Ухвала
від 30.08.2023 по справі 915/1381/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

УХВАЛА

30 серпня 2023 року Справа № 915/1381/19

м. Миколаїв

Господарський суд Миколаївської області у складі судді Ржепецького В.О., розглянувши матеріали справи

за позовом Фермерського господарства "Арій" (вул. Суворова, 9, с. Драбове-Барятинське, Драбівський район, Черкаська обл., 19842, юридична адреса: вул. Суворова, 10, с. Драбове-Барятинське, Драбівський район, Черкаська обл., 19842, код ЄДРПОУ 33259065,

електронна пошта: ІНФОРМАЦІЯ_3)

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Техноторг" (проспект Героїв України, 113, м. Миколаїв, 54025, код ЄДРПОУ 30976452, електрона пошта: info@technotorg.com)

представник відповідача, адвокат Кушніренко І.С. (електронна пошта зазначена в системі "Електронний суд": ІНФОРМАЦІЯ_1 )

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: Приватне акціонерне товариство "Бердянські жниварки" (пр. Східний, 2А, м. Бердянськ, Запорізька область, 71100, код ЄДРПОУ 31071312, електронна пошта: ІНФОРМАЦІЯ_4, ІНФОРМАЦІЯ_2)

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача Державна аудиторська служба України (вул. Петра Сагайдачного, 4, м. Київ, 04070, код ЄДРПОУ 40165856, електронна пошта: post@dasu.gov.ua)

про стягнення грошових коштів в сумі 529420,00 грн.

без повідомлення (виклику) представників учасників справи

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Миколаївської області звернулось Фермерське господарство "Арій" з позовною заявою, в якій просить суд (з урахуванням заяви про зміну предмета позову вх. № 11003/20 від 07.09.2020 року):

1) визнати припиненим договір купівлі-продажу № 41/28 672 від 19.07.2018 року між ТОВ "Техноторг" та ФГ "Арій";

2) стягнути з відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Техноторг" вартість товару (жниварки) неналежної якості в сумі 529 420, 00 грн.

Згідно витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 10.05.2019, справі присвоєно єдиний унікальний номер 915/1381/19 та визначено головуючим у справі суддю Олейняш Е.М.

Ухвалою Господарського суду Миколаївської області від 15.05.2019 позовну заяву Фермерського господарства "Арій" (вх. № 7655/19 від 10.05.2019) до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Техноторг" про стягнення грошових коштів в сумі 529420,00 грн залишено без руху.

Ухвалою Господарського суду Миколаївської області від 10.06.2019 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження.

21.08.2023 на адресу Господарського суду Миколаївської області від позивача через систему "Електронний суд" надійшла заява про відвід судді Господарського суду Миколаївської області Олейняш Е.М. у справі № 915/1381/19.

Ухвалою від 23.08.2023 суд постановив: задовольнити заяву (вх. № 10922/23 від 21.08.2023) ФГ "Арій" про відвід судді Олейняш Е.М. по справі № 915/1381/19; справу № 915/1381/19 передати для визначення судді в порядку ст. 32 ГПК України.

На підставі розпорядження керівника апарату Господарського суду Миколаївської області №59 від 25.08.2023, на виконання вищевказаної ухвали суду від 23.08.2023, здійснено повторний автоматизований розподіл справи.

Згідно протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 25.08.2023 автоматизованою системою документообігу суду визначено головуючого суддю у справі - Ржепецького В.О.

Відповідно до змісту ч. 1 ст. 35 Господарського процесуального кодексу України, суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо:

1) він є членом сім`ї або близьким родичем (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, член сім`ї або близький родич цих осіб) сторони або інших учасників судового процесу, або осіб, які надавали стороні або іншим учасникам справи правничу допомогу у цій справі, або іншого судді, який входить до складу суду, що розглядає чи розглядав справу;

2) він брав участь у справі як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, представник, адвокат, секретар судового засідання, або надавав стороні чи іншим учасникам справи правничу допомогу в цій чи іншій справі;

3) він прямо чи побічно заінтересований у результаті розгляду справи;

4) було порушено порядок визначення судді для розгляду справи;

5) є інші обставини, які викликають сумнів у неупередженості або об`єктивності судді.

За правилами ч. 1, 3 ст. 38 ГПК України, з підстав, зазначених у статях 35, 36 і 37 цього Кодексу, суддя, секретар судового засідання, експерт, спеціаліст, перекладач зобов`язані заявити самовідвід.

Відвід повинен бути вмотивованим і заявленим протягом десяти днів з дня отримання учасником справи ухвали про відкриття провадження у справі, але не пізніше початку підготовчого засідання або першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження. Самовідвід може бути заявлений не пізніше початку підготовчого засідання або першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

Після спливу вказаного строку заявляти відвід (самовідвід) дозволяється лише у виняткових випадках, коли про підставу відводу (самовідводу) заявнику не могло бути відомо до спливу вказаного строку, але не пізніше двох днів з дня, коли заявник дізнався про таку підставу.

Виходячи з наведених процесуальних норм та суб`єктного складу учасників даної справи, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення самовідводу у даній справі.

Так, в обґрунтування наявності підстав для самовідводу головуючий у справі суддя Ржепецький В.О. зазначає про давні дружні стосунки з представником відповідача - адвокатом Кушніренко І.С., а також про те, що член сім`ї представника відповідача тривалий час обіймала посаду помічника судді Ржепецького В.О., що може викликати сумніви у неупередженості та об`єктивності судді, як при вирішенні питання про прийняття справи до розгляду, так і під час розгляду даної справи.

Відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав і основоположних свобод кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом. Визначення юридичного змісту оціночної категорії "безсторонній суд" зумовлює необхідність врахування суб`єктивного та об`єктивного критеріїв безсторонності. Перший з них означає, що суддя має бути суб`єктивно вільним від упередженості при розгляді справи; другий - що суддя має забезпечити достатні гарантії для усунення будь-яких обґрунтованих сумнівів щодо його неупередженості.

Конкретизуючи суб`єктивний критерій, Європейський суд підкреслює, що поки не доведено інше, діє презумпція особистої безсторонності судді.

В рішенні Європейський суд з прав людини у справі "Білуха проти України" (Заява №33949/02) від 9 листопада 2006 року вказано: "стосовно суб`єктивного критерію, особиста безсторонність суду презюмується, поки не надано доказів протилежного".

Європейський суд з прав людини також звертає увагу на те, що для вирішення питання про незалежність суду з точки зору статті 6 § 1 Конвенції необхідно брати до уваги серед іншого, на ... існування гарантій проти зовнішнього тиску та наявність зовнішніх ознак незалежності (п. 80 рішення Суду по справі Салов проти України № 65518/01 від 06.09.2005 року).

У світлі прецедентної практики Європейського Суду з прав людини об`єктивно безстороннім є судовий орган, діяльність якого відповідає таким критеріям: забезпечується не лише здійснення правосуддя, а й зовнішній вияв того, що відбувається; суддею створено достатні гарантії для усунення об`єктивно виправданих підстав (і навіть потенційної можливості) побоюватися, що він, незалежно від особистої поведінки, не є безстороннім (див.: Hauschidt v. Denmark judgment of 24 May 1989, Series A. No. 154, p. 48).

Відповідно до ст. 3 Конституції України права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов`язком держави.

Відповідно до ч. 1 ст. 24 Конституції України громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.

Відповідно до ч. 1 ст. 7 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" кожному гарантується захист його прав, свобод та інтересів у розумні строки незалежним, безстороннім і справедливим судом, утвореним законом.

Питання конфлікту інтересів є однією із складових етики поведінки суддів. Етичною може вважатись поведінка та дії судді, які направлені на виключення сумнівів у його упередженості при відправленні правосуддя, зокрема, суб`єктивних факторів, які можуть вплинути на неупередженість судді або обґрунтовано поставити під сумнів його неупередженість в очах учасників процесу.

Об`єктивність судді є необхідною умовою для належного виконання ним своїх обов`язків. Вона проявляється не тільки у змісті винесеного рішення, а й в усіх процесуальних діях, що супроводжують його прийняття. Суддя заявляє самовідвід від участі в розгляді справи в тому випадку, якщо для нього не є можливим винесення об`єктивного рішення у справі, або в тому випадку, коли у стороннього спостерігача могли б виникнути сумніви в неупередженості судді.

Зазначені обставини, з огляду на приписи п. 5 ч. 1 ст. 35 ГПК України, унеможливлюють участь судді у розгляді даної справи та є підставою для самовідводу.

Виходячи з аналізу вищезазначених правових норм та за вказаних обставин, з метою уникнення будь-яких сумнівів у сторін чи інших осіб щодо неупередженості суду відносно розгляду справи №915/1381/19, суд вважає наявними підстави для задоволення заяви про самовідвід у справі №915/1381/19 на підставі п. 5 ч. 1 ст. 35 ГПК України.

Керуючись ст. 35, 38, 39, 232-235, 254 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Визнати заяву головуючого судді Ржепецького В.О. про самовідвід у справі №915/1381/19 обґрунтованою.

2. Задовольнити заяву головуючого судді Ржепецького В.О. про самовідвід у справі №915/1381/19.

3. Справу №915/1381/19 передати для визначення головуючого судді в порядку встановленому статтею 32 Господарського процесуального кодексу України.

4.Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Ухвалу підписано 30.08.2023.

Суддя В.О.Ржепецький

Дата ухвалення рішення30.08.2023
Оприлюднено01.09.2023
Номер документу113121261
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення грошових коштів в сумі 529420,00 грн. без повідомлення (виклику) представників учасників справи

Судовий реєстр по справі —915/1381/19

Ухвала від 27.03.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ткаченко О.В.

Ухвала від 29.02.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ткаченко О.В.

Ухвала від 15.02.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ткаченко О.В.

Ухвала від 01.01.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ткаченко О.В.

Ухвала від 21.12.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Алексєєв А.П.

Ухвала від 25.10.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Алексєєв А.П.

Ухвала від 20.10.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Алексєєв А.П.

Ухвала від 17.10.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Алексєєв А.П.

Ухвала від 06.09.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Алексєєв А.П.

Ухвала від 30.08.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ржепецький В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні