обсязі не виконав.

Згідно пунктів 59.1, 59.3, 59.5 статті 59 Податкового кодексу України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов`язання в установлені законодавством строки, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення. Податкова вимога надсилається не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати суми грошового зобов`язання. У разі якщо у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується (зменшується), погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення. У разі якщо після направлення (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилася, але податковий борг не був погашений в повному обсязі, податкова вимога додатково не надсилається (не вручається).

За приписами пункту 58.3 статті 58 Податкового кодексу України податкове повідомлення-рішення вважається надісланим (врученим) платнику податків, якщо його передано посадовій особі такого платника податків під розписку або надіслано листом з повідомленням про вручення. У разі коли пошта не може вручити платнику податків податкове повідомлення-рішення або податкові вимоги, або рішення про результати розгляду скарги через відсутність за місцезнаходженням посадових осіб, їх відмову прийняти податкове повідомлення-рішення або податкову вимогу, або рішення про результати розгляду скарги, незнаходження фактичного місця розташування (місцезнаходження) платника податків або з інших причин, податкове повідомлення-рішення або податкова вимога, або рішення про результати розгляду скарги вважаються врученими платнику податків у день, зазначений поштовою службою в повідомленні про вручення із зазначенням причин невручення.

На виконання вказаних норм позивачем надіслано відповідачу за його місцезнаходженням податкову вимогу форми «Ю» від 13.04.2023 року №0001106-1302-2501. Зазначена податкова вимога була повернута за закінченням терміну зберігання.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що податковий борг у розмірі 29 318,41 грн не сплачено, а передбачені чинним законодавством заходи не призвели до погашення вказаного податкового боргу.

Відповідно до пункту 87.11 статті 87 Податкового кодексу України орган стягнення звертається до суду з позовом про стягнення суми податкового боргу платника податку - фізичної особи. Стягнення податкового боргу за рішенням суду здійснюється державною виконавчою службою відповідно до закону про виконавче провадження.

Таким чином, з урахуванням того, що податкова заборгованість у розмірі 29 318,41 у встановлені законодавством строки відповідачем не сплачена, доказів погашення зазначеної заборгованості станом на день розгляду цього спору не надано, суд доходить висновку, що позовні вимоги Головного управління ДПС у Чернігівській області є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню повністю.

Оскільки спір вирішено на користь суб`єкта владних повноважень, а також за відсутності витрат позивача суб`єкта владних повноважень, пов`язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір), відповідно до статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України, стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст. ст.139, 227, 241-243, 246, 250 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

В И Р І Ш И В:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути в дохід бюджету з рахунків товариства з обмеженою відповідальністю «Пассавто-ЛТД» (код ЄДРПОУ 32601577) в банках, що обслуговують такого платника податків, кошти у сумі 29 318,41 (двадцять дев`ять тисяч триста вісімнадцять гривень 41 коп.) гривень для погашення податкового боргу по єдиному податку з юридичних осіб третьої групи на рахунок UA878999980314070698000025739; отримувач - ГУК у Черніг.обл/тг мЧернігів/18050300, код ЄДРПОУ - 37972475, банк отримувача - Казначейство України (ел. адм. подат.).

Рішення суду набирає законної сили в порядку статті 255 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржене до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту рішення суду. Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Позивач: Головне управління ДПС у Чернігівській області, вул.Реміснича, буд.11,м.Чернігів,14000, код ЄДРПОУ ВП: 44094124.

Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю "Пассавто ЛТД", пр. Перемоги,95-а,Чернігів,14000, код ЄДРПОУ: 32601577.

Повний текст рішення суду виготовлений 28 серпня 2023 року.

Суддя О.В. Заяць

Дата ухвалення рішення28.08.2023
Оприлюднено31.08.2023
Номер документу113099179
СудочинствоАдміністративне
Сутьвиконавче провадження. Таким чином, з урахуванням того, що податкова заборгованість у розмірі 29 318,41 у встановлені законодавством строки відповідачем не сплачена, доказів погашення зазначеної заборгованості станом на день розгляду цього спору не надано, суд доходить висновку, що

Судовий реєстр по справі —620/8449/23

Рішення від 28.08.2023

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Заяць О.В.

Ухвала від 29.06.2023

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Заяць О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні