Ухвала
від 31.08.2023 по справі 477/1599/23
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД

Миколаївської області

Справа №477/1599/23

Провадження №1-кп/477/309/23

УХВАЛА

31 серпня 2023 року м. Миколаїв

Жовтневий районний суд Миколаївської області у складі:

головуючої судді ОСОБА_1 ,

за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в місті Миколаєві кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12023152230000257, по обвинуваченню

ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 4 статті 185 КК України,

за участю сторін кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_4 ,

обвинуваченого ОСОБА_3 ,

представника потерпілого ОСОБА_5 ,

ВСТАНОВИВ:

До Жовтневого районного суду Миколаївської області надійшли матеріали кримінального провадження відносно ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 4 статті 185 КК України.

В підготовчому судовому засіданні прокурор висловилась за підсудність справи Жовтневому районному суду Миколаївської області.

Обвинувачений та представник потерпілого погодились з думкою прокурора.

Вислухавши думки сторін кримінального провадження та вивчивши обвинувальний акт, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Важливість суворого дотримання правил про підсудність доводиться і практикою Європейського суду з прав людини (далі - ЄСПЛ). Зокрема, як порушення вимог пункту 1 ст. 6 Конвенції ЄСПЛ розглядає порушення правил територіальної підсудності внаслідок передання справи з одного суду до іншого без належного законного обґрунтування, незважаючи на наявність чітких підстав зміни територіальної підсудності, встановлених у КПК України (див. пункт 98 рішення ЄСПЛ у справі «Фельдман проти України»).

Європейський суд з прав людини у справі Зенд проти Австрії від 12 жовтня 1978 року вказує, що словосполучення «встановлений законом» поширюється не лише на правову основу самого існування «суду», але й на дотримання таким судом певних норм, які регулюють його діяльність. Поняття «суд, встановлений законом» у частині першій статті 6 Конвенції передбачає усю організаційну структуру суддів, включно з […] питаннями, що належать до юрисдикції певних категорій судів […]. З огляду на це не вважається «судом, встановленим законом» орган, котрий, не маючи юрисдикції судить осіб на підставі практики, яка не передбачена законом.

Відповідно до ст. 32 КПК України,кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення. У разі якщо було вчинено кілька кримінальних правопорушень, кримінальне провадження здійснює суд у межах територіальної юрисдикції якого вчинено більш тяжке правопорушення, а якщо вони були однаковими за тяжкістю, - суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено останнє за часом кримінальне правопорушення.

Розпорядженням КМУвід 12червня 2020року №719-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Миколаївської області» Центральна сільська рада Снігурівського району, до складу якої входило с. Вавилове, включена до Шевченківської територіальної громади Миколаївської області.

Постановою Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17 липня 2020 року №807-IX у Миколаївській області утворено Миколаївський район (з адміністративним центром у місті Миколаїв) у складі територій Березанської селищної, Веснянської сільської, Воскресенської селищної, Галицинівської сільської, Коблівської сільської, Костянтинівської сільської, Куцурубської сільської, Миколаївської міської, Мішково-Погорілівської сільської, Нечаянської сільської, Новоодеської міської, Ольшанської селищної, Очаківської міської, Первомайської селищної, Радсадівської сільської, Степівської сільської, Сухоєланецької сільської, Чорноморської сільської, Шевченківської сільської територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Цією ж постановою у Миколаївській області ліквідовано: Арбузинський, Баштанський, Березанський, Березнегуватський, Братський, Веселинівський, Вітовський, Вознесенський, Врадіївський, Доманівський, Єланецький, Казанківський, Кривоозерський, Миколаївський, Новобузький, Новоодеський, Очаківський, Первомайський, Снігурівський.

Перші вибори Шевченківської сільської територіальноїгромади проведені 25 жовтня 2020 року.

У день набуття повноважень Шевченківської сільської ради Миколаївської області, територія якої затверджена вищезазначеним розпорядженням КМУ, припинено повноваження Центральної сільської ради Снігурівського району Миколаївської області.

Отже, з цього часу с. Вавилове Центральної сільської ради Снігурівського району Миколаївської області територіально та юрисдикційно віднесені до Шевченківської сільської ради (Шевченківської ОТГ) новоствореного Миколаївського району, а не колишнього Вітовського району Миколаївської області.

Згідно з пунктом 3-1 Розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій та статус суддів» до набрання чинності законом України щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв`язку з утворенням (ліквідацією) районів відповідні місцеві суди продовжують здійснювати свої повноваження у межах територіальної юрисдикції, визначеної до набрання чинності Постановою Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17 липня 2020 року№ 807-IX, але не довше ніж один рік з дня припинення чи скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року№ 64/2022«Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року№ 2102-IX.

Таким чином, за адміністративно-територіальним поділом до колишнього Вітовського району Миколаївської області с. Вавилове, в тому числі станом на 17 липня 2020 року (дата визначена пунктом 3-1 Розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій та статус суддів»), не входило, у той час як юрисдикція Жовтневого районного суду Миколаївської області розповсюджується лише на територію колишнього Вітовського району Миколаївської області.

Згідно зобвинувальним актом,злочин,вчинення якогоінкримінується ОСОБА_3 , вчинений вс.Вавилове,яке територіальнорозташоване вмежах колишнього Снігурівського району Миколаївської області, на який поширюється юрисдикція Снігурівського районного суду Миколаївської області.

Враховуючи викладене, з огляду на те, що місцем вчинення злочину зазначено с. Вавилове, яке відносилось до Снігурівського району Миколаївської області, а не до Вітовського району Миколаївської області, суд дійшов висновку про непідсудність вказаного кримінального провадження Жовтневому районному суду Миколаївської області.

Згідно з пунктом 4 частини третьої статті 314 КПК України у підготовчому судовому засіданні суд має право прийняти рішення про направлення обвинувального акта до відповідного суду для визначення підсудності у випадку встановлення непідсудності кримінального провадження.

З огляду на вищезазначене, суд вважає за необхідне прийняти рішення про направлення обвинувального акта до Миколаївського апеляційного суду для визначення підсудності.

Керуючись ст.ст. 314, 369-372 КПК України,

УХВАЛИВ:

Направити обвинувальний акт у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за №12023152230000257, по обвинуваченню ОСОБА_3 у вчиненні кримінальногоправопорушення,передбаченого частиною4статті 185КК України,до Миколаївського апеляційного суду для визначення підсудності.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

СудЖовтневий районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення31.08.2023
Оприлюднено04.09.2023
Номер документу113142052
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Крадіжка

Судовий реєстр по справі —477/1599/23

Ухвала від 23.09.2024

Кримінальне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Бодрова О. П.

Ухвала від 16.09.2024

Кримінальне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Бодрова О. П.

Вирок від 18.09.2023

Кримінальне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Бодрова О. П.

Ухвала від 18.09.2023

Кримінальне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Бодрова О. П.

Ухвала від 14.09.2023

Кримінальне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Бодрова О. П.

Ухвала від 06.09.2023

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Куценко О. В.

Ухвала від 31.08.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Саукова А. А.

Ухвала від 04.07.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Саукова А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні