Ухвала
від 31.08.2023 по справі 335/8135/23
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1 УХВАЛА ІМЕНЕМ УКРАЇНИСправа № 335/8135/23 2/335/2969/2023

про залишення позовної заяви без руху

31 серпня 2023 року м. Запоріжжя

Суддя Орджонікідзевського районного суду м.Запоріжжя Алєксєєнко А.Б., розглянувши позовну заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Перемога 131» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за членськими внесками на утримання будинку та прибудинкової території, -

ВСТАНОВИВ:

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Перемога 131» звернулося до Орджонікідзевського районного суду м.Запоріжжя з позовом до ОСОБА_1 , в якому просить стягнути з відповідача на користь ОСББ «Перемога 131» заборгованість за членськими внесками на утримання будинку та прибудинкової території у розмірі 13128, 70 грн.

Відповідно до ч.1 ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Перевіривши позовну заяву та додані до неї матеріали, суддя приходить до висновку про те, що вона підлягає залишенню без руху, виходячи з наступного.

Відповідно доп.п.3-5ч.3ст.175ЦПК Українипозовна заяваповинна містити: зазначенняціни позову,якщо позовпідлягає грошовійоцінці;обґрунтований розрахуноксум,що стягуютьсячи оспорюються; зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини .

З позовної заяви встановлено, що позивачем заявлено вимогу про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості за членськими внесками на утримання будинку та прибудинкової території за адресою: АДРЕСА_1 за період з 01 вересня 2020 року по серпень 2023 року у розмірі 13128,70 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивачем надано Довідку про сум заборгованості внесків на утримання будинку. Разом з цим, згідно вказаної довідки не зрозуміло період виникнення заборгованості, коли і в якому розмірі відповідачем здійснювалась оплати, та з чого випливає загальний розмір заборгованості заявлений позивачем до стягнення.

Відповідно до ст.185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Суддя зазначає, що право на звернення до суду не є абсолютним і на цьому неодноразово зауважував Європейський суд з прав людини, оскільки певна визначена процедура звернення за захистом свого порушеного, невизнаного або оспорюваного права повинна бути передбачена нормами національного законодавства. За таких обставин кожна особа, звертаючись до суду із позовом, повинна дотримуватися порядку (рішення «Голдер проти Великої Британії» від 21.12.1975 року).

При цьому,зазначене несвідчить прозанадто формальнеставлення допередбачених закономвимог тав жодномуразі неробить суднедоступним дляпозивача,який потребуєсудового захисту,не єперешкодою йомув доступідо правосуддя,оскільки останнійв контекстіп.1 ст.6Конвенції прозахист правлюдини іосновоположних свобод та прецедентної практики Європейського суду з прав людини не може бути абсолютним і підлягає державному регулюванню й обмеженню. Доступ до правосуддя здійснюється шляхом точного, послідовного і неухильного дотримання процесуального алгоритму, що передбачений законом. Процесуальні дії судді чітко врегульовані нормами ЦПК, які повинні правильно розумітися сторонами і застосовуватися, починаючи з моменту пред`явлення позову до суду.

Зважаючи на зазначені недоліки позовної заяви її необхідно залишити без руху, а позивачу надати строк для їх усунення.

З урахуванням зазначеного, позивачу протягом 10 днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху необхідно надати до суду: обґрунтований розрахунок позовної вимоги щодо стягнення з відповідача заборгованості за членськими внесками на утримання будинку та прибудинкової території за адресою: АДРЕСА_1 , зокрема з зазначенням періоду та помісячними нарахуваннями та сплатою членських внесків на утримання будинку та прибудинкової території.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 175, 177,185,259-261ЦПК України, суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Перемога 131» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за членськими внесками на утримання будинку та прибудинкової території - залишити без руху.

Надати позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви який становить десять днів з дня отримання копії даної ухвали.

Роз`яснити позивачу, що у разі усунення недоліків у вказаний строк, заява буде вважатись поданою в день первісного її подання до суду.

У разі невиконання ухвали у зазначений строк, заяву буде визнано неподаною та повернуто позивачу зі всіма доданими документами.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: А.Б. Алєксєєнко

СудОрджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення31.08.2023
Оприлюднено01.09.2023
Номер документу113141258
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —335/8135/23

Рішення від 27.12.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Алєксєєнко А. Б.

Ухвала від 13.09.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Алєксєєнко А. Б.

Ухвала від 31.08.2023

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Алєксєєнко А. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні