Ухвала
від 31.07.2023 по справі 757/32470/23-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/32470/23-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 липня 2023 року

Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва: ОСОБА_1 ,

при секретарі: ОСОБА_2 ,

за участю:

прокурора: не з`явився,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Києві провадження за клопотанням заступника начальника другого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів у сфері протидії організованій злочинності Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про арешт майна у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022000000001104 від 08.11.2022, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 4 ст. 110-2 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

Заступник начальникадругого відділупроцесуального керівництвадосудовим розслідуваннямта підтриманняпублічного обвинуваченняуправління наглядуза додержаннямзаконів усфері протидіїорганізованій злочинностіДепартаменту наглядуза додержаннямзаконів Національноюполіцією Українита органами,які ведутьборотьбу зорганізованою злочинністю,Офісу Генеральногопрокурора ОСОБА_3 , звернувся до слідчого судді з клопотанням про накладення арешту на частки, які становлять собою 100% статутного капіталу ПрАТ «Діелектричні Кабельні Системи України» (код ЄДРПОУ 31032472), яке зареєстроване за адресою: м. Київ, вул. Дніпровська Набережна, буд. 26-Ж, офіс 43, директором підприємства значиться гр. України ОСОБА_4 (ІПН НОМЕР_1 ), бенефіціарами ПрАТ «ДКС України» є: громадянин України ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса: АДРЕСА_1 , ІПН НОМЕР_1 ), який володіє 25% (прямий вирішальний вплив) та компанія нерезидент «ADVENTUS INTERNATIONAL S.R.L.» (ТОВ «Адвентус Інтернешнл С.Р.Л.», реєстраційний номер 12357441000, Італійська республіка, адреса: Італія, 00134, м. Рим (провінція Риму), вул. Деі-Ранунколі, 60), яка володіє 75%, з метою забезпечення збереження речових доказів.

В обґрунтування клопотання прокурор зазначає, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12022000000001104 від 08.11.2022, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 4 ст. 110-2 КК України, нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва в якому, забезпечується Офісом Генерального прокурора.

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що ПрАТ «Діелектричні Кабельні Системи України» (код ЄДРПОУ 31032472, далі ПрАТ «ДКС України»), зареєстроване за адресою: м. Київ, вул. Дніпровська Набережна, буд. 26-Ж, офіс 43, директором підприємства значиться гр. України ОСОБА_4 (ІПН НОМЕР_1 ), головним бухгалтером є гр. України ОСОБА_5 (ІПН НОМЕР_2 ). Основним видом діяльності ПрАТ «ДКС України» є діяльність посередників, що спеціалізуються в торгівлі іншими товарами.

Зокрема, акціонерами з великими частками ПрАТ «ДКС України» є громадянин України ОСОБА_4 , володіє 25 відсотками та суб`єкт господарської діяльності нерезидент «Адвентус Інтернешнл С.Р.Л.» (Італійська республіка) володіє 75 відсотками. В свою чергу, встановлено, що бенефіціарами «Адвентус Інтернешнл С.Р.Л.» (Італійська республіка) з-поміж інших є громадяни рф ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , останні в сукупності володіють 25,6 відсотками суб`єкта господарювання нерезидента. Також, встановлено, що гр. рф ОСОБА_7 відповідно до відкритих джерел інформації займає (займав) посаду голови наглядової ради ПрАТ «ДКС України», попереднє місце роботи якого є АТ «ДКС» (рф).

Також встановлено, що ПрАТ «ДКС України» являється засновником ТОВ «Агромаркет-Л» (код ЄДРПОУ 31349350) бенефіціарними власниками якого є гр. ОСОБА_8 , гр. ОСОБА_4 та громадяни рф ОСОБА_6 і ОСОБА_7 . Основним видом діяльності ТОВ «Агромаркет-Л» є оптова торгівля іншими машинами й устаткуванням. Суть господарської діяльності ТОВ «Агромаркет-Л» полягає у реалізації виробів з чорних металів, які імпортуються з країни-агресора, а саме від ООО «ДКС Логистика» (рф, директор гр. ОСОБА_7 ) та придбають від свого підконтрольного підприємства ПрАТ «ДКС України».

У подальшому встановлено, що ПрАТ «ДКС України» протягом 2021-2022 років сформувало податковий кредит на загальну суму 10 131 000 грн від підприємств ТОВ «Смарт Полімер» (код ЄДРПОУ 40686477), ТОВ «Ялинка.» (код ЄДРПОУ 40248413), які віднесені до переліку ризикових підприємств відповідно критеріїв, котрі затверджені Постановою Кабінету Міністрів України 11.12.2019 № 1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних».

Оперативним шляхом встановлено, що гр. рф ОСОБА_7 має бізнес на території країни-агресора та використовує наступні підприємства: АО «ДКС» (рф, засновником є ТОВ «Адвентус Інтернешнл С.Р.Л.», Італія), ООО «АДМ Группа» (рф), ООО «ДКС Логистика» (рф). В свою чергу гр. рф ОСОБА_6 значиться засновником ООО «АДМ Группа» (рф) та ООО «Буфетофф» (рф). Також до групи компаній «ДКС» відносяться ООО «ДКС-Развитие» (рф), ООО «Система 5» (рф), ООО «Бизнес-Cервис» (рф) та ООО «МИР Технологий» (рф).

Також надійшло звернення директора ТОВ «НВП «Магістр» (код ЄДРПОУ 34045290) гр. ОСОБА_9 , який повідомив, що директор ПрАТ «ДКС України» гр. ОСОБА_4 намагається здійснити операції з цінними паперами з метою виведення активів вказаного СГД із статусу активів, пов`язаних з власністю рф за допомогою співробітників Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (далі НКЦПФР).

Встановлено, що 23.05.2022 листом за підписом генерального директора ПрАТ «ДКС України» гр. ОСОБА_4 повідомлено НКЦПФР про фактичну зміну кінцевих бенефіціарів ПрАТ, зокрема про нібито продаж акцій, які належать компанії «Адвентус Інтернешнл С.Р.Л.» (Італійська республіка) іншому суб`єкту господарської діяльності нерезиденту «Флоріс» (Італійська Республіка).

Разом з тим, встановлено, що ч. 3 рішення НКЦПФР від 08.03.2022 № 144 «Про упорядкування проведення операцій на ринках капіталу на період дії воєнного стану» тимчасово з 11:00 24.02.2022 зупинено проведення операцій в системі депозитарного обліку.

Крім того, 17.06.2022 НКЦПФР приймає рішення про надання дозволу на проведення вичерпного переліку операцій в системі депозитарного обліку цінних паперів, а саме: переведення 170 штук простих іменних акцій ПрАТ «Діелектричні Кабельні Системи України» належних гр. ОСОБА_4 з депозитарної установи ТОВ «НВП «Магістр» до депозитарної установи ТОВ «Домінанта трейд» (код ЄДРПОУ 38726248).

Таким чином, бенефіціари ПрАТ «Діелектричні Кабельні Системи України» гр. рф ОСОБА_6 та гр. рф ОСОБА_7 , а також гр. ОСОБА_4 за участі посадових осіб НКЦПФР фактично намагаються номінально змінити бенефіціарів товариства з метою уникнення кримінальної відповідальності та виведення з-під можливої конфіскації виробничо-логістичного центру приблизною вартістю 60 млн доларів США.

Зокрема, гр. ОСОБА_4 фактично вирішив перерахувати належні йому іменні акції з ТОВ «НВП «Магістр» до ТОВ «Домінанта трейд» з метою передачі їх третій особі, яка у подальшому погодиться на продаж 75 відсотків акцій ПрАТ «Діелектричні Кабельні Системи України» належні компанії «Адвентус Інтернешнл С.Р.Л.» (Італійська республіка) до «Флоріс» (Італійська Республіка). Таким чином гр. ОСОБА_4 фактично знімає з себе відповідальність за надання дозволу на перехід акцій фактично бізнесу рф.

Згідно зазначеного гр. рф ОСОБА_7 та гр. рф ОСОБА_6 сплачує податки на території рф, у тому числі з отриманих прибутків від підконтрольних підприємств розташованих на території України, фінансуючи воєнне вторгнення на територію України.

Враховуючи вищевикладене, службові особи ПрАТ «ДКС України» та ТОВ «Агромаркет-Л» можливо приймають участь у передачі матеріальних ресурсів незаконним збройним чи воєнізованим формуванням, створеним на тимчасово окупованій території та збройним чи воєнізованим формуванням держави-агресора, а також здійснюють господарську діяльність у взаємодії з державою-агресором, незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території, у т.ч. окупаційною адміністрацією держави агресора та здійснюють фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України та невідомі службові особи НКЦПФР, зловживаючи своїм службовим становищем, сприяють виведенню активів ПрАТ «ДКС України» всупереч інтересам служби.

В ході проведення досудового розслідування виникла необхідність у накладенні арешту на 100% корпоративних прав ПрАТ «Діелектричні Кабельні Системи України» (код ЄДРПОУ 31032472), яке зареєстроване за адресою: м. Київ, вул. Дніпровська Набережна, буд. 26-Ж, офіс 43, директором підприємства значиться гр. України ОСОБА_4 (ІПН НОМЕР_1 ), бенефіціарами ПрАТ «ДКС України» є громадянин України ОСОБА_4 , володіє 25 відсотками та суб`єкт господарської діяльності нерезидент «Адвентус Інтернешнл С.Р.Л.» (Італійська республіка) володіє 75відсотками.

Окрім цього за оперативною інформацією установлено, що директор ПрАТ «ДКС України» ОСОБА_4 створив нову компанію ТОВ «Бориспільська Дистриб`юторська Компанія» (код ЄДРПОУ 44974502) та має на меті продати обладнання, виробничі системи, інше майна та рухомості, яке належить ПрАТ «ДКС України» на ТОВ «Бориспільська Дистриб`юторська Компанія». Тобто фактично створивши вказане підприємство ОСОБА_4 намагається уникнути обмежень, накладених на ПрАТ «ДКС України», вивести активи підприємства з під санкцій та передати майно товариству, яке не пов`язане відносинами контролю із кінцевими бенефіціарними власниками резидентами рф, а в господарських операціях із групою «Адвентус Інтернешнл С.Р.Л.».

Водночас, такі спроби службових осіб ПрАТ «ДКС України» щодо відчуження майна товариства та інших активів товариства свідчать про їх наміри будь-яким засобом вивести активи підприємства з під санкцій, оскільки необхідність застосування даного заходу забезпечення кримінального провадження обґрунтована тим, що акціонерами ПрАТ «ДКС України» є громадяни рф ОСОБА_7 та ОСОБА_6 .

У зв`язку з наведеними обставинами, на даний момент існує реальна загроза відчуження майна товариства або вчинення інших правочинів спрямованих на незаконне розпорядження коштами або іншими активами товариства.

Виходячи з даних отриманих під час проведення досудового розслідування є ризики того, що власністю ПрАТ «ДКС України» можуть незаконно розпорядитися, здійснити зміну розміру або перерозподіл часток статутного капіталу, а також відчуження майна товариства з метою уникнення причетності до вчинення вищевказаного кримінального правопорушення, що може призвести до наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню.

Ураховуючи те, що грошові кошти, які є 100% часткою у статутному капіталі (корпоративні права) ПрАТ «Діелектричні Кабельні Системи України» (код ЄДРПОУ 31032472) є об`єктом на яке спрямоване кримінальне правопорушення, на підставі ч. 1 ст. 98 КПК України, слідчим визнані речовим доказом у кримінальному провадженні.

З метою недопущення порушення чинного законодавства України, а також забезпечення ефективної реалізації державної політики у сфері стягнення в дохід держави активів осіб і товариств, щодо яких застосовані санкції, виникла обґрунтована необхідність у накладенні арешту на корпоративні права ПрАТ «Діелектричні Кабельні Системи України» (код ЄДРПОУ 31032472), які становлять собою 100 % статутного капіталу.

Таким чином, на даний час досудового розслідування виникла необхідність у накладенні арешту на корпоративні права, з метою забезпечення збереження речових доказів.

Згідно ст. 107 КПК України, під час розгляду клопотання фіксування судового процесу за допомогою технічних засобів не здійснювалось.

З метою забезпечення арешту майна, яке не має статусу тимчасово вилученого, та з метою забезпечення арешту майна, на підставі ч. 2 ст. 172 КПК України, клопотання розглядається без повідомлення власника майна.

В судове засідання прокурор не з`явився, про день, час, місце розгляду клопотання повідомлений належним чином, подав заяву про розгляд клопотання за його відсутності, в якій підтримав вимоги клопотання з викладених у ньому підстав, просив їх задовольнити.

Оскільки, згідно ч. 1 ст. 172 КПК України, неприбуття прокурора у судове засідання не перешкоджає розгляду клопотання, слідчий суддя визнав можливим розглянути клопотання за відсутності прокурора.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню, зважаючи на наступне.

Слідчим суддею встановлено, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12022000000001104 від 08.11.2022, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 4 ст. 110-2 КК України, нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва в якому, забезпечується Офісом Генерального прокурора.

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що ПрАТ «Діелектричні Кабельні Системи України» (код ЄДРПОУ 31032472, далі ПрАТ «ДКС України»), зареєстроване за адресою: м. Київ, вул. Дніпровська Набережна, буд. 26-Ж, офіс 43, директором підприємства значиться гр. України ОСОБА_4 (ІПН НОМЕР_1 ), головним бухгалтером є гр. України ОСОБА_5 (ІПН НОМЕР_2 ). Основним видом діяльності ПрАТ «ДКС України» є діяльність посередників, що спеціалізуються в торгівлі іншими товарами.

Зокрема, акціонерами з великими частками ПрАТ «ДКС України» є громадянин України ОСОБА_4 , володіє 25 відсотками та суб`єкт господарської діяльності нерезидент «Адвентус Інтернешнл С.Р.Л.» (Італійська республіка) володіє 75 відсотками. В свою чергу, встановлено, що бенефіціарами «Адвентус Інтернешнл С.Р.Л.» (Італійська республіка) з-поміж інших є громадяни рф ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , останні в сукупності володіють 25,6 відсотками суб`єкта господарювання нерезидента. Також, встановлено, що гр. рф ОСОБА_7 відповідно до відкритих джерел інформації займає (займав) посаду голови наглядової ради ПрАТ «ДКС України», попереднє місце роботи якого є АТ «ДКС» (рф).

Також встановлено, що ПрАТ «ДКС України» являється засновником ТОВ «Агромаркет-Л» (код ЄДРПОУ 31349350) бенефіціарними власниками якого є гр. ОСОБА_8 , гр. ОСОБА_4 та громадяни рф ОСОБА_6 і ОСОБА_7 . Основним видом діяльності ТОВ «Агромаркет-Л» є оптова торгівля іншими машинами й устаткуванням. Суть господарської діяльності ТОВ «Агромаркет-Л» полягає у реалізації виробів з чорних металів, які імпортуються з країни-агресора, а саме від ООО «ДКС Логистика» (рф, директор гр. ОСОБА_7 ) та придбають від свого підконтрольного підприємства ПрАТ «ДКС України».

У подальшому встановлено, що ПрАТ «ДКС України» протягом 2021-2022 років сформувало податковий кредит на загальну суму 10 131 000 грн від підприємств ТОВ «Смарт Полімер» (код ЄДРПОУ 40686477), ТОВ «Ялинка.» (код ЄДРПОУ 40248413), які віднесені до переліку ризикових підприємств відповідно критеріїв, котрі затверджені Постановою Кабінету Міністрів України 11.12.2019 № 1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних».

Оперативним шляхом встановлено, що гр. рф ОСОБА_7 має бізнес на території країни-агресора та використовує наступні підприємства: АО «ДКС» (рф, засновником є ТОВ «Адвентус Інтернешнл С.Р.Л.», Італія), ООО «АДМ Группа» (рф), ООО «ДКС Логистика» (рф). В свою чергу гр. рф ОСОБА_6 значиться засновником ООО «АДМ Группа» (рф) та ООО «Буфетофф» (рф). Також до групи компаній «ДКС» відносяться ООО «ДКС-Развитие» (рф), ООО «Система 5» (рф), ООО «Бизнес-Cервис» (рф) та ООО «МИР Технологий» (рф).

Також надійшло звернення директора ТОВ «НВП «Магістр» (код ЄДРПОУ 34045290) гр. ОСОБА_9 , який повідомив, що директор ПрАТ «ДКС України» гр. ОСОБА_4 намагається здійснити операції з цінними паперами з метою виведення активів вказаного СГД із статусу активів, пов`язаних з власністю рф за допомогою співробітників Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (далі НКЦПФР).

Встановлено, що 23.05.2022 листом за підписом генерального директора ПрАТ «ДКС України» гр. ОСОБА_4 повідомлено НКЦПФР про фактичну зміну кінцевих бенефіціарів ПрАТ, зокрема про нібито продаж акцій, які належать компанії «Адвентус Інтернешнл С.Р.Л.» (Італійська республіка) іншому суб`єкту господарської діяльності нерезиденту «Флоріс» (Італійська Республіка).

Разом з тим, встановлено, що ч. 3 рішення НКЦПФР від 08.03.2022 № 144 «Про упорядкування проведення операцій на ринках капіталу на період дії воєнного стану» тимчасово з 11:00 24.02.2022 зупинено проведення операцій в системі депозитарного обліку.

Крім того, 17.06.2022 НКЦПФР приймає рішення про надання дозволу на проведення вичерпного переліку операцій в системі депозитарного обліку цінних паперів, а саме: переведення 170 штук простих іменних акцій ПрАТ «Діелектричні Кабельні Системи України» належних гр. ОСОБА_4 з депозитарної установи ТОВ «НВП «Магістр» до депозитарної установи ТОВ «Домінанта трейд» (код ЄДРПОУ 38726248).

Таким чином, бенефіціари ПрАТ «Діелектричні Кабельні Системи України» гр. рф ОСОБА_6 та гр. рф ОСОБА_7 , а також гр. ОСОБА_4 за участі посадових осіб НКЦПФР фактично намагаються номінально змінити бенефіціарів товариства з метою уникнення кримінальної відповідальності та виведення з-під можливої конфіскації виробничо-логістичного центру приблизною вартістю 60 млн доларів США.

Зокрема, гр. ОСОБА_4 фактично вирішив перерахувати належні йому іменні акції з ТОВ «НВП «Магістр» до ТОВ «Домінанта трейд» з метою передачі їх третій особі, яка у подальшому погодиться на продаж 75 відсотків акцій ПрАТ «Діелектричні Кабельні Системи України» належні компанії «Адвентус Інтернешнл С.Р.Л.» (Італійська республіка) до «Флоріс» (Італійська Республіка). Таким чином гр. ОСОБА_4 фактично знімає з себе відповідальність за надання дозволу на перехід акцій фактично бізнесу рф.

Згідно зазначеного гр. рф ОСОБА_7 та гр. рф ОСОБА_6 сплачує податки на території рф, у тому числі з отриманих прибутків від підконтрольних підприємств розташованих на території України, фінансуючи воєнне вторгнення на територію України.

Враховуючи вищевикладене, службові особи ПрАТ «ДКС України» та ТОВ «Агромаркет-Л» можливо приймають участь у передачі матеріальних ресурсів незаконним збройним чи воєнізованим формуванням, створеним на тимчасово окупованій території та збройним чи воєнізованим формуванням держави-агресора, а також здійснюють господарську діяльність у взаємодії з державою-агресором, незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території, у т.ч. окупаційною адміністрацією держави агресора та здійснюють фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України та невідомі службові особи НКЦПФР, зловживаючи своїм службовим становищем, сприяють виведенню активів ПрАТ «ДКС України» всупереч інтересам служби.

В ході проведення досудового розслідування виникла необхідність у накладенні арешту на 100% корпоративних прав ПрАТ «Діелектричні Кабельні Системи України» (код ЄДРПОУ 31032472), яке зареєстроване за адресою: м. Київ, вул. Дніпровська Набережна, буд. 26-Ж, офіс 43, директором підприємства значиться гр. України ОСОБА_4 (ІПН НОМЕР_1 ), бенефіціарами ПрАТ «ДКС України» є громадянин України ОСОБА_4 , володіє 25 відсотками та суб`єкт господарської діяльності нерезидент «Адвентус Інтернешнл С.Р.Л.» (Італійська республіка) володіє 75відсотками.

Окрім цього за оперативною інформацією установлено, що директор ПрАТ «ДКС України» ОСОБА_4 створив нову компанію ТОВ «Бориспільська Дистриб`юторська Компанія» (код ЄДРПОУ 44974502) та має на меті продати обладнання, виробничі системи, інше майна та рухомості, яке належить ПрАТ «ДКС України» на ТОВ «Бориспільська Дистриб`юторська Компанія». Тобто фактично створивши вказане підприємство ОСОБА_4 намагається уникнути обмежень, накладених на ПрАТ «ДКС України», вивести активи підприємства з під санкцій та передати майно товариству, яке не пов`язане відносинами контролю із кінцевими бенефіціарними власниками резидентами рф, а в господарських операціях із групою «Адвентус Інтернешнл С.Р.Л.».

Водночас, такі спроби службових осіб ПрАТ «ДКС України» щодо відчуження майна товариства та інших активів товариства свідчать про їх наміри будь-яким засобом вивести активи підприємства з під санкцій, оскільки необхідність застосування даного заходу забезпечення кримінального провадження обґрунтована тим, що акціонерами ПрАТ «ДКС України» є громадяни рф ОСОБА_7 та ОСОБА_6 .

У зв`язку з наведеними обставинами, на даний момент існує реальна загроза відчуження майна товариства або вчинення інших правочинів спрямованих на незаконне розпорядження коштами або іншими активами товариства.

Виходячи з даних отриманих під час проведення досудового розслідування є ризики того, що власністю ПрАТ «ДКС України» можуть незаконно розпорядитися, здійснити зміну розміру або перерозподіл часток статутного капіталу, а також відчуження майна товариства з метою уникнення причетності до вчинення вищевказаного кримінального правопорушення, що може призвести до наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню.

Ураховуючи те, що грошові кошти, які є 100% часткою у статутному капіталі (корпоративні права) ПрАТ «Діелектричні Кабельні Системи України» (код ЄДРПОУ 31032472) є об`єктом на яке спрямоване кримінальне правопорушення, на підставі ч. 1 ст. 98 КПК України, слідчим визнані речовим доказом у кримінальному провадженні.

З метою недопущення порушення чинного законодавства України, а також забезпечення ефективної реалізації державної політики у сфері стягнення в дохід держави активів осіб і товариств, щодо яких застосовані санкції, виникла обґрунтована необхідність у накладенні арешту на корпоративні права ПрАТ «Діелектричні Кабельні Системи України» (код ЄДРПОУ 31032472), які становлять собою 100 % статутного капіталу.

Постановою старшого слідчого - слідчого слідчої групи Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_10 від 18.11.2022 року саме частки, які становлять собою 100% статутного капіталу ПрАТ «Діелектричні Кабельні Системи України» (код ЄДРПОУ 31032472), яке зареєстроване за адресою: м. Київ, вул. Дніпровська Набережна, буд. 26-Ж, офіс 43, визнано речовими доказами у кримінальному провадженні № 12022000000001104від 08.11.2022 року.

Як визначено у ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Згідно п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України, арешт майна допускається з метою забезпечення, зокрема, збереження речових доказів.

Відповідно до ч. 3 ст. 170 КПК України, у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Як визначено у ст. 98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до ч. 10 ст. 170 КПК України, арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Частиною 11 ст. 170 КПК України встановлено, що заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

Оскільки, частки,які становлятьсобою 100%статутного капіталуПрАТ «ДіелектричніКабельні СистемиУкраїни» (кодЄДРПОУ 31032472),яке зареєстрованеза адресою:м.Київ,вул.Дніпровська Набережна,буд.26-Ж,офіс 43, на які просить накласти арешт прокурор, визнані речовими доказами у кримінальному провадженні № 12022000000001104від 08.11.2022 року та зважаючи на те, що незастосування накладення арешту може призвести до настання наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню, беручи до уваги наслідки арешту майна для інших осіб, розумність та співмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження, доведеність необхідності такого заходу забезпечення кримінального провадження, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

При цьому, слідчий суддя роз`яснює, що згідно ст. 174 КПК України, підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом. Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 107, 170, 172, 173, 174, 309, 372, 392, 532 Кримінального процесуального кодексу України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання заступника начальника другого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів у сфері протидії організованій злочинності Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про арешт майна у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022000000001104 від 08.11.2022, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 4 ст. 110-2 КК України, задовольнити.

Накласти арешт на частки, які становлять собою 100% статутного капіталу ПрАТ «Діелектричні Кабельні Системи України» (код ЄДРПОУ 31032472), яке зареєстроване за адресою: м. Київ, вул. Дніпровська Набережна, буд. 26-Ж, офіс 43, директором підприємства значиться гр. України ОСОБА_4 (ІПН НОМЕР_1 ), бенефіціарами ПрАТ «ДКС України» є: громадянин України ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса: АДРЕСА_1 , ІПН НОМЕР_1 ), який володіє 25% (прямий вирішальний вплив) та компанія нерезидент «ADVENTUS INTERNATIONAL S.R.L.» (ТОВ «Адвентус Інтернешнл С.Р.Л.», реєстраційний номер 12357441000, Італійська республіка, адреса: Італія, 00134, м. Рим (провінція Риму), вул. Деі-Ранунколі, 60), яка володіє 75%, із накладенням заборони:

-на внесення змін до статуту ПрАТ «Діелектричні Кабельні Системи України» (код ЄДРПОУ 31032472), в частині зміни розміру та/або перерозподілу часток статутного капіталу вказаного товариства, а також накладенням заборони державним реєстраторам будь-яких органів (місцевого самоврядування, виконавчих комітетів, місцевих державних адміністрацій, акредитованих підприємств, Міністерства Юстиції України), а також нотаріусам та особам, уповноваженим на виконання функції державних реєстраторів, які мають відповідні повноваження щодо внесення будь-яких відомостей та/або змін з будь-яких питань до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань проводити реєстраційні дії відносно ПрАТ «Діелектричні Кабельні Системи України» (код ЄДРПОУ 31032472) щодо здійснення дій направлених на ліквідацію чи реорганізацію юридичної особи, зміни відомостей про власників часток у розмірі 100% статутного капіталу ПрАТ «Діелектричні Кабельні Системи України» (код ЄДРПОУ 31032472), у тому числі щодо змін складу учасників, органу управління юридичної особи (керівника, директора), інших змін про відомості органів управління юридичної особи, а також проводити реєстраційні дії щодо внесення змін до статуту ПрАТ «Діелектричні Кабельні Системи України» (код ЄДРПОУ 31032472), в частині розміру та/або перерозподілу часток статутного капіталу вказаного товариства, крім того заборонити вчиняти дії, направлені на укладення договорів купівлі-продажу, міни, застави, дарування тощо, предметом яких є відчуження належного ПрАТ «Діелектричні Кабельні Системи України» (код ЄДРПОУ 31032472) на праві власності рухомого та нерухомого майна, цінних паперів, а також майнових прав.

Роз`яснити підозрюваному, обвинуваченому, їх захисникам, законним представникам, іншим власникам або володільцям майна, представнику юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково до слідчого судді Печерського районного суду м. Києва.

Ухвала підлягає негайному виконанню прокурором у кримінальному провадженні № 12022000000001104 від 08.11.2022 року.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення31.07.2023
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу113129130
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —757/32470/23-к

Ухвала від 31.07.2023

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Хайнацький Є. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні