Рішення
від 25.08.2023 по справі 740/5079/22
НІЖИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 740/5079/22

Провадження № 2-др/740/18/23

Д О Д А Т К О В Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 серпня 2023 року м. Ніжин

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області в складі:

головуючого судді Шевченко І. М.,

за участю секретаря судового засідання Гусєвої Я. А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву представника позивача Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Наша оселя 8» - адвоката Вертелецької Лесі Анатоліївни про ухвалення додаткового рішення в цивільній справі за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Наша оселя 8» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за послугу з управління багатоквартирним будинком,

установив:

Рішенням Ніжинського міськрайонного суду Чернігівської області від 09 серпня 2023 року зазначений позов задоволено в повному обсязі; стягнуто з відповідача на користь позивача заборгованість у загальному розмірі 15 245,81 грн та судові витрати зі сплати судового збору в сумі 2481 грн.

До ухвалення судового рішення у справі представник позивача - адвокат Вертелецька Л. А. в заяві повідомила про намір подати докази на підтвердження розміру витрат, які позивач сплатив або має сплатити у зв`язку з розглядом справи.

14.08.2023 ОСОБА_2 подала заяву про ухвалення додаткового рішення, надала документи щодо витрат на правничу допомогу та просила стягнути з відповідача на користь позивача витрати на правничу допомогу в розмірі 5025,00 грн. Так, надано договір про надання правової допомоги б/н від 26.09.2022, додаткову угоду до договору про надання правової допомоги від 10.08.2023, акт про надання правової допомоги та розрахунок гонорару від 10.08.2023, платіжну інструкцію № 338 від 10.08.2023, згідно з якою вартість послуг становить 5025,00 грн.

Згідно з указаними документами 26.09.2022 між адвокатом Вертелецькою Л. А. та ОСББ «Наша оселя 8» в особі голови правління Хуртовського В. Г. укладено договір про надання правової допомоги, згідно з умовами якого адвокат зобов`язується за завданням клієнта надати йому послуги, пов`язані з юридичним обслуговуванням діяльності клієнта (юридичні послуги) в обсязі та на умовах, передбаченими цим договором та відповідними додатковими угодами до нього, а клієнт зобов`язується оплатити виконані адвокатом юридичні послуги в розмірі, у строки та в порядку, встановлені чинним законодавством та умовами договору. Вартість послуг та порядок їх оплати визначається сторонами в додаткових угодах. Перелік послуг, які фактично надані адвокатом клієнту, зазначаються адвокатом в акті про надання правової допомоги разом з іншою інформацією, необхідною для складання акта. Складений адвокатом акт про надання правової допомоги надається клієнту для його перевірки, узгодження та підписання. Сторони узгодили суму адвокатського гонорару, який визначається як добуток вартості години роботи адвоката на кількість втраченого часу на надання правової допомоги. Вартість години роботи адвоката становить 10 % мінімальної заробітної плати станом на 01.01.2023 року: 6700,00 грн х 10 % = 670,00 грн.

Відповідно до акта про надання правової допомоги та розрахунок гонорару ОСОБА_2 від 10 серпня 2023 року обсяг наданої правової допомоги клієнту - ОСББ «Наша оселя 8» у цивільній справі № 740/5079/22, а саме: вивчення наданих документів, консультації по справі, складання позовної заяви - 7 год. 30 хв., що становить 5025,00 грн.

Статтею 270 ЦПК України встановлено, що суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо: 1) стосовно певної позовної вимоги, з приводу якої сторони подавали докази і давали пояснення, не ухвалено рішення; 2) суд, вирішивши питання про право, не зазначив точної грошової суми, присудженої до стягнення, або майно, яке підлягає передачі, або дії, що треба виконати; 3) судом не вирішено питання про судові витрати; 4) суд не допустив негайного виконання рішення у випадках, встановлених статтею 430 цього Кодексу. Заяву про ухвалення додаткового рішення може бути подано до закінчення строку на виконання рішення. Суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів із дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення. У разі необхідності суд може викликати сторони або інших учасників справи в судове засідання. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви. Додаткове рішення або ухвалу про відмову в прийнятті додаткового рішення може бути оскаржено.

Оскільки сторони в судове засідання не викликалися, а згідно зі ст. 270 ЦПК України неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви, то визнано за можливе розглянути заяву на підставі наявних у справі матеріалів.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: 1) у разі задоволення позову - на відповідача; 2) у разі відмови в позові - на позивача; 3) у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Згідно із ч. 8 ст. 141 ЦПК України розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

До складу витрат на правничу допомогу включаються: гонорар адвоката за представництво в суді; інша правнича допомога, пов`язана з підготовкою справи до розгляду; допомога, пов`язана зі збором доказів; вартість послуг помічника адвоката; інша правнича допомога, пов`язана зі справою.

Витрати на правничу допомогу визначаються сукупністю таких документів: договором про надання правничої допомоги та відповідними доказами щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною.

Для визначення розміру витрат на правничу допомогу учасник справи має подати (окрім договору про надання правничої допомоги) детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом (для визначення розміру гонорару, що сплачений або підлягає сплаті) та опис здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат має бути співмірним зі складністю справи та виконаних адвокатом (професійна правнича допомога) робіт; часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт; обсягом наданих адвокатом послуг; ціною позову та значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи та репутацію сторони або публічним інтересом до справи. У разі недотримання вимог співмірності, за клопотанням іншої сторони, суд може зменшити розмір витрат на правничу допомогу, які підлягають розподілу між сторонами.

У постанові Великої Палати Верховного Суду від 16.11.2022 у справі № 922/1964/21 зауважено, що не є обов`язковими для суду зобов`язання, які склалися між адвокатом та клієнтом у контексті вирішення питання про розподіл судових витрат. Вирішуючи останнє, суд повинен оцінювати витрати, що мають бути компенсовані за рахунок іншої сторони, ураховуючи як те, чи були вони фактично понесені, так і оцінювати їх необхідність. Подібний висновок викладений і в постанові Великої Палати Верховного Суду від 12.05.2020 у справі № 904/4507/18.

При визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру з огляду на конкретні обставини справи та фінансового стану обох сторін (п. 21 додаткової постанови Великої Палати Верховного Суду від 19.02.2020 у справі № 755/9215/15-ц, пункт 5.40 постанови Великої Палати Верховного Суду від 12.05.2020 у справі № 904/4507/18).

Європейський суд з прав людини, присуджуючи судові витрати на підставі статті 41 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, застосовує аналогічний підхід та вказує, що заявник має право на компенсацію судових та інших витрат, якщо вони були фактичними і неминучими, а їхній розмір - обґрунтованим (див. mutatis mutandis рішення ЄСПЛ у справі «East/West Alliance Limited» проти України" від 23 січня 2014 року (East/West Alliance Limited v. Ukraine, заява № 19336/04, § 268).

Крім того, у рішенні ЄСПЛ у справі «Лавентс проти Латвії» зазначено, що відшкодовуються лише витрати, які мають розумний розмір.

З урахуванням викладеного суд вважає, що витрати на правничу допомогу в розмірі 5025,00 грн з урахуванням конкретних обставин справи не відповідають критерію реальності таких витрат, розумності їхнього розміру, а також суперечить принципу розподілу таких витрат, оскільки перевіряючи детальний опис виконаних робіт, наданий представником позивача, з матеріалами справи вбачається відсутність співмірності з часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт та їх необхідністю, обсягом виконаної адвокатом роботи та участю адвоката в судових засіданнях.

Суд дійшов висновку, що витрати на правничу допомогу в розмірі 3 000,00 грн відповідатимуть критеріям реальності таких витрат, розумності їхнього розміру з урахуванням конкретних обставин справи, що є співмірним зі складністю справи, а також обсягом наданих адвокатом послуг, а тому заява представника позивача - адвоката Вертелецької Л. А. підлягає частковому задоволенню.

Керуючись ст. 13, 133, 137, 141, 258, 263-265, 270 ЦПК України, суд

ухвалив:

Заяву представника позивача Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Наша оселя 8» - адвоката Вертелецької Лесі Анатоліївни - задовольнити частково.

Ухвалити у справі додаткове рішення, яким стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ; РНОКПП НОМЕР_1 ; АДРЕСА_1 ) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Наша оселя 8» (вул. 3-й Мікрорайон, 8, м. Ніжин, Чернігівська область; ЄДРПОУ 42995117) витрати на правничу допомогу в сумі 3 000 (три тисячі) гривень.

Додаткове рішення суду може бути оскаржене до Чернігівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення додаткового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії додаткового рішення суду.

Додаткове рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги додаткове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя І. М. Шевченко

Дата ухвалення рішення25.08.2023
Оприлюднено31.08.2023
Номер документу113105455
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за послугу з управління багатоквартирним будинком

Судовий реєстр по справі —740/5079/22

Постанова від 06.12.2023

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Шитченко Н. В.

Постанова від 06.12.2023

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Шитченко Н. В.

Ухвала від 17.11.2023

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Шитченко Н. В.

Ухвала від 17.11.2023

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Шитченко Н. В.

Ухвала від 13.10.2023

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Шитченко Н. В.

Ухвала від 28.09.2023

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Шитченко Н. В.

Ухвала від 22.09.2023

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Шитченко Н. В.

Рішення від 25.08.2023

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Шевченко І. М.

Рішення від 09.08.2023

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Шевченко І. М.

Ухвала від 20.02.2023

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Шевченко І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні