Ухвала
від 29.08.2023 по справі 337/4491/23
ХОРТИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

29.08.2023

ЄУН 337/4491/23

Провадження № 2-н/337/518/2023

УХВАЛА

Іменем України

29 серпня 2023 року м. Запоріжжя

Суддя Хортицького районного суду міста Запоріжжя Бредун Дмитро Сергійович, розглянувши заяву Навчального центру по підготовці, перепідготовці та підвищенню кваліфікації кадрів про видачу судового наказу про стягнення з ОСОБА_1 суми боргу за надані житлово-комунальні послуги

ВСТАНОВИВ:

21 серпня 2023 року Навчальний центр по підготовці, перепідготовці та підвищенню кваліфікації кадрів в особі директора Віктора Сливи. звернувся до суду з заявою, в якій просив видати судовий наказ про стягнення з ОСОБА_1 на користь центру борг за надані житлово-комунальні послуги в розмірі 4863,85 грн., а також сплаченого заявником судового збору в розмірі 268,40 грн.

Вивчивши заяву про видачу судового наказу та додані до неї документи, приходжу до наступних висновків.

Відповідно до п. 9 ч. 1ст. 165 ЦПК Українисуддя відмовляє у видачі судового наказу, якщо заяву подано з порушенням правил підсудності.

Згідно ст. 162 ЦПК України заява про видачу судового наказу подається до суду першої інстанції за загальними правилами підсудності, встановленими цим Кодексом, тобто у відповідності до ст. 27 ЦПК України за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем проживання або перебування фізичної особи-боржника, якщо інше не передбачено законом.

Як вбачається із заяви центру заявлені вимоги про стягнення із боржника заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг, які надавалися за адресою:

АДРЕСА_1 , спір у даній справі виник з приводу оплати житлової послуги, яка надавалася заявником за місцем знаходження нерухомого майна.

Відповідно до ч. 1ст. 30 ЦПК Українипозови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної її частини.

Згідно з положеннямист. 181 ЦК Українидо нерухомого майна належать: земельні ділянки, а також об`єкти, розташовані на них, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

Таким чином, правила виключної підсудності застосовуються до позовів з приводу нерухомого майна, стосуються позовів з приводу будь-яких вимог, пов`язаних з правом особи на нерухоме майно: земельні ділянки, будинки, квартири тощо, зокрема щодо права власності на нерухоме майно, а також щодо речових прав на нерухоме майно, дійсності (недійсності) договорів щодо такого майна або спорів з приводу невиконання стороною договору, об`єктом якого є нерухоме майно.

З урахуванням наведеного, позов про стягнення заборгованості за надання послуг з утримання нерухомого майна має пред`являтися за місцем знаходження цього майна, за правилами виключної підсудності.

У постанові від 16.02.2021 у справі № 911/2390/18 Велика Палата Верховного Суду зазначила, що словосполучення «з приводу нерухомого майна» у частині третійстатті 30 ГПК Українинеобхідно розуміти таким чином, що правила виключної підсудності поширюються на будь-які спори, які стосуються прав та обов`язків, що пов`язані з нерухомим майном. У таких спорах нерухоме майно не обов`язково виступає як безпосередньо об`єкт спірного матеріального правовідношення. Тому до спорів, предметом яких є стягнення заборгованості, яка виникла внаслідок невиконання зобов`язань за договором, який укладений щодо користування нерухомим майном, поширюються норми частини третьоїстатті 30 ГПК України.

Виключна підсудність є особливим видом територіальної підсудності, правила якої забороняють застосування при пред`явленні позову інших норм, що регулюють інші види територіальної підсудності, передбачені устаттях 27 - 29 ЦПК України.

За наведених обставин, враховуючи, що предметом спору є стягнення заборгованості за надану житлову послугу до житла, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , яке територіально відноситься до Київської області і територіальної юрисдикції Білоцерківського міськрайонного суду Київської області, у видачі судового наказу необхідно відмовити.

На підставі викладеного, керуючись ст.30,162,165,166,260 ЦПК України, суддя,

УХВАЛИВ:

Відмовити Навчальному центру по підготовці, перепідготовці та підвищенню кваліфікації кадрів у видачі судового наказу про стягнення з ОСОБА_1 суми заборгованості за надані житлово-комунальні послуги

Апеляційна скаргана ухвалусуду подаєтьсяпротягом п`ятнадцятиднів здня їїскладення.Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена в день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала суду набирає законної сили після закінченнястроку поданняапеляційної скаргивсіма учасникамисправи,якщо апеляційнускаргу небуло подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: /підпис/ Д.С. Бредун

Згідно з оригіналом

Суддя:

Дата ухвалення рішення29.08.2023
Оприлюднено31.08.2023
Номер документу113114546
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення з ОСОБА_1 суми боргу за надані житлово-комунальні послуги

Судовий реєстр по справі —337/4491/23

Ухвала від 29.08.2023

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Бредун Д. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні