Ухвала
від 29.08.2023 по справі 905/1127/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA368999980313151206083020649


У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

29.08.2023 Справа № 905/1127/23

Господарський суд Донецької області у складі:

судді Лободи Т.О.,

розглянувши матеріали позовної заяви Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій та Луганській областях, м. Харків, код 43023403,

до ОСОБА_1 , м. Краматорськ, РНОКПП НОМЕР_1 ,

про розірвання договору купівлі-продажу та повернення майна до державної власності,

ВСТАНОВИВ:

Регіональне відділення Фонду державного майна України по Донецькій та Луганській областях звернулось до Господарського суду Донецької області з позовом до ОСОБА_1 , в якому просить суд:

- розірвати Договір купівлі-продажу об`єкта державної власності групи А гараж літ. Ж. загальною площею 60,0кв.м (інв.№10330001) зі складом літ. Е площею 19,1 кв.м (інв. №10330007) за адресою: АДРЕСА_1 , що обліковується на балансі Управління Державної казначейської служби України у м. Краматорську Донецької області, посвідченого 12.11.2015 приватним нотаріусом Краматорського нотаріального округу Басенко К.М. та зареєстрованого у реєстрі за №2722;

- зобов`язати ОСОБА_1 (ідентифікаційний код: НОМЕР_1 , АДРЕСА_2 ) повернути державне майно об`єкт приватизації, а саме: гараж літ. А загальною площею 32,0 кв.м (інв. №10330005) за адресою: АДРЕСА_1 , що обліковується на балансі Управління Державної казначейської служби України у м. Краматорську Донецької області, до державної власності шляхом підписання акту прийму-передачі майна.

Розглянувши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку про наявність підстав для залишення її без руху, зважаючи на наступне.

Основні вимоги, що пред`являються до форми та змісту позовної заяви, а також вимоги щодо надання разом з нею певних доказів, визначені статтями 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ч. 2 ст. 123 Господарського процесуального кодексу України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору врегульовано Законом України "Про судовий збір".

Пунктом 1 статті 4 Закону України "Про судовий збір" встановлено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до ст. 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2023 рік" станом на 01.01.2023 прожитковий мінімум для працездатних осіб у місячному розмірі становив 2 684 гривень.

Частиною третьою статті 6 Закону України "Про судовий збір" передбачено, що за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру.

Розміри ставок судового збору встановлено п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір", зокрема, за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру ставка судового збору становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; за подання позовної заяви немайнового характеру ставка судового збору становить 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Як вбачається з позовної заяви, заявлені позивачем вимоги мають одночасно немайновий характер (розірвання договору) та майновий характер (зобов`язання повернути майно).

Проте, перевіривши матеріали позовної заяви, суд встановив, що позивач на підтвердження сплати судового збору надав платіжну інструкцію № 273 від 17.08.2023 на суму 2 684,00 грн, тобто судовий збір сплачено за вимогу немайнового характеру.

Таким чином, позивачем до позовної заяви не додано докази сплати судового збору за вимогу майнового характеру, у зв`язку з чим позивачем не надано суду належних доказів сплати судового збору у встановленому розмірі.

Ціна позову визначається у позовах про визнання права власності на майно або його витребування - вартістю майна (п. 2 ч. 1 ст. 163 ГПК України).

Суд зазначає, що матеріали позовної заяви не містять відомостей щодо вартості майна, що унеможливлює встановлення ціни позову, всупереч вимогам п. 3.ч. 3 ст. 162 ГПК України та відповідно встановлення розміру судового збору за подання заяви майнового характеру.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що позивачем не виконано належним чином вимоги п. 2 ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України, у зв`язку з чим позовна заява залишається судом без руху.

Крім того, суду зазначає, що відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити, в тому числі повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс.

Проте, в порушення вказаних норм закону, позивачем у позовній заяві вказано неповну адресу відповідача, а саме не зазначено назву населеного пункту місця проживання відповідача.

Згідно з п. 5 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову.

У позовній заяві позивач просить суд, зокрема, розірвати Договір купівлі-продажу об`єкта державної власності групи А гараж літ. Ж. загальною площею 60,0кв.м (інв.№10330001) зі складом літ. Е площею 19,1 кв.м (інв. №10330007) за адресою: АДРЕСА_1 , а також зобов`язати ОСОБА_1 повернути державне майно об`єкт приватизації, а саме: гараж літ. А загальною площею 32,0 кв.м (інв. №10330005) за адресою: АДРЕСА_1 .

Однак, позивачем в порушення п. 5 ч. 3 ст. 162 ГПК України в позовній заяві не зазначено правових підстав повернення державного майна об`єкта приватизації.

При цьому, суд звертає увагу, що об`єкт державної власті, який є предметом спірного договору, та майно, яке позивач просить повернути, є різними.

Також, відповідно до ч.2 ст.164 ГПК України позивач зобов`язаний додати до заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

В переліку додатків до позовної заяви в п. 5 позивач вказує про надання копії акту поточної перевірки виконання умов договору купівлі-продажу об`єкта державної власності на 17 арк. в 1 прим., проте до позовної заяви додано акт поточної перевірки виконання умов договору купівлі-продажу об`єкта державної власності на 6 арк., про що канцелярією Господарського суду Донецької області складено акт від 22.08.2023.

Відповідно до статті 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що позивачем не виконано належним чином п. 2 ч. 1 ст. 164 та п. 2, п.5 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України, у зв`язку з чим позовна заява залишається господарським судом без руху.

З метою належного повідомлення позивача про залишення позовної заяви без руху дана ухвала буде направлена до електронного кабінету Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій та Луганській областях в системі "Електронний суд", додатково ухвала суду буде направлена на електронну адресу позивача, яка зазначена ним у позовній заяві.

Керуючись статтями 162, 164, 174, 234, 235 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Регіонального відділення Фонду державного майна України по Донецькій та Луганській областях до ОСОБА_1 про розірвання договору купівлі-продажу та повернення майна до державної власності залишити без руху.

Надати позивачу строк 10 днів з дня вручення йому цієї ухвали для усунення недоліків, а саме шляхом надання до суду:

- уточнень щодо визначення ціни позову за вимогою майнового характеру;

- доказів сплати судового збору у встановлено порядку та розмірі, виходячи з вартості витребуваного майна та відповідно до норм Закону України "Про судовий збір";

- уточнення повної адреси відповідача;

- зазначення правових підстав позову в частині вимог щодо зобов`язання повернення майна, в тому числі підстав витребування гаражу літ. А загальною площею 32,0 кв.м (інв. №10330005) за адресою: АДРЕСА_1 ;

- письмових пояснень щодо невідповідності кількості аркушів акту поточної перевірки виконання умов договору купівлі-продажу об`єкта державної власності вказаних у додатку документів наявним, встановлених актом відділу документального забезпечення та контролю (канцелярія) Господарського суду Донецької області від 22.08.2023.

Роз`яснити, що якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому ст. 176 цього Кодексу.

Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Повідомити позивача про залишення позовної заяви без руху шляхом направлення даної ухвали на електронну адресу позивача donetsk@spfu.gov.ua та до електронного кабінету Приватного акціонерного товариства "Національна енергетична компанія "Укренерго" в системі "Електронний суд".

Повідомити позивача про те, що всі заяви та клопотання по справі, а також будь-які інші документи можуть бути подані засобами електронного зв`язку на електронну пошту суду inbox@dn.arbitr.gov.ua або через особистий кабінет в системі Електронний суд. Вказані документи мають бути посвідчені електронним підписом.

Ухвала набирає законної сили 29.08.2023 та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Ухвалу складено та підписано 29.08.2023.

Суддя Т. О. Лобода

Дата ухвалення рішення29.08.2023
Оприлюднено01.09.2023
Номер документу113119747
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/1127/23

Судовий наказ від 18.01.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лобода Тетяна Олександрівна

Рішення від 13.12.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лобода Тетяна Олександрівна

Ухвала від 28.11.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лобода Тетяна Олександрівна

Ухвала від 23.10.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лобода Тетяна Олександрівна

Ухвала від 02.10.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лобода Тетяна Олександрівна

Ухвала від 29.08.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Лобода Тетяна Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні