Ухвала
від 29.08.2023 по справі 757/37751/23-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/37751/23-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 серпня 2023 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання прокурора першого відділу першого управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів органами Державного бюро розслідувань Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про накладення арешту на майно,-

ВСТАНОВИВ:

29.08.2023 року прокурор першого відділу першого управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів органами Державного бюро розслідувань Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 повторно після усунення недоліків, відповідно до ухвали слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 21.08.2023 року, звернувся до слідчого судді із клопотанням про накладення арешту на вилучене під час обшуку квартири за місцем фактичного проживання фізичної особи-підприємця ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 , з метою забезпечення збереження речових доказів, а саме мобільний телефон IPhone 11 Pro IMEI 1: НОМЕР_1 , IMEI 2: НОМЕР_2 .

З наданих в обґрунтування матеріалів вбачається, що слідчими Управління з досудового розслідування кримінальних правопорушень, вчинених працівниками правоохоронних органів та суддями, Головного слідчого управління Державного бюро розслідуваньза процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42023140000000089 від 24.03.2023 за фактами незаконного використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги та благодійної допомоги, вчиненого за попередньою змовою групою осіб під час воєнного стану, а також заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненого в умовах воєнного стану, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 191, ч. 3 ст. 2012 КК України.

У ході досудового розслідування встановлено, що «Благодійний фонд «Все для перемоги» (код ЄДРПОУ 44874701), засновниками якої є ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , отримує кошти від естонської волонтерської організації «Слава Україні», засновницею та генеральною директоркою якої є громадянка Естонії ОСОБА_7 ).

В подальшому, представники благодійної організації «Благодійний фонд «Все для перемоги», залучили підконтрольні та/або пов`язанні з ними підприємства ТОВ «Айсі Констракшн» (код ЄДРПОУ 44630024), ТОВ «БІЛТЕКС» (код ЄДРПОУ 38598848), ФОП ОСОБА_4 (код НОМЕР_3 ), ФОП ОСОБА_8 (код НОМЕР_4 ), ФОП ОСОБА_5 (код НОМЕР_5 ), інші невстановлені у ході досудового розслідування підприємства та з метою отримання прибутку шляхом завищення вартості товарів і послуг, отримували благодійну допомогу від естонської волонтерської організації «Слава Україні».

Згідно отриманої інформації, внаслідок утвореної протиправної злочинної схеми, представники благодійної організації «Благодійний фонд «Все для перемоги» за посередництва з підконтрольними та/або пов`язаними з ними підприємствами, з метою отримання прибутку, шляхом закупівлі товарів та послуг за завищеними цінами, незаконно використали на свою користь благодійну допомогу у розмірі близько 500 000 євро.

В ході розслідування встановлено коло фізичних осіб, які прямо чи опосередковано можуть бути причетними до вчинення вказаних кримінальних правопорушень, у тому числі ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , фізична особа підприємець в порядку та на умовах ОСОБА_6 , за завищеною вартістю здійснює переобладнання транспортних засобів призначених для потреб Збройних сил України, а в окремих випадках надає рахунки про послуги, які ним фактично не надавалися.

23.06.2023 року на підставі ухвали слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 20.06.2023 проведено обшук квартири за місцем фактичного проживання фізичної особи-підприємця ОСОБА_4 , за адресою: АДРЕСА_1 , в ході якого виявлено та тимчасово вилучено мобільний телефон IPhone 11 Pro IMEI 1: НОМЕР_1 , IMEI 2: НОМЕР_2 , відомості збережені у якому мають значення для подальшого розслідування кримінальних правопорушень.

Вказана річ постановою слідчого визнана речовим доказом у кримінальному провадженні та має вагоме значення для подальшого досудового розслідування кримінальних правопорушень, оскільки несе у собі відомості щодо виконання робіт та послуг на виконання договорів щодо надання благодійної допомоги за замовленням та кошти естонської волонтерської (громадської) організації «Слава Україні» (MTU Slava Ukraini) за 2022-2023 роки.

Прокурор до судового засідання не з`явився, надав заяву про розгляд клопотання за його відсутності, доводи клопотання підтримав у повному обсязі.

Слідчий суддя розглянув клопотання у відсутність власника майна відповідно до ч. 2 ст. 172 КПК України.

Дослідивши у нарадчій кімнаті матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов висновку про задоволення клопотання, виходячи з такого.

Згідно з ч. 1 ст. 131 КПК України захід забезпечення кримінального провадження застосовується з метою досягнення дієвості цього провадження.

Судовим розглядом встановлено, що слідчими Управління з досудового розслідування кримінальних правопорушень, вчинених працівниками правоохоронних органів та суддями, Головного слідчого управління Державного бюро розслідуваньза процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42023140000000089 від 24.03.2023 за фактами незаконного використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги та благодійної допомоги, вчиненого за попередньою змовою групою осіб під час воєнного стану, а також заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненого в умовах воєнного стану, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 191, ч. 3 ст. 2012 КК України.

Так, одним із заходів забезпечення кримінального провадження є арешт майна (ч. 2 ст. 131 КПК України).

Відповідно до ч. 1-3 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів. У такому випадку арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Згідно з ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до ч. 10 ст. 170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Згідно з ч. 11 ст. 170 КПК України заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

Так, 23.06.2023 року на підставі ухвали слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 20.06.2023 проведено обшук квартири за місцем фактичного проживання фізичної особи-підприємця ОСОБА_4 , за адресою: АДРЕСА_1 , в ході якого виявлено та тимчасово вилучено мобільний телефон IPhone 11 Pro IMEI 1: НОМЕР_1 , IMEI 2: НОМЕР_2 , відомості збережені у якому мають значення для подальшого розслідування кримінальних правопорушень.

26.06.2023 року постановою слідчого, вказаний мобільний телефон визнано речовим доказом у кримінальному провадженні.

З урахуванням наведеного, з огляду на обставини ймовірно вчиненого кримінального правопорушення, представлених доказів за матеріалами клопотання в їх сукупності, а також на те, що прокурором у клопотанні доведено необхідність накладення арешту на зазначене в клопотанні майно, оскільки в органу досудового розслідування є достатні підстави вважати, що вказане майно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу, могло зберегти на собі сліди злочину та може містити відомості, які будуть використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, а саме долученого до матеріалів клопотання протоколом огляду мобільного телефону від 22.08.2023 року, яким встановлено відомості щодо діяльності БО «Благодійний фонд «Все для перемоги» та підконтрольних або пов`язаних з ними підприємств, а також постановою слідчого від 29.08.2023 року залучено експертів з метою участі у проведенні огляду мобільного телефону IPhone 11 Pro IMEI 1: НОМЕР_1 , IMEI 2: НОМЕР_2 та надання консультації під час досудового розслідування.

Таким чином, слідчий суддя, з метою забезпечення кримінального провадження та можливого використання майна як доказу у кримінальному провадженні, розумності та співмірності обмеження права власності завданням кримінального провадження, а також враховуючи правову підставу для арешту майна та наслідки арешту майна для інших осіб, дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання про арешт майна та метою такого арешту є забезпечення збереження речового доказу.

З урахуванням наведеного та керуючись ст. 98, 170-173, 175, 309, 372, 392, 532 КПК України,-

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Накласти арешт на майно, вилучене під час обшуку квартири за місцем фактичного проживання фізичної особи-підприємця ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 , а саме мобільний телефон IPhone 11 Pro IMEI 1: НОМЕР_1 , IMEI 2: НОМЕР_2 .

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення29.08.2023
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу113111049
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —757/37751/23-к

Ухвала від 29.08.2023

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Смик С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні