Вирок
від 29.08.2023 по справі 161/11722/23
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/11722/23

Провадження № 1-кп/161/1209/23

ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 серпня 2023 року м. Луцьк

Луцький міськрайонний суд Волинської області в складі:

головуючого - судді ОСОБА_1

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12023030580001808вiд24червня 2023року про обвинувачення ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Підріччя, Камінь-Каширського району Волинської області, жителя АДРЕСА_1 , громадянина України, українця, з повною загальною середньою освітою, працює на посаді сторожа "Волинська обласна автомобільна школа" ГО "Всеукраїнська спілка автомобілістів", розлученого, не судимого,

у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 1 ст.289 КК України,

за участю прокурора ОСОБА_4 ,

представника потерпілого ОСОБА_5 ,

обвинуваченого ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_6 ,

В С Т А Н О В И В:

Обвинувачений ОСОБА_3 ,24червня 2023року,близько 16год.00хв.,перебуваючи на території навчального закладу "Волинська обласна автомобільна школа" ГО "Всеукраїнська спілка автомобілістів", що адресою: м. Луцьк, вул.Конякіна, буд. 24 Волинська область, будучи в стані алкогольного сп`яніння, реалізуючи свій раптово виниклий умисел, спрямований на незаконне заволодіння транспортним засобом, через незачинені двері, проник в салон автомобіля марки "Skoda", моделі "Fabia", 2009 р.в., д.р.н.з. НОМЕР_1 , належного вищевказаному навчальному закладу, вартістю 30997 грн. 28 коп., де скориставшись ключем, який перебував у салоні автомобіля, здійснив запуск двигуна та керуючи автомобілем розпочав ним рух вул. Конякіна у м. Луцьк Волинської області, тим самим, незаконно заволодів даним транспортним засобом всупереч волі законного володільця.

За таких обставин, суд приходить до висновку про винуватість ОСОБА_3 у вчиненні умисних дій, які виразились у незаконному заволодінні транспортним засобом та кваліфікує їх, як вчинення кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 1 ст. 289 КК України.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_3 вину у інкримінованому йому кримінальному правопорушенні (злочині), передбаченому ч. 1 ст. 289 КК України визнав повністю та не оспорюючи фактичних обставин, місця і часу, про які зазначено в обвинувальному акті, з приводу пред`явленого йому обвинувачення показав, що він дійсно, 24 червня 2023 року, близько 16 год., перебуваючи на робочому місці - сторожа, а саме, на території вищевказаного навчального закладу, будучи в стані алкогольного сп`яніння, проник в салон автомобіля марки "Skoda моделі "Fabia",та скориставсяключем,який перебувавв салоніавтомобіля,запустив двигунта розпочавним рух,де неподалікпо вул.Конякінапотрапив уДТП. У вчиненому щиро розкаявся, просив суд суворо не карати, зазначаючи, що відшкодував усі збитки навчальному закладу.

Суд,у відповідностідо вимогч.3ст.349КПК України,з`ясувавши правильністьрозуміння учасниками судового провадження зміст обставин, викладених в обвинувальному акті, які ніким не оспорюються, не маючи сумніву у добровільності їх позицій, а також роз`яснивши їм, що у такому випадку вони будуть позбавлені права оскаржити ці обставини в апеляційному порядку, визнав недоцільним дослідження доказів щодо тих обставин кримінального провадження, які ніким не оспорюються.

У відповідності до вимог ст.ст. 50, 65 КК України, при призначенні покарання обвинуваченому ОСОБА_3 , суд враховує ступінь тяжкості вчиненого ним кримінального правопорушення, яке відповідно до вимог ст. 12 КК України, відноситься до категорії нетяжкого злочину, дані про його особу та обставини справи, що пом`якшують та обтяжують покарання.

До обставин, що обтяжують покарання обвинуваченого ОСОБА_3 , суд відносить вчинення кримінального правопорушення особою, що перебуває в стані алкогольного сп`яніння.

До обставин, що пом`якшують покарання обвинуваченого ОСОБА_3 , суд відносить щире каяття, активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення та добровільне відшкодування завданого збитку.

Водночас, призначаючи покарання обвинуваченому ОСОБА_3 , суд враховує інформацію про його стан здоров`я, який на обліку у лікарів наркологаі психіатране знаходитьсята задопомогою доних незвертався,відомості провперше притягненнядо кримінальноївідповідальності,відсутність будь-якої негативноїінформації щодонього,його відношеннядо вчиненого,наявність постійногомісця проживання,тобто міцністьсоціальних зв`язківпо місцюпроживання, думку представника потерпілого, зокрема, про відсутність будь яких претензій до обвинуваченого та призначення йому не суворого покарання.

З урахуванням наведеного, суд призначає обвинуваченому ОСОБА_3 покарання, в межах санкції частини статті, за якою його засуджується у виді обмеження волі, при цьому, на підставі ст. 75 КК України звільняє його від відбування призначеного покарання із випробуванням, встановивши мінімальний однорічний іспитовий строк, із покладенням на нього обов`язків, згідно ст. 76 КК України.

Суд вважає, що дане покарання буде необхідним і достатнім для виправлення та перевиховання обвинуваченого ОСОБА_3 та попередження вчинення ним нових кримінальних правопорушень, так і іншими особами.

У відповідності до вимог ст.ст. 100, 174 КПК України, суд вирішує долю речових доказів та питання арештованого майна.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 368, 370 КПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Визнати винним ОСОБА_3 увчиненні кримінальногоправопорушення (злочину),передбаченого ч.1ст.289КК України іпризначити йомупокарання увиді обмеженняволі настрок 3(три) роки.

На підставі ст.ст. 75, 76 КК України звільнити ОСОБА_3 від відбуття призначеного покарання у виді обмеження волі з випробуванням, якщо він, протягом іспитового строку, тривалістю 1(один) рік, не вчинить нового кримінального правопорушення та виконає покладені на нього обов`язки, а саме: повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи; періодично з`являтись для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Запобіжний захід застосований відносно ОСОБА_3 до набрання вироком законної сили залишити попередній у вигляді особистого зобов`язання.

Речові докази: автомобіль марки "Skoda", моделі "Fabia", 2009 р.в., д.р.н.з. НОМЕР_1 , номер шасі: НОМЕР_2 залишитиза належністюпредставнику потерпілого"Волинськаобласна автомобільнашкола"ГО "Всеукраїнськаспілка автомобілістів" ОСОБА_7 .

Речові докази: 4 змиви з керма авто, які поміщені до паперового конверту; змив ручки коробки передач авто, який поміщено до паперового конверту; слід рук, які відкопійовано на липку стрічки та поміщено до спецпакету № WAR1165760 знищити.

Арешт,накладений ухвалоюслідчого суддіЛуцького міськрайонного судуВолинської областівід 29червня 2023року,а саме, на автомобіль марки "Skoda", моделі "Fabia", 2009 р.в., д.р.н.з. НОМЕР_1 , номер шасі: НОМЕР_2 - скасувати.

На вирокможе бутиподана апеляційнаскарга доВолинського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення через Луцький міськрайонний суд Волинської області.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку.

Копію вироку після проголошення негайно вручити обвинуваченому, захиснику, представнику потерпілого та прокурору.

Головуючий:/підпис/

Згідно з оригіналом:

Суддя Луцького міськрайонного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.08.2023
Оприлюднено31.08.2023
Номер документу113116995
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту Незаконне заволодіння транпортним засобом

Судовий реєстр по справі —161/11722/23

Вирок від 29.08.2023

Кримінальне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Артиш Я. Д.

Ухвала від 29.08.2023

Кримінальне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Артиш Я. Д.

Ухвала від 17.07.2023

Кримінальне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Артиш Я. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні