Рішення
від 30.08.2023 по справі 909/640/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/640/23

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30.08.2023 м. Івано-ФранківськГосподарський суд Івано-Франківської області у складі судді Ткаченко І. В., розглянув в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін справу № 909/640/23 за позовом за позовом Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради про стягнення з Благодійної культурологічної Фундації "Цинамоновий Хрущ" 43 734 грн 49 коп. неустойки за неправомірне використання нежитлових приміщень.

Виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради звернувся до Господарського суду Івано-Франківської області із позовом про стягнення з Благодійної культурологічної Фундації "Цинамоновий Хрущ" 43 734 грн 49 коп. неустойки, нарахованої в період з 01 лютого 2021 р. по 16 серпня 2022 р., за неправомірне використання нежитлових приміщень. В обґрунтування позовних вимог позивач послався на те, що відповідач не виконав обов`язку щодо своєчасного повернення нежитлових приміщень, у зв`язку з чим йому нараховано неустойку у подвійному розмірі орендної плати.

13 липня 2023 р., суд постановив ухвалу про відкриття провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін, згідно з якою відповідачу належало подати відзив на позов у п`ятнадцятиденний строк з моменту отримання ухвали про відкриття провадження у справі.

Відповідно до даних рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення, відповідач отримав копію ухвали суду про відкриття провадження у справі 31 липня 2023 р., відтак п`ятнадцятиденний строк для подання відзиву розпочався 01 серпня 2023 р. та закінчився 15 серпня 2023 р.

Відзиву на позов відповідач у встановлений строк не подав.

Згідно з ч. 1 ст. 118 ГПК України, право на вчинення процесуальних дій втрачається із закінченням встановленого законом або призначеного судом строку.

Статтею 178 ГПК України передбачене право відповідача подати суду відзив на позовну заяву. Разом з тим, як визначено в ч. 3 цієї статті, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши та оцінивши наявні у справі докази в їх сукупності, суд

в с т а н о в и в:

14 липня 2009 р., між Виконавчим комітетом Івано-Франківської міської ради (орендодавець) та Благодійною культурологічною Фундацією "Цинамоновий Хрущ" (орендар) укладено договір оренди нежитлових приміщень № ДО-3342 (Договір), відповідно до п. 1.1 якого, орендодавець передає, а орендар приймає в строкове платне користування нежитлове приміщення площею 52,8 м. кв., розташовані на першому поверсі в будинку на вул. Леся Курбаса, 6, який перебуває на балансі ЖЕО № 9 (приміщення).

Відповідно до п. 2.4 Договору, після закінчення дії цього договору орендар повертає орендодавцеві приміщення у погоджений сторонами термін, але не пізніше як протягом 20-ти календарних днів із дня припинення дії договору, в тому числі у разі недосягнення між сторонами цього договору угоди щодо строків повернення приміщення. Днем припинення договору є, зокрема, день закінчення терміну дії договору, якщо сторонами не вирішено питання щодо продовження терміну його дії на новий строк.

Передача приміщень від орендаря до орендодавця після припинення дії цього договору здійснюється за актом приймання-передачі приміщень, що підписується повноважними представниками орендаря і орендодавця. Якщо орендар не виконує обов`язку щодо повернення приміщень, він сплачує орендодавцю неустойку, нараховану згідно з п. 5.1.3 цього договору.

В п. 3.2 Договору сторони визначили, що місячний розмір орендної плати, яку повинен сплачувати орендар за перший місяць оренди становить 123 грн 55 коп., крім того ПДВ 24 грн 71 коп. Місячний розмір орендної плати, яку повинен сплачувати орендар за кожний наступний місяць оренди, визначається згідно з додатком шляхом множення розміру місячної орендної плати за попередній місяць оренди на індекс інфляції за поточний місяць оренди.

За змістом пп. 5.1.3 Договору у випадку невиконання орендарем обов`язку щодо повернення орендодавцеві приміщень відповідно до вимог п. 2.4 цього Договору, він сплачує орендодавцеві неустойку в розмірі подвійного розміру орендної плати, встановленої і нарахованої згідно з цим договором з врахуванням суми ПДВ, за період безпідставного користування приміщеннями.

Згідно з п. 6.1 договору він вступає в дію з дня його реєстрації у Фонді комунальної власності територіальної громади міста Івано-Франківська та діє до 31 липня 2010 р.

Про припинення договору оренди в разі закінчення строку, на який укладено договір, сторони письмово повідомляють одна одну в будь-який час, але не пізніше як в місячний термін із дня закінчення терміну дії цього Договору (пп. 6.2.1 Договору).

Сторони неодноразово укладали угоди про внесення змін до Договору, зокрема, в частині ціни та строку його дії.

Так, зокрема, Угодою № УО-3342-3 від 31 липня 2013 р. сторони внесли зміни до Договору та погодили розмір щомісячної орендної плати в сумі 340 грн 53 коп., без ПДВ та продовжили строк дії договору до 31 травня 2016 р., а Угодою № УО-3342-4 від 28 квітня 2016 р. погодили місячний розмір орендної плати - 639 грн 85 коп., крім цього ПДВ 127 грн 97 коп.

14 липня 2009 р., сторони підписали акт приймання-передачі в оренду нежитлових приміщень, розташований по АДРЕСА_1 .

22 червня 2016 р., позивач направив відповідачу повідомлення про припинення договору оренди нежитлових приміщень та необхідність в термін до 30 червня 2016 р. в добровільному порядку звільнити та передати за актом приймання-передачі орендовані нежитлові приміщення.

Однак, орендар у встановлений строк орендовані приміщення орендодавцю не передав, а передав їх аж 16 серпня 2022 р., що підтверджується наявним в матеріалах справи актом приймання передачі від орендаря до орендодавця нежитлових приміщень, розташованих в будинку на АДРЕСА_1 .

Рішенням Господарського суду Івано-Франківської області від 28 квітня 2021 р. у справі № 909/170/21, суд задовольнив позов Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради до Благодійної культурологічної Фундації "Цинамоновий Хрущ" про стягнення неустойки в сумі 48273 грн 69 коп., нарахованої з 01 лютого 2019 р. по 31 січня 2021 р.

Враховуючи те, що відповідач не виконав свого обов`язку щодо своєчасного повернення орендованих приміщень, позивач нарахував відповідачу неустойку в розмірі подвійної орендної плати за період з 01 лютого 2021 р. по 16 серпня 2022 р., що становить 43 734 грн 49 коп.

Отже, предметом даного спору є стягнення неустойки за неправомірне використання нежитлових приміщень.

Відповідно до ст. 193 ГК України, суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення ЦК України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно з ст. 11 ЦК України, цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки.

Як визначено у ч. 1 ст. 509 ЦК України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

За змістом статей 525, 526 ЦК України, зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Відповідно до ч. 1 ст. 759 ЦК України, за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов`язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Згідно з ч. 1 ст. 763 ЦК України, договір найму укладається на строк, встановлений договором.

За змістом ст. 785 ЦК України, у разі припинення договору найму наймач зобов`язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі.

Якщо наймач не виконує обов`язку щодо повернення речі, наймодавець має право вимагати від наймача сплати неустойки у розмірі подвійної плати за користування річчю за час прострочення.

Як вбачається з наявних в матеріалах справи документів, відповідач продовжував користуватись нежитловими приміщеннями після припинення договору оренди і повернув об`єкт оренди 16 серпня 2022 р.

Враховуючи наведене, а також те, що рішенням Господарського суду Івано-Франківської області від 28 квітня 2021 р. у справі № 909/170/21 стягнуто неустойку в сумі 48 273 грн 69 коп., нараховану з 01 лютого 2019 р. по 31 січня 2021 р., позивач правильно визначив період нарахування неустойки з 01 лютого 2021 р. по 16 серпня 2022 р.

Суд, перевіривши наданий позивачем розрахунок неустойки за зазначений період, дійшов висновку щодо арифметичної вірності такого розрахунку.

Відтак, позов Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради про стягнення з Благодійної культурологічної Фундації "Цинамоновий Хрущ" 43 734 грн 49 коп. неустойки за неправомірне використання нежитлових приміщень слід задовольнити.

Судовий збір, згідно з положеннями ст. 129 ГПК України, суд покладає на відповідача.

Керуючись статтями 129, 237, 238, 240, 241 ГПК України, суд

в и р і ш и в:

позов задовольнити;

з Благодійної культурологічної Фундації "Цинамоновий Хрущ" (вул. Чорновола, буд. 103, м. Івано-Франківськ, 76005; ідентифікаційний код 34844910) на користь Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради (76004, м. Івано-Франківськ, вул. Грушевського, 21; ідентифікаційний код 04054346) стягнути 43 734 (сорок три тисячі сімсот тридцять чотири) грн 49 коп. неустойки та 2 684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) грн судового збору.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду. Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Західного апеляційного господарського суду протягом 20 днів з дня складення повного тексту рішення.

Суддя І. В. Ткаченко

Дата ухвалення рішення30.08.2023
Оприлюднено01.09.2023
Номер документу113119978
СудочинствоГосподарське
Сутьвідкриття провадження у справі 31 липня 2023 р., відтак п`ятнадцятиденний строк для подання відзиву розпочався 01 серпня 2023 р. та закінчився 15 серпня 2023 р. Відзиву на позов відповідач у встановлений строк не подав. Згідно з ч. 1 ст. 118 ГПК України, право на вчинення процесуальних дій втрачається із закінченням встановленого законом або призначеного судом строку. Статтею 178 ГПК України передбачене право відповідача подати суду відзив на позовну заяву. Разом з тим, як визначено в ч. 3 цієї статті, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи

Судовий реєстр по справі —909/640/23

Рішення від 30.08.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 13.07.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні